Спорни дърводобивни поправки се прокраднаха и в променения Закон за горите

Спорни дърводобивни поправки се прокраднаха и в променения Закон за горите

© Анелия НиколоваЦентралите за производство на енергия от биомаса и едрият дърводобив са сред най-печелившите от приетия днес на второ четене Закон за горите. Това показва равносметката от приключилото вече гласуване.


Депутатите приеха окончателно предложението на Емил Димитров (ГЕРБ) държавните горски предприятия да могат сами да добиват 25 % от цялата си дървесина. Това, според приетия текст, ще става по специална наредба, която трябва да бъде приета от земеделското министерство. Днес Димитров заяви, че наредбата ще даде такова право на държавните предприятия само след провален конкурс – т.е. ако никой частник не прояви интерес към съответната територия.


Държавата като доминиращ играч на дървения пазар
Депутатите отхвърлиха предложението на Димчо Михалевски и Корнелия Нинова от левицата това условие за добива от държавните предприятия да се запише в самия закон, така че да не може само с едно решение на агроминистъра регламентът да се промени. Предложението на двамата депутати бе такава дейност на предприятията да се допуска, само ако след 2 конкурса не се яви кандидат.


"Конфликт на интереси е в едната ръка да е марката, а в другата – брадвата", каза Михалевски. Така държавните стопанства сами ще определят какво да се сече и ще го секат, което ще навреди на частната конкуренция в дърводобива, смята той.


От самото начало на дебатите по законопроекта браншови организации алармираха, че участието на държавата в този пазар ще го изкриви опасно, понеже като монополен собственик на горите в страната тя на практика не може да бъде конкурирана от частните фирми.


Емил Димитров коментира, че 25-те процента държавен дърводобив били консултирани с браншовите организации и има одобрението им. "Точно с браншовите организации се споразумяхме процентът да падне от 30 на 25 и държавните предприятия ще дублират, само когато никой не се яви на търга".


Михалевски обаче заяви, че депутатът от ГЕРБ лъже. "Бих ви призовал да покажете това споразумение, защото такова не съществува", репликира го той. По-късно социалистът обясни пред журналисти, че тази сутрин е разговарял със "Свилоза", един от големите дървопреработватели в страната, и от фирмата са потвърдили за пореден път, че са против поправката.


Михалевски изрази тревога от още един текст, който беше приет днес – правилото за дългосрочните договори за продажба на дървесина. То ще облагодетелства т. нар. "стратегически партньори" на горските предприятия - фирми, които ще могат да сключват дългосрочни договори (до 15 години) с държавните предприятия за изкупуване на дървесината на корен: до 1/10 от цялото годишно дървопроизводство на всяко от шестте предприятия и до 1/5 от годишната дървесина на отделните горски стопанства в границите им. С правилото се отваря "благоприятна магистрала за заобикаляне на публичния интерес", предупреди депутатът. Тези количества дървесина, сумирани с онези, които държавните предприятия сами ще секат, правят доста солидно количество, което те ще разпределят на когото пожелаят, подчерта Михалевски.


Всичко на биомасата


Още една спорна поправка бе приета от депутатите. Текстът се отнася до производството на енергия от биомаса и гласи, че се забранява използването на "едра и средна строителна дървесина" за производството на енергия от биомаса. Така на практика ще се позволи използването на по-дребна технологична дървесина и дърва, използвани принципно за огрев, посочи Димчо Михалевски. Той заяви, че това е "груб лобистки текст", който ще даде възможност "под рубриката "биомаса" да се сложи полезна дървесина с различни приложения.


Предложението за забрана е внесено от самия Михалевски, но е конкретизирано по този начин от депутати на ГЕРБ в земеделската комисия.


И според сегашната национална стратегия за производство на такава енергия, и в дефиницията за "биомаса" в горския закон, е записано, че за нея трябва да се използва отпадъчна дървесина, изтъкна Михалевски. Той призова забраната да се отнася за всякаква необработена дървесина и да се съсредоточи върху производството конкретно на "електроенергия", но депутатите отхвърлиха идеята. Аргументът му беше, че тъкмо електроенергията от биомаса се субсидира от държавата – тази година изкупната й цена бе увеличена от енергийния регулатор на над 300 лева за мегаватчас, посочи депутатът.


Енергията от биомасата бе най-толерирана при последните промени в закона за възобновяемата енергия миналата година и нейните тарифи за изкупуване бяха увеличени, докато на останалите – вятърни и фотоволтаични паркове, паднаха. Тогава Емил Димитров не скри, че лично е лобирал за такова решение. С днес приетата поправка, също защитена от Димитров, секторът получава втора преференция от държавата, посочи Михалевски. Публично известно е, че Димитров е свързан и с един от проектите за биомаса в страната – в избирателния му район Етрополе на фирма "Грийн форест проджект".


"Това е още по-опасна поправка от онази за пистите", каза Михалевски, визирайки отпадналата поправка, поискана от "Витоша ски". Той даде пример с Германия, където по думите му мощностите за електрическо производство от биомаса са стигнали 3000 мегавата или милиарди киловатчасове годишно и въпреки това за него се използва само отпадъчна и бързорастяща дървесина.


Социалистът заяви още, че вкарването на полезна дървесина в централите на биомаса може да оскъпи дървата за огрев и добави: "никъде в Европа не са допуснали дървата за огрев да отиват за електроенергия".


В отговор Емил Димитров заяви "не плашете хората" и припомни, че друг текст в закона гласи, че минимум 10 % от годишния добив на дървесина – тоест поне 500 000 кубика, трябва да се използват за огрев. Тези дърва ще се продават, както и досега, по преференциални цени на населението в дърводобивните райони, каза Димитров.


Големите търгове остават насочени не към дървопреработватели, а към "брокери"


Днес депутатите отхвърлиха серия предложения на Михалевски и Нинова за регулиране на производството на дървесина и за търговете, които правят шестте горски предприятия.


Сега някои от предприятията правят крупни търгове за огромни количества разнородна дървесина, които предизвикаха подозрения в дърводобивния бранш, че са насочени към конкретни фирми, тъй като са очевидно насочени не към големите преработвателни предприятия – целулозни или мебелни, а към прекупвачи. Михалевски припомни, че вече са проведени няколко такива търга за милиони левове – в Благоевград и в Смолян, които бяха спечелени от фирми със съмнителен капацитет.


Едно от отхвърлените предложения бе търговете, независимо от обема им, да се правят за еднороден сортимент дървесина, предназначена за конкретен тип производство. То е подготвено по искане на дървопреработвателите, каза депутатът и целта му беше конкурсите да станат привлекателни за производствените предприятия (преработвателите) - "те не се занимават с брокерство и при тези големи търгове разнородни сортименти 60 % от дървесината им е излишна", каза Михалевски.


Нещо повече – тези крупни търгове, за разлика от малките, насочени към по-дребните потребители, неизвестно защо се правят при по-ниски цени от пазарните, посочи депутатът от парламентарната трибуна. Цената достига 20 лева под пазарната за кубик, а само в един от тези конкурси се продават десетки хиляди кубици дървесина, отблеяза той. Според Михалевски, това е схема за ощетяване на държавата.


В защита на големите търгове се изказа отново Емил Димитров. По думите му, с такива крупни търгове за големите потребители се продават общо 18 % от дървесината на предприятията. За малки ползватели, на малки пакети се търгува 33 %, посочи той. Димитров каза още, че от 5 такива големи конкурса, проведени до сега, 3 били спечелени от преработватели - "Свилоза", "Кроношпан" и "Монди Стамболийски".


"Излъгахте, контрира го Корнелия Нинова, от 3 дни "Свилоза" е спряно заради липса на суровина.


"Обяснявате, че 70 – 80 % се продават по правилния начин, но това не оправдава останалите", репликира го и Михалевски. По сметки на депутата става дума за 1 – 1.2 млн кубика годишно в крупните търгове, от които държавата губи милиони.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Ясно - защитени са интересите на Емо Фаса и на Цветелина.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Остава малко до края на мандата,
  и стават нетърпеливи,искат всичко.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Важно е да се обслужат интересите на дървосекаческата мафия - ще трябват пари за купуване на гласове на изборите.

 4. 4 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Мдааа тоз така наречен "народен представител" прокарва закони, за да облагодетелства аверите си от град Етрополе. Там той си има послушни куценца, които му лижат краката. Това е достоверна информация, защото съм родом от там и родителите ми си живеят в Етрополе...

 5. 5 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Емил Димиторв -Фаса нали се проверяваше за конфликт на интереси?! И той като Цв Цв са несемсенями.

  Бацето си изгуби подкрепата от хората ей заради такива главанаци.

 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Винаги ще има недоволни

 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "arnautsky":

  това държавните предприятия да могат да работят повече и да се трупат пари в бюджета ако е лошо не знам какво е добро.

 8. 8 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 975 Разстроено

  Спорни поправки се прокраднаха.......
  ето това е пример за ФАСАДНА ДЕМОКРАЦИЯ
  и просто неуважение.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 9. 9 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 975 Любопитно

  До коментар [#7] от "bta":
  Четеш, или просто си пишеш нещо?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 10. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "arnautsky":

  Депутатите приеха окончателно предложението на Емил Димитров (ГЕРБ) държавните горски предприятия да могат сами да добиват 25 % от цялата си дървесина.

 11. 11 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 964 Весело

  Хехехех,
  Дневник въпреки че ме баннвате ...

  Признайте си, че не сте обективна медия, защото започва мащабно разследване на Иво Прокопиев как е придобил Каолин и за концесията в Меричлери.

  Можете пак да ме баннете

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 12. 12 Профил на Deutsches Reich
  Deutsches Reich
  Рейтинг: 506 Неутрално

  миналото станишево и доганово правителство безчинстваха с хората с горите турците направо унищожиха горите но защо бб не спре унищожаването
  най силният сектор в икономиката на българия е туризма
  защото друго няма
  скоро черноморието ще стане негодно за къпане заради масовото безконтролно застрояване остава само балкана а той ще се превърне в пустиня заради безконтролната сеч

 13. 13 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Спорни дърводобивни поправки се прокраднаха и в променения Закон за горите.".

  Щях да се учудя ако крадливите гербери не бяха опитали подобнен тарикатлък.М@миц@та ви лъжлива.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 14. 14 Профил на frau_cules
  frau_cules
  Рейтинг: 395 Гневно

  До коментар [#2] от "arnautsky":

  [quote#2:"arnautsky"]Остава малко до края на мандата,
  и стават нетърпеливи,искат всичко. [/quote]

  трябва ли да ги търпим още година, толкова поразии направиха...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK