От ГЕРБ се оплакаха на Еврокомисията от неправителствени организации покрай избора на ВСС

От ГЕРБ се оплакаха на Еврокомисията от неправителствени организации покрай избора на ВСС

© Надежда ЧипеваНякои неправителствени организации се държат провокативно и агресивно с цел да намерят нов повод за критики срещу властта около избора на бъдещи членове на Висшия съдебен съвет. Подобна теза развили юристи от ГЕРБ на днешната си среща с шефа на представителството на Европейската комисия в София Зинаида Златанова, научи "Дневник" от участници в разговора.


По време на разговора в парламента, който беше именно за предстоящия наесен избор, освен останалите въпроси, била повдигната и темата за внесените от неправителствения сектор номинации за членове на съвета, повечето от които не намериха място в депутатските предложения. Затова и днес няколко неправителствени организации изпратиха гневно писмо до Народното събрание.


Пред Зинаида Златанова от ГЕРБ отбелязали, че предложенията са били внесени на практика в последния момент - няколко часа преди изтичането на крайния срок за предложения. А в същото време имало достатъчно дълъг период, в който всеки е можел да си лансира кандидатите.
Как се очаква от някой от нас да се подпише под кандидат и да го номинира за тази висша длъжност, без да го познава, без дори да е говорил с него, да знае идеите му, ядосваше се юрист в кулоарите на парламента. Подобно било становището, изложено и пред представителя на Еврокомисията.


Според някои депутати от ГЕРБ било възможно неправителственият сектор умишлено да е забавил внасянето на кандидатурите, за да направи на практика почти невъзможно тяхното разглеждане и приемане. Така си осигуряват поредния повод за критика и умишлено провокират напрежение, допълват народни представители.


Те питат също дали гражданските организации са внесли предложенията си на съдийските събрания, за да бъдат евентуално прокарани някои от тях през съдебна квота във ВСС. И ако това не е направено, защо не е направено, допълват от ГЕРБ, които и в това съзират търсене на конфликт с управляващите.


Друг повод за недоволство на депутатите бил и агресивният подход на някои неправителствени организации, които заявявали, че ще подлагат на сериозно наблюдение, анализ и контрол кандидатите на депутатите. Нямаме против контрола и наблюдението, но тонът издава, че няма да се търси обективен анализ, а умишлено противопоставяне и провокации, смятат народни представители.


В ГЕРБ възразяват и срещу идеи, чули се от представители на неправителствения сектор за удължаване на срока за номинации. Това щяло да доведе до нарушение на закона, в който има изрични периоди за внасяне на кандидатурите и тяхното изслушване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK