Крупни търгове за дървесина родиха съмнения за държавни подаръци към фирми

Крупни търгове за дървесина родиха съмнения за държавни подаръци към фирми

© Анелия НиколоваТърг за дървесина с начална цена 6 433 391 лв. се подготвя от Южноцентралното горско предприятие в Смолян - едно от шестте държавни горски предприятия. Конкурсът, обявен на интернет страницата на предприятието, е насрочен за 18 юли (сряда) и ще е с тайно наддаване.


Търгът е за добив на разнородна дървесина (с различни приложения) от гори в 26 общини на територията на горското предприятие и поставя доста сериозно финансово сито пред кандидатите. Например ден преди търга всеки участник в конкурса трябва да е внесъл по 193 000 лв. гаранция. До 10 дни след подписването на договора със спечелилата фирма тя трябва да внесе авансово 35% от цената – т.е. над 2.25 млн. лв. (според началната тръжна цена).


Алармирахме за предстоящия търг, но засега без резултат, финансовите изисквания автоматично елиминират малките фирми, заяви пред "Дневник" Антоний Стефанов, председател на браншово сдружение на горските предприемачи БУЛПРОФОР.
Шефът на смолянското горско предприятие инж. Ботьо Арабаджиев коментира за "Дневник", че търгът е насочен към "големите ползватели", а в следващата седмица ще бъдат насрочени други, предназначени за по-малките фирми. Около 80% от дървесината сумарно се насочвала към малките търгове, посочи директорът.


Дървесина за препродажба


Само преди около 2 месеца същото горско предприятие проведе подобен търг с тайно наддаване за дървесина на близо два пъти по-голяма сума. Той бе спечелен от фирмата "Глобал пропърти консулт" срещу 12 078 485 лв. Разликата между нейната и офертата на втория в класирането - "Норд форест груп", беше само 900 лева.


Според отчетите на "Глобал пропърти" на Деян Добрев и Атанас Иванов в Търговския регистър, фирмата, която до 2009 г. не е имала дейност, е стигнала приходи от около 4 млн. лв през 2010 г. и над 21 милиона лева пред 2011 г.


"Норд форест" на Петър Огнянов и Спартак Илиев е регистрирана едва през август миналата година с 1000 лв. капитал, но се е явила на конкурса с оферта за над 12 милиона лева, част от които се изискват авансово.


Още преди тази първа сделка представители на бранша са изразили и други съображения срещу такива крупни търгове - адресирани са изцяло към фирмите посредници (търговците на дървесина). Преработвателните предприятия търсят конкретен тип дървесина, а тези конкурси са едновременно за едра дървесина за мебели например, за целулозна дървесина и за такава за огрев. "Преди първия конкурс, който беше и първи по мащаба си, бяхме на среща с министър Мирослав Найденов и Асоциацията на преработвателите на дървесина, в която влизат големите предприятия като "Свилоза", "Кроношпан" и "Средна гора". Тогава на министъра беше заявено, че преработвателите нямат интерес към такъв търг", посочи Антоний Стефанов. Преработвателите не се занимават с препродажба, обясни той.


Подаръци?


Търговците като "Глобъл пропърти консулт" след добива могат да продадат дървесината на преработватели на 15-20 лв. по-висока цена за кубик. "Фирмите и досега даваха тези пари на търговете за дървесина. Разликата е единствено че досега печалбата отиваше в държавата, а сега отива в частниците", посочи Стефанов.


Въпросът за сключената сделка за 12 млн. лева беше повдигнат от депутати в парламента миналата седмица при първото четене на новия закон за горите. Димчо Михалевски от левицата обяви, че вече има 3 големи непрозрачни търга за дървесина – два в Смолян (Южноцентралното предприятие) и един в Благоевград (Югозападното). "Действа схема, ощетяваща с милиони горските предприятия", каза Михалевски.


И законови подаръци


В преработения закон за горите, минал на първо четене миналата седмица, е записана поправка, която дава право на държавните горски стопанства "да добиват дървесина в размер на до 25% от годишното ползване за съответното териториално поделение след съгласуване с министъра на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице".


Текстът бе внесен от Емил Димитров (ГЕРБ) и председателя на земеделската комисия в парламента Десислава Танева (ГЕРБ) и още в края на миналата година бе критикуван от фирми от дърводобивния бранш, тъй като сега само те имат право да добиват дървесина в държавните гори след тръжни процедури.


Така освен възложител държавата ще бъде реално и конкурент на частния сектор, което според експерти би могло да загроби някои фирми в дърводобивния бранш.


От сектора заподозряха, че зад поправката стоят интересите на инвеститори в биомаса, тъй като в България се подготвят множество инвестиционни намерения за централи на дървесен "чипс" (отпадъчна дървесина) и ако те се реализират, ще се стигне до недостиг на дървен материал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK