Документът, намерен в атентатора от Бургас, е бил засичан в България преди 5 години (допълнена)

Не е сигурно, че документът е използван от едно и също лице.

© Reuters

Не е сигурно, че документът е използван от едно и също лице.Преди пет години документът за самоличност, намерен в атентатора в Бургас, е бил засечен отново в България. Това е казал вътрешният министър Цветан Цветанов на днешното секретно заседание на Народното събрание, на което той, външният министър Николай Младенов и представители на спецслужбите докладваха във връзка с терористичния акт. 


Депутати казаха, че в Пловдив през 2007 г. е била регистрирана за първи път фалшивата шофьорска книжка, която беше намерена у атентатора в Бургас. Не е ясно дали документът е бил ползван от същото лице. Шофьорската книжка била много добре фалшифицирана и вероятно не е правена в България. 


Атентаторът влязъл в България на 29 юни във Варна и три пъти наемал автомобил под наем, с който обикалял в Бургаска област, разказаха депутати. Не станало известно откъде пристига в страната, но от разказите на Цветанов разбрали, че "живее в ЕС, но от 20 години не живее в ЕС".
От директора на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Константин Казаков депутатите научили, че няма сигнал за предстоящи заплахи, нито са получавали такива за атаката на 18 юли. Шефът на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров пък казал, че през 2012 г. не са получавали сигнали за заплахи, но се работи по всички сигнали.


Тази информация била единственото ново нещо, което депутатите научили по време на днешното изслушване.


В кулоарите на парламента представители на опозицията се ядосваха, че въобще е трябвало да има такова закрито заседание. "Какво му беше тайното, при положение, че чухме тези информации в сутрешните блокове на телевизиите", коментираха депутати, гледали изявленията на Цветанов в сутрешни блокове.


Дискусиите продължиха близо два часа като народни представители разказаха, че вътрешният министър си е изпуснал доста сериозно нервите след забележка на депутата Атанас Мерджанов (БСП). Докато Цветанов обяснявал плановете за изработване на специални закони за службите, на които трябвало да се осъществява парламентарен контрол, Мерджанов не се сдържал и го репликирал от място, че канят вицепремиера във вътрешната комисия, а той не идва.


Това очевидно изнервило Цветанов и той разпалено започнал да крещи и да удря по трибуната като за пореден обявил, че нищо не било направено по този въпрос през последните 20 години и попитал къде са предложенията на БСП за закон за разузнаването, разказаха депутати. Наложило се председателят на парламента Цецка Цачева да го прекъсни и набързо закрила дискусията. Цветан Цветанов е заплаха за правителството и националната сигурност, каза пред журналисти Мерджанов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK