Николай Младенов похвали ГЕРБ, че единствени са се заели със съдебната реформа

Николай Младенов похвали ГЕРБ, че единствени са се заели със съдебната реформа

© Красимир ЮскеселиевДвайсет години реформата на съдебната система е била последна грижа на политиците, вероятно бранят своя личен партиен и фирмен интерес или желанието да назначат свой приятел. Това вече свърши". Това обяви от парламентарната трибуна министърът на външните работи Николай Младенов по време на дебатите по вота на недоверие на кабинета.


И Младенов влезе в риториката на политиците на ГЕРБ като атакува предходните правителства и наблегна на свършеното от ГЕРБ. В същото време обаче призова всички към обединение. "Остава ни малко - 18 неща, те са изпълними, стоят в приоритетите на правителството и волята на Народното събрание, да се съсредоточим върху тях, не да губим време в празни приказки кой какво свършил", каза министърът от парламентарната трибуна. 


Външният министър обяви, че ГЕРБ са поели отговорността сами да ръководят страната и да се заемат с най-трудната реформа - в правораздаването. Това е 20 години забавена реформа, отбеляза Младенов, според когото именно затова се е стигнало и до механизма за сътрудничество и наблюдение от Европейската комисия. Той отбеляза че правителството на ГЕРБ е поело ангажименти да внесе ключови промени, между които да могат хората да търсят отговорност на държавата вътре в страната за забавени дела и съдопроизводство. Упрекна опозицията, че "това никой не го забелязва". "Самоубийствената, самоизяждащата се политическа култура на прехода носи цялата вина за това, което не е свършено," коментира Младенов.
По думите му, ако е имало целенасочена политика за градене на институциите, а не за разрушаването им, и ако подобни законодателни мерки били приети още в началото на прехода, днес дебатът щял да е различен.


Младенов не пропусна да атакува предишните правителства като наблегна на уволнението на вътрешния министър Румен Петков след парламентарно разследване на негови неясни връзки, замразните европейски помощи, спрени евросредства, скандала с шефа на пътната агенция, отвличанията. "Помните ли периода от 2001 - 2006 г., когато 150 души станаха жертви на разчистване на сметки, включително банкери, в период, срамен за България и сравним само с управлението на Жан Виденов и Андрей Луканов", каза той. Отбеляза също, че България е с най-много дела за забавено съдопроизводство в Страсбург. "Това е системен проблем, който не е от предишни, настоящи, следващи правителства, а системен проблем, но никой досега не му обръщаше внимание," каза Младенов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK