КЗК: Кметът на Варна е възложил незаконно обществена поръчка за над 7 млн. лв.

КЗК: Кметът на Варна е възложил незаконно обществена поръчка за над 7 млн. лв.

© Цветелина НиколаеваКомисията за защита на конкуренцията e отменила като незаконосъобразно решение на варненския кмет Кирил Йорданов за класиран на участници в обществена поръчка на стойност над 7.4 млн. лв без ДДС. Това става ясно от информацията, публикувана на сайта на комисията.


Победителят в конкурса е трябвало да направи предпроектни и идейни проучвания на ВиК инфраструктура за 16 обекта на територията на община Варна, както и да изработи план за управление на водите на тяхна територия ". Това става ясно от текста на обявата, публикувана на сайта на Агенцията по обществените поръчки. В нея е отбелязано също, че описаните дейности, засягат квартали и райони на Варна, които от години страдат от проблеми с водоснабдяването или липса на канализационна система. Става въпрос за местности като "Балъм дере", "Свети Никола" и кв."Бриз", Горна и долна "Трака", курортния комплекс "Чайка" и др.


Част от заданието на отменената заради нарушаване на закона поръчка е и изработването на план за управление на водите (т.нар. "Master Plan") на Община Варна".
Производството, довело до отмяната на процедурата за възлагане на обществената поръчка е образувано след жалбa, подадена от един от участниците в конкурса - "Свеко Енергопроект" АД.


"Процедурите по тази обществена поръчка продължават вече повече от година и половина, каза управителят на компанията Димитър Попов. При това положение съществува реална опасност програмата "Регионално развитие 2007-2013г." да бъде затворена и финансирането на проекта да бъде загубено от Община Варна".


Информацията, публикувана по случая в сайта на Комисията за защита на конкуренцията показва, че назначената от кмета на Варна комисия за класиране на участниците в конкурса за възлагане на поръчката е допуснала "съществено нарушение по хода на процедурата, като не е констатирала, че представените документи на класирания на първо място участник не отговарят на изискванията на възложителя". Посочено е също, че комисията не е описала констатираните нередовности в протокол и не е посочила документите, които следва да се представят от страна на дружеството.


В резултат на констатираните противозаконни действия комисията е върнала преписката по процедурата за възлагане на обществената поръчка на варненския кмет Кирил Йорданов. При това положение спряната процедура трябва да започне отново от етапа, на който се установява допустимостта на документите, представени от участниците в конкурса.


"Свеко Енергопроект" е представител в България на международна консултантска и технологична компания "Свеко" (Sweco). Тя предлага консултантски услуги предимно в ранни етапи от развитието на проектите на клиентите си. Концернът има оборот от около 760 мил. евро и разполага с близо 8 хил. служители в 10 държави. В момента Sweco изпълнява проекти в близо 80 страни по света. Компанията е член на скандинавската фондова борса OMX в Стокхолм.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK