Парламентът отвори възможността за модернизиране на ски зоната на Витоша (допълнена)

Симеоновският лифт на Витоша, за който собственикът му "Витоша ски" заяви, че вече може да бъде подменен

© Красимир Юскеселиев

Симеоновският лифт на Витоша, за който собственикът му "Витоша ски" заяви, че вече може да бъде подмененСтарите лифтове на Витоша и в други природни паркове в страната вече ще могат да се подменят с нови в сега съществуващите им граници. Това предвижда промяна в Закона за горите, облекчаваща режима за подмяна на ски съоръженията, която беше приета днес при второто му четене от парламента, което вече приключи.


Идеята, предложена от природозащитните организации и после прецизирана от земеделската комисия, предвижда на лифтовете, строени до 1987 г., много от които сега са с неизяснен статут, да се учредява право на строеж за 20 години. Така на тяхно място ще могат да се поставят нови, вероятно върху различни стъпки и станции от сегашните, но в същите просеки.


Законът се гласува за втори път, след като серия протести в София и президентско вето доведоха до ревизията му. Днес гласуваното правило на практика замени най-спорния текст в предишния вариант – т.нар. поправка "Витоша ски", която предвиждаше всички лифтове – включително напълно нови да получават право на строеж и терените за тях да не се изключват от горския фонд.
Въпреки постигнатия измъчен консенсус между "Витоша ски" и природозащитниците за старите лифтове, Атака днес отново гласува против законопроекта. "Няма по-тежка процедура, която да е минала през президента, с върнато вето. Няма толкова голямо настояване от страна на мнозинството законопроект да мине, въпреки противоречията. Няма законопроект, който да е предизвикал такива негативи за управляващите. ГЕРБ са се заели да обслужат съответните лобистки интереси с цената на абсолютно всичко. Текстът продължава да бъде лобистки" - така Павел Шопов аргументира позицията на партията си.


Новата ски поправка в крайна сметка бе приета със 79 гласа "за", 4 "против" и 16 въздържали се.


Депутатите днес не приеха предложение на Георги Божинов от левицата, силно наподобяващо отпадналата поправка "Витоша ски", но адресирано специално към публично-частните ски зони (каквито са много от проектите в страната). Идеята на Божинов беше да се отстъпва право на строеж без преобразуване на терените за национални и общински ски центрове, както и за отделни лифтове, влекове и писти. Депутатът визираше онези ски центрове и обекти, където общините или държавата имат поне 50 % участие.


Вижте как се движи махалото при управляващите – аз предлагам нещо по-балансирано: да участва общината или държавата, само тогава да дадем тази възможност, каза Божинов. Той дори посочи конкретни обекти, които има предвид: проектът за ски зона над Берковица (под вр. Ком - на "Главболгарстрой" и общината), както и този над Сапарева баня (проектът, популярен като "Супер Паничище" на фирма "Рила спорт" и общината). В крайна сметка депутатите отхвърлиха спорната идея.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK