В Добричко се прави проучване на ромските катуни

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивИзбори 2022

В Добричкия регион започна обследване за ромски катуни, изградени на поляни, в горски пояси и други места извън регулация, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Красимир Масурски, цитиран от БТА.


Екипи от социални работници, ромски лидери, здравни медиатори със съдействието на полицията ще обходят семейства, настанени в незаконни постройки, бараки, палатки, за да направят социална снимка на поселенията, поясни директорът на ведомството. Обследването е част от мерките за закрила на деца в риск след установяването на заболели от СПИН непълнолетни в ромско гето в столицата.


В Добричко пребивават калайджии, бостанджии, дървосекачи от ромската общност, които ще бъдат анкетирани дали разполагат с електрически ток и вода, получават ли социални помощи, имат ли лични документи, личен лекар, къде е постоянният им адрес и други, поясни Масурски. За децата във фамилиите ще бъде уточнено дали посещават училище или детска градина, имат ли направени имунизации, от какво се нуждаят.


Първите проверки не са потвърдили предварителната информация за поселения на роми край курорта Албена. Резултатите от обследването ще бъдат представени през август.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK