Два от лифтовете на Витоша ще бъдат пуснати днес след 8 месеца пауза

Два от лифтовете на Витоша ще бъдат пуснати днес след 8 месеца пауза

© Красимир ЮскеселиевДва от лифтовете на Витоша ще бъдат пуснати днес - Симеоновският кабинков и Драгалевският седалков лифт. Това потвърдиха вчера от фирмата - собственик на лифтовете "Витоша ски". Лифтовете ще заработят в стандартното им работно време - от 8.30, каза Петър Петров от ръководството на фирмата.


Просеките на двете съоръжения са почистени от храсти и друга дребна растителност, обявиха вчера от Държавното горско стопанство в София. Горското стопанство бе натоварено с разчистването след среща между "Витоша ски" и столичния кмет Йорданка Фандъкова преди три седмици, на която фирмата склони да пусне лифтовете след 8-месечно прекъсване.


В просеката на Драгалевския лифт има наклонени дървета, които трябва да се премахнат, за да се обезопаси съоръжението. Става дума за 201 кубика дървесина, каза шефът на горското стопанство Димитър Гурбалов. Стволовете все още не са извадени от просеката, защото се чака разрешение на столичната екоинспекция (РИОСВ), каза Гурбалов.
Според Петър Петров, това няма да осуети пускането на лифта. Той ще бъде открит днес, а през седмицата, когато не работи, просеката ще бъде доизчистена, каза той.


Лифтовете не работиха 8 месеца, тъй като собственикът им ги използва за коз, с който да принуди управляващите да приемат законови поправки, облекчаващи ски строителството. През ноември миналата година "Витоша ски" ги спря с аргумента "обективна законова невъзможност" да работят. Обяснението беше, че Законът за горите не допуска просеките на лифтове да се използват (например да се почистват, което е задължително условие, за да работят) без сервитут, а фирмата не може да получи сервитут, тъй като няма одобрен подробен устройствен план. Тя беше подготвила ПУП, целящ промяна и разширяване на ски зоната на Витоша, но екоминистърът Нона Караджова го спря заради некачествена екооценка.


Още тогава Изпълнителната агенция по горите заяви, че няма никакъв проблем фирмата да наеме просеките временно, за да ги почисти или ДГС-София да ги почисти за нейна сметка. Фирмата обаче не се съгласи. Исканите от нея законови поправки обаче бяха върнати с вето на президента заради многолюдни протести на природозащитници и в крайна сметка не станаха факт. Промените в Закона за горите бяха приети миналата седмица окончателно, без исканата от фирмата поправка. След срещата на Фандъкова и заплахата на кмета, че ще съди фирмата, тя прие варианта стопанството да разчисти полосите на двата лифта и те да се пуснат.


Пускането на ски-лифтовете, използвани през зимата от скиори и сноубордисти обаче засега остава под въпрос.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK