Традиционният събор на левицата на Бузлуджа ще е под мотото "Решимост за промяна"

Архив

© Анелия Николова

АрхивИзбори 2022

БСП свиква днес традиционния национален събор на левицата Бузлуджа, който тази година ще е под мотото "Решимост за промяна", а акцентът - референдумът за АЕЦ "Белене". На историческата за социалистите поляна под връх Бузлуджа членове и симпатизанти на БСП ще отбележат 121-ата годишнина на организираното социалистическо в България.


Кметът на Белене Петър Дулев ще говори за необходимостта от строителството на АЕЦ "Белене", а зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов ще обяви резултатите от кампанията за провеждане на референдум и най-добре представилите се активисти, общини и области, съобщиха от пресцентъра на БСП.


Ше бъдат поднесени венци и цветя на барелефа на основоположниците на партията и на паметниците на Хаджи Димитър и на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. Традиционно ще бъдат раздадени и електронните членски карти, този път на 121 нови млади членове на партията. Младежите от БСП пък ще пуснат десетки хвърчила със символите на партията.
В петък вечерта Младежкото обединение в БСП организира осветяване в  цветовете на трибагреника паметника на връх Бузлуджа, до който ден по-рано областният управител на Стара Загора Недялко Недялков забрани достъпа, поради лошото му състояние.


В мотивите на областния управител се посочва, че комплекс връх "Бузлуджа" е неизползваем, с нарушена конструкция и в лошо състояние, което го прави негоден за експлоатация.


Преди седмица на пленум на БСП беше съобщено, че са нужни 15 млн. лв. за цялостна реконструкция на паметника на Бузлуджа. Такива средства не могат да бъда осигурени чрез субсидията на БСП, нито чрез дарителска кампания, а за да се изтегли банков кредит, трябва да се намери начин този кредит да бъде изплащан. Според изчисленията на социалистите около 150 000 лв. годишно би струвала издръжката на паметника след това.


След дискусиите и време на търсене на финанси, социалистите ще решават дали да приемат собствеността, за което срокът беше удължен от 4 на 6 месеца. Преди време премиерът Бойко Борисов предложи полунашега на левицата да вземат паметника и да го поддържат, вместо само да критикуват това, че той се руши. Според социалисти ако паметникът не се стопанисва, ГЕРБ ще използва това в предизборната кампания догодина.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK