Шарков: Новият лидер да докаже, че СДС е по-силен сам, аз никога не съм вярвал в това

Ваньо Шарков

© Георги Кожухаров

Ваньо ШарковНа новия председател на СДС му предстои да докаже правотата на тезата, че сам СДС е по-силен от обединението на десницата. Аз не вярвам в това и никога не съм вярвал". Това написа в изявление до гласувалите за него неуспелият кандидат за председател на СДС и депутат Ваньо Шарков.


На балотажа на вътрешните избори за нов лидер на СДС в неделя Шарков загуби от кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Депутатът беше за обединение вдясно с ДСБ, а Кабаиванов е противник на съюза с партията на Иван Костов.


Според Шарков членовете на СДС, които са гласували за него, категорично са отказали да бъдат пионки в "една политико-олигархична схема за овладяването на СДС и свеждането му до маргинална политическа сила". "Отказахте да бъдете част от лъжите, манипулациите, натиска и снишаването пред силните на деня", добавя той.
Той изразява съжаление, че е дал надежда на младите хора в СДС, че заедно са могли да променят партията. "Сега, след моята загуба и от позицията на опита, който имам, искам да им дам кураж и да им кажа: Когато изглежда, че пътят се губи, не спирайте да вървите напред! Това, че половината партия избра друг път за СДС, не означава, че пътят на нашата половина не е правилният".


Шарков изразява притеснения от процесите в партията от последните месеци. "Да се подарява лидерството на партията срещу явното обслужване на чужди политически и икономически интереси. Да се оказва натиск върху областни и общински структури на СДС да променят вота си. Да не се допускат застъпници до изборните секции на единия кандидат, а да се прехвърлят застъпници на другия", обяснява той.


Депутатът добавя: "Да се склоняват кандидати към отказ от участие в изборите в последния момент и в полза на набедения за победител. Да "гласуват" за 5 мин. 40 човека в избирателната секция – всичко това са явления, които подлагат на съмнение основни демократични принципи, в името на които СДС беше създаден и съществува вече 22 години".


До избора на нов председател се стигна, след като през месец май на Национално събрание СДС отхвърли "Синята коалиция" за парламентарните избори през 2013 г. Оставка като лидер на партията подаде Мартин Димитров, който след това застана зад кандидатурата на Шарков. За временен лидер беше избран шефът на изборния щаб Борис Марков, който подкрепи Емил Кабаиванов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK