Съдът ще разглежда искането на Николай Русинов-Чеци да излезе от ареста

Николай Русинов– Чеци преди заседанието на Софийския апелативен съд, който го остави в ареста за убийството на Яна Кръстева.

© Юлия Лазарова

Николай Русинов– Чеци преди заседанието на Софийския апелативен съд, който го остави в ареста за убийството на Яна Кръстева.Софийският градски съд (СГС) ще заседава по искането на Николай Русинов-Чеци за промяна на мярката му - задържане под стража. Той е в ареста от началото на май по обвинение за убийството на Яна Кръстева.


Едно от основанията, с които Софийският апелативен съд остави Русинов в ареста, беше, че той е оставил "уникален клетъчен материал" (бел. ред. - косми) по тялото на момичето, там, където според съдебномедицинската експертиза, тя е била притискана и вследствие на което е настъпила и смъртта й.


Русинов беше задържан на 26 април, след като от Австрия пристигнаха резултатите от експертизата на намерените по тялото на Яна Кръстева косми. Те показаха, че пет от тях (общо са седем) са на Русинов, а два на други двама неизвестни мъже. Така прокуратурата повдигна на Русинов обвинение за убийство в съучастие.
Пред "Дневник" адвокатът на Русинов Иво Найденов заяви, че няма да бъдат представени нови доказателства, защото по случая няма нищо ново. "Ще поискаме от съда да направи прочит на случая и да каже дали има смисъл тази мярка да бъде продължена", каза още Найденов. Според него Русинов е в ареста, защото по случая е трябвало да има някой задържан.


В определението си от началото на май съдиите от Софийския апелативен съд записаха, че делото се намира на ранен етап и доказателствата срещу Русинов са косвени, но към онзи момент най-адекватната мярка за неотклонение срещу него е задържане под стража.


Съдът цитира и съдебномедицинската експертиза, според която смъртта на Яна Кръстева е настъпила между 3 и 6 ч. сутринта, а според свидетелски показания тя и Русинов са били заедно в заведението в Борисовата градина до 2 ч. Други свидетели разказали, че Чеци и Яна се познават от 2006 г. от къмпинг Смокиня, където Русинов е работил като барман.


На 10 юли 2011 година трупът на Яна Кръстева бе намерен в Борисовата градина. Първоначално от трибуната на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че "имаме извършителите на убийството", и каза, че те са двама. Единият задържан беше Пламен Трифонов, който остана в ареста четири месеца, но беше освободен от Софийския апелативен в края на ноември миналата година срещу подписка и с мотива, че единственото, което го свързва с местопрестъплението, е морфологичното сходство на космите, открити около трупа. След пристигането на резултатите от експертизата обвиненията на Трифонов бяха снети.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK