Общината ще поиска да се поднови разследването срещу Любомир Павлов за Общинска банка

Любомир Павлов дава обяснения за "Общинска банка" пред общинския съвет през 2005 г.<br /><em>Снимката е архивна</em><br />

© Юлия Лазарова

Любомир Павлов дава обяснения за "Общинска банка" пред общинския съвет през 2005 г.
Снимката е архивнаСтоличният общински съвет възложи на председателя си Елен Герджиков да сезира прокуратурата за възобновянето на досъдебното производство срещу Любомир Павлов за Общинска банка. Решението е на временната комисия, която беше създадена през ноември 2011 г. да провери обстоятелствата около прехвърлянето на дялове, собственост на общински дружества в банката, към фирми, близки до Христо Ковачки.


Любомир Павлов е единият от издателите на вестниците "Труд" и "24 часа". През юни заедно с бизнес партньора му Огнян Донев бяха обвинени в документна измама и пране на пари по сделката за придобиването на притежаваната от тях медийна група.


Днес временната общинска комисия съобщи, че вече се е запознала с всички факти и обстоятелства около разследването (прекратено през 2005 г. - бел.ред.), образувано срещу Павлов в качеството му на председател на надзорния съвет на Общинска банка и Васил Пиралков.
Общината загуби властта си в създадената през 1996 г. банка в края на мандата на Стефан Софиянски. През 2004 г. част от акционерите й бяха подменени чрез приватизация на общински дружества, препродажба на дяловете им в банката на други компании и промяна на устава, прокарана от тогавашния председател на надзора на банката Любомир Павлов. Според променения устав всички решения са се взeмали с квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала.


Временната комисия е установила, че тогава от Общинска банка не са съобщили на БНБ за решението си с какво мнозинство да бъдат взимани решенията, както изисква законът. В доклада й е посочено още, че членовете на общото събрание са били "въведени в заблуждение", че има такова изискване.


Комисията е установила, че за достигане на блокираща квота през 2003 г. акционер в Общинска банка става "ВиК-София" с 6.99%, които не били отразени в книгата на акционерите. ВиК прехвърля акциите си от Общинска банка на "Софстрой", която после ги продава на фирмата "МАХ 2003", която е ­ собственост на Христо Ковачки. Искът за разваляне на сделката е подаден през 2008 г. след смяна на ръководството на ВиК.


Така се оказа, че компании на Христо Ковачки имат обща блокираща квота от около 27%. Благодарение на това той успя да постави свои приближени в борда и овладя контрола в банката. А мажоритарният акционер - Столичната община, остана заложник с депозити, които не можеше да изтегли без да фалира банката, която междувременно раздаваше кредити на фирми, свързани с миноритарния акционер.


Миналата есен обаче Софийският градски съд (СГС) върна управлението на Столичната община, дотогава тя не можеше да взима решения сама, въпреки че притежаваше над 70% от акциите на банката.


Временната комисия на общината се състои от съветници от всички партии с групи в общинския съвет. Председател е Орлин Алексиев от ГЕРБ. Същевременно днес беше удължен срокът на работа на комисията до октомври. На заседанието нямаше дебат по темите на доклада, който беше приет от всички 46 присъстващи в залата общински съветници.


"Дневник" търси за коментар Любомир Павлов.


Междувременно стана ясно, че днес са претърсвани и офисите на фармацевтичната компания  "Софарма", чийто изпълнителен директор е Огнян Донев. "Тези претърсвания целят да се внесе шум в системата. Документите, които се изземват, са отдавна предадени на прокуратурата", заяви пред "Дневник" адвокатът на Донев Даниела Доковска. По непотвърдена информация се разследва сделка, заради която вече има отказ от образуване на досъдебно производство. Засега от прокуратурата никой не беше открит за коментар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK