Референдум за АЕЦ "Белене" - все по-вероятен

Референдум за АЕЦ "Белене" - все по-вероятен

© Николай НиколовБСП внесе в Народното събрание 773 447 подписа към искането за свикване на референдум "за" или "против" строителството на АЕЦ "Белене". До три месеца парламентът трябва да се произнесе дали да се свика допитване по предложения от левицата въпрос "Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?".


Събраните подписи, ако се окажат валидни над 500 хиляди, правят задължително провеждането на референдум, като Народното събрание има възможност да редактира въпроса, без да променя смисъла му. Подписката трябва да бъде изпратена от председателя на парламента за незабавна проверка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).


Според ограниченията в закона, на допитване не могат да се подлагат въпроси от компетентността на Великото Народно събрание, за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски, за държавния бюджет, за вътрешната организация и дейност на Народното събрание. Ограниченията обхващат и други конституционни въпроси, но въпросът за атомната енергетика е допустим.
Вероятно управляващите ще се възползват от възможността да променят въпроса. Една от идеите е например да се попитат хората склонни ли са да се инвестират 20 млрд. лв. от държавния бюджет за втора ядрена централа. Възможно е и направо да отпадне частта за АЕЦ "Белене" с аргумента, че е частен случай. Въпреки опасенията на левицата, че ГЕРБ ще се опита да "осуети" референдума още при проверката на подписите, като окаже натиск върху ГРАО, управляващите са склонни да проведат в края на септември или началото на октомври дебатите и за началото на декември да се насрочи допитването.


Ако въпросът бъде допуснат за допитване, това ще е първият национален референдум у нас след промените от 1989 г. Допитването ще се смята за валидно, ако в него са участвали не по-малко от гласувалите на последните избори за Народно събрание и ако с "да" са отговорили повече от половината. Високата избирателна активност на парламентарния вот през 2009 г. от 60% поставя под въпрос успеха на евентуалния референдум.


Ако все пак се стигне до валиден отговор "да", това няма да подлежи на последващо одобрение от Народното събрание. То трябва да приеме акт, ако е необходимо за изпълнение на решението.


В началото на 2008 г. беше проведено една от запомнящите се допитвания - за петролопровода "Бургас-Александруполис", но не беше валиден, заради ниската активност. А и беше свикан като местен референдум, но по национален въпрос.


По сегашния закон за референдумите са постъпили подписки по две граждански инициативи - на ВМРО за членството на Турция в ЕС (322 532 подписа) и на РЗС - за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция (597 152 подписа, които бяха проверявани и от Държавната агенция "Национална сигурност"). Нито една от двете обаче не е разгледана от Народното събрание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK