Младите съдии: Ситуацията е нетърпима - колеги са подложени на натиск, нашият глас не се чува

Таня Маринова от Софийския районен съд, Владислава Цариградска, младши съдия в Окръжен съд Ловеч и Пламен Пенов от Районния стд Луковит.

© Красимир Юскеселиев

Таня Маринова от Софийския районен съд, Владислава Цариградска, младши съдия в Окръжен съд Ловеч и Пламен Пенов от Районния стд Луковит.Щяхме днес да бъдем повече, но някои от колегите младши съдии получиха индиректен натиск - че не следва днес да застават пред вас, не следва да се обръщат към обществото. Искам да им кажа – не се
страхувайте. Всеки от нас е положил тържествена клетва, че ще се подчиняваме само на закона, не можем да се подчиним на конюнктурата".


Това е едно от нещата, които младшия съдия от Окръжен съд в Ловеч Владислава Цариградска заяви пред журналисти. Тя и още двама нейни колеги Таня Маринова от Софийсия районен съд и Пламен Пенков от районния съд в Луковит свикаха пресконференция на тема  "Младите съдии за независимостта на съда".


Младите съдии се оплакаха от това, че позициите им за проблемите в съдебната система се омаловажават, гласът им остаа нечут. Те изказаха притеснение от това, което се случва в съдебната система. Искаме да получим разбиране и подкрепа от обществото, защото това не са проблеми
на системата, а на всеки човек в България.
Това бяха част от другите послания на младите съдии. И тримата са били на протеста срещу уволнението на Мирослава Тодорова миналия петък пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). В началото те заявиха, че са изпитали "огорчение и болка" от опита да се създаде представа, че на
протеста е нямало съдии, а само дежурните протестиращи. Вътрешният министър Цветан Цветанов беше коментирал, че пред ВСС е имало само адвокати и дежурните протестиращи. Той не уточни откъде има тази информация.


Таня Маринов от Софийския районен съд припомни, че протестът беше подкрепен от асоциацията на прокурорите, неправителствени организации и адвокатурата.


Младите съдии уточниха, че с някои колеги не се разговаря, след като е станало ясно,че са били пред ВСС. На други им било отказано да си вземат платен отпуск за ден, за да присъстват на проявата от миналата седмица.Тримата отказаха да съобщят конкретни имена. Сред обявените участници в пресконференцията беше и младшия съдия в Окръжен съд – Видин Иван Георгиев, който не се яви.


Голямата част от младите съдии изцяло стоят зад протеста и кампанията за отстояване на независимостта на съда, но нямат гаранции, че ако застанат с имената или лицата си, това няма да им създаде проблеми в работата. Ние искаме да сме открити, нямаме какво да крием, обявиха тримата млади съдии.


Според Цариградска ако съдията се страхува, той изпраща лошо послание до обществото и хората логично започват да се питат как ще устоим техните права, ако не можем да устоим за своите собствени. "В моя съдебен район човечността е на по-високо равнище, и аз  чувствам подкрепа на колегите си, но тази ситуация е изключение. Има други места, където натискът е голям и по всякакъв начин", обяви ощ съдията.


Липсата на критерии за натовареност, начините за провеждане на атестиране, правилата и практиката за назначаване, повишаване, както и назначаването на административни ръководители,  дисциплинарната практика на ВСС и т.н.


Това също са предпоставки за поставяне в зависимост на магистрати, обявиха съдиите. "Трябва да има ясни правила и критерии за всичко това, но ВСС не създаде такава практика. Още през 2009 г. съвета си
постави ангажимент да разработи критерии да натовареност до юни 2010 г., но нищо такова не е направил и до момента. Всички проблеми, които ние поставяхме през цялото време, бяха отразени в доклада на Европейската комисият ЕК, припомниха съдиите Таня Маринов и Пламен Пенков.


"Не се притеснявам да съм тук днес, защото не дължа на никого благодарност да съм в тази система и желая да работя в полза на обществото", обяви Маринова. Според нея положението е нетърпимо,
защото пет години ВСС бездействаше и нещо повече – ясно показа, че няма да защити нито един човек в системата от външен натиск.


Според нея еманация на всичко е противоречивата дисциплинарна практика на съвета. Маринова посочи и огромната натовареност в някои съдилища и специално СРС, като една от формите да се оказва натиск върху съдиите, защото "ВСС показа, че дисциплинарните производства се водят
избирателно" – не когато съдията е нарушил определени критерии, а когато проговори.


Натискът, дори да не е директно адресиран към конкретни хора, има едно цялостно послание, че тези, които говорят ще бъдат наказани по един или друг начин. А средствата са много, смята  Владислава Цариградска.


На въпрос какъв е изходът тримата посочиха като приоритет активно обществено обсъждане на номинациите за членове на ВСС. Според тях, за да се осъществи това, трябва да има стандарт за качествата, необходими за член на съвета и на база на него да се направи публично обсъждане
на качествата на всички издигнати канидати.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на funny_jazzy
  funny_jazzy
  Рейтинг: 237 Весело

  Само така - надеждата ни е във вас!

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3424 Неутрално

  Борбата на лобитата в Съдебната система,продължава!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 668 Весело

  Имаме си предостатъчно индивиди с акъл на шимпанзета в министерския съвет, че да са ни нужни съдии...

 4. 4 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Младите ,честни, принципни и социалнослаби съдии със собствени хотели по морето вече не издържат. Животът им е много тежък, но за съжаление все някой трябва да го живее и те продължават стоически да търпят мъките..
  КЛОУНИ.

 5. 5 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 668 Любопитно

  [quote#4:"Dante"]КЛОУНИ.[/quote]
  Когато нямаш аргументи по същество, най-лесно е да заклеймиш личностите. Аd hominem му се вика...

 6. 6 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Не се притеснявам да съм тук днес, защото не дължа на никого благодарност да съм в тази система и желая да работя в полза на обществото", обяви Маринова.

  това като го чета ме обзема оптимизъм. респект за съдийката

 7. 7 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ,, някои от колегите не искат да направят еди кво си щото нямали гаранции,,,, ами няма я, пък и кои ще ви извади кестените от огъня, вместо вас ...?хубаво го е казала госпожата ,че като нямаш кураж да си защитиш твоя задник ,как ще защитиш моя...? не става само с яденееее.....

 8. 8 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 524 Неутрално

  до ком 6- на толко много лъжи се наслушахме напоследък ,че вече вярвам само на свършена работа, а не когато някои каже -ХОП ,със засилка...

 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  И така и не казват от кого е този "натиск" ...А естествено,че няма да протестират повече-докладът от ЕС вече мина и те си свършиха работата...

 10. 10 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#6] от "jackdaniels":не забравяй,че този съдийски "протест" беше подкрепен от Отворено Общество и от Не-Българския Хелзингски Комитет.Аз като видя тези организации да подкрепят някого и ме обземат огромни съмнения за "искреността" на протеста...

 11. 11 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "funny_jazzy":

  Да. Публична тайна е, че позиция на съдия не се получава на общо основание. Но онези, които вече са на такива позиции, трябва да се борят за онова, което е редно. И това го казвам без ирония.

 12. 12 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 538 Неутрално

  кураж, щото правосъдието иска и смело сърце

 13. 13 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "yanne":

  и на мене ми се гади от тези организации, но ми харесва идеята че млади съдии може да поразклатят системата

 14. 14 Профил на zelenodelo
  zelenodelo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Не се притеснявам да съм тук днес, защото не дължа на никого благодарност да съм в тази система и желая да работя в полза на обществото", обяви Маринова.

  Дай Боже да има повече такива хора в съдебната система! Защото наистина само който знае, че всичко което е постигнал е в резултат на неговите собствени усилия и способности, може да изправи чело и да се бори. Тези, които са в системата благодарение на Красьо черния и подобните нему, никога няма да се противопоставят на статуквото.
  Радвам се, че има такива млади съдии - значи има надежда.

 15. 15 Профил на zelenodelo
  zelenodelo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "yanne":

  Настина ли имаш нужда някой да ти каже от къде има натиск!?! Като начало за Цветан Цветанов да си чувал?

 16. 16 Профил на john.dido
  john.dido
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#9:"yanne"]И така и не казват от кого е този "натиск"[/quote]

  Цветанов и ГЕРБ изобщо? По медиите и далеч не само там, но там е най-видимо?

  grinding my life away http://www.youtube.com/watch?v=xCyQzwhIpDk
 17. 17 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  "....Тя и още двама нейни колеги Таня Районов от Софийсия районен съд и Пламен Пенков от районния съд в Луковит..."

  "...Всички проблеми, които ние поставяхме през цялото време, бяха отразени в доклада на Европейската комисият ЕК, припомниха съдиите Таня Маринов и Пламен Пенков."

  "Дневник", сега, последно, съдийката Таня Районов ли се казва, Таня Маринов ли се казва, или пък Таня Маринова?

  Или редакторът ви се казва Путьо Маринкин?

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":Лизач, тук са те изпреварили !

 19. 19 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 409 Весело

  В доклада се говореше и за морала на съдиите,ама нещо по тая тема хич Ви няма!

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#15] от "zelenodelo":И как Цветан Цветанов оказва натиск?!След като ВСС е със същия състав от времето на Станишев,като изключим министъра на правосъдието,но той е само наблюдател там.Как Цветанов оказва натиск?!Някой може ли да ми маже или само ще пишете общи приказки и заклинания?!Как министър на вътрешните работи оказва натиск върху съдебната система?!И наистина,мислите ли,че Цветанов,като вицепремиер ще предизвика такъв негативен отзвук ден преди обявяването на мониторинговия доклад на ЕС,за да се разправя със Мирослава Тодорова.Според Вас не би ли намерил по тих начин за справянето със нея.

 21. 21 Профил на Асенчо
  Асенчо
  Рейтинг: 409 Неутрално

  вярно че е нетърпимо на едните дават торби с пари под масата а на другите само по пачка

  Казвам се Асен и съм от Сливен но не съм Костовист
 22. 22 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно  - ПАК ЗАГЛАВИЕТО !!!

  "ТРИМА млади съдии": .........  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 23. 23 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "renegat":

  Тези тримата нямат никакъв морал! От младите комунета са! Служат на партията, нищо повече!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 24. 24 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#23] от "Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!":

  Как нищо,това е смисълът им на живота да са в услуга на партиятя майка!
  А основната им цел да съсипят нашия!

 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#20] от "yanne":

  Ина мен ми е интересно как господин Цветанов ще може да упражнява натиск върху тези стари вълци от съдебна система наследство от управлението на Станишев. Защото е публична тайна, че старите съдии и бившата ДС са дупе и гащи. Не е ли това някаква разработка за сваляне на реитинга на това управление пред европа. А сега и този атентат. Знаем за предишната ДС колко години е давала подслон на най големия атентатор и убиец на онова време ,,Карлос Чакала". Знае се че тя все аще има пипала навън и особено в арабския свят.

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#25] от "sider":Ами всички ползват името на Цветанов като фетиш,но когато питаш как изобщо Цветанов прави това,в което го обвиняват,никой нищо конкретно не пише.Иначе за плюене са номер1...

 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 932 Весело

  МЛадшите съдии, за да ви се чуе глъсът, трябва яко да поработите, само това че сте млади и не сте съгласни със системата, не е достатъчно.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#25:"sider"]Ина мен ми е интересно как господин Цветанов ще може да упражнява натиск върху тези стари вълци от съдебна система наследство от управлението на Станишев. Защото е публична тайна, че старите съдии и бившата ДС са дупе и гащи[/quote]
  Идеален довод! Неоспорим факт! И същият този ВСС съвсем случайно прави онази мърла семейната приятелка председател на СГС, а още по-случайно уволнява Съдия Тодорова, която извади топки да съди Туй. И тъй като "тези стари вълци от съдебна система наследство от управлението на Станишев. Защото е публична тайна, че старите съдии и бившата ДС са дупе и гащи", следва, че Цветанов, старите съдии и ДС са дупе и гащи. Пък дори и да е бил само шофьор баща му......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK