Напрежението сред обеднелите хора ще избие през есента, предупредиха синдикатите

Напрежението сред обеднелите хора ще избие през есента, предупредиха синдикатите

© Георги КожухаровСептември – октомври вероятно напрежението на обеднелите групи от обществото – в резултат на инфлацията и поскъпването на енергоносителите, вероятно ще избие в протести. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР. "Само горещините изяждат напрежението. Ако всички проблеми не бъдат разрешени, те ще избият в някаква посока", каза Димитров.


"Ножът вече е в кокала, така че трябват стъпки", заяви той. В рамките на 3 месеца бедните в страната, живеещи на екзистенц минимума, са се увеличили с 3 %, каза синдикалистът. В момента 27 % от населението или 600 хиляди домакинства са в бедствено положение, подчерта той.


По примера на 20 %-ното увеличение на заплатите на социалните работници, на което кабинетът склони, има още 4-5 бюджетни сектора, които са изключително ниско платени и при тях са необходими спешни повишения, подчерта Димитров. Сред тях са секторът на културата (като музейните работници, които вече публично поискаха повишение на заплатите), както и средното образование. "В средното образование не можем да приемем, че учителите отново паднаха под средната заплата за страната", каза лидерът на КНСБ. По изчисления на синдикалната конфедерация, са необходими около 15 млн. лева за повишаване на началните учителски заплати, сега около 450 лева бруто, да се вдигнат с 20-30 лева.
КНСБ настоява и за повишаване на малките пенсии още от есента, тъй като пенсионерите са най-уязвимата група. По думите на Димитров е наложителни допълнителни 60 милиона лева сумарно увеличение на бюджета на НОИ за пенсии за диференцирани добавки според размера на пенсиите.


През есента трябва да бъдат взети мерки и спрямо енергийно бедните домакинства – онези 67 000 семейства на енергийни помощи, за които повишението на цената на тока и енергоносителите ще е най-осезаемо, настояват още КНСБ. Синдикалната организация предлага количеството електроенергия, с което тези домакинства се подпомагат, да се увеличи от 350 на 450 киловатчаса.


КНСБ са преговаряли с Националния статистически институт да започне отчитане на онези предприятия в страната, които не плащат или забавят заплатите на служителите си. Вероятно това ще се въведе от догодина. не знам защо досега това не е направено, каза Димитров. Такива сега са около 500 фирми в страната – в строителството, шивашки предприятия и др. Статистическите данни за тях ще дават информация "ккъде се заражда напрежение", посочи синдикалистът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK