Равносметката на Цветанов за 3 г.: МВР изпълни целите си на 100 %

Равносметката на Цветанов за 3 г.: МВР изпълни целите си на 100 %

© Надежда Чипева, КапиталВътрешният министър Цветан Цветанов реши да изпревари с ден доклада на Европейската комисия и да направи равносметка за извършеното от министерството му през последните три години. Очаква се утре Брюксел да обяви една от най-критичните оценки, но според вицепремиера МВР е постигнало на 100% заложените в предизборната програма на ГЕРБ цели.


"Сто процента от промените, реформите и законодателството в МВР са изпълнени и това беше написано през 2007-2008 г., за да можем да имаме цялостен анализ. Когато правим реформите, те не са експеримент", обяви министърът пред вътрешната комисия в парламента. Депутатите по думите на Цветанов са били партньори по пътя към реформата в сектора.


Председателят на комисията Анастас Анастасов (ГЕРБ) още в началото на срещата обобщи: "Постигнатото от МВР с това ръководство в сферата на вътрешните работи през изминалите три години няма аналог в най-новата ни история."
Според него са били извършени законодателни промени, подпомагащи структурната реформа в сектора, като прецизирането на функциите и дейностите на ДАНС с оглед противоречивото тълкуване и дублиране с тези на МВР. С приемането на тези законови промени МВР разполага с необходимите правни инструменти за успешно изпълнение на своите задачи, смята  Анастасов.


"Наясно съм, че представянето на министър Цветанов ще бъде коментирано в контекста на утрешния доклад на Европейската комисия по механизма за оценка и сътрудничество. Надявам се той да бъде обективен и да помогне за това да направим реална преценка за постигнатото и какво още е необходимо като действия от наша страна", заяви Анастасов.


Заедно с Цветанов  на отчета дойдоха заместникът му Веселин Вучков и шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров. Никой от депутатите не зададе въпрос по повод изтъкнатите от Цветанов постижения. При думите му за уволнението на съдия Тодорова - че той не е нападал съда, а е изразил гражданска позиция, някои от тях кимаха одобрително.


Самокритично - "не направихме по-голяма публичност"


Попитан какво би критикувал в работата на вътрешното министерство Цветан Цветанов отговори: "Самокритиката е, че в някои от нещата не направихме по-голяма публичност, например даренията за МВР".


"Има много неща, които трябва да бъдат извършени - концентриране на оперативната работа в забавените престъпления за минал период, особено неразкритите поръчкови убийства. Трябва да се разбере каква е била истината за целия този преходен период на страната", добави Цветанов.


Цветанов отчете, че МВР е спряло дейността на общо 660 организирани престъпни групи от 2009 г. насам. По думите му през този период полицията е извършила общо 300 големи операции. За него най-голям успех са  акциите "Октопод" и "Наглите".


Разсекретяване на щата


Вътрешният министър отчете и намаляване на върнатите досъдебни производства с 7127 през 2011 г. спрямо 2010 г. Това се дължи на законодателните промени, позволили да се обучат 8000 полицаи да извършват дейности по досъдебното производство. Общо 3132 досъдебни производства са надхвърлили законовия срок през същия период, посочи министърът.


За да се илюстрират по-добре обученията, на депутатите бяха показани снимки от семинари и пресконференции.


Няколко пъти вътрешният министър посочи като успех на МВР и обединяването на главните дирекции на министерството. По думите му с обединяването през тази година на дирекциите на криминалната и охранителната полиция правителството е изпълнило 100-процентово предизборните си обещания за сектора "Сигурност".


Също на няколко пъти Цветанов акцентира върху това, че щатната численост на МВР е била разсекретена. В момента работят 55 170 души. "Архивите на МВР - беше един казус, по който 20 години никой не предприемаше действия по законодателството. Последното изменение беше през 2006 г. Реално архивите все още се намираха в структурите на МВР. Казусът с архивите на МВР е бил морален ангажимент към всички репресирани от Държавна сигурност", добави министър Цветанов.


През август 2010 г. архивите на МВР в периода от 1923 г. до 9 септември 1944 г бяха предадени на Държавна агенция "Архиви". Това стана по силата на закона за досиетата, приет през декември 2006 г. Целта е тези архиви, които по времето на комунизма са били засекретени, а след 10 ноември 1989 г. достъпът до тях – ограничен, да станат публични и изцяло достъпни за изследователи и граждани.


Постижение е и че за първи път в този 20-годишен преход има парламентарен контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) и това е най-важното, каза Цветанов. 


"За всяко едно законодателно предложение от МВР винаги сме спазвали процедурата за оповестяване на интернет страницата, обществена дискусия, дискусия в парламента. Всичко, което правим, искаме да бъде прозрачно и да бъде под контрола на парламента", заяви вътрешният министър.


Преди две седмици в годишния доклад на парламентарната подкомисия за контрол на СРС беше записано, че употребата на специални разузнавателни средства (СРС) и достъпът до трафични данни са се увеличили през 2011 г. без да е станал по-ефективен съдебният контрол.


"Създадени са сериозни предпоставки за нарушаване правата и свободите на гражданите, тъй като не съществуват процедури,  гарантиращи правомерност на информацията иунищожаването й. Трябва да се увеличи както текущият, така и последващият контрол на съда върху събраната чрез СРС информация, а също и ввърху използването й от разследващите органи", бяха част от записаните изводи.


"Когато се дискутираше проблемът със СРС за интерфейса, имаше забавяния на разпечатки с месеци. Това възпрепятства по-бързото развитие на разследването по дадени престъпления. В момента нямаме директен достъп за правенето на тези разпечатки и всичко става със съгласието и помощта на мобилните оператори. За тежките престъпления до два часа мобилните оператори изпълняват своя ангажимент", подчерта министър Цветан Цветанов. Във връзка с обществените поръчки - има публичност и те се качват на страницата на министерството.


Повишена е сигурността на гражданите
От думите на Цветанов се разбра, че за последната година МВР регистрира най-ниските нива на престъпления със самоделни устройства, намаляват престъпленията против личността и домовите кражби. Той се похвали и с това, че жертвите на пътя също са намалели. "Изключително удоволствие – достигнахме нивата на 1963 по убити граждани по пътища на България. Има още какво да се желае, но цифрите са много добра посока", заяви Цветанов.


През май Върховния касационен съд (ВКС)  отчете, че за 2011 г, повече от половината от делата са били за престъпления против собствеността. Оттам констатираха увеличение на грабежите, които са с 40 повече в сравнение с 2010 г. (тогава са били 92, а за 2011г. ). Нарастнали са и грабежите, които са опасен рецидив.


На второ мсто са делата за престъпления против личността - 111  за умишлени убийства. Делата за пране на пари са само 2, за подкуп – 12, а това са престъпленията, които следи Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK