Румен Петков: Освободен е шефът на "Кинтекс", предстои смяна на директора на "Техноекспортстрой"

Румен Петков: Освободен е шефът на "Кинтекс", предстои смяна на директора на "Техноекспортстрой"

© Юлия ЛазароваДиректорът на "Кинтекс" Антон Салджийски е освободен, очаква се днес смяната и на генералния директор на "Техноекспортстрой" Емил Коцев. Това обяви в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Румен Петков.


"В Министерството на финансите и в МРРБ много упорито се говори, че днес ще бъде освободен директорът на "Техноекспортстрой" Емил Коцев, което е практически 10 дни преди да приключи приватизационната процедура", каза Петков, цитиран от агенция "Фокус".


Според него освобождаването, преди да приключи приватизацията, е, меко казано, смущаващо. Петков допълни, че подобни действия повдигат въпроси - кой би искал да открадне, да прибере това държавно дружество, какви са условията на приватизацията и защо, с какъв мотив 10 дни преди да приключи приватизационната процедура, се отива на това кадрово решение. Очевидно няма обяснение защо се тръгва към едно такова кадрово решение дни преди да изтече приватизационната процедура, коментира той.
По данни на Петков активите само в парични средства на "Техноекспортстрой" са над 30 милиона лева.
Единственото условие, предвидено в приватизацията на "Техноекспортстрой", е цената, без да се поставят изисквания за персонал, за запазване на дейността, включително задграничната, която е основна, каза още той. Според Петков приватизацията може да доведе до бруталното разпродаване на всички имоти, които компанията има на територията на България и зад граница, и над 30 милиона лева, които са в банката в момента, да бъдат прибрани от новия собственик.


Петков коментира още, че мотивите за отстраняването на директора на "Кинтекс" Антон Салджийски са нелепи и непочтени. В последните няколко години пазарният дял зад граница е стабилизиран на 50-55 млн. долара и твърдението на министър Делян Добрев за загубен пазарен дял е нелепо и е крайно несъстоятелно твърдението, че "Кинтекс" са загърбили основния български производител ВМЗ - Сопот, още повече че преди месец "Кинтекс" осигури чрез предсрочно плащане средства за заплати на ВМЗ - Сопот", коментира Петков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK