Нов протест в защита на варненската Морска градина е насрочен за понеделник

Зоната, в която трябва да бъде реализиран проектът "Алея Първа" на "Холдинг Варна"

© Надежда Чипева

Зоната, в която трябва да бъде реализиран проектът "Алея Първа" на "Холдинг Варна"Апетитите за застрояване на Морската градина не са новина. Новина е всяко разумно предложение за решаване на проблемите на Морската градина по начин, който ще защити интересите на възможно най-много хора." Това каза днес арх. Калина Павлова по време на пресконференцията си във Варна. Тя бе организирана от Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и други граждански организации. Павлова съобщи също, че в понеделник от 18.30 ч. пред сградата на община Варна ще бъде организиран протест, на който ще бъдат издигнати искания, свързани с опазването на варненската Морска градина.


"Нашето първо предложение е да се очертаят такива граници на Морската градина, при които в най-голяма степен да бъде защитен трайно общественият интерес, каза Павлова. Ние предлагаме Морската градина да е компактна територия – от магистралата за Златни пясъци до морето и от вълнолома до спирка "Почивка" (северната граница на Варна)."
Така очертаната от Павлова територия не включва местностите Долна Трака и Горчивата чешма. Те бяха включени в очертанията на парка, залегнали в новия Общ устройствен план на Варна, от мнозинството, контролирано от ГЕРБ. По този начин на собствениците на многобройни имоти в двете вилни зони на Варна бе отнето правото да ги застрояват и да разполагат с тях.


"Смятаме, че именно територията от вълнолома до спирка "Почивка" е тази, с която повечето варненци асоциират понятието морска градина", обясни Павлова. "След нея има силно застроена зона, която трудно може да се преобразува или да се нарече парк", каза още тя.
Второто предложение, направено по време на днешната пресконференция, е за забрана на достъпа на автомобили в Морската градина с едно изключение - безплатен автомобилен достъп до плажа по крайбрежната алея. По този въпрос гражданските организации настояват за провеждането на местен референдум, който да очертае точните граници на зоните, до които автомобилите ще имат достъп в парка.


Третото предложение на СОПА и ОЦОСУР е на сайта на община Варна да бъдат качени всички проекти и издадените разрешителни за строеж в Морската градина, одобрени след 1990 г., за да може обществеността да прецени дали те са законни.


"В отговор на откритото ни писмо до институциите Министерският съвет ни уведоми, че на 16 юли т.г. премиерът е назначил 4 нови проверки по казуса с крайбрежната алея, съобщи Калина Павлова. Две от тях трябва да се извършат от областния управител и от кмета на Варна. Ние очакваме те да ни потърсят, за да им съдействаме с наличните документи и аргументи, с които разполагаме."


От СОПА и ОЦОСУР твърдят, че разполагат със скандалното доказателство, че едно от разрешенията за строеж, въз основа на което се работи по т.нар. укрепване на ската в Морската градина, въобще не е издавано. Става въпрос за участъка между варненския Делфинариум и Трета буна (едно от четирите брегозащитни съоръжения на варненския плаж).


"В крайна сметка смятаме, че след присъединяването на крайбрежната зона към парка ще можем да имаме Морска градина в нейната цялост, за да бъдат защитени трайно нейните граници, облик и статут на паметник на културата, каза Калина Павлова. В тази посока са настоящите ни предложения и искания и смятаме да ги отстояваме, докато ги постигнем, въпреки репресиите, които се упражняват срещу нас в момента."


По време на днешната пресконференция беше разпространен и призив за протеста в понеделник. Той ще бъде организиран по случай навършването на три години от първата протестна декларация от граждани и граждански организации във Варна до премиера и главния прокурор на Република България за пълна ревизия на извършената продажба на крайбрежната зона на Варна в Морската градина. Става дума за сделка, при която бившият областен управител Христо Контров продаде на "Холдинг Варна" 122 дка от крайбрежната ивица на Варна на цена от 50 евро за кв.м.


"За трите години след сключването на сделката институциите не се справиха с казуса, се казва в призива за протест. Прокуратурата не разгледа нито един от подадените сигнали за нарушения. Областният управител, кметът и общинският съвет на Варна искат да изключат крайбрежната територия от Морската градина. Бойко Борисов продължава да мълчи."


Гражданските сдружения, протестиращи срещу сделката с продажбата на крайбрежната зона на Варна, обръщат в призива си внимание на факта, че според текста на конституцията "крайбрежната плажна ивица и брегоукрепителните съоръжения не могат да бъдат никаква друга собственост освен собственост на държавата". Това уточнение те правят във връзка с твърдението си, че терените, обект на сделката, са отвоювани от морето след изграждането на крайбрежната дамба (брегоукрепително съоръжение) във Варна и по тази причина не могат да бъдат продавани.


"Искаме среща веднага с премиера Бойко Борисов, за да чуем най-сетне неговото становище", се казва в публикувания призив за протест. В него се твърди още, че областният управител на Варненска област Данчо Симеонов тайно е узаконил подкопаването на част от крайбрежния скат. Неправителствените организации настояват "незабавно да се възстанови крайбрежният скат и отнетата паркова площ и да се залеси отново с едроразмерна дървесна растителност".


Сред останалите искания, които ще бъдат издигнати по време на протеста в понеделник, са незабавна ревизия и публичност на всички строежи в Морската градина, както и незабавно изготвяне на регистър на зелените площи.


В средата на миналата седмица, няколко дни преди днешната пресконференция, "Дарик Варна" публикува текст, подписан от автор с никнейм Владислав Варненчик. В него проектът "Алея Първа" на "Холдинг Варна" за застрояване на крайбрежната зона бе представен като алтернатива на друг проект - "Моят бряг", разработен от неправителствената организация ПОВВИК, подпомагана от холандското министерство на строителството. В публикувания текст се твърди, че "закупената територия се намира между укрепителното съоръжение - дамба, и горния ръб на ската. Територията не попада в Морската градина и не засяга изключителна държавна собственост, каквито са дамбата и плажната ивица".


В анонимния текст се казва също, че Законът за насърчаване на инвестициите предвижда възможност за придобиване на земя без търг и конкурс за реализиране на сертифицирани проекти и това няма как да се счете за държавна помощ. "Същото е и становището на Европейската комисия, след като е проверила сделката за наличие на това основание", пише в статията, подписана от Владислав Варненчик.


Според текста й земята, която е закупена, се състои от 50% неактивна площ - с 30-метрови скатове, а теренът се нуждае от значителни инвестиции за укрепителни мероприятия и изграждане на цялостна инфраструктура и е продадена със задължение за инвестиране в проекта на не по-малко от 73 100 000 лв., което обяснявало ниската цена на сделката.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1154 Весело

  Ама и тези хора, не разбраха, че няма такава групировка ТИМ и тя не е една от 12-те групировки, посочени ни от Брюксел, които управляват държавата.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ....областният управител на Варненска област Данчо Симеонов тайно е узаконил подкопаването на част от крайбрежния скат.....
  ----------

  Как става това?Узаконяващият в България ли живее?Кои закони ползва?

  Ама това - СОПА - звучи чудесно

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]Ама това - СОПА - звучи чудесно[/quote]
  Именно! На варненци не им ли стана ясно, че само с протести няма да стане. Тая сопа трябва да я развъртят по главите на управителите на общината им!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Бившият областен управител, с многото пласта боя боядисан - кармазъ, синьо, турско синьо - пенсионерът- конраадмирал Контров, я започна тая Морска градина да я мачка.
  Сегашният областен управител ченгето от ВКР на Морското училище - герберонът Данчо Симеонов ще я довърши, в безпардонно скроената правителствено-ТИМ-аджийска комбинация.
  Ако им разрешим това...
  С проява на безразличие, непукизъм и очакването на Годо да дойде да ни оправя.
  Всички на протеста, доведете и вашите гости от други кътчета на страната ни.
  Морската градина е на България и на всички.
  Шутове за бизнес-ченгесарите до прималяване.
  Докато се откажат от малко останалите неокупирани парченца от България.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 5. 5 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 409 Весело

  Ами ще се видим в понеделник,аз ще съм там а Вие?

 6. 6 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Гражданско неподчинение трябва, борба, преврат, кръв да се пролее, скоро няма да има истинска промяна иначе.

 7. 7 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Комуноидните милиционери (ДС) не разбират от човешка дума и интелигентен разговор. Но не е лошо да им пращат варненци разпечатки по темата от форума на Дневник -- може пък да са се научили да четат

 8. 8 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Абсолютно подкрепям протеста! Стига са съсипвали Черноморието ни! Трябва да има закон, който да забранява какъвто и да било строеж на първа линия!
  Всичко, на първа линия да се разруши и да останат плажовете, дюните и природата!
  Плажовете трябва да са изключително и само държавна собственост, както и поне 300 м. отстоянието от тях!!!

 9. 9 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#8] от "niki_m":

  Така е, трябва да има такъв закон.
  Но трудно се прави закон срещу спонсорите ти.

 10. 10 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  .. тук сме тотално обезверени, какъвто и протест да има и организация, в крайна сметка пак ни го слагат бавно и хлъзгаво.. елате и вижте варна на какво прилича - пълна мизерия

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 11. 11 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  В мутренската столица Варна все още не зацепват, че "изпускат влака" и ще трябва скоро да догонват Бургас, който ще стане истинската "морска столица" на България. Толкова обилно се толерират мутри и ДС мръсници в този град, че вече мяза на клекало в гаров кенеф. А едно време... Варна беше прекрасен град. Наистина!!!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Аз като гледам снимките градината е вече изорана ...
  общинарите здраво са се нагушили ...сега кой може да спре строителството?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  Месят се в природата, а после тя си отмъщава - суша, порои, наводнения.

 14. 14 Профил на antisocial
  antisocial
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тя отдавна не е "морска", а детска - участъкът от пантеона до летния театър е узурпиран от колички, памперси, агугу-магуу, детски плач и скърцане на беберони, просто е някакъв хаос. Положението долу на алеята също не е розово - типично по български всичко е на парче, всеки сковал нещо, хигиена нулева, а храната е под всякаква критика, всякакви причудливи форми. Всичко трябва да се изрине и наново, с мисъл и цялостна концепция.

  There is no such thing as free lunch.
 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  За закони - не е като да няма, ама кой да ги спазва:
  ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ
  В сила от 01.01.2008 г.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Няма ли един модератор да банне по IP този dunavskibog?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 18. До коментар [#16] от "dunavskibog":

  Кретенче,престани с тъпите си реклами!
  Няма ли модератори в този сайт???

  Боли ме от овчедушието на хората...
 19. 19 Профил на егер
  егер
  Рейтинг: 524 Гневно

  Мда... Варна все повече и повече загива. Този иначе хубав град от 4 - 5 години върви надолу... И ТИМ и Кирето и всички знайни и незнайни обласни управители - жена да не видят по 10 години надо!

  Не е нужно хлябът да е бял - важното е хайверът да е чер...
 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Варна се превръща полека лека по пример от София в един много циничен град.
  Не може да съществува морска градина без паркоместа.
  Не може да има алея покрай вълнолома в която да се разминават майки с колички и коли.
  Това просто е абсурдно! Спокойно може да се регулира горната част на морската така че да се обособят коси паркоместа по цялото му протежение. Така ще се освободи малко и лудницата с паркирането по околните квартални улички. Ами самата градина? Една главна алея и 2-3 странични и това е. Всичко оставено на самотек. Укрепване няма, спешна помощ и охрана няма, чешмички и вода - няма. Така не може да продължава.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ВИЖТЕ - ПРОБЛЕМЪТ Е ВАРНА-ГРАД ДА БЪДЕ ОБОСОБЕНА КАТО ГРАД-ДЪРЖАВА. ГОРКО НИ . . .

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 22. 22 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Юрген Рот ги беше описал.Оттогава само растат и се гушат.Никой не ги пипа и няма намерение да ги пипне.

 23. 23 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":

  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?

  Ами, обясни на нас, несевдущите, защо немаме такъв закон.
  Не се заяждам, просто не ми е ясно, а може да е нещо важно...

  Проклета да е Русия!
 24. 24 Профил на егер
  егер
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#23] от "КДС":

  Важно е, даже много важно. Иначе веднъж задлъжнял се превръщаш в пожизнен роб на кредитните институции. А те, както всички знаем са "пример" за прозрачност, предвидимост и партньорски подход...

  Не е нужно хлябът да е бял - важното е хайверът да е чер...
 25. 25 Профил на vivin
  vivin
  Рейтинг: 409 Гневно

  Респект към Дневник, че информацията за протеста днес е в "Най-важни новини". Това не е протест само за Морската градина, а срещу свънщината, която цари заради мафията и обързаната с нея власт.

 26. 26 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 414 Гневно

  Ами явно така е редно да стане .. Да изравнят дюните със земята, да бетонират вред, да пльоснат 7-8 призрака от по десетина етажа, да изперат някой и друг милион .. А народът наш стои и си бърка в носа междувременно

 27. 27 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "mimeto71":

  Само да питам,ако тоя скат не се подсигури какво се случва,защото държавата едва ли има парици и тоя инвеститор какво по точно ще прецака на градината???
  Че нещо не схващам въобще.

 28. 28 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Тоя скат умишлено се подкопава, докато в същото време общината намира средства да укрепи много други свлачищни места. Но пък така имат оправдание да го дадат на някой 'добронамерен' инвеститор за без пари.

  Напомня малко на приватизационните схеми, нали?

 29. 29 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#27] от "bta":

  Като гледам как са се обезценили акциите на тоя инвеститор и какъв стадион направиха.... Дали са доволни 15000 акционера с обезценени от 83% за 5г. акции и имат ли изобщо думата ?
  2008г. 39лв.; 2012г. - 6лв
  вижте графиката за период 5г.
  http://darikfinance.bg/capsules/company_show.php?ticker=5V2

 30. 30 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#29] от "vn":

  демек пране на пари

 31. 31 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Ако го застроят тоя скат пак ще е по-добрият сценарий, защото ако последват примера си от стадиона, ще оставят една разкопана дупка на мястото на морската градина.

  rm -rf /bin/laden
 32. 32 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Успех на варненци в борбата им да си запазят морската градина от Боко и ТИМ-аджиите!!!

 33. 33 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 579 Неутрално

  вместо да ходите на митинги и да пълните въздуха с думи, идете на така нареченото свлачище и вижте за какво става въпрос - кой може да изсипе там за укрепването милиони, кой - общината ли , държавате ли, разбира се че НЕ,тогава - ще ги изсипе този,който има пари и ще направи нещо европейско,ще бъде чисто и вместо гьол за клошарите,ще има басейн,ще има удобства и ще бъде красиво/без кучета и пияници/, какво не ви харесва,че грачите за тази морска градина,като че ли някой я взима и си я носи в къщи....

 34. 34 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#33] от "florencia":

  Флоренция, някак си е по-добре да замълчиш

 35. 35 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#29:"vn"]Като гледам как са се обезценили акциите на тоя инвеститор и какъв стадион направиха.... Дали са доволни 15000 акционера с обезценени от 83% за 5г. акции и имат ли изобщо думата ?
  2008г. 39лв.; 2012г. - 6лв
  вижте графиката за период 5г.
  http://darikfinance.bg/capsules/company_show.php?ticker=5V2 [/quote]

  15 000 акционери, ама 90% се контролират от 4-5 големи. Нещо като РМД (Работническо-мениджърско дружество), където рабонтика има 0.001 %, а директора - 85%. Иначе и двамата са акционери...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK