Бивш шеф на сигурността в "Ел Ал" обвини службите на бургаското летище в провал

Бивш шеф на сигурността в "Ел Ал" обвини службите на бургаското летище в провал

© ReutersСлужбите за сигурност на летището в Бургас са се провалили, защото не наблюдавали държанието на хората, обясни Исаак Йефет, бившият шеф на сигурността на националния авиопревозвач на Израел "Ел Ал", в интервю за DarikNews.bg.


Според Йефет има прости тактики, които израелските служби от десетилетия ползват успешно, чрез които служителите по летищата по лесен начин да хващат атентатори и да предотвратят опитите на тези атентатори да влизат в летищата. Всичко това е възможно дори без да се слагат технически мерки за сигурност като скенери, които терористите намират начин как да заобиколят.


"Ще ви дам един много ясен отговор. В "Ел Ал" нямаше дори да позволим да се стигне до подобен атентат. Ние не чакаме нещо да се случи, та чак след това да разследваме и да се чудим къде сме сгрешили. Всъщност аз много се зарадвах на изказванията на премиерите на България и на Израел, че отношенията между тях са толкова добри. Това означава, че вие спокойно можете да се обърнете към "Ел Ал" за помощ и за съвети", добави още Йефет.
Исаак Йефет каза и защо според него мерките за сигурност в Бургас са се провалили: "Факт е, че хиляди хора идват в България на почивка от Израел, и целият свят знае, че тези хора са мишена и цел за терористи. Всички знаем колко много пъти израелските служби са получавали информации за готвени атентати, които са предотвратявали. Също така много добре знаем, че и най-доброто разузнаване не може да хване всеки готвен атентат. И точно заради това най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо - да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници."


Пред DarikNews.bg Йефет добави, че е гледал кадрите с терориста как се е разхождал из терминала: "Та в неговото държание нямаше нищо нормално! Да - има пътници, които се притесняват по летищата, но конкретният начин на държание точно на този човек е фрапиращ за един опитен агент на сигурността. Той непрекъснато се разхождаше напред-назад, при това с две тежки чанти на гърба и на корема, които за миг не остави на земята. Освен това беше съвсем сам! Пътниците просто не вървят толкова много, те сядат, почиват си, оставят си чантите на земята... Плюс това уж е на "Пристигащи", но не дава впечатление, че чака някого. А и с никого не разговаря. Просто не се държеше нормално. Атентаторът в България е имал фалшив документ, нали така? Това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това? Днес има скенери, които веднага могат да проверят дали даден документ е фалшив или не - това е машина, но ползвана правилно от един мислещ граничен служител, тя дава едно огромно предимство. Даже без машината - гледаш личните данни - рождената дата на документа отговаря ли на възрастта на човека, който стои срещу вас? А пък ако е истински паспортът, погледнете визите. Ако този човек е пътувал из половината арабски свят, включително в Афганистан или Пакистан, където знаем, че се провежда обучение за терористи, та това е червена светлина - разпитайте тези хора по-подробно."


По думите му, ако от летищните власти имаше агенти, които да бдят, те веднага щяха да го набележат и да отидат, за да си поговорят с него. "Всичко това, което ви обяснявам в момента, се нарича "профилиране" и именно това правим в "Ел Ал". Аз съм силно убеден, че при наличието на наши агенти този човек на момента щеше да бъде разследван. Дали има билет, паспорт, кого чака... изобщо какво търси там! От него се изискват отговори на едни изключително прости въпроси, които обаче много ще го затруднят, ако не е редовен пътник. И именно за това става въпрос", каза още Йефет.


Той посочи, че мъжът е трябвало да бъде попитан къде е отседнал. "В случая той беше отседнал във Варна! Но нали и във Варна има международно летище - тогава какво търси на летището в Бургас! Затова, кажете ни - кого чакате, от кой полет, от коя държава, кой конкретен пътник - нали авиокомпаниите имат пълни списъци? За секунди може да се провери", добави още Исаак Йефет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (317)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А този бивш шев защо е бивш , след като е такъв голям експерт?

 2. 2 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 845 Неутрално
 3. 3 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо - да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници"

  Ние имаме около 60 хил такива които само се разхождат! някои даже се возят в патрулки - от новите тип джип

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Това не звучи, като - кограчулейшън, или обиден съм, че ни наричат софт таргет ??? Баш сме си софт, от всякъде.

 5. 5 Профил на xpirate
  xpirate
  Рейтинг: 438 Неутрално

  светът е пълен с експерти!!!

 6. 6 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много е прав и особено в частта където казава, че реално някой се е провалил в работата си. Много навикнахме напоследък, при всяка издънка да се вдигат рамене и да се кава "Ми случва се"... то тертипа на Тиквата...

 7. 7 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#2:"Smokie"]Прав е човека.[/quote]

  и ти си прав..........за съжаление

  разузнаването иска здрав разум , неконвенционално мислене и подход .....не клишета

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно
 9. 9 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "...Всъщност аз много се зарадвах на изказванията на премиерите на България и на Израел, че отношенията между тях са толкова добри. Това означава, че вие спокойно можете да се обърнете към "Ел Ал" за помощ и за съвети", добави още Йефет..."

  За пореден път им заявиха, че не струват.

  Вещица от Овнерог
 10. 10 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "Smokie": Прав е ама кой ще го слуша!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  Ех, гадняр! Осмелява се да поставя изказването на Цвичката (за това че не е имало начин да се предотврати, че такива не6та стават къде ли не - Мадрид, Лондон..) под съмнение!
  Аз пък не се съмнявам че МВР-то има обучени кадри. Те вероятно са играли карти на кафенце нейде на сянка, не върви да се хАбят с това да следят поведението на разни дългокосковци...
  Конкретен 6амар към Физкултурника (до момента "неясно" за6то се мълчи по темата!!) - Атентаторът в България е имал фалшив документ, нали така? Това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това? Днес има скенери, които веднага могат да проверят дали даден документ е фалшив или не - това е машина, но ползвана правилно от един мислещ граничен служител тя дава едно огромно предимство!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Любопитно

  АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО!
  Само,че човекът не знае, че в БГ така обрисуваните агенти с техните качества нЕма да стоят за 500-800лв заплатка и да поемат риска, следващия път терориста да активира бомбата в терминала!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 13. 13 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#1:"baba_meca1"]А този бивш шев защо е бивш , след като е такъв голям експерт? [/quote]

  Направил е собсвтена фирма за сигурност, Yeffet Security Consultants Inc. И между другото този човек е един от най-големите експерти точно в тази област:

  "Isaac Yeffet is the former director of global security at El Al Israel Airlines, whose record on security and passenger screening is unsurpassed. At El Al, Yeffet was responsible for formulating the airline's total security system, developing passenger-profiling and -screening programs and training security personnel. Yeffet is also a former senior intelligence director for the Israeli Secret Service, where he oversaw security for all Israeli embassies, consulates and delegations worldwide. "

 14. 14 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Писна ми всякакви евреи под път и над път да дават акъл и да сипят обвинения. Нека първо си зададат въпроса защо именно те , а не някой друг от милионите туристи по света трябва да бъдат непрекъснато охранявани и това да се вменява в задължение на целия свят. Май проблемът не е в страните , които посещават... Аз лично не бих искала нашите курорти и летища да се превърнат в нещо като строго охранявани концлагери заради който и да било.

 15. 15 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ето това е истината! Всички тези клишето от чуждестранните дипломати са в рамките на политиката. Нали не мислите, че ще седнат пред медиите да казват истината, каквато е! Лошото е, че некомпетентността застрашава вече сигурността на държавата ни! А глупостта на управляващите срива все повече авторитета на държавата и нас /ако изобщо още го имаме/ пред Европа и света!

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Това ми прозвуча така:време е да отворим страницата на Нашето разузнаване у вас.

 17. 17 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "madagaskar":
  Пък и езици трябва да знаят - иначе как ще го заговорят...

 18. 18 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#13] от "hackum":

  Ясно! Само питах, не се заяждам!

 19. 19 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 480 Неутрално

  И тук имаме такива експерти. Седят, чакат някакъв инцедент, след това сцепват от критики, докато те самите не правят, разбира се, абсолютно нищо.
  Явно навсякъде си има такива хора....

 20. 20 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Истината е проста - нашите служби не са и няма как да са добре подготвени за такива дейности. За съжаление в Израел това е ежедневие.

  И няма нищо лошо в това, че нашите служби не са на нивото на Ел Ал или Израелските служби, и слава Богу, че нямаме тяхното ежедневие!...

  Но нормалното повведение в такава ситуация би било да търсим обмяна и да черпим опит от по-опитните а не да се удряме в гърдите че е свършен 'огромен обем' работа или пък още по-плиткоумното 'няма как да се спасиш от камикадзе'...

 21. 21 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Вижте колко е хитър и мазен този евреин.
  Той казва: "Това означава, че вие спокойно можете да се обърнете към "Ел Ал" за помощ и за съвети".

  Той обаче НЕ КАЗВА колко пари ще трябва да платим на съответните служби за тази помощ, защото е знайно, че евреите продават хляб и на маиките и на бащите си - нищо, на никого даром!!!!

 22. 22 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако беше мадама, сигурно щяха да се завъртят да я питат за това-онова. Ама са го гледали този и ги е мързяло да дишат. Всъщност никъде не получих отговор на въпроса с какво се занимава Контратерор при ДАНС, след като се оказа, че в навечерието на атентата двама антитерористи са хванати да изнудват някаква бизнескукла за 300 000 лева и 6 апартамента/колкото апартаментите на Цецо/? Единият се оказа дебел връзкар - племеник на Кристалина...Какъв антитероризъм, какви 5 лева?

 23. 23 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Допускаме, че охранителни органи забелязват необичайното поведение на човек в залата за пристигане и правят опит да разговарят с него и да го проверят обстойно и... какво става, след като въпросния е "подсигурен" с дистанционно задействане на взривното устройство?
  Много елементарни са след дъжд качулка съветите, които израелския специалист дава и опита, който споделя.

 24. 24 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  на всички управленски нива проблемът е сивото вещество...

 25. 25 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#14:"Gabrielle"]Писна ми всякакви евреи под път и над път да дават акъл и да сипят обвинения[/quote]

  еврейското племе никой не го обича по една причина:

  "Никой не обича човека Пред него на опашката - обичаме този зад нас"

  -----------
  племе , което е отнесло толкова агресия и жестокост - и е оцеляло......... винаги има какво да каже.........
  стига да има желаещи да слушат !!!

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 26. 26 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  На летищата властта има само представителни фукнции за съжаление

 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  [quote#4:"442"]Това не звучи, като - кограчулейшън, или обиден съм, че ни наричат софт таргет ??? Баш сме си софт, от всякъде. [/quote]
  За софт - със сигурност, особено когато става дума за ОТГОВОРНОСТ!
  Умряха си хората, но виновни няма, дори едно извинение няма, има мънкане в стил "ами таквозинка, какво станА ся, въх, неприятна работа, Ченген не си осигури сигурността, ама не знам кой е човека, кога е влязнал в БГ, къде се е разхождал... неприятно станА с тази експлозия, няма начин да я заметем тихичко под килимчето"....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Първо, изброените белези за ненормално поведение са глупост, много хора на едно летище за момент биха се държали така. Да пътуват сами, да правят обиколки напред и назад, да носят неголеми раници със себе си, да не сядат... Нищо собено съмнително. Второ, сигурността на израелските летища е нещо принципно различно. Израел още отпреди създаването си съществува в условия на война и заплаха от тетористични нападения. Бомбени атентати е имало още по време на британския мандат в Палестина преди 1948 година. В резултат на това мерките по израелскте летища са прекалени в сравнение с теи по летищата на живеещите в мир държави. На летище "Давид Бен Гурион" в Тел Авив не само се рови в багажа на пътниците, но се случва например да се разглоби четка за коса на момиче на възраст около 16-17 години или да се съпровожда до тоалетната преминал в зоната с повишена сигурност пътник, който трябва да се облекчи на полуотворена врата под огледа на охраната... В други места биха определили израелските норми за сигурност като нездрава параноя.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#1] от "baba_meca1":

  Да речем, че се е пенсионирал. Лошото е, че Борисов и Цветанов вече твърдят, че службите са си свършили работата перфектно и не приемат никакви съвети. Експерта се радва, че сме в добри отношения с Израел и нашите служби ще могат да научат нещо от тях, ама си няма представа с какви всезнайковци ще се сблъскат тук. Властите са решили, че това не може де се спре и като че ли не смятат да правят нищо занапред освен да казват, че нищо не може да се направи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#1:"baba_meca1"]А този бивш шев защо е бивш , след като е такъв голям експерт? [/quote]
  Може би защото в Израел в някои не киснат на една служба до пенсия
  http://www.youtube.com/watch?v=sGTvb54vlHQ

 31. 31 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#7:"merakliyski"]разузнавнето иска здрав разум , неконвенционално мислене и подход .....не клишета [/quote]
  Нарича се "thinking aut of the box". И израелците май го умеят

 32. 32 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  "Ако от летищните власти имаше агенти, които да бдят, те веднага щяха да го набележат и да отидат, за да си поговорят с него"

  Естествено, че има. Ако тежките куфари не пречеха на терориста, той можеше да се присъедени към тях, та да си пият бирички заедно. Па ако назнайваше малко развален български или руски можеше да завърже и разговор с тях

 33. 33 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дедо Либен":

  за безплатните обяди не си ли чел?..или живееш в някакви соц-реалности?...

 34. 34 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дедо Либен":
  Какво казА точно, освен че евреите са гадняри, не6то което и децата в детската градина знаят?
  Дедо, не знам дали махмурлук те гони или слънцето те е напекло...
  Чети бре - човекът предлага да ни се окаже помо6т в обучението на родните фуражки, така че милицията НАИСТИНА да пази, а не да само да опуква парите на данъкоплатците.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 35. 35 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Атентаторът в България е имал фалшив документ, нали така? Това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това? Днес има скенери, които веднага могат да проверят дали даден документ е фалшив или не - това е машина, но ползвана правилно от един мислещ граничен служител тя дава едно огромно предимство. Даже без машината - гледаш личните данни - рождената дата на документа отговаря ли на възрастта на човека, който стои срещу вас?"

  * няма днес документ за самоличност, който да не може да се фалшифицира успешно.
  * има хора, изглеждащи доста по-млади от календарната им възраст. И обратно. Ако вземете всички да ги "проверявате", нито един самолет, или влак, или автобус няма да тръгне по разписание.

  Относно приближаване на подозрителни - ами ако взриви устройство вътре в гарата,когато го "приближават", или извади оръжие? ... при толкова много хора, намиращи се там?

  Интересно ми е - ние ли толкова глупави изглеждаме, или този тип е глупак?

 36. 36 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#29] от "Gopeто":

  Няма как да знаете какво мислят да направят!

 37. 37 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 217 Весело

  Ние сигурността си я гарантираме като хапваме повечко дюнери. Ако не вярвате - така рече премиера преди половин година. Що да се косим за тероризъм?

 38. 38 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На бившите е много лесно да говорят, защото не носят отговорност!
  Той и Румен Петков и Миков и Богомил Бонев се правят на експерти сега, но ние си ги знаем! За Мими даже няма да коментирам

 39. 39 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#25] от "merakliyski":
  [quote#25:"merakliyski"]племе , което е отнесло толкова агресия и жестокост - и е оцеляло......... винаги има какво да каже.........
  стига да има желаещи да слушат !!![/quote]
  Много други племена са оцелявали след вековни изпитания , но никое от тях няма претенцията , че целият свят му дължи специално отношение.

 40. 40 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 374 Весело

  Те службите се виждат на снимките горе. Точно отзад, вдясно са и подпират стената до единия вход. Останалите са отпред на пейките и пушат цигари или правят лаф с таксиджиите. От години винаги е било така на летище Бургас.

 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Весело

  Вижте какви прости мерки предлага!
  Но ние сме свикнали по друг начин - да направим комисия, да приемем закон след това да го проминим пет пъти, да получим финансиране, да си купим техника ..... и през това време да забравим каква беше задачата.

  подпис
 42. 42 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#35:"panzerino"]* няма днес документ за самоличност, който да не може да се фалшифицира успешно. [/quote]

  Да бе, особено добро му е било свидетелството за правоуправление, по-хубаво от истинско, та за това се усъмнили и без скенер.

 43. 43 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#37] от "a.tanas":

  Ще ти обясня като на първокласник: Задават въпрос дали България е под терористична заплаха идваща от арабските страни и се отговаря, че арабите са много добре приети у нас и това е видно, че на всеки ъгъл има дюнери т.е. те правят бизнес у нас и се чувстват добре!

  Естествено вие сте в правото си да изопъчавате фактите тъй като никой няма да ви потърси отговорност!

 44. 44 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Не е нужно човек да е опитен експерт или професионалист, за да схване, че ни хванаха по бели гащи. Всички изводи по-горе на бившия професионалист бих могъл и аз да ги направя, без никога да съм се занимавал с такава дейност. Единствените бдителни се оказаха не службите (разузнавателни или по сигурността), а бившето ченге и жена му, които отказаха да си дадат автомобила под наем на съмнителни типове и така си спасиха собствеността. Едно време в комунистическа България такова нещо не можеше да се случи, поне не на летище, въпреки че нямаше почти никакви камери. Дано "мерките", които сега ще се вземат, нямат кампаниен характер. В доста сфери, примерно в транспорта, режимът доста се затегна напоследък. За съжаление се случва едва тогава, когато има много човешки жертви.

 45. 45 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#40] от "hackum":

  Прав сте! Дългото време на спокойствие е притъпило сетивата ни!

 46. 46 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gabrielle": "На мен пари ми дай, акъл не ми трябва" нал тъй, Габров.. пърдон Габриеле.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 47. 47 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "the_european":

  ДА сте чували за гара Буново? Каква е тази носталгия по комунизма след 22 години!? Осъзнайте се - носталгията е по младостта ви, но тя няма да се върне никога.

 48. 48 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "Добре обучени агенти" и "мислещ граничен служител"?

  В БГ първите са в редиците на мафията, а вторите мислят за съвсем други работи...

 49. 49 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#46] от "magen_enoshi":

  Без пари няма сигурност, каквото и да си говорим!

 50. 50 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Вероятно е професиоално прав във всичко което казва, но не отчита едно съществено обстоятелство - България не е Израел и тук такива атентати не се ежедневие. Много ясно, че не сме добри в забелязването на "терористко" поведение - колко хора от българските служби за сигурност изобщо са виждали жив терорист? Това, разбира се, не е оправдание, но е все едно ние да им кажем, че са се провалили в правенето на кисело мляко. Иначе, в по-общо план, обстоятелството, че евреите са обект на тероризъм навсякъде по света, включително и в собствената си страна, също може да се разглежда като провал на политиката на Израелската държава и резултат от неспособността и да намери политически решения на проблемите си.

 51. 51 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#39:"Gabrielle"]Много други племена са оцелявали след вековни изпитания , но никое от тях няма претенцията ,

  че целият свят му дължи

  специално отношение.[/quote]

  Колко примера за оцелели и УСПЕШНИ племена можеш да ми дадеш ??

  ние също сме оцелели но дали сме успешни??

  колкото до "специалното отношение" за което говориш..........

  аз също искам специално отношение-но никой не ми го предлага

  дори по-просто - искам тунинговано русо гадже...безплатно...

  но първото което чувам е тарифата в Евро
  ---------
  искането и получаването са различни категории

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 52. 52 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Извенете г-да евреи, от името на целия свят, че терористичните организации съществуват заради вас!

  Правилно ли съм го написал?

 53. 53 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Резултатите от превенцията не могат да бъдат измерени количествено, но липсата и може! Затова политиците обичат да разтягат тази дъвка т.к. никой не може да оспори думите им! Няма как да обявиш за факт нещо, което не се е случило!!!

 54. 54 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#13:"hackum"]Направил е собсвтена фирма за сигурност, Yeffet Security Consultants Inc. И между другото този човек е един от най-големите експерти точно в тази област: [/quote]

  И сега си рекламира услугите Вие сте много зле ама срещу скромно възнаграждение аз ще ви оправя

  Моралът не е порок!
 55. 55 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#49] от "baba_meca1":"Без пари няма сигурност, каквото и да си говорим! "
  Права си , ама и само с пари нестава.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 56. 56 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "vojdek":

  Не е правилно, защото тероризъм има и в Русия и другаде по света, който не е насочен към евреите!
  Взривът в Сандански, при който пострада едни циганин също е тероризъм!!!

 57. 57 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1075 Весело

  Я па тоя! Он ще им каже как се прави, а кой ще остане да слуша телефоните, ааа? Толкова работа си имат и без да се мешат с някакви си туристи! Ми те тея плажове нямат ли си, бре!

 58. 58 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Гневно

  Доколкото зная, при полети към Израел от наши летища /поне от Сф/, още на наша територия пътниците се поемат от техните служби, проверяват се до степен на УНИЖЕНИЕ /съблекли са моя позната гола и "проверили"/ ... та, ако е толкова лесно, както този го алабализира, така ли щяха да правят ???
  Много е лесно постфактум да обясняваш колко е лесно ... все едно в самия Израел не стават атентати /що не наблюдават ???/
  Далеч съм /много далеч/ от мисълта, че нашите са перфектни, ама хайде моля ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 59. 59 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#39] от "Gabrielle":

  апрописимо:

  всеки е длъжен да се защитава , в т.ч. и арабите , не приемам методите им ,
  но целта оправдава средствата
  ----------

  Въпросът не е в мотивацията за убийства а в градивната мотивация........

  еврейското племе прави Държава в пустинята за 60 год

  а ние превърнахме държава на 1300 год в Пустиня
  ---------
  всичко е психология , Драга.......не мечти и претенции

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 60. 60 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#55] от "magen_enoshi":

  Така е! Искат се качествени хора и богат опит! Първото го имаме, но второто не искам да го придобиваме, защото цената му е кръв!!!

 61. 61 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#46] от "magen_enoshi":
  Не знам защо сте решил , че Вие или някой друг представител на Вашето племе непременно трябва да дава акъл на другите? Крайно време е да започнете да спестявате нахалните си претенции в тази посока на околните... Няма армия и спец служба , които да са в състояние да Ви опазят навсякъде по света , така че е добре да си зададете въпроса не как да ви охраняват , а защо пък точно вас се налага непрекъснато да ви пазят. Ако сте достатъчно честни със себе си , е твърде вероятно да намерите сред отговорите и такива , които не биха ви харесали.

 62. 62 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#28] от "Югозомби":

  Съгласен. Г-н Йефет като бивш шеф на сигурността на държава, която е постоянно под терористична заплаха (да не подценяваме и финансите, които се отделят за сигурност) е обучен постоянно да упражнява извънредни мерки за сигурност. Няма как да очакваме това от нашите служби по ред причини. Поради това смятам, че обвиненията му не са съвсем коректни.

 63. 63 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#56:"baba_meca1"]Не е правилно, защото тероризъм има и в Русия и другаде по света, който не е насочен към евреите!
  Взривът в Сандански, при който пострада едни циганин също е тероризъм!!![/quote]

  Ти ако знаеш какво е тероризъм и какво е партизанска война и каква е разликата между двете бих си поговорил с теб. Но тъй явно нямаш идея - няма смисъл.

 64. 64 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#1:"baba_meca1"]А този бивш шев защо е бивш , след като е такъв голям експерт?[/quote]

  Бабо Мецо преди години имах щастието да попитам един Германски военен експерт, защо са го пенсионирали след като сега чете лекции на нашите фуражки във Военните Училища а той ми отговори, че там колкото и да си добър в занаята след нужните години отстъпваш мястото на по - младите а ти отиваш в резерва и започваш да четеш лекции или се ориентираш в частния бизнес.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 65. 65 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#59] от "merakliyski":
  Уважаеми , виждам , че търсите съмишленици за тезата си "колко евреите са нещо повече от нас". Със сигурност ще намерите такива във форума , не само сред няколкото мошета , но на мен не разчитайте ... Хубав ден!

 66. 66 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#63] от "vojdek":

  Взрив в метрото партизанска война ли е???

  Сега ми хрумна дефиниция: Взривовете на враговете ни са тероризъм, а на приятелите ни - партизанска война!! )

 67. 67 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Бил съм поне на 20 летища в чужбина и никъде не имало такива натрапчиви дразнещи мерки, както сега в България. Тази работа се върши дискретно, не бива да се притесняват излишно нормалните пътници, посрещачи, изпращачи с някакъв милиционерски патос, който апропо след десетина дни ще престане, и да ги питаш, каква е разликата между сега и след 10 дни, ами никаква, просто кампаниите у нас идват и отминават и всичко е по старому.

 68. 68 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#64] от "Танас":

  Това е правилният развой на нещата!!! Естествено има и изключения при което уволняват.

 69. 69 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Прав е човекът! Ама кой да прилага простите тактики? Дали летищният концесионер ги приема за свое задължение, а не МВР и обратно? Има ли разписани правила? А паркинга и другите обекти в зоната край летището чия грижа са?
  Това определено в някаква форма трябва да е публично известно за да бъдат спокойни гражданите, а и да има респект у тези с лошите намерения.
  Ама за това се иска компетентност и много, много работа...

  mak1951
 70. 70 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Българските служби за сигурност са КАТ-аджии. няма как да използват успешно приложими до момента тактики и стратегии за предпазване на гражданите си и на чуждестранните туристи. а и никой не им плаща за това

  на българските служби им дай да подслушват телефони и да искат подкупи...

  РЕФОРМИ !
 71. 71 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#67] от "franprix":

  А били ли сте в САЩ в дните след 11 септември????

 72. 72 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#70] от "Rage Against":

  Терористите също ползват телефони! Защитавате ли ги!?

 73. 73 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gabrielle":

  Ако не можем да ги пазим адекватно, то тогава да не им продаваме туристически пакети.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 74. 74 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Истината си е истина.
  Мърлячите са си мърлячи.
  Дори и да са начело на държавата.
  А за по-ниските нива да не говорим.

 75. 75 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#62] от "Константин":

  Именно. Израелската гледна точка е гледна точка на едно параноично, дълбоко военизирано и погълнато от идеята за постоянна заплаха и бдителност общество, в което в казармата служат и момичетата, при това за цели две години. Нещо, което в нито една европейска държава не е било масова практика. Моя приятелка, която живееше в агломерацията на Тел Авив и трябаше да пропътува през целия й диаметър, за да иде до университета си, казваше, че всеки ден, сядайки в автобуса, не знае дали ще стигне жива и дали в единия час пътуване някой самоубиец няма да се взриви именно в нейния автобус. Ето това никой, абсолютно никой в България и обединена Европа не си го мисли, пътувайки всеки ден до учебното заведение или работното място.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 76. 76 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#73] от "lazy_and_sleepy":
  Никой не е в състояние да гарантира сигурността им напълно , дори собственото им правителство , в собствената им страна.

 77. 77 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ееее аман от тези израелци при цялото ми съчувствие и съпричастие към загиналите вече наистина ми се вижда много.Само тази година са се удавили 11 деца а възрастните са в пъти повече нима това не заслужава внимание нима живота на българите не е ценен?Докога ще се експолатира тази тема?Май е по удобно за медиите вместо да се вторачат и във вътрешните ни проблеми които са отчайващи.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 78. 78 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#71] от "baba_meca1":
  Ами бабо Мецо, у нас не се е случил никакъв 11 септември, случаят в Бургас не е свързан с авиацията, а е просто инцидент на паркинг, можеше да стане и на Бачковския манастир, доколкото евреите ходят по манастири.

 79. 79 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всеки говори каквото му дойде на ум. Атентата е на автобус извън летището. Службите на летището не могат да носят каквато и да е отговорност.

 80. 80 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#61] от "Gabrielle": Пази боже аз да се опитвам да давам акъл на такава като Вас. А колкото до твърдението по-горе, има и армия и спец служба , които да ни пазят от малоумни фанатици - нашите служби и "Армия за защита на Израел" (IDF) те това го знаят и могат. Бедата е че в България са се доверили на българите да са отговорни за сигурноста на гостите им!!!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 81. 81 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Хак ни е - сега ще има има да си татрузим куфарите пеши още от РВД-то до терминал 2 да ни дойде акъла в главата , а чифутите ще блъскат ротативките и ще пълнят джобовете на такива като Черепа

 82. 82 Профил на Пепо
  Пепо
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Да нямаме опит с терористи и превенция на атака, но тоя вместо да ходи по медиите и да плюе българските гранични служби да вземе да помогне. Да се организира звено и да се обучат хора. Да критикуваш е лесно, но да дадеш решение е много по-трудно.

  http://peterblogs.de
 83. 83 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Безценните съвети на тоя експерт могат да се прочетат в коментарите на всеки форум или да се чуят във всяка кръчма.
  Като е толкова печен,да беше изпратил обучените си агенти преди атентата за да го предотвратят.И неговите приказки са след дъжд качулка.

 84. 84 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 591 Разстроено

  За съжаление, човекът е абсолютно и абсолютно прав: тези въпроси бих казал, че си задава дори всеки човек, без да е специалист от службите. Да, ама нашите - не!

 85. 85 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#78] от "franprix":

  " инцидент на паркинг" ???? Това да не ви е спречкване между шофьори??
  Някак наивно сте изненадани от взетите мерки! Нали трябва да се мрънка за нещо - ако не бяха взели мерки плочата щеше да е друга - като разграден двор сме!!

  Големи сте манипулатори!

 86. 86 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#65] от "Gabrielle":

  Евреите имат само едно по-добро качество от българите - високо национално самочувствие.
  Не познавам друг народ, който да се самооплюва с такова мазохистично удоволствие като българския. Ако един човек, респективно един народ не се съмнява в себе си, той е способен да направи чудеса. В противен случай - резултата го виждаме всеки ден.
  А въпросният господин експерт е прав, но имам един съвет към него - като знае че ние сме толкова зле, а той толкова добър - да дойде да си охранява сънародниците сам. Или най-добре да ги охранява някъде другаде.
  Не искам страната ми да се превръща в параноясала зона на повишена сигурност опасана от кльонове, камери, скенери, КПП-та и подслушвателни джаджи!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 87. 87 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Навремето точно този човек и точно тази система отказаха арабите да отвличат самолети на Ел-Ал!
  И някои други неща, но това беше основното, защото атентаторите не стигаха до публичност на деянията си - която публичност те целят., въобще не е убиването на враговете.

  Нагоре е писано, но да го повтора: Четейки някои от най-острите коментари срещу изказването на доказан специалист, все повече се убеждавам, че българина е на принципа:
  Пари ми дай - акъл не ща!
  Ако си глупав човек - това е завинаги!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#80] от "magen_enoshi":

  Жертвите на терористични атаки в Израел само за 2011 година:


  2011

  October 29

  Moshe Ami (56) - Ashkelon
  Killed when shrapnel from a GRAD rocket fired by terrorists in Gaza hit his car. Wounded in the abdomen by the shrapnel, Ami's condition quickly deteriorated and he later died on the operating table at Barzilai Medical Center. He is survived by his mother Zvia, sister Zehava, children- Nira, Shlomi, Rachel and Yossi- & 5 grandchildren.
  September 23

  Asher Palmer (25) - Kiryat Arba
  Yonatan Palmer (1) - Kiryat Arba
  The father and his one year old son were killed when their car careened off of Route 60 in the West Bank near Hebron after being struck by stones thrown by Palestinians.
  August 22

  Eliyahu Naim (79) - Ashkelon
  Naim sustained serious head injury while running for cover during a rocket attack on Ashkelone, he died at Hadassah Ein Kerem Hospital in Jerusalem on Sept 4, 2011.
  August 20

  Yossi Shoshan (38) - Ofakim
  Killed when a GRAD rocket shot by terrorists in the Gaza strip landed near him in Be'er Sheva as he was driving to find his wife who was hiding from the attacks. Shoshan is survived by his wife who was nine months pregnant at the time of his death.
  August 18

  Flora Gaz (52); Moshe Gaz (53)
  Shula Karlinsky (54); Dov Karlinsky (58)
  Yosef Levi (58); Yitzhak Sela (56)
  St-Sgt Moshe Naftali (22)
  Chief Wrnt Officer Pascal Avrahami (49)
  Eight Israeli citizens were killed and more than 40 wounded in a multi-pronged terrorist attack north of Eilat in southern Israel. Five civilians were killed when terrorists opened fire on a passenger bus and another civilian was killed in a separate attack on an empty bus. An IDF combat soldier was killed when his jeep hit an IED placed on the road and a member of the Israeli police special SWAT unit was killed when his unit led heavy fighting against a group of retreating terrorists.
  April 24

  Ben-Yosef Livnat (24) - Jerusalem
  Killed by a Palestinian policeman while visiting Joseph's Tomb in Nablus
  April 7

  Daniel Viflic (16) - Bet Shemesh
  Viflic suffered mortal wounds when an anti-tank missile was fired by Hamas terrorists at a school bus in souther Israel just moments after it had dropped off the rest of the school children. The teenager died from his injuries on April 17.

  March 23

  Mary Jean Gardner (55) - U.K.
  Gardner, a British tourist studying at Jerusalem's Hebrew University, was killed when a bomb exploded across from the Jerusalem Convention Center, near the Central Bus Station. The bomb had been placed near a telephone booth at a crowded bus stop.
  March 11

  Udi Fogel (36); Ruth Fogel (35)
  Yoav (11); Elad (4); Hadas (3 months)
  Parents Udi and Ruth, along with three of their young children, were stabbed to death by Palestinian terrorists inside their home in the village of Itamar in ther northern West Bank during a Sabbath night. Three other children were thankfully not home at the time.

  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Terrorism/victims.html

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 90. 90 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 426 Неутрално

  както обикновено...
  Някой от вън казва нещо и ако то е упрек към държавата , шушумигите започват ода на радостта..:"Прав е човека , казаха ли ни го че за нищо не ставаме, Докога ще живеем в такава държава " и т.н. и т.н. и т.н. , но ако каже ,че сме се справили добре, че сме постигнали някакви успехи , същите тези шушумиги ще ревнат ..Не е вярно , ние сме шушумиги , няма как правителството да се е справило ....и т.н. ..

  Винаги съм се чудил защо е така и няма смислен отговор...

 91. 91 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#82] от "Пепо":

  Той може да помогне , но сигурно за 6 цифрена сума!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на RedMi John
  RedMi John
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#76:"Gabrielle"]Никой не е в състояние да гарантира сигурността им напълно [/quote]
  Между липса на сигурност и 100% гаранция има всичките възможни степени. При нулеви мерки за сигурност, атентаторът има 100% шансове да успее.

 94. 94 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#86] от "rapidfire":

  Даааа превърнали сме се в хора хранещи се от негативна енергия за жалост!

 95. 95 Профил на Теодор
  Теодор
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Любимият ми въпрос като минавам на Дунав мост посока север е къде отивам. В Атина отивам.

 96. 96 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#92] от "Теодор":

  Болни хора има навсякъде, дори и в България!

 97. 97 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#65:"Gabrielle"]Уважаеми , виждам , че търсите съмишленици за тезата си "колко евреите са нещо повече от нас"[/quote]

  Уважаема , виждам , че четете избирателно ,

  в моя пост № 59 признавам правото на всеки да се защитава.........
  нужен е Баланс за да го проумеете и разберете

  [quote#59:"merakliyski"]всеки е длъжен да се защитава , в т.ч. и арабите [/quote]


  ---------------

  колкото до останалото.......
  разсъжденията Ви по остта : ПРО / АНТИ са дефиниция за..

  няма да опонирам , нищо няма да променя
  -------
  пожеланията за хубав ден са взаимни

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 98. 98 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#79:"dissident"]Всеки говори каквото му дойде на ум. Атентата е на автобус извън летището. Службите на летището не могат да носят каквато и да е отговорност. [/quote]

  Ами не е така, защото паркингът се намира на територията на летището. За да влезеш в него минаваш през 2 бариери и пропусквателен пункт на охраната.

 99. 99 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#86] от "rapidfire":
  Споделям мнението Ви! В същото време не разбирам ентусиазма , с който някои форумци непременно желаят страната ни да бъде въвлечена в чужди мръсни игри. МОСАД , ЦРУ , ФСБ/КГБ и пр. мощни спецслужби може да разполагат с много добри специалисти , но те са част от държави , които не веднъж са доказали , че могат да спекулират и манипулират с информация и събития в преследване на свои политически цели , с които ние нямаме нищо общо. Така , че да се вярва едно към едно на всичко , което те казват , само и само да оплюем своите служби е твърде несъстоятелно.

 100. 100 Профил на RedMi John
  RedMi John
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#92:"Теодор"]И ще мразя полицаите с автомати,[/quote]
  Не е ли по добре да мразиш тези които готвят бомбите? Би ли се качил в самолет ако знаеш че никой никого не проверява?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK