Борисов се фокусира върху похвалата за "политическата воля" в евродоклада

Издигане на националното знаме пред Паметника на незнайния воин по повод 3-ти март Национален празник на България Бойко Борисов

© Анелия Николова

Издигане на националното знаме пред Паметника на незнайния воин по повод 3-ти март Национален празник на България Бойко БорисовПравителството има политическата воля да изпълни препоръките в доклада, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност". Това се казва в коментар премиерът Бойко Борисов за днешния доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи.


За разлика от коментара му по предишния евродоклад, когато Борисов чете и коментира констатациите изречение по изречение, днес премиерът предпочете кратко писмено изявление без конкретика чрез пресслужбата си. Той заяви, че препоръките в доклада са в подкрепа на вече започналите реформи в страната и до следващия доклад (края на 2013 г.), "новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати".


Изречението за "силната политическа воля" на българското правителство, добавено във финалния вариант на доклада (то не присъстваше във вчерашната чернова), е послужило за поанта на коментара на Борисов. "Фактът, че за трета поредна година Европейската комисия отбелязва силната политическа воля на българското правителство за реформи е не само признание, а и ангажимент за успешно постигане на целите в този процес".
Днешният доклад всъщност е посветен на постигнатото от България за целия 5-годишен период от присъединяването й към Европейския съюз, така че констатациите в него - и отрицателните, и положителните, касаят и предишното правителство на тройната коалиция.


Пълният текст на коментара на Борисов, разпространен от правителствената пресслужба


"Приемаме доклада по Механизма за сътрудничество и оценка. Той е резултат от добрата съвместна работа на българските институции с Европейската комисия. Правителството има политическата воля да изпълни препоръките в доклада, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност". Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод цялостния доклад на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка ( МСО).


"Пет години след приемането на България в ЕС Европейската комисия (ЕК) излезе с цялостен доклад за напредъка на страната ни по МСО. Той оценява усилията и постиженията на всички правителства на България от 2007 г. насам, както и на всички власти – изпълнителна, съдебна и законодателна. Отчитаме, че механизмът изигра съществена роля за реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред в страната.


Приемаме като положителна оценката на Европейската комисия, че България е на път да изпълни критериите по МСО. Това трябва да стимулира всички власти в България и е сигнал, че реформите трябва да продължат.


В доклада на ЕК се отчита, че основните законови инструменти са вече създадени. Това е знак, че България е завършила един от най-важните етапи на реформата на правосъдието и вътрешния ред. Препоръките в доклада са в подкрепа на започналите реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи. До следващия доклад новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати.


Приемаме критичните констатации на Комисията, защото те показват, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени все още пред много трудности и предизвикателства. Наясно сме, че прилагането на нов подход и институционалните промени в съдебната власт все още не дават желаните от всички ни резултати", допълни министър-председателят.


Според него следващите 18 месеца са времето, в което всички български институции ще докажат своята решимост да променят съдебната система и да ограничат корупцията и организираната престъпност.


"Новият подход на ЕК предвижда за първи път отпадането на междинните доклади. Това открива пространство за прилагане на вече набелязаните от България мерки и поставя времева рамка за приключване на ангажиментите и показване на ясни резултати от извършените до сега реформи.


Фактът, че за трета поредна година Европейската комисия отбелязва силната политическа воля на българското правителство за реформи е не само признание, а и ангажимент за успешно постигане на целите в този процес", заяви още премиерът Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK