Варна е похарчила 5 млн. лв. за видеонаблюдение с "устна договорка" между Румен Петков и Кирил Йорданов

Варна е похарчила 5 млн. лв. за видеонаблюдение с "устна договорка" между Румен Петков и Кирил Йорданов

© Морски дневникМинистерството на вътрешните работи няма да осигури средствата за доплащането на системата за видеонаблюдение вав Варна, тъй като никъде не съществува документ, който да го задължава да изпълни подобен ангажимент. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във Варна. Думите му бяха отговор на въпроса, какви са основанията на варненския кмет Кирил Йорданов да настоява за дофинансиране на проекта именно със средства, осигурени от МВР.


"За голямо съжаление, когато е било договаряно (изграждането на системата за видеонаблъдение - бел.- ред.) е имало само устна договорка между бившия министър на вътрешните работи (Румен Петков – бел. ред) и кметската администрация, каза още Цветанов. Няма процедура, която да е проведена по Закона за обществените поръчки и по тази причина МВР няма как да осигури средства защото това означава, че ще влезем в противоречие със законодателството и ще бъдем санкционирани от Сметната палата за необоснован разход", обясни още министърът на вътрешните работи.Варна ще има общинска полиция


Вътрешният министър Цветан Цветанов беше днес във Варна за подписването на договора между кмета на града Кирил Йорданов и шефа на ОД на МВР комисар Димитър Димитров за създаване на общинска полиция.
До края на тази година в структурата ще бъдат назначени 20 служители.
 Процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставката и инсталиране на системата за видеонаблюдение във Варна на практика бе заобиколена със създаването през 2007г. на търговското дружество "Варна-Ефкон" ООД . В него общината има 48% от дяловете, а българското представителство на австрийската компания "Ефкон АГ" (Efkon AG) - мажоритарните 52%.


Междувременно община Варна вече беше заделила от бюджета си 1 млн. лв. за видеонаблюдение, а МВР беше възложило на "Ефкон България" изготвянето на проект на същата стойност.


Според договора, подписан между Община Варна и "Ефкон България" на от 21 юни 2007г. стойността на системата за видеонаблюдение е 9.7 млн. лв (4. 85 млн.евро).


На 23 април 2009г. кметът на Варна Кирил Йорданов е потвърдил в писмо баланса по финансиране на системата за видеонаблюдение според който сумата на задължението към 31 декември 2008г. за доставка на компонентите и изграждането й е в размер на близо 5.5 млн. лв. (или 2 804 832.48 евро) съгласно договор сключен на 21 юни 2007г.


В същото писмо Йорданов потвърждава, че към 31 декември 2008г. по сметките на смесеното дружество са преведени 1 млн. лв собствени средства на Община Варна и 3 млн. лв. преведени целево от Министерството на финансите. Още един милион лв. беше преведен пак от общинския бюджет на Варна през 2010г. По уверенията на варненския кмет, останалата част от стойността на системата трябваше да бъде изплатена "при осигуряване на финансиране от страна на правителството". Казаното днес от министъра на вътрешните работи във Варна обаче категорично отрича нааличието на подобна възможност.


На въпроса, как само на базата на "устна договорка" е поел ангажимент да изплати половината от стойността на системата, върху която и до този момент Варна няма собственост днес Кирил Йорданов отговори така:


"Питате ме как съм похарчил пет милиона ли? Няма нищо подобно, освен внушението, което съдържа подобен въпрос. Трябва да си припомните, че ОбС взе решение за създаване на смесено предприятие "Евкон Варна". (...) Със създаването на съвместното дружество беше взето решението да бъдат разходвани средства от излишъка, който се беше формирал тогава. С други думи тук няма устна договорка що се отнася до разходването на средствата. Във всички последвали наши разговори с представители на "Ефкон" ние сме осуетявали възможността... (...) Ние продължаваме експлоатацията, но ние си оставаме във владение на тези съоръжения".


Въпреки казаното днес от Кирил Йорданов обаче, клауза в договора, по силата на който от бюджета и през сметките на местната администрация във Варна са извършвани плащания към доставчика на системата за видеонаблюдение гласи, че тя ще стане собственост на Община Варна, едва след окончателното й изплащане.


Така на практика Варна вече е похарчила 5 млн. лв. от парите на данъкоплатците при все по-неясни гаранции, че срещу тях ще бъде придобита собственост.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Някой е прибрал комисионна

 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 905 Разстроено

  Много гничол в тази Варна!
  Съсипаха града!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1349 Весело

  Устна договорка между Румбата и Кирчо за 5 млн. лв. И с "Белене" беше така, но за 5 млд. лв., и това си е типичен почерк на шумкаря. Раздава и обещава суми, но без подписан документ черно на бяло.
  Ми то това си е за съд, магистратите какво чакат? А, те налиса от една чета с червената мафия, ще се правят на нечули или удаени.
  Ми няма да се опавим.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  В 11111В - 300 000 лв.
  http://www.vsekiden.com/imgs/bulgaria/K-mercedes300108.jpg

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 5. 5 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Прокуратурата?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 6. 6 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 905 Любопитно

  [quote#5:"The Shadow"]

  Прокуратурата? [/quote]

  ВЕрно, и тя трябва да се включи, че да си получи дяла!!!!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 7. 7 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1074 Весело

  Защо не напишете, че на последните избори Кирчо бе подкрепен от Бай Боце

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Не мога да разбера какъв смисъл собствено намират в живота комунистите,а не се гръмнат?! Ама то,откъде да искаш акъл у паразити.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#7] от "Mr. Kilmister":

  Варненци си го избраха на общински,забележи,избори. Какво да направи премиерът? Преди десетина дена се върнах от Варна,единственият ми съвет е,да сложат повече палми по улиците,като в Бургас.

 10. 10 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ееее сега, какво толкова! Руменчо и Кирчо са седнали на чашка /пардон бутилка/ питие и се разбрали. Сега пък Цв. не ще да дава парите. От друга страна ГЕРБ подкрепи Кирето за кмет, а сега се ослушва.Много криминална и неясна е цялата история.
  Жалкото е, че за Варна е ясна. Градът бавно и неотстъпно върви надолу.

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Кирчо кмета го отлюспиха и сега му търсят цаката.
  Народа правилно е казал :
  <<От циганин, гост,
  от върба, мост
  и от милиционер
  дост не става. >>
  Само, че Варненският Градоначалник дали я знае тая приказка ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  "Варна е похарчила 5 млн. лв. за видеонаблюдение с "устна договорка" между Румен Петков и Кирил Йорданов"

  Има ли далавера,с участието на БСП,и да не е замесен,някой от Руменовците?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#3:"СДС"]Ми то това си е за съд, магистратите какво чакат?[/quote]

  Дали не чакат следствието и прокуратурата?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 14. 14 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не мога да си представя по некадърно управление на град като Варна.На път са да съсипят един град надарен от природата.Последният хит сега е масовото поставяне на "спящи полицай",в резултат на което след поставянето им се събират колони от коли по околовръстния път/някои е получил поредните комисионни/.На околовръстния път-ремонтираносновно преди време се разпадат тротоарите.Трагедия!Шедъовър на глупостта е кръговото движение до сп.Почивка на магистралата за Златни пясъци, след която има на 200 м светофар.С това окончателно се затормози трафика за и от Златни пясъци.За дупките вече не се говори-това е даденост.Нощем града около бившия стадион/сега е дупка/се оглася от рева на състезаващи се мотористи,които тормозят тази част на града ,само полицията не ги чува.Този кмет и общ.съвет трябва да се махнат.

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 870 Любопитно

  Специално в случая, ако има /а очевидно има/ решение на общинския съвет, заглавието е категорично манипулативно ... Никъде в материала не става дума за нещо подобно ...
  Киро не е никакво цвете, но и авторът какво и защо е направил ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  [quote#3:"СДС"]И с "Белене" беше така, но за 5 млд. лв., и това си е типичен почерк на шумкаря. [/quote]

  Затова за Белене няма договор черно на бяло и руснаците пиха една студена водица. Който им е обещавал на юнашка вересия, да връща парите.

  А Румен Петков, като изтрезнее на сутринта, не помни какви ги е дрънкал предната вечер.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Последните избори бяха само преди година, защо си го избрахте пак?

  Мразя да мразя!
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  Хм?
  Журналистът Спасов яко я е отофтал статията

  То не, че има лошо да се плюне по Кирчо и Пикльото, напълно си заслужават и това е най-малкото, ама защо по този нескопосен начин, който праща плюнката на собствения ревер?
  Има решение на ОС - значи Киро Йорданов си е вързал гащите. За 2 милиона.
  МВР е платило 3 милиона през 2008 година. Сега сме 2012 година, средата.
  Излиза, че Цецо е стъпил на мотиката. Защото е приел разхода от 3 милиона на Пикаещата Запалка, а си е затраял.
  Ревизии в това министерство не са ли правени? Сметна палата, туйцък-онуйцък? А? Или са прикрити? Три милиона?
  А сега Туй се прави на герой за ... остатък от 500 000 лева.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  [quote#3:"СДС"]Ми то това си е за съд, магистратите какво чакат?[/quote]

  Чакат МВР и Прокуратура да се задействат. Сметна палата - също.
  Има си процедури ...

 20. 20 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#16:"dodge_ram"]А Румен Петков, като изтрезнее на сутринта,[/quote]
  Ти пък откъде знаеш, че изобщо изтрезнява

 21. 21 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Кирил Йорданов е бил избран с 92.6% от гласовете на ромите във Варна

  http://www.dnevnik.bg/izbori2011/2011/11/04/1196001_kiril_iordanov_e_bil_izbran_s_926_ot_glasovete_na/

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 22. 22 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#16:"dodge_ram"]А Румен Петков, като изтрезнее на сутринта[/quote]

  Ами Киро Циганина ? Тия двамат такъв епичен запой могат да направят, като в роман от Гогол...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3777 Весело

  [quote#21:"el_komandante"]Кирил Йорданов е бил избран с 92.6% от гласовете на ромите във Варна [/quote]

  Е, да де!
  Нали туй говорим - че беше кандидатът на ГЕРБ

 24. 24 Профил на Yanni Dimitrov
  Yanni Dimitrov
  Рейтинг: 861 Весело

  Така е в мафията - устни договорки и после омерта ! Големият бос топи човката дълбоко , останалото - надолу по веригата. Процента на партията-майка - задължителен, та да те впише в следващите списъци. И така - до края на света !

 25. 25 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2794 Весело

  До коментар [#1] от "bta":

  "Някой е прибрал комисионна..."

  Не мога да се досетя кой. Много съм тъп! В България по времето на президента Първанов и приближените му въобще не можеше да става дума за комисионни. Кой ли е нарушил моралните принципи на БСП?

 26. 26 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 488 Неутрално

  СУпер град но кофти управа.

 27. 27 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Да, беше избран от циганите и гержаджиите (упс, май се повторих).

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 28. 28 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#27] от "Scaramouche":

  ма тоя е кмет от бая време

 29. 29 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#27] от "Scaramouche":

  хората си го харесват

 30. 30 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Това поредната лъжа ли е? Щот точно като лъжа звучи. Устна договорка!? Цецо пак нещо е сбъркал дрогата, пардон другата.

  нели ангелова
 31. 31 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  "Вътрешният министър оправда варненския кмет Кирил Йорданов за това, че общината е похарчила 5 млн. лв. само на базата на устни обещания, предаде Дарик.

  "Всеки един кмет, когато разговаря с представител на изпълнителната власт, се надява, че когато се договорят за някакви бъдещи намерения в интерес на общината, ангажиментът се поема, за да бъдат изпълнени всички законови форми. Това, че не е изпълнен от страна на изпълнителната власт, в случая не трябва да виним кмета", смята Цветанов.

  Йорданов пък припомни, че решението за създаване на съвместно дружество между община Варна и частната фирма "Ефкон", която изгради видеонаблюдението, е на Общинския съвет. Системата е законна от всяка една гледна точка, а средствата за нея бяха взети от излишъка на местния бюджет, посочи градоначалникът."
  материал от 24часа Варна

  и още:
  http://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0&source=web&cd=8&ved=0CHAQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.dnevnik.bg%2Fbulgaria%2F2012%2F03%2F24%2F1794678_skandalut_s_neplatenata_sistema_za_videonabljudenie%2F&ei=ZyEZULLcJo3mtQaluIHoDg&usg=AFQjCNERwVHp6kpNOmGRBcN7xYZ8ASfTKQ

  нели ангелова
 32. 32 Профил на stanislav84_84
  stanislav84_84
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тоест писмено може да си правят каквото поискат...

 33. 33 Профил на Димитър Стоянов
  Димитър Стоянов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Жалко Варна беше хубав град. Вече е абсолютен хаус. Единствения голям град в топ 5 без синя зона. Защото варнеците в центъра на Варна били бедни. Ама паркирайте си в градинки по тротоари, живете в гаржите, давайте под наем апартаментите си и те туристите дълго ще ви се радват докато прескачат колите и ровят в дупките. Искренно ги съжалявам Варненци. Колко мандата станаха вече на Кирчо. Те и в Бургас ревяха срещу синята зона ама сега я благославят.Всичко е подредено има място за паркиране и няма коли по тротоара, на спирките и неправилно паркирани задръстващи улиците понеже на 5 минута са натоварени на паяка. Изведнъж колите изчезнаха. За двете морски градини вече няма база за сравнение за жалост. Успех и е обадете на адаша Николов да му каже на Кирето как стават нещата

  “По-бързо, по-високо, по-силно”
 34. 34 Профил на Varnalis
  Varnalis
  Рейтинг: 494 Гневно

  Щом Киро Йорданов е намесен става въпрос за КОМИСИОННИ за толкова мандата едно умно нещо не е направил.Последната му простотия са легналите полицаи .Един такъв струва 6000 лв на данакоплатеца + много повредени автомобили ,ама какво от това
  КОМИСИОННИТЕ си вървят.

 35. 35 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 530 Неутрално

  с тройкаджия от пловдивски институт и кмет с пед.лски вид толкоз.

 36. 36 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#33] от "Димитър Стоянов":

  А, не е хаус, ами е хаОс. И Разпад! Срамна инфраструктура, мръсотия и строителна анархия. А по живково време беше най-хубавият, чист и модерен град. Сега Бургас води класацията на големите градове.

 37. 37 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ето как се договарят милиончета народна пара по кафенета и ресторанти. И тази "партия" - това котило от безотговорни, нагли и безскруполни крадци си позволява да държи сметка на сегашното правителство! Трябва да се забрани със закон червената хунта БСП, а всичките муцуни, които окрадоха България през последните 20 години да се заточат в Сибир!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 38. 38 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Много пъти съм си задавал един и същи въпрос: какво им става на варненци по време на избори, та така упорито и последователно си избират такива некадърни и некомпетентни хора да ги управляват? И после се чудят защо ги крадат с елементарни схеми.... А биографията на Кирил Йорданов е христоматиен пример за политическо хамелеонство: от назначен областен управител от СДС, през кмет на БСП до сегашното падение да се умилква около ГЕРБ. Ех, мъкааааа!

 39. 39 Профил на Димитър Стоянов
  Димитър Стоянов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#34] от "Varnalis": В Бургас ги правят вече асвалтови. По-малко разбиват колите, по-устойчиви са и мисля, че са по ефективни и даже може да се каже по ефтини

  “По-бързо, по-високо, по-силно”
 40. 40 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#31] от "Нели Ангелова":
  До коментар [#18] от "xm...":
  Оставам с впечатлението, че сте чели и коментирате друг текст. Никъде в информацията, която съм публикувал не съм написал, че системата за видеонаблюдение във Варна е "незаконна"! Става дума за други два, очевидни факта:
  1. Кметът на града се ДОГОВАРЯ устно с Румен Петков да си поделят разходите по системата. След това на базата на договорката Йорданов похарчва 5 млн. лв., а Петков си свирка. В резултат на "устната договорка" варненци и бюджетът са олекнали с 5 млн. срещу, които не са получили собственост, а при това нямат и никакви гаранции, че това ще се случи. За това става дума. Просто е!
  2. След като системата не е предадена и приета по надлежния ред, след като не е ясно дали са извършени финалните настройки, комплектация и т.н. логично възниква въпросът: законно ли е събирането на информация с нея, надлежно ли е защитена тя и т.н.
  Има и трети въпрос: След като вече сме похарчили 5 млн. лв. за системата, но нито общината има собственост върху нея, нито МВР има договор за използването й, кой носи отговорност за камерите, антените, трафика по трасетата, записите на клиповете... Кой ще ремонтира при повреда и т.н. и т.н.
  Това са въпросите, зададени от журналиста Спасов. Други няма!

 41. 41 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Голяма каша се е получила, която за съжаление ще заплатят варненци заради погрешния си избор.
  Редно е собствеността на камери съоръжения и всичко да е на общината, и общината да заплаща за всичко това, а не МВР.
  Цвъцо има някакво основание да клинчи, и Запалката с основание е дал само устна договорка. Минуса е че Кирето е повЕрвал на приказката на един комундер и е раздавал ангро пари които не са му принадлежали на бюджета дори и по закон.
  Все пак хубаво е че раздухва скандала, това означава че системата ще се завърши и ще заработи и, дай Боже, Варна ще стане един по-добър и спокоен град.
  А МВР сигурно междувременно ще иска да има само договор по който да разквартирова няколко куки в помещение осигурено от общината където да следят по камерите момчурляците които престъпват закона

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 42. 42 Профил на Димитър Стоянов
  Димитър Стоянов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "petarpountchev":
  Да благодаря не мога да кажа, че печатна грешка.
  Как се пише: хаос или хаус?
  Това са две различни думи.
  1.Съществителното хаос означава ’безредие, бъркотия’. Думата има латински (chaos) или гръцки произход (χάος).
  Всичко беше в хаос и книгите лежаха разпилени на изящния килим.
  2.Съществителното хаус се употребява за означаване на модерен стил в електронната музика. Думата произхожда от английското собствено име <(Ware)hous.


  “По-бързо, по-високо, по-силно”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK