Кметът на Варна влезе в задочен спор с премиера

Кметът на Варна влезе в задочен спор с премиера

© Спас СпасовОбщина Варна е договорила финансиране по 34 проекта, чиято обща стойност е 349 млн. лв. Това каза днес по време на редовния си брифинг кметът на Варна Кирил Йорданов. От думите му не се разбра дали цитираните суми са осигурени от националния бюджет или като безвъзмездно финансиране от европейските фондове. Йорданов каза още че работата по проектите вече е в ход или предстои да започне, но не уточни в кои сфери са те. "Това са един от водещите резултати за страната", каза само Йорданов.


Така кметът на Варна задочно отговори на критиките, които преди седмица премиерът Бойко Борисов публично отправи към работата на администрацията му.


"Видима е разликата между Бургас и Варна, заяви миналия четвъртък министър-председателят на церемония по подписване на споразумения за безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд "Козлодуй" на стойност 47 млн. евро. Вече има общини, които през годините са изградили екипи и администрация, които са познати в Брюксел, знае се, че работят перфектно, и проектите се одобряват, каза още Борисов. Много е видна разликата между градовете, в които кметовете работят с европроекти, привличат пари, държавата ги кофинансира и помага, и тези, които ги мързи, и само викат държавата да даде. Не мога да не дам пример с разликата между Бургас и Варна. Вече е видима разликата между тези два града", отбеляза премиерът.
"Нямам намерение да ви пиша заглавията и статиите, каза днес Йорданов в отговор на въпроса, как ще коментира думите на Борисов. Аз имах възможност да чуя, но всичко останало ще ви го каже министър-председателят при първа възможност във Варна. Няма нищо общо с това, което имахте възможност да чуете", заяви кметът на Варна, цитиран от Dariknews.бг.


Според варненския кмет безвъзмездна финансова помощ, която градът ще получи за енергийна ефективност по линия на международен фонд "Козлодуй" е 4,3 млн. лв. Проектът вече бил одобрен, а с тези средства ще бъдат подобрени качеството и ефективността на градското осветление, обясни Кирил Йорданов.


В рамките на проекта, който по думите му трябва да бъде реализиран в следващите 3 години, ще бъде понижена консумацията на електроенергията за улично осветление и ще бъдат подобрени условията за движение в тъмната част на денонощието. Проектът щял да обхване всички основни транспортни възли във Варна – централните булеварди и входните магистрали.


Пак в отговор на премиерските критики към състоянието на Варна и работата на кметския екип Йорданов отговори, че с проектите, по които Варна работи в момента, вече са били запознати както министър-председателят, така и финансовият министър. На специално съвещание, проведено миналата събота, дори били обсъдени бъдещите съвместни проекти между Община Варна и кабинета. Те обаче щели да бъдат разгласени през август, най-вероятно за празника на Варна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK