Кметът на Карлово Емил Кабаиванов е новият лидер на СДС (обновена в 23.30 ч.)

СДС пое път, с който "Синята коалиция" влиза в историята

© Георги Кожухаров

СДС пое път, с който "Синята коалиция" влиза в историятаКметът на Карлово Емил Кабаиванов е получил 3941 гласа, а депутатът Ваньо Шарков - 3652, при обработени 100% от протоколите на подадените бюлетини на балотажа на вътрешните избори за нов лидер на СДС. Това съобщи за "Дневник" председателят на изборната комисия Любен Петров.


Избирателната активност е 85%, което означава, че гласа си са подали 7622 членове на партията от 9000, които имат право на глас. До три дни ще бъдат обявени окончателните резултати, но те няма да се различават драстично от преброените гласове от протоколите, обясни Петров.


Изборът на председател показа накъде ще тръгне СДС, след като на 15 май на Национално събрание беше отхвърлена "Синята коалиция" за парламентарните избори през 2013 г. На заседанието тогава Мартин Димитров подаде оставка като лидер на партията. В момента във формацията се борят два кръга - на радетелите на съюза с ДСБ и на противниците на Иван Костов.
Кабаиванов е против съюз с ДСБ, докато Шарков подкрепя "Синята коалиция". Така с избора на кмета на Карлово дясната партия поема по нов път. Пред "Дневник" през юни Кабаиванов каза: "Най-важното е десният симпатизант да види силно и единно СДС, което да се ползва с доверието на голямата част от десния избирател".


По думите му сегашният екип не се е справил.  "Синята коалиция" не повиши доверието в СДС, нито съюзът успя да убеди мнозинството от десни избиратели, че е политическият субект, който може да спечели тяхното доверие", добави той, въпреки че не отхвърли напълно съюза с Костов.


Емил Кабаиванов

© СДС

Емил Кабаиванов


Вторият тур на изборите се проведе в около 220 избирателни секции в цялата страна, съобщиха от СДС. Право на глас имат 9000 членове на партията. Изборният ден започна в 10 ч. и приключи в 20 ч. 


Крайните резултати от първия тур, в който участваха петима политици, показаха, че Шарков има преднина от 548 гласа. Той беше спечелил 3172 гласа, а Кабаиванов - 2624. Останалият на трето място Иван Сотиров, който е част от столичната организация, беше взел 1575 гласа, а депутатът Лъчезар Тошев - 128.Емил Кабаиванов е роден е на 12 януари 1961 година в Стара Загора. Има две висши образования. Завършил е ВМИ - Пловдив с "Ортопедия и травматология" и Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград с магистърска степен по икономика и стопанско управление. През 1999-2001 г. специализира здравен мениджмънт във ВМИ-София. Кариерата му започва като лекар-ординатор и ортопед-травматолог в МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово. Работи като ортопед в частна клиника "Каспела" в Пловдив. Член е на СДС от 1992 година. От 1999 до 2003 г. е председател на Общинския съвет в Карлово, а от 2003 до 2007 г. е кмет на града. От 2007 до 2011 г. е началник на дирекция "Национална координация" в централата на СДС в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK