Депутатите влизат в спор за изборните правила и за поправката "анти-Кунева"

Депутатите влизат в спор за изборните правила и за поправката "анти-Кунева"

© Георги КожухаровДепутатите ще обсъждат днес на първо четене шест законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от всяка парламентарна партия.


Всички политически сили се обединиха, че се налагат промени за по-прозрачна и по-публична работа на Централната избирателна комисия (ЦИК). Повечето от предложенията са в тази посока, като ГЕРБ предлагат заседанията на комисията да се предават пряко в интернет, а левицата иска на тях да могат да присъстват журналисти и наблюдатели.


ГЕРБ реши експериментално за парламентарните избори през 2013 г. да се гласува и по интернет, и с машини. Затова освен проекта на управляващата партия ГЕРБ, правната комисия одобри предложенията на БСП, на "Синята коалиция" и на РЗС.
Сред идеите на хората на Яне Янев е да се увеличи прагът за влизане на коалициите в парламента. Сега бариерата за партии и съюзи е 4%. Янев предлага прагът за коалиции да се вдигне - по един процент за всяка партия плюс още 2%. Така "Синята коалиция", в която в момента са 5 партии, би трябвало да получи 7%, за да влезе в Народното събрание.


Макар през 2009 г. Конституционният съд да отхвърли по-висока бариера от 8% за коалициите, лансирана отново от РЗС, сега авторът на изборния кодекс Искра Фидосова обяви, че тази идея заслужава сериозно внимание, а също и предложенията за увеличаване на прага за преференциалното гласуване - от 9% на 20%, и задължението социолозите да обявяват кой им поръчва и плаща проучванията за изборите.


С подкрепата на ГЕРБ се ползват и промени в закона за политическите партии, добили популярност като поправката "анти-Кунева", които също ще бъдат обсъдени днес от парламента. Ако предложените текстове бъдат одобрени, бившият еврокомисар Меглена Кунева няма да може да регистрира партията си с името "Движение България на гражданите", нито да стане неин председател.


Сред опозицията се заговори, че истинският автор на предложенията на РЗС е управляващата партия. В своя проект ГЕРБ пък са предвидили "бонус" за РЗС, която ще може да получи представителство в районните и секционните избирателни комисии. Така и ГЕРБ си отваря вратичка за мнозинство в комисиите, които реално броят резултатите от вота.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK