Молитва в софийската синагога след атентата в Бургас

Досега жертвите от атентата в Бургас са осем

© Красимир Юскеселиев

Досега жертвите от атентата в Бургас са осемТик-так, тик-так... Чува се само електромерът на входа на софийската синагога, където днес сутринта с молитва бяха почетени жертвите от атентата в Бургас. Мерките за сигурност са засилени - отвън има полицейски автомобил и двама мотоциклетисти. На входа охраната проверява багажа на влизащите.


Хората са притихнали, а темата на разговорите е взривеният автобус с израелски туристи.


"Мислехме си, че сме на края на света, че не сме част от него", започва току-що излезлият от молитвата Виктор Видас. Пуши нервно цигара през целия разговор. Определя Черноморието като лесна мишена, защото от няколко години у нас успешно се развива хазартният туризъм, а залаганията са забранени в Израел.
"Еврейските общности са цел на терористите навсякъде по света", казва председателят на Централния израилтянски духовен съвет Роберт Джераси. След атентата той очаква да бъде променено мнението на израелците, че България е безкрайно приятно и тихо място. "Въпреки това не се стряскаме толкова лесно, съжалявам, че ще го кажа, но ние сме свикнали".


Видас разказва, че е попадал на летище в Израел при получен сигнал за бомба. "За няколко минути всички бяхме евакуирани". Прави сравнение с реакцията у нас, която му се сторила неорганизирана. "Дори официалната информация в началото беше толкова различна, че не можеш да разбереш от медиите какво точно се е случило", продължава той.


"Еврейските общности са цел на терористите навсякъде по света"

© Красимир Юскеселиев

"Еврейските общности са цел на терористите навсякъде по света"


В синагогата пристигат и туристи. Още сутринта втората група разглеждаше сградата. На молитвата е дошъл и Бен Яху, който е от Израел. От една седмица е в София, в сряда е трябвало да пътува обратно. Атентатът обаче отмени полетите, а за да се прибере, трябва да пътува до Германия и оттам да лети. Решил да остане още малко у нас. "Надяваме се на мир, това не може да продължава", казва той.


Веднага след молитвата хората се скупчват. Обсъждат кога ще дойдат израелци, които по религиозен закон ще събират "всяка част от телата на загиналите". "По религиозен закон те са длъжни да съберат телата - дори в Израел наред с медиците във всяка линейка има и един такъв човек", разказва Видас.


Всички говорят, че в България през последните десетилетия не са се случвали атентати, и пожелават повече да няма покушения нито срещу израелци, нито срещу когото и да било.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK