Частна фирма предлага на митниците сграда за централа в Русе срещу замяна в София

Ваньо Танов смята, че преместването на администрацията в провинцията не трябва да е кампанийно, а продължителен процес.

© Цветелина Белутова

Ваньо Танов смята, че преместването на администрацията в провинцията не трябва да е кампанийно, а продължителен процес.Частна фирма предлага да предостави на агенция "Митници" оборудвана сграда в Русе, където да се премести централата на институцията. В замяна компанията иска да получи имот в София. Това съобщи пред БНР шефът на агенцията Ваньо Танов. 


По думите му офертата, която е отправена към Министерството на финансите, предвижда митниците да се преместят в готова бизнес сграда клас А в Русе, която е "изградена с двоен под, има окабеляване, всичко е направено до ключ".  Фирмата изразява готовност да поеме и разходите по преместването на администрацията и необходимото й оборудване. 


Танов не каза от кого е направена офертата, а от думите му не се разбра дали се предлага замяна със сегашната централа на агенцията в София или с друга сграда. 
Ако замяната не се случи, а институцията се премести в какъвто и да било друг имот, собственост на общината или областната управа, той ще трябва да се препроектира за нуждите на митницата, а това е свързано с обществени поръчки, ще отнеме 3-4 години и сериозен финансов ресурс, прогнозира шефът на агенцията. 


Танов коментира пред БНР протестите на служители в митническата администрация срещу плана на финансовия министър Симеон Дянков за преместване на държавни служби в провинцията. 


Митническият шеф отрече предположенията, че Русе е избран за седалище на митниците поради факта, че той самият е родом от града. "Аз не вярвам някой да си мисли, че аз съм с такова влияние, че мога да преместя една агенция от София в Русе. Така че това е просто съвпадение. Защото за други агенции са предвидени други региони", каза Танов.


Подчерта, че според него лично административната реформа е закъсняла, но не може и да се реализира с "магическа пръчка", а в рамките на няколко години, с постепенно обявяване на конкурси. "Ако говорим, че трябва да бъдат създадени работни места в регионите, това не значи, че трябва да бъдат създадени проблеми на тези хора, които работят тук, и те механично да бъдат преместени там, защото ефектът ще бъде нулев", подчерта Ваньо Танов.  Дянков: Никой не се е родил митничар
Никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник или банкер - с тези думи финансовият министър Симеон Дянков коментира днес  подготвяните протести на митнически служители, заради преместването. Дянков подчерта, че реформата е решена и е въпрос на време да се осъществи.  За последните конкурси е имало по 100 кандидатури за едно място, така че те ще заемат местата на нежелаещите, добави Дянков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK