Мирослава Тодорова е поискала от съда изпълнението на уволнението й да бъде спряно

Мирослава Тодорова

© Надежда Чипева, Капитал

Мирослава ТодороваПредседателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова ще получи уведомлението от Висшия съдебен съвет (ВСС) за дисциплинарното си освобождаване тази сутрин. Тя вече е подала искане до Върховния административен съд (ВАС) изпълнението на решението да бъде спряно до окончателното произнасяне на съда по казуса.


Мотивът на Тодорова е че така тя ще може да продължи работата си по делата, по които заседава. Тя е един от най-натоварените съдии в Софийския градски съд, като за миналата година е разгледала над 300 дела.


Ако ВАС, който трябва да се произнесе незабавно по искането й - до няколко дни - отхвърли молбата й, десетки дела ще трябва да започнат отначало.
Сред процесите са и наблюдаваните от Брюксел "Софийски имоти" и делото за наркоразпространение срещу част Антон Савов - Мамата, за който се твърди,че е от групата на Златомир Иванов - Баретата.В жалбата си до ВАС (в прикачения файл) Тодорова посочва, че за периода 18 – 27 юли имам насрочени пет съдебни заседания по първоинстанционни дела, на които вече е даден ход на съдебното следствие.


"Към момента имам неприключени първоинстанционни дела от общ характер с общо 20 подсъдими...По тях са проведени над 40 заседания, като протоколите за всяко едно от заседанията са между 3 и 92 страници. Към момента по делата са разпитани общо над 90 свидетели и над 40 вещи лица, като
остава да бъдат разпитани още около 10 свидетели и 6 вещи лица. Съгласно чл. 258, ал. 1 НПК делата се разглеждат от един и същи състав на съда от започване до завършването на съдебното
заседание, а когато някой член от състава на съда не може да продължи участието си и се налага да бъде заменен, съдебното заседание започва отначало", е записала Тодорова.


Според нея ако решението за дисциплинарното й освобождаване бъде изпълнено предварително ще се стигне до обременяването на други съдебни състави с нейните дела. Освен това е и свързано с голям разход на време от страна на държавните органи и гражданите и разходване на финансови средства от бюджета на съдебната власт.


"Интересите на правосъдието надхвърлят всеки личен интерес и са правно защитени, поради което и per argumetum a fortiori считам,че са налице основанията за спиране на изпълнението на решението", пише още председателят на Съюза на съдиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK