ZAKA – помагачи на мъртвите

Шими Гросман

© Спас Спасов

Шими ГросманНие сме наистина доброволци, защото добротата към починалия е истинската доброта. За нея никой не може да получи отплата!"- очите на Шими Гросман се усмихват сухо. Той е дребен, но жилав. Късо подстриганата му рижа брада очертава продълговато лице с хиляди ситни бръчки, които начупват всяка мимика. Говори разпалено и жестикулира енергично. Прилича на човек с ведър характер. Макар, че работата му е мрачна.


По ирония на съдбата първият самолет, който в четвъртък кацна на летище Бургас, затворено за 24 часа след атентата срещу израелски туристи в сряда, беше пак от Тел Авив.


Съвършено чисто
Минути преди приземяването паркингът, на който всеки ден спират десетки туристически автобуси, е пуст, както никога. Големите мокри петна по асфалта съхнат бързо под почти залязлото слънце, а навсякъде се носи натрапчивата сладникава миризма на сапун. Съвършено чисто е!


Въпреки това няколко мъже с яркожълти жилетки бавно се взират във всеки милиметър от асфалта на паркинга, стените, парапетите наоколо... Увиват нещо в големи късове памук, а после внимателно ги прибират.


"Нашата работа е да откриваме и възстановяваме, доколкото можем, разбира се, телата на израелски граждани, които са загинали при нещастни случаи навсякъде по света, обяснява Шими. Така повелява религията ни. Всяка частица от мъртвото тяло трябва да бъде погребана. Всяка, дори най-малката!".


Докато ми разказва това той продължава да се усмихва, разтворил широко ръце.  "Хората, за които го правим, са безпомощни. За това им помагаме ние", говори бързо Шими и не довършва изреченията си. Англйският му е безупречен, роден е в Съединените Щати.


Повечето от членовете на ZAKA са ортодоксални евреи

© Спас Спасов

Повечето от членовете на ZAKA са ортодоксални евреи

Той и още десетина мъже, край чиито лица се спускат спиралите на дълги кичури коса, са пристигнали в Бургас след атентата. Пътували са заедно с полицейските експерти и военните, които кацнаха на летището само няколко часа след взрива, отнел живота на пет израелски туристи и шофьора на автобуса Мустафа Кьосев от село Юруково край Якоруда.


Свещената "задача"


Шими и мъжете с жълти жилетки са членове на доброволческия корпус ZAKA. Той има повече от 1500 доброволци, 34 линейки и 162 специализирани мотоциклета в цял Израел. Колцентърът на корпуса работи денонощно 365 дни в годината. ZAKA реагират на всяка терористична атака, бедствие или катастрофа веднага, професионално и с необходимото оборудване.


"Всички сме парамедици, казва Шими. Можем всичко при извънредни ситуации. Имаме противопожарно оборудване, екипи за за търсене и спасяване – специално обучени кучета, водолази, алпинисти...". Когато вижда, че отново извръщам очи към колегите му, коленичили по асфалта наоколо, скъсява разказа: "Можем много неща, наистина. Но най-важна от всичко е свещената ни задача да събираме човешките останки. Така иска нашият Бог. Просто е!".

Всички мъртви трябва да се върнат у дома.

© Спас Спасов

Всички мъртви трябва да се върнат у дома.


ZAKA е създадена спонтанно през 1989г. от хората, събрали се, за да помагат след атентата срещу претъпкан междуградски автобус, пътуващ от Тел Авив за Ерусалим. Тогава палестинецът Абд ал-Хади Рафа Гамин, член на организацията Ислямски джихад, със сила отнема волана от ръцете на шофьора и рязко завива към дълбоката пропаст край пътя. Загиват 16 души, 27 са ранени.


За истинско начало на дейността си обаче ZAKA обявява 1995г., когато организацията е призната от израелското правителство. От този момента нататък членовете й работят успоредно с полицията във всяка акция, където трябва да се спасява живот или от "бойното поле" да се приберат мъртвите. През 2005 г. ZAKA е призната от Организацията на обединените нации като международна хуманитарна организация.


За да дадат гласност на дейността си, година по-рано през 2004г. членовете на ZAKA отнасят в Хага останките на автобуса, взривен при самоубийствен атентат от палестински терорист в Йерусалим. Така те протестират срещу насилието. Автобусът пътувал между двата корпуса на медицинския център "Хадаса", когато атентаторът детонира колан от пластичен взрив. Загиват 11 души, 50 са ранени, 13 от тях тежко.


"Не може външен човек да бъде оставен да се разхожда из летището в продължение на часове и това да не направи впечатление на никого, казва Шими. България явно няма никакъв опит в подобни ситуации. Терористът е бил засечен от камерите за наблюдение и какво от това? Записите от тях се гледат винаги, когато всичко е приключило. Хората - камикадзе не се страхуват от камери. Просто бъдете готови да свикнете с мисълта, че от днес нататък нищо вече няма да е както вчера!".


Мястото


"Пътувал съм навсякъде по света, защото хората се нуждаят от нас най-силно когато вече ги няма, казва Шими. Не е вярно, че на мъртвите не можеш да помогнеш!. Не е така! Точно мъртвите имат най-голяма нужда от помощ, защото вече не могат да направят нищо за себе си. За това хората като нас са навсякъде – и в Пукет след цунамито, и в Ню Орлънс след урагана Катрина, при останките на совалката "Калъмбия", тогава загина първият израелски астронавт Илан Рамон, нали помните?".


Повечето от членовете на ZAKA са ортодоксални евреи. За това предпочитат да наричат организацията си иначе - " Chesed shel Emet".


"На иврит това означава


"Милостта на истината"


обяснява Шими. Ние сме тези, които трябва да гарантират, че мъртвите ще бъдат погребани според изискванията на нашия закон, на Халака".


Самолетът, с който Шими Гросман отлетя обратно за Израел, доведе стотина туристи – негови сънародници. Пъстра и шумна тълпа с куфари, бермуди и слънчеви очила. "Вие сте в този автобус, вие – в този, вие – в този" - едно момиче в синьо-жълта униформа отмята имената в дългия си списък. Край автобусите няма охрана, денят е почти приключил. За пристигналите току-що миризмата на сапун във въздуха не значи нищо. Освен за една млада жена.


"Покажете ми точно къде е станало. Точното място!", помоли тя. После извади от чантата си две свещи и ги остави върху мокрия асфалт. Точно там – на мястото.

Мястото...

© Спас Спасов

Мястото...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Любопитно

  На Мосад Зака ли му викат вече ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Е как разбират кое на кого е...ами ако вземат нещо на камикадзето...и него ли погребват...

  bigman
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  В България няма летище Сарафово, има летище Бургас. Спас Спасов, не го ли научихте най-после?

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Разстроено

  До коментар [#1] от "Нефертити":

  Деформирани представи за света имате!
  Никакво уважение към духовността на другите!
  Дори не можете да допуснете, че може да има друг поглед към съществуването ни.
  Не може да се гаврим и със смъртта.

 5. 5 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Как се грижат дори за мъртвите си.. Интересна нация са определено.

 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#2:"BGman1"]Е как разбират кое на кого е...ами ако вземат нещо на камикадзето...и него ли погребват...[/quote]

  Братчед, ясно е, че от религиите изтрещяват всички. Да си парамедик го разбирам. Събираш някой, разлетял се на части и го връщаш към живота. Поклон! Или пък изследваш и най-малкото петно по асфалта, за да сглобиш картината на атентата и почерка на камикадзето. И това го разбирам - значи си следовател. Но дъ търсиш и най-малкия сопол от загиналия, за да го погребеш, си е пълна дивотия. Не виждам никаква опасност, някой откъснат крак да проходи, ако не бъде погребан.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално  Така да бъде !

  Щом религията им го повелява !!

  - Шалом и мир на прахът им !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#1:"Нефертити"]

  На Мосад Зака ли му викат вече .... [/quote]
  Скрий се в дупката от която си изпълзяла!!!!!!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#3:"Дедо Либен"]В България няма летище Сарафово, има летище Бургас. Спас Спасов, не го ли научихте най-после?[/quote]

  Така беше и с летище Враждебна ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#4:"Alexander97"]Никакво уважение към духовността на другите! [/quote]

  Духовно оскотяване тип:

  жан-виденовски чалгаджийчета
  сер'гейски моралисти
  първановска бичмяна простотия

  Не само друг поглед към Света, тези лекета нямат никакъв поглед към Света освен споделянето във Фейсбук и киризене на риалити шоу тип Биг Брадър.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#5:"bingbong"]Как се грижат дори за мъртвите си.. Интересна нация са определено.[/quote]

  Посети Израел и ще бъдеш невероятно възхитен от духовността, която е навсякъде. Изключвам туристическият кич по сергиите.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "barcelonski":

  Духовността на тази нация... винаги ме е възхищавала. Така се оцелява може би.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Мъдри хора са евреите и уважават другите

 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#12:"bingbong"]Духовноста на тази нация... винаги ме е възхищавала. [/quote]

  Визирам не само евреите в Израел, но и християните (палестинци и непалестинци). Дори и мюсюлманите им са по-различни.
  Невероятно е да видиш какразлични нации ор цял Свят и от различни религии и течения хвалят Бог на едно място. Ставаш най-малкото по-духовен, по-отворен към Света и по-толерантен.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  [quote#1:"Нефертити"]На Мосад Зака ли му викат вече .... [/quote]
  Това са доброволци които търсят парчета от разпръснати от взривове тела .
  Това се прави от доброволци все пак и имат уважение към тях !

  Тъжното е ,че страдат обикновени евреи докато никой не закача милиардерите които си прекарват едно хубаво лято !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 888 Неутрално

  дедо либене не се бъркай-нека казват летище сарафово и да не казват бургас-нали все пак сме туристическа страна.Нека да не ги свързват хората от чужбина.Който първи се е сетил е добър.

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Г-н Спас Спасов, благодаря за бързата реакция относно името на летището.

 18. 18 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#6:"Тони Шнайдера"]Но дъ търсиш и най-малкия сопол от загиналия, за да го погребеш, си е пълна дивотия. Не виждам никаква опасност, някой откъснат крак да проходи, ако не бъде погребан. [/quote]
  Сополи не търсят, търсят и най малките парчрнца плът. Защото в "книгата" (обща за християни и евреи) пише че след като дойде месията-мъртвите ще възкръснат/ще станат и ще проживеят, в оригинал. И не върви един възкръснал да му лписва нос, пръст, или друг орган.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 19. 19 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":


  До коментар [#9] от "barcelonski":

  във Франция май не мислят тъй. летище "Орли" защо ли е именувано така?
  Внуково? Домодедово? а можеше Москва-1, Москва-2 и т.н.
  можеше, ама за сега не се е случило.

 20. 20 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#18] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  "... И не върви един възкръснал да му лписва нос, пръст, или друг орган...."

  предполагам, че по тази причина евреите не приемат кремацията...
  а в "книгата" не пишеше ли, че пръст сме били и на пръст/земя/ ще станем?
  за Бог невъзможно няма, но в съдния ден малко трудно ще си проличи кое е било пръст, нос и т.н., и дали липсва или не...
  сетих се и за един "казус".
  да предположим, че някому се наложи да му ампутират част от тялото по медицински съображения, и -слава Богу -човекът оцелее. отрязаният орган/крайник какво го правим - слагаме го в хладилник да чака кончината на собственика си, за да го погребат с него?

 21. 21 Профил на one
  one
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как държат на хората си, грижат се за всеки отделен човек до последна капка кръв. Може би затова са оцеляли през вековете при толкова гонения и опити да ги унищожат. Ако и ние, българите държим така един на друг, ако се обичаме малко повече, а не се хапем като улични кучета, и ние ще сме по-силни и по-самоуверени.

 22. 22 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#20:"marrad"]предполага, че по тази причина евреите не приемат кремацията... [/quote]
  Да. В смисъл че в Израел по закон не се извършва кремация, а религиозните евреи по света също не ги кремират.
  [quote#20:"marrad"]за Бог невъзможно няма, но в съдния ден малко трудно ще си проличи кое е било пръст, нос и т.н., и дали липсва или не... [/quote]
  Не съм от тези запознати какво бог може или не, нито дискутирам подобни казуси. Което знам от богат личен опит е че повечето проблеми между реигиозни фанатици и нормални хора е тенденциозното тълкуване на този или онзи цитат от свещенните им книги. И опитите на налагането на това тълкуване към всички.

  [quote#20:"marrad"]сетих се и за един "казус".
  да предположим, че някому се наложи да му ампутират част от тялото по медицински съображения, и -слава Богу -човекът оцелее. отрязаният орган/крайник какво го правим - слагаме го в хладилник да чака кончината на собственика си, за да го погребат с него? [/quote]

  Интересен казус Предполагам че равините са се изказали по въпроса, ще се поразровя за да науча нещо нови, и ако намеря-ще го поместя тук

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 23. 23 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Добре написана статия - неутрално , неподправено и с уважение. Това радва . А ние, ние ще има още дълго да чистим мръсотията и покварата натресени ни от комунизма ( че и до ден днешен, уви ) . Фокуса ни към света и нас самите е изместен почти тотално и все още трудно разбираме другите, макар ( даже ние ) да се променяме .
  Иначе, трудно смилам разните религиозни обичаи и повели, но приемам всяко уважение към човека - живия и мъртвия. А ако пък може и без религии най-добре, мен ако пита някой, ама явно много имат потребност от хомот. Съжалявам .

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 24. 24 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "barcelonski":

  "Невероятно е да видиш как различни нации ор цял Свят и от различни религии и течения хвалят Бог на едно място"
  Мястото е магическо, земята е благословена... така казват тези, които са били там.

 25. 25 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#19:"marrad"]във Франция май не мислят тъй.[/quote]
  - ВРАЖДЕБНА ..... викаш .... ??!!
  КАКЪВ Е СМИСЪЛА
  НА ТАЗИ ШОПСКА ЕСТЕТИКА ... ??

  Ами сам си отговори как е добре:

  - Добре дошли на летище Враждебна ! Приятен престой и ......?!

  - SMS - Welcome to airport "Vrazhdebna" for .... press 1 .... for .... ??!!

  - Your flight to "Vrazhdebna airport" is on time ???!!!

  - Добре дошли на летище "Света София" .....
  ?? Вяра, Надежда, Любов .... Премъдрост ..... ???

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 26. 26 Профил на Асенчо
  Асенчо
  Рейтинг: 395 Неутрално

  няма разлика между ислямски терористи и ортодоксални евреи зсички са луди

  Казвам се Асен и съм от Сливен но не съм Костовист
 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  [quote#26:"kapral"]няма разлика между ислямски терористи и ортодоксални евреи зсички са луди[/quote]

  Всъщност, има. Ортодоксалните няма опасност да се взривят в някой автобус, летище или училище, колкото и да са луди, за разлика от ислямистите. Всеки един ислямист е потенциален терорист, извратената им религия ги подтиква.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  [quote#13:"hodounski"]Мъдри хора са евреите и уважават другите ...[/quote]

  Мъдри са, защото са имали сложна историческа съдба и са се научили да отсяват важното от тривиалното. Важни са: здравето, животът, смъртта, задгробното. Маловажни са: вещите, дребните ядове, завистта към другия.

  Неотдавна тух пуснаха една класация на 80+ държави, според която най-безопасната и здравословна храна в света се произвежда и консумира в Израел. Еврейската държава не прави компромиси със здравето и безопасността на гражданите си.

  А телата на мъртвите се събират до най-малкото парченце, защото според юдейската религия всеки трябва да се яви цял пред своя Бог. Това се отнася и за атентатора - нека е цял, пък неговият Бог да го съди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  [quote#26:"kapral"]няма разлика между ислямски терористи и ортодоксални евреи зсички са луди [/quote]

  Лесен е животът на идиота - за всяко нещо има готово обяснение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  Ами то заради такива вярващи като вас има терористи като оня с делото в Бургас ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 31. 31 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#25] от "barcelonski":/отегчено!!!/

  "...Seven people were killed in an attack on an Israeli tour bus at the Sarafovo International Airport in the Bulgarian vacation city of Burgas on Wednesday afternoon. More than 30 were injured, three of them critically..."
  "... ВРАЖДЕБНА ..... викаш .... ??!! ..."

  като предполагам добре забелязваш, не е моя прищявка да именувам летището до Бургас "Sarafovo International Airport".
  горното го смъкнах от израелски сайт.
  напиши в гуглата Sarafovo Airport и ще четеш до втръсване...
  прочие, все ми е едно как ще се казва летището...
  и бургаското, и софийското...
  щото - не усещаш ли -започваме да преливаме от пусто в празно...

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#18] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  До коментар [#6] от "Тони Шнайдера":
  В религията няма логика,има вяра.Тази дейност помага на близките на загиналите,като не допуска към загубата на близък да се добави чувство за вина,че техния близък не е погребан подобаващо.Заслужават уважение,за разлика от други,дето агресивно си натрапват услугите при погребение и основния въпрос е парите,дето ще вземат.
  А като дойде месията,ако въобще съществува и дойде,въпроса в какъв телесен вид ще възкръснат мъртвите,ако въобще възкръснат е интересен и противоречив.Човек обикновено умира в не най-добрата си форма и едва ли би искал да живее вечно в този си вид,значи ли ,че ако някой е умрял по начин,да не може да бъде погребан в цялост или не остане нищо за погребване,въпроса с възкресението е предрешен в негова вреда,какво става със зъбните пломби,коронки,мостове ,имланти ченета при възкресението ,силиконките с коя версия цици ще възкръснат т.н

 33. 33 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#24:"bingbong"]Мястото е магическо, земята е благословена... [/quote]
  Бях като зомбиран >
  с православна риторика "тип поп-николайчо" при първото ми посещение по Светите Зели (Израел и Йордания !!).
  "Чисто" християнство не видях,
  "чисто" православие не видях, но бях възхитен колко самобитни са "другите" християни - копти, арменци, сирийци, грузинци .... (католици, протестанти и руски православни няма как да ни впечатлят ..... виждали сме ги ).
  И си отговорих, че това е смисълът да си "хаджия" на откриеш разнообразието а не "чистата" религия (100 % упражнение по риторика). Арменският квартал и сирийската православна църква (проповядват на арамейски) са неземно мистични .....

  - Шалом !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 34. 34 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони Шнайдера":

  +

  При атентат първи идват парамедиците с грижа за мъртвите?! Блаженни да са верующите ...

  Първи идват винаги ченгетата .... щото ще събират уликите ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#33] от "barcelonski":

  С теб не винаги сме били на едно мнение, но за този коментар:
  +++++++++++++++++
  +++++++++++++++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Любопитно

  До коментар [#11] от "barcelonski": Ти си можел да пишеш и коментираш нормално ?

 37. 37 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "dodge_ram":
  До коментар [#36] от "cobanmaala":

  Старая се, но не винаги се получава !

  Та в Сирийската православна църква в Йерусалим, в арменският квартал и до нен днешен се служи (епизидично) на арамейски език. Трудно е влизането, понеже е в частен имот, но звъниш на звънеца > горе в дясно и чакаш ...... и търсиш сестра Йостина (Yostina) и казваш, че си ..... ОТ БЪЛГАРИЯ !!!!

  (ще продължа по-късно понеже още се вълнувам)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 38. 38 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Разстроено

  "Големите мокри петна по асфалта съхнат бързо под почти залязлото слънце, а навсякъде се носи натрапчивата сладникава миризма на сапун. Съвършено чисто е!"
  Петната по асфалта ще изсъхнат, ама съвършенно чисто вече няма да бъде. Има неща които остават завинаги.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 39. 39 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#28] от "dodge_ram":


  Важни са: здравето, животът, смъртта, задгробното.
  Всеки решава за себеси.За мен пък е важен живота с удоволствие,без страх и страдания,това включва здраве,но не само.Моята смърт не ме вълнува,в задгробното не вярвам.

 40. 40 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  Баба ми беше много интелигентна жена; бях малка, когато я чух да отправя остра реплика към баща ми /а повишеният тон при разговор за нея беше рядкост/ - "Не вярваш ли в Господ, поне не богохулствай!"
  Това искам да кажа на всички, които в постовете си изразяват, меко казано, неуважение към мъртвите и към ритуалите на различните религии - Не богохулствайте! Дори от гледна точка на зачитането на чуждия избор!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 41. 42 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  ..... и търсиш сестра Йостина (Yostina) - сирийска арамейка и казваш, че си ..... ОТ БЪЛГАРИЯ !!!!
  =======================

  Това е ключ към сърцето на "собственичката на имота" и наместничката на този храм. Много стара църквичка

  ..... от времето на Апостол Марк (Марко) и по много стара арамейска традиция > мястото на "Тайната вечеря".

  Тя няма да пропусне да ти разкаже за историята на църквата и да ти каже, че тук е намерила изцеление ЕНА БЪЛГАРКА .....
  Моля видео > Свети Марк - Йерусалим
  http://www.youtube.com/watch?v=0t924GH_Jqs

  трябва ми малко време за да продължа

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 42. 43 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#37:"barcelonski"](ще продължа по-късно понеже още се вълнувам) [/quote]

  Ама да продължиш, ей, щото и други се вълнуваме... Като не можем да пътуваме по тъй наричаните свещенни земи ( за някои), можем да пътуваме в разказите на други били вече там. Давай ! Казал Пеню Пенев ( по комунистическо макар) : "Човекът е човек, когато е на път !" . Там ми е вярата за доброто у нас - в пътуването .

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 43. 44 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 485 Неутрално

  съжалявам за загиналите,
  но да ви сера на абсолютно всичките религии и фундаментализми, щом ви помагат да живеете непрекъснато в кръв и смърт!

 44. 45 Профил на Галош
  Галош
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Болни мозъци! Религията убива, която и да е, където и да е, когато и да е! Анахронизъм!

 45. 46 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ....... че тук е намерила изцеление
  ЕДНА БЪЛГАРКА .....
  ==============

  ..... човешка трагедия и отчаяние > тежка диагноза, отчайващи изследвания по български и израелски доктори ...трагедия.
  Молят се, правят обичайните христиански ритуали а сестра Йостина пее псалми на арамейски .....
  Този е една от любимите и ..... и дори и камъните "настръхва", когато тя го запее.

  След няколко месеца българката се завръща отново, но този път с български свещенник и усмихнати роднини .....

  - Коя е българката ...... ??!

  Aramaic Prayer / Hymn - King of Kings
  http://www.youtube.com/watch?v=j8SVmLz_EJQ

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 46. 47 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  - Коя е българката ...... ??!
  ===================

  .... дете на баща си >
  и внучка на един от 19-те българи .....
  признати за заслугите си по спасяването на българските евреи.

  Признати са от държавата Израел и Яд ва-Шем като едни от праведните сред народите !!!

  Няма нищо случайно, но дядото едва ли си е давал сметка, че внучката му ще търси спасения за себе си по Светите земи и ще и помогне сирийска арамейка ........
  Дядото е свършил човешкият си дълг > да спасява хора ....

  - КАК И КЪДЕ срещнах
  ...... една изцелена българка ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 47. 48 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#19] от "marrad":

  Всяко летище има име, това е вярно. В този случай името на летището е Летище Бургас. Другите летища в България, имам предвид големите, са: Летище София, Летище Варна, Летище Пловдив. Просто това са имената на летищата в България.

 48. 49 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно  - КАК И КЪДЕ срещнах
  ...... една изцелена българка ??!
  =======================

  - летище "Враждебна" => викаш ..... ?!
  ... до София ....накъде аааа ... ?!?

  Да > там я срещнах !!!
  при третото ми ходене
  по Светите земи (Израел и Йордания).
  "Дружеска среща на Враждебна"

  И по-точно тя се приближи до мен и започна да ме "сканира" от главата до петите ......

  Изцелена - да ... !!!
  Пристигнала с целият наръч от снимки, рецепти изледвания, илачи, дигнози ...... няма и следа от гадното заболяване .... еуфория - обяснимо !
  ..... професори цъкат и се вайкат и .... "невъзможно"
  ама е видно на снимките, а и женат се чувства добре !?

  (трябва ми малко време за да опиша как се разпознахме на дружеската среща > на Враждебна)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 49. 50 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Просто хората имат чувство за общност, каквото ние никога няма да имаме. Затова те се грижат за мъртвите, а ние не се грижим дори за живите.

 50. 51 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  ....... и започна
  да ме "сканира" от главата до петите ......
  ================

  Навярно от заболяването и изцелението е развила свръх чувствителност граничеща с паранормалното и каза, че ме познава ...... но не вижда много добре ......

  Та отговаряйки си взаимно на въпросите стигнахме до сестра Йостина, Йерусалим и сирийската арамейска църквичка !
  И заключихме дружно, че се познаваме оттам, въпреки, че беше първи и единствен визуален контакт.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 51. 52 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#18:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"] в "книгата" (обща за християни и евреи) пише че след като дойде месията-мъртвите ще възкръснат/ще станат и ще проживеят, в оригинал. [/quote]

  Братчед, имам определени симпатии към евреите, но докато не опре работата до Религия. Може би, те си педставят Бог в деня на Възкресението, като Сервизен майстор, който ще започне да ги сглобява наново от чарковете в ковчега - та това би му отнело много повече време от Сътворението на Света, с което криво-ляво се е справил за седмица. Всичко това ми звучи, не по-малко налудничаво от Девиците в Мохамеданския Рай. И се чудя как може в 21-век да преповтаряш мантрите на полуобразованите идиоти от ранната си история. Ами то и човекоядството за някои племена е било традиция - трябвало ли е, да бъде съхранена?

  /не се чете/
 52. 53 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#52:"Тони Шнайдера"]те си педставят[/quote]

  Сори - "представят"

  /не се чете/
 53. 54 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално  ....... свръх чувствителност
  граничеща с паранормалното ...викаш ...ааа ??!!
  ======================

  - Ами да ..... дори и
  Бичмé като "barcélonski" =>
  би омекнало при такава емоционална еуфория.

  - А какво да кажат поколенията евреи
  "търсили" дори и малка частица от "останките" на роднини изгорени в газовите камери .... ?

  НЕ НЕ е "дим да ме няма" =>
  не става въпрос за това !!!
  За милиони човешки съдби става въпрос.

  И се чудим, че уважават всяка частица и всеки "сопол" открит на мястото на атентата ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 54. 55 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно
  - Ало Анелия ....
  (една изцелена българка),
  чуваме ли се ..... виждаш ли ме добре ... ??!  въпрос (настоятелен)

  Трябва ли човек да отиде на ония край на Света, за да си търси изцелението >
  в друга православна църква ..... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 55. 56 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  въпрос (обновен)

  - Трябва ли да стигнеш до
  границата на човешкото отчаяние >

  за "да развиеш" свръх чувствителност, граничеща с паранормалното
  и ........ да събираш всяка човешка останка и сопол ..... ??!
  - Това ли ти помогна за да се изцелиш ???!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 56. 57 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  Любовта ти към живота ли те изцели >


  или обичта на дядо ти >

  към живите хора > спасила хиляди евреи ... ??

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 57. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  [quote#4:"Alexander97"]Деформирни представи за света имате! [/quote]

  Защо смятате, че именно нейните са деформирани, а не Вашите?

  [quote#4:"Alexander97"]Никакво уважение към духовността на другите! [/quote]

  А по какво познахте, че тя не уважава духовността на другите? Може би нейната представа за "духовност" е по-различна от Вашата, следователно тя може би уважава духовните, спрямо нейната гледна точка, хора.

  [quote#4:"Alexander97"]Дори не можете да допуснете, че може да има друг поглед към съществуването ни. [/quote]

  И по какво съдите, че ДОРИ не допуска? От нейното изказване по никакъв начин не става ясно дали допуска или не.


  [quote#4:"Alexander97"]Не може да се гаврим и със смъртта. /quote]


  Така ли? Смъртта е също толкова естествено нещо, колкото са и сополите. Та защо да трябва да се отнасяме към нея по-различно?

 58. 59 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело


  - Ало Анелия .... нещо прекъсна
  ..... и една крава притича наблизо ....

  Трябва ли държава, която не ти е роднина, да боготвори дядо ти и неговите наследници, получили израелско гражданство по заслуги, а Бичмéта с "прогресивни леви" убеждения да пренебрегват този исторически факт !!!???


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 59. 60 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  - Анелия,

  трябваше ли дядо ти >
  да спаси хиляди евреи >
  за да получиш изцеление в Израел ??!

  Или просто трябва да обичаш
  живота и хората като цяло за да уважаваш и смъртта като цяло .... ?!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 60. 61 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело


  - ...... викаш "ZAKA" =>
  "помагачи на мъртвите"
  ================

  Ходят с "епруветки", пинцети, носни кърпички за "сополи" и ..... бършат и трият ...... >
  в свободното време когато не си навиват масурчетата .... ??!

  - Да не би пък точно те >
  да ти вдъхнаха живот и сили за изцеления .....
  в тази "прокълната" държава ......
  далеч от български православен
  свещенник (с Ролекс и WV)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 61. 62 Профил на RedMi John
  RedMi John
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#52:"Тони Шнайдера"]И се чудя как може в 21-век да преповтаряш мантрите на полуобразованите идиоти от ранната си история.[/quote]
  “Полуобразованите идиоти“ едно време, и еврейските, и християнските са си задавали основни въпроси. Не случйно библията е първи бестселър за всички времена. Но текстовете там не се рецитират като стихотворения. Запознай се например с книгите на Маймонид, или ако не те интересува еврйската история, с тези на Свети Августин. Ще разбереш че арод без традиции и без история е обречен на гибел.

 62. 63 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  И защо по дяволите
  на летище с шибаното име "Vrazhdebna"

  стават такива "чудеса" >


  че двама чистокръвни българи,
  да си говорят за Израел, чудесата Му, духовността на не-българите, чудесата на
  не-българската сирийската православна църква, за живота, за смъртта .....

  - ЗАЩО ДА НЕ Е СОФИЯ
  или "СВЕТА СОФИЯ" ..... аааа ??!
  Каква е тази "шопска естетика" - Враждебна ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 63. 64 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело


  ТЪПО > ...... викаш
  "ZAKA" =>
  "помагачи на мъртвите"
  ================


  - А май помагат и на живите,
  поне така си мисли "barcelonski".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 64. 65 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#48] от "Дедо Либен":

  "...Просто това са имената на летищата в България. ..."

  това си е неоспорим факт, но май такава традиция я има само у нас...чужденците не са свикнали с нея и си именоват летището по селището,в случая -квартал, до което летището е най-близо, каквито са случаите със споменатите Орли, Внуково, Домодедово и мн. други...

 65. 66 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#33] от "barcelonski":

  ..."чисто" православие не видях, но бях възхитен колко самобитни са "другите" християни - копти, арменци, сирийци, грузинци ....

  за коментара : +!
  обаче грузинците са православни...

 66. 67 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#66] от "marrad":


  Пропуснах =>


  етиопските копти ..... нямам думи ... бедни като църковни мишки, но извисени духовно ...


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 67. 68 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално  Викаш =>


  Внуково - Дедово - Татово
  ще го запомнят не-българите >
  ............... както стой та гледай ... ??!

  - Шибни едно "Света София", обаче
  и стой та гледай сеир ..... ааааААА ??
  И базиликата Света София се нарежда ""..... може и "Holly Wisdom" - ама Враждебна им звучи като Сарафово, бели'в ми !

  И базиликата "Света София" си идва на правилното място ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 68. 69 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#68:"barcelonski"]И базиликата "Света София" си идва на правилното място .... [/quote]


  Истанбулската > в Константинопол, демек !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 69. 70 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#40] от "domakinq":

  Баба Ви може би е била интелигентна жена, Вие също, поне съдейки по някои коментари, ама с логиката и толерантността нещо сте скарани.

  Значи невярващите са длъжни да уважават ритуалите на религиозните хора и тяхното право свободно да изразяват вярата си в бог, но религиозните от своя страна не са длъжни да уважават правото на атеистите свободно да изразяват своите възгледи, така ли? Да не говорим, че убеждението на атеистите се основава на същата доза чиста вяра (доколкото ми е известно, никой досега не е успял да докаже, че божества не съществуват).

  Ми къде остава зачитането на чуждия избор?! Защо баба Ви не е зачитала правото на баща Ви да не вярва и да изразява свободно своя избор, но изисква от него да уважава нейната вяра и правото й да практикува своята религия?!

  Смятам, че всеки има право в частния си живот да вярва или да не вярва в каквото си ще, това си е негова лична работа. И ако приемем, че религиозните хора имат пълното право да практикуват религията си, значи трябва да приемем и пълното право на атеистите да практикуват атеизма си. Всичко друго е лицемерие и демагогия.

  Впрочем за всички, които ще се изкушат да ме обвинят в атеизъм - не съм атеистка.

 70. 71 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#3:"Дедо Либен"]В България няма летище Сарафово, има летище Бургас.[/quote]

  Дедо Либене това е така защото като щракнеш в Гуглето на '' Летище Бургас '' и ще излезе това :

  ===============

  Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД: В края на 2006 година немско-българският консорциум, съставен от водещия световен летищен оператор Фрапорт АГ и българската логистична компания БМ Стар спечели конкурса за концесия на летищата във Варна и Бургас – входната врата към българското черноморско крайбрежие. Концесията е за срок от 35 години, в рамките на които Дружеството ще оперира и инвестира в развитието на двете морски летища.

  http://www.bourgas-airport.com/

  ===============

  А след това е логично някой да попита какви са мерките по сигурността от страна на концесионера или разчита на МВР да върши тази работа за което не е ясно дали се заплаща или се дават дарения ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 71. 72 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#41] от "sabbath":

  Ок, тия шабатници поне си оправдават социалните.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 72. 73 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1803 Весело

  [quote#46:"barcelonski"]Aramaic Prayer / Hymn - King of Kings
  http://www.youtube.com/watch?v=j8SVmLz_EJQ[/quote]
  Звучи като ЧАЛГА!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 73. 74 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1803 Весело

  [quote#49:"barcelonski"]Изцелена - да ... !!!
  Пристигнала с целият наръч от снимки, рецепти изледвания, илачи, дигнози ...... няма и следа от гадното заболяване .... еуфория - обяснимо !
  ..... професори цъкат и се вайкат и .... "невъзможно" [/quote]
  Ти си бил по- голям фанатик и от тези в статията, бе!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 74. 75 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Весело

  [quote#52:"Тони Шнайдера"]И се ч
  удя как може в 21-век да преповтаряш мантрите на полуобразованите идиоти от ранната си история.[/quote]
  Брат'чед, не ги преповтарям (в смисъла пропагандирам) а цитирам, като обяснение защо някои странни хора се занимават със странни неща. Информативно

  П.С. Да припомня-става дума за тези от ЗАКА, които събират и идентифицират останките на жертвите на тер'актове преди погребението им.  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 75. 76 Профил на reshuffle
  reshuffle
  Рейтинг: 675 Неутрално

  " Просто бъдете готови да свикнете с мисълта, че от днес нататък нищо вече няма да е както вчера! "

 76. 77 Профил на Alexander Karakashev
  Alexander Karakashev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ето такава статия не очаквах тук. Бях срещал неща за тези хора в писанията на руски евреи, служили в ЦАХАЛ. И да, дори военните казват, че работата на тези хора им е свръх нервите и психиката...

 77. 78 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Беше през 1999-Православната Пасха и Католишкия Великден,
  барабар Петко с мъжете и аз рачих да стана Хаджия.По това време
  стария град Йерушалем е пълен като мравуняк.
  Направи ми впечатление окъсани хора които на всички световни езици--крещяха че те са месията, че броени дни остават до Армагедона,да се покаем и посипем главата си с пепел!
  Но онемях когато в един от"пророците"" познах бившия партиен
  секретар на Н-ската болница--Нисим Б.
  После ми обясниха че всяка година около 50--100 пилигрими
  изпадат в така наречената Месианска Психоза--като много от тях умират от ексикоза или глад--защото отиват в Негев да търсят Йоан Кръстителя!
  Написах всичко това защото както Вие невяращите не можете
  да ни разберете Нас-които можем да имаме Вяра колкото синапено зърно но не търсим рационално обяснение на Божиете Промисли--кратко или вярваш или не!Tertium non datur est!

 78. 79 Профил на drakich
  drakich
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Точно тези "същества" не ми ги възхвайляйте. Грижат се само за себе си и своят народ, толерантноста спрямо другите народи е равна на нула. Адски нагли, нахални и гледащи само своят интерес. Те също имат крайнсти в религията си (както мюсюлманите) според, които християните и мюсюлманите са под животните или, че не е грях да ги измамиш/излъзеш и даже доста по-лощи неща, който се интересува да прочете малко.

  Единственото, което може да им се признае, че като НАРОД са единни, но евреина винаги е готов да забие нож в гърба на друговерника.

  Така, че не бих искал да ми ги давате като пример за подражание моля.

  Много от, която и да е вяра е вредно. Не изпадайте в сляпо вярване...

  * Днес банкоматът ми изписа съобщение "недостатъчна наличност". Не разбрах дали става въпрос за моята карта или за банката.
 79. 80 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#79] от "drakich":Г-н Дракич защо имам неприятното чувсто че контактите Ви с Евреи се изчерпват с четенето на протокола на Сионските мъдреци и небулозните
  фантазии на В.Сидеров?
  Вие лично/ама честно/ имал ли сте бизнес,мохабет или просто
  среща с жив евреин?
  Или може би сте корифей по Стария завет,или сте последния жив
  представител на изгубеното 12-то коляно?
  Или може би Талмуда,трудовете на Маймонидес и раби Любавич са шменти-капели за Вас?
  Не съди да не бъдеш съден!

 80. 81 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#65] от "marrad":

  Когато край даден град имаш повече от едно гражданско летище, естествено, че някак трябва да ги идентифицираш. И решаваш какви имена да дадеш на няколкото летища напр. край Москва. В Бургас има само едно летище. А по повод традицията - как според теб се нарича Летище Франкфурт? Frankfurt Airport

 81. 82 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#81] от "Дедо Либен":

  с известни съмнения посрещнах коментара ти, но...попрочетох това -онова и се оказа, че си прав!
  за свое успокоение мога да река само : човек се учи, докато е жив...
  п.с.излезе, че някои летища /Барахас до Мадрид, Отопени до Букурещ и т.н./ не са единствените край тези градове...нещо, което до днес не знаех.
  ами благодаря, че разсея заблудата ми!

 82. 83 Профил на drakich
  drakich
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#80] от "salandino678":

  Бизнес отношения имам с доста евреи и говоря от личен опит. И да покрай тези отношения съм се поинтересувал доста за какви хора става въпрос.

  * Днес банкоматът ми изписа съобщение "недостатъчна наличност". Не разбрах дали става въпрос за моята карта или за банката.
 83. 84 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  Ето и продължението след Терористичните актове в Париж - Янусри 2015 г.

  (Prior Scripta)
  - Призовавам всеки да “си вземе” хапчето Логопатин Форте
  срещу омразната Логорея, която ни залива последните дни.
  Аз го направих и се извинявам ако съм засегнал някой.

  Фактите:
  1. Ултра-левичарски журнал, близък до Френската Комунистическа Партия,
  с редакционна колегия от отявлени атеисти ...... агресивно практикува
  “свободно слово” с “карикатури” и текстове, които накърняват
  Религиозните чувства на всички НЕ-атеисти и на Всички Религии !
  Няма физически жертви затова го наричам “КАРИКАТУРАстия”, а не точно тероризъм.

  2. Подла и ужасна терористична екзекуция !
  3. Омразна логорея срещу религията и етническата принадлежност на терористите.
  4. Лепене на етикети “всички са такива”.
  5. Натрапвана от медиите теза, че журнала е практикувал “сатира-забава” чрез “карикатури”, което е ”свободно слово”

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK