Варна е похарчила 5 млн. лв. за видеонаблюдение с "устна договорка" между Румен Петков и Кирил Йорданов

Варна е похарчила 5 млн. лв. за видеонаблюдение с "устна договорка" между Румен Петков и Кирил Йорданов

© Морски дневникМинистерството на вътрешните работи няма да осигури средствата за доплащането на системата за видеонаблюдение вав Варна, тъй като никъде не съществува документ, който да го задължава да изпълни подобен ангажимент. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във Варна. Думите му бяха отговор на въпроса, какви са основанията на варненския кмет Кирил Йорданов да настоява за дофинансиране на проекта именно със средства, осигурени от МВР.


"За голямо съжаление, когато е било договаряно (изграждането на системата за видеонаблъдение - бел.- ред.) е имало само устна договорка между бившия министър на вътрешните работи (Румен Петков – бел. ред) и кметската администрация, каза още Цветанов. Няма процедура, която да е проведена по Закона за обществените поръчки и по тази причина МВР няма как да осигури средства защото това означава, че ще влезем в противоречие със законодателството и ще бъдем санкционирани от Сметната палата за необоснован разход", обясни още министърът на вътрешните работи.Варна ще има общинска полиция


Вътрешният министър Цветан Цветанов беше днес във Варна за подписването на договора между кмета на града Кирил Йорданов и шефа на ОД на МВР комисар Димитър Димитров за създаване на общинска полиция.
До края на тази година в структурата ще бъдат назначени 20 служители.
 Процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставката и инсталиране на системата за видеонаблюдение във Варна на практика бе заобиколена със създаването през 2007г. на търговското дружество "Варна-Ефкон" ООД . В него общината има 48% от дяловете, а българското представителство на австрийската компания "Ефкон АГ" (Efkon AG) - мажоритарните 52%.


Междувременно община Варна вече беше заделила от бюджета си 1 млн. лв. за видеонаблюдение, а МВР беше възложило на "Ефкон България" изготвянето на проект на същата стойност.


Според договора, подписан между Община Варна и "Ефкон България" на от 21 юни 2007г. стойността на системата за видеонаблюдение е 9.7 млн. лв (4. 85 млн.евро).


На 23 април 2009г. кметът на Варна Кирил Йорданов е потвърдил в писмо баланса по финансиране на системата за видеонаблюдение според който сумата на задължението към 31 декември 2008г. за доставка на компонентите и изграждането й е в размер на близо 5.5 млн. лв. (или 2 804 832.48 евро) съгласно договор сключен на 21 юни 2007г.


В същото писмо Йорданов потвърждава, че към 31 декември 2008г. по сметките на смесеното дружество са преведени 1 млн. лв собствени средства на Община Варна и 3 млн. лв. преведени целево от Министерството на финансите. Още един милион лв. беше преведен пак от общинския бюджет на Варна през 2010г. По уверенията на варненския кмет, останалата част от стойността на системата трябваше да бъде изплатена "при осигуряване на финансиране от страна на правителството". Казаното днес от министъра на вътрешните работи във Варна обаче категорично отрича нааличието на подобна възможност.


На въпроса, как само на базата на "устна договорка" е поел ангажимент да изплати половината от стойността на системата, върху която и до този момент Варна няма собственост днес Кирил Йорданов отговори така:


"Питате ме как съм похарчил пет милиона ли? Няма нищо подобно, освен внушението, което съдържа подобен въпрос. Трябва да си припомните, че ОбС взе решение за създаване на смесено предприятие "Евкон Варна". (...) Със създаването на съвместното дружество беше взето решението да бъдат разходвани средства от излишъка, който се беше формирал тогава. С други думи тук няма устна договорка що се отнася до разходването на средствата. Във всички последвали наши разговори с представители на "Ефкон" ние сме осуетявали възможността... (...) Ние продължаваме експлоатацията, но ние си оставаме във владение на тези съоръжения".


Въпреки казаното днес от Кирил Йорданов обаче, клауза в договора, по силата на който от бюджета и през сметките на местната администрация във Варна са извършвани плащания към доставчика на системата за видеонаблюдение гласи, че тя ще стане собственост на Община Варна, едва след окончателното й изплащане.


Така на практика Варна вече е похарчила 5 млн. лв. от парите на данъкоплатците при все по-неясни гаранции, че срещу тях ще бъде придобита собственост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK