Крупни търгове за дървесина родиха съмнения за държавни подаръци към фирми

Крупни търгове за дървесина родиха съмнения за държавни подаръци към фирми

© Анелия НиколоваТърг за дървесина с начална цена 6 433 391 лв. се подготвя от Южноцентралното горско предприятие в Смолян - едно от шестте държавни горски предприятия. Конкурсът, обявен на интернет страницата на предприятието, е насрочен за 18 юли (сряда) и ще е с тайно наддаване.


Търгът е за добив на разнородна дървесина (с различни приложения) от гори в 26 общини на територията на горското предприятие и поставя доста сериозно финансово сито пред кандидатите. Например ден преди търга всеки участник в конкурса трябва да е внесъл по 193 000 лв. гаранция. До 10 дни след подписването на договора със спечелилата фирма тя трябва да внесе авансово 35% от цената – т.е. над 2.25 млн. лв. (според началната тръжна цена).


Алармирахме за предстоящия търг, но засега без резултат, финансовите изисквания автоматично елиминират малките фирми, заяви пред "Дневник" Антоний Стефанов, председател на браншово сдружение на горските предприемачи БУЛПРОФОР.
Шефът на смолянското горско предприятие инж. Ботьо Арабаджиев коментира за "Дневник", че търгът е насочен към "големите ползватели", а в следващата седмица ще бъдат насрочени други, предназначени за по-малките фирми. Около 80% от дървесината сумарно се насочвала към малките търгове, посочи директорът.


Дървесина за препродажба


Само преди около 2 месеца същото горско предприятие проведе подобен търг с тайно наддаване за дървесина на близо два пъти по-голяма сума. Той бе спечелен от фирмата "Глобал пропърти консулт" срещу 12 078 485 лв. Разликата между нейната и офертата на втория в класирането - "Норд форест груп", беше само 900 лева.


Според отчетите на "Глобал пропърти" на Деян Добрев и Атанас Иванов в Търговския регистър, фирмата, която до 2009 г. не е имала дейност, е стигнала приходи от около 4 млн. лв през 2010 г. и над 21 милиона лева пред 2011 г.


"Норд форест" на Петър Огнянов и Спартак Илиев е регистрирана едва през август миналата година с 1000 лв. капитал, но се е явила на конкурса с оферта за над 12 милиона лева, част от които се изискват авансово.


Още преди тази първа сделка представители на бранша са изразили и други съображения срещу такива крупни търгове - адресирани са изцяло към фирмите посредници (търговците на дървесина). Преработвателните предприятия търсят конкретен тип дървесина, а тези конкурси са едновременно за едра дървесина за мебели например, за целулозна дървесина и за такава за огрев. "Преди първия конкурс, който беше и първи по мащаба си, бяхме на среща с министър Мирослав Найденов и Асоциацията на преработвателите на дървесина, в която влизат големите предприятия като "Свилоза", "Кроношпан" и "Средна гора". Тогава на министъра беше заявено, че преработвателите нямат интерес към такъв търг", посочи Антоний Стефанов. Преработвателите не се занимават с препродажба, обясни той.


Подаръци?


Търговците като "Глобъл пропърти консулт" след добива могат да продадат дървесината на преработватели на 15-20 лв. по-висока цена за кубик. "Фирмите и досега даваха тези пари на търговете за дървесина. Разликата е единствено че досега печалбата отиваше в държавата, а сега отива в частниците", посочи Стефанов.


Въпросът за сключената сделка за 12 млн. лева беше повдигнат от депутати в парламента миналата седмица при първото четене на новия закон за горите. Димчо Михалевски от левицата обяви, че вече има 3 големи непрозрачни търга за дървесина – два в Смолян (Южноцентралното предприятие) и един в Благоевград (Югозападното). "Действа схема, ощетяваща с милиони горските предприятия", каза Михалевски.


И законови подаръци


В преработения закон за горите, минал на първо четене миналата седмица, е записана поправка, която дава право на държавните горски стопанства "да добиват дървесина в размер на до 25% от годишното ползване за съответното териториално поделение след съгласуване с министъра на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице".


Текстът бе внесен от Емил Димитров (ГЕРБ) и председателя на земеделската комисия в парламента Десислава Танева (ГЕРБ) и още в края на миналата година бе критикуван от фирми от дърводобивния бранш, тъй като сега само те имат право да добиват дървесина в държавните гори след тръжни процедури.


Така освен възложител държавата ще бъде реално и конкурент на частния сектор, което според експерти би могло да загроби някои фирми в дърводобивния бранш.


От сектора заподозряха, че зад поправката стоят интересите на инвеститори в биомаса, тъй като в България се подготвят множество инвестиционни намерения за централи на дървесен "чипс" (отпадъчна дървесина) и ако те се реализират, ще се стигне до недостиг на дървен материал.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "зад поправката стоят интересите на инвеститори в биомаса"

  Ами да почнем с Цветелина Бориславова и същия Емо Фаса - пак гербава далавера

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  Държавни подаръци, и по-точно към Догановите фирми. Да сме точни, да е наясно гербавия матрял кой как се финансира от власта. Догановата банка, Догановите автобусни превози, Догановите дървесини.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на funny_jazzy
  funny_jazzy
  Рейтинг: 229 Весело

  Всички сме чували за дървената мафия. Те това са тия...с трупите

 4. 4 Профил на az_sam
  az_sam
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ей ненакраде се тоя народ бе, 20 години крадене, крадене и пак крадене -за 20 години нито един министерски съвет нямаме който да не е злоупотребявал в огромни размери......... незнам какво трябва да стане, за да може някой който ни управлява да краде по-малко - само това искам - просто да краде по-малко - да не спира да краде ама да е малко.......... то бива бива ама чак пък толкова ....... всеки гледа ако може от 100 единици да открадне 120 ........ по-голям порок от алчността няма.......

 5. 5 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Ей тия сбъднали американската мечта!
  Могат да изнасят лекции в Калифорния как от 0 лева оборот през 2009 си стигнал 20 милиона през 2011!

  Имало криза! Никаква криза няма - вижте как процъфтява и расте дребния бизнес!

 6. 6 Профил на S.I.M.O
  S.I.M.O
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА КОГАТО БЯХА НАЗНАЧЕНИ 6-ТА ДИРЕКТОРИ НА 6-ТЕ МЕГА ГОРСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ ПРАВЕЙКИ АБСУРДНО РАЙОНИРАНЕ НА ТЕЗИ ПРЕДПРИЯТИЯ И СЕ ОКАЗА ЧЕ ПЕТИМА ОТ ТЯХ СА БИЛИ СЪТРУДНИЦИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ БЕШЕ ЯСНО ЧЕ В ТЕЗИ ПРЕДПРИЯТИЯ ОСВЕН ДАЛАВЕРИ И ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВЕН РЕСУРС НИЩО ДРУГО НЯМА ДА СЕ СЛУЧВА...

  "След като Германия и канцлерката Меркел нямат проблем да пуснат "Северен поток", за мен няма проблем да пусна "Южен поток" и да доставям газ." - цитат ББ
 7. 7 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 548 Разстроено


  Какъв е смисълът на тайния търг?
  Обявете явен търг и вижте до къде стига цената.
  Така може да коригирате и базовата.

  Или идеята тук е монополистите за без пари
  да обере качествената дървесина?

  Няма такава гавра с малкия бизнес!!!
  .

 8. 8 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Нищо ново! Менят се само играчите и получаващите комисиони!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#6] от "S.I.M.O":Ти да е си онзи СИМО ?

 10. 10 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  По въпроса за съмненията.
  Хазайката рекла на Гарабед : " И да се разберем ! Никакви съмнителни жени вкъщи !"
  Първата вечер Гарабед домъкнал една. Сутринта хазайката пак."Гарабед, нали се разбрахме ?". Оня отговорил : " Какви съмнения , бе хазайке ! Тя таз ачик курва !"

 11. 11 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1135 Разстроено

  Абе разпасана държава!

  А и Слънцето нещо се покри!

 12. 12 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Май открихте топлата вода?.
  Всички фирми взели дървесина от Борсата си "НЯМАТ И ХАЛ ХАБЕР ОТ ДЪРВОДОБИВ, ГОСКО СТОПАНСТВО И Т.Н.". Те са просто отрочета, поставени лица на ново - мутро - феодалите. Без да вложат нито стотинка стават посредници вземат нещо и го препродават по-скъпо без да са си мръднали пръста.
  Това е и една от идеите на "Новия - е от 2011 год." Закон за горите!!!
  Че и понякога и не се церемонат да препродават. Просто казват на местните фирми дърводобивни и дървотъргуващи - препродаваме ви дървесината с 10-15 лв на кубик отгоре - ако искате.
  Това е Боковата демокрация и прозрачност в търговията и т.н. - това е великата шаячна правда както е казал Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей - ако знаете кой е той. Ха дерзайте Бокови хора и дано се облажите покрай ментора си!!!!

  ура и да живей!!!
 13. 13 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "S.I.M.O":

  Ех брато всички го знаем!!! Безумията в Абсурдистан нямат карай но...................
  Закриват се горски стопанства и се предават на такива управлявани от олигарсите - примери - Старо Оряхово - едно от най богатите ДЪРЖАВНИ стопанства се даде на "Шурба" - ловно стопанство дето има само разходи, ама е дадено на .... Валентин Златев. Горско стопанство Черни Вит от Ловешка област се примъкна (закри де) и се даде на Етрополе (Софийска област). Познайте кой командва Етропоруе - ами пича (депутат) Емил Димитров , приятел на Ицата бе, Ицата Стоичков и не само на него.Абсурдистан е в действиу ?!!!
  Дупе да ни е яко - не искам да давам повече примери (Гео Дундаров, Златко Баретата, Тодор Батков) щото няма и да ги прочетете.
  А догодина всички под строй към урните и за ---- мутробароните - иначуе няма живот знаъш!!!

  ура и да живей!!!
 14. 14 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  за кво законче са протестираше наскоро?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 15. 15 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 616 Разстроено
 16. 16 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Напоследък всеки ден излизат новини, в които се разказва, как политиката на сегашните управляващи затрива малкия и средния бизнес.

  Наместо да се чудят, как да направят търговете на по-малки парчета, така че да могат да се включат повече фирми, при които след това реално да има конкуренция на пазара, те правят голям търг, с големи изисквания, така че да може да се спечели от много малко фирми.

  Фирмите спечелили подобни търгове, застават в монополно положение, и колкото и скъпо да са платили дървесината (стига да не е по-скъпо от импорта) ще си избият парите.

  Тази власт обича много големите фирми, особено когато са с монополно положение.


 17. 17 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#3:"funny_jazzy"]Всички сме чували за дървената мафия. Те това са тия...с трупите [/quote]
  А ако тия с трупите са и дървени шопи нямат равни на себе си.

 18. 18 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#4:"az_sam"]незнам какво трябва да стане, за да може някой който ни управлява да краде по-малко - само това искам - просто да краде по-малко[/quote]
  аз знам..но не може да искате да се направи нещо и резултата да е кржба,ама по-малка! няма такова нещо ,няма такъв капкомер! има друго нещо-та да ви кажа какво знам че може да се направи и ще спре напълно кражбите,а то е :счупени кунки! Или няколко да се развеят публично на стадиона,с примка..!
  да видите тогаз ще ли крадат,ще ли мамят и издевателстват!!
  а иначе -само да ги оставим,пък по-малко да крадели..хаха,няма такъв филм,вий добре ли сте- пак ще си крадат както и КОЛКОТО си знаят!!
  Избиха ви ,съсипаха ви,разгониха ви,доят ви всеки ден,давате жертви и падате на класове..но ви е зор и жал няколко само от тях да не си го получат,на стадиона??!!??

  е,как да стане с такова малоумно,страхливо,нерешително мислене?!

 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Бойко Борисов трябва да се отърве възможно най-скоро от Емил Димитров, за да спаси рейтинга си. И не разбирам защо се дава приоритет на централите на биомаса? Не разбраха ли, че гората е по-ценна като гора, а не като ресурс? И какво ще стане с хората в малките градчета и села, които се отопляват на дърва?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на az_sam
  az_sam
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "triton123":

  Няма държава в която, хората с ръцете в кацата не ги облизват - такава не съществува....въпроса е, че тука искат да отмъкнат кацата - схващаш ли ? Ето ти прост пример в статията искат да хванат всички потоци без изключение - ако бяха взели от 10 1 на никой нямаше на му направи впечатление - ама не всичко трябва да лапнат....

 21. 21 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Има обстоятелства, които по никакъв начин не могат да се нарекат подробности, които са много важни при провеждането на такива търгове. Едната е да се различават преработватели от търговци, съвсем друга е да се осъзнае нуждата от стабилност на фирмите и от определен капацитет. Неслучайно има такъв висок под на търга, той би трябвало да осигури част от този капацитет.
  Все пак, за да се изпълнява дейността коректно, е необходима физическа и финансова възможност, не само начално наддаване.

 22. 22 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#21] от "mila34":

  Милче и как фирми дето през 2009 година са нямали оборот сега прави обороти от десетки милиони? Би ли ми светнала как така правиш милиони % печалба?
  Единственото нормално обяснение е политическа корупция!

  И знаеш ли, че като дигнеш така размера на търга просто изхвърляш от възможност за участие няколкостотин дребни фирми, които досега са се конкурирали на този пазар. Това в ЗОП се нарича "дискриминационен търг".

  Но важното е, че крадат нашите, а не тия от ДПС!!!

  А на мене ми е все едно кой ме краде! Без значение ми е дали ме крадат фирми на ДПС, БСП или ГЕРб - все е кражба!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK