Парламентът ще гласува финално закона за горите

Сцена от протестите срещу предишния вариант на законопроекта за горите

© Красимир Юскеселиев

Сцена от протестите срещу предишния вариант на законопроекта за горитеВторото четене на Закона за горите започва днес в Народното събрание. Законопроектът претърпя няколко сериозни поправки, след като миналият месец бе върнат с вето на президента Росен Плевнелиев заради многобройните екопротести, които предизвика.


Конкретните текстове, които извадиха природозащитните организации и граждани на улицата, бяха облекчените регламенти за строителство на ски инфраструктура – т.нар. поправка "Витоша ски". Тя бе наречена така по името на инициатора си, фирма "Витоша ски", която ултимативно спря лифтовете до приемането на промените. Текстът предвиждаше лифтове, влекове, писти и др. да се строят в горите, без изключване на парцелите под тях от горския фонд, с отстъпено право на строеж. Така терените формално биха останали в горския фонд, макар и застроени – гора на хартия, по определението на екоорганизациите.


Новият проектозакон бе внесен от ГЕРБ без спорната поправка, а на нейно място, по искане на природозащитните сдружения влезе текст, облекчаващ конкретно подмяната на старите лифтове на Витоша, притежавани от "Витоша ски". Първоначално фирмата ги отхвърли и заяви, че няма да й свършат работа. При второто четене на законопроекта в ресорната земеделска комисия обаче тя склони и така в законопроекта бе оставен текст, позволяващ подмяната на ски съоръженията, строени преди 1987 г. Поправката предвижда да им се учредява право на строеж за срок от 20 години и стълбовете и станциите на новите лифтове да се разполагат на различни места от сегашните, но без да напускат настоящите просеки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK