БСП иска да възстанови "чинията" на Бузлуджа, но нямала нужните 15 млн. лв.

Миналата година се навършиха 30 години от построяването на паметника на връх Бузлуджа, който в момента се руши и е опасен

© Юлия Лазарова

Миналата година се навършиха 30 години от построяването на паметника на връх Бузлуджа, който в момента се руши и е опасен15 млн. лв. са нужни за цялостна реконструкция на паметника на Бузлуджа. Такива средства не могат да бъда осигурени чрез субсидията на БСП, нито чрез дарителска кампания, а за да се изтегли банков кредит, трябва да се намери начин този кредит да бъде изплащан.


Това съобщи депутатът от левицата Янаки Стоилов по време на днешното заседание на пленума на БСП. Според изчисленията на социалистите около 150 000 лв. годишно би струвала издръжката на паметника след това.


Голямата снимка: Паметникът на Бузлуджа навърши 30 години >
Все пак социалистите искат да се намерят начини за възстанови паметникът, станал популярен като "летящата чиния", под който всяка година левицата организира традиционния си митинг-събор. Работна група щяла да организира дискусия за тематичното съдържание на панорамата и ще инициира обществена дискусия за бъдещето на този национален паметник. БСП има идея паметникът да се превърне в панорама на социалистическите идеи и национално-освободителното движение в България.


След дискусиите и време на търсене на финанси, социалистите ще решават дали да приемат собствеността, за което срокът беше удължен от 4 на 6 месеца. Преди време премиерът Бойко Борисов предложи полунашега на левицата да вземат паметника и да го поддържат, вместо само да критикуват това, че той се руши.


Според социалисти ако паметникът не се стопанисва, ГЕРБ ще използва това в предизборната кампания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK