ВСС ще прави "олекотена" проверка на Петя Крънчева

ВСС ще прави "олекотена" проверка на Петя Крънчева

© Асен ТоневВисшият съдебен съвет (ВСС) взе решение да възложи на Инспектората да провери работата на заместник-председателя на Софийския градски съд (СГС) и ръководител на наказателното му отделение Петя Крънчева за последната една година.


Предложението за проверката беше направено от члена на ВСС Пламен Стоилов, който каза, че е бил сезиран от "публикации в пресата и по други пътища за случаи на драстично забавяне на дела".


Публична информация за нарушенията на Крънчева има от години, а активността на ВСС идва чак след като миналата седмица последователно вътрешният министър Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов подсказаха, че зам.-председателката на СГС трябва да бъде проверена.
Конкретният повод за проверката на Крънчева е прекратеното поради изтичане на давност обвинение срещу  Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата, подсъдими за изчезналите шест милиона долара на Майкъл Чорни от Централна кооперативна банка (ЦКБ). Двамата са подсъдими за измама в особено големи размери. Делото се гледа от съдия Петя Крънчева.


Първоначалната информация, съобщена от съвета, беше, че ще бъде предложена проверка на цялата дейност на Крънчева. Стоилов обясни пред колегите си, че срокът е една година, защото съдия Крънчева е била проверявана от инспектората при предишната проверка на наказателното отделение на Софийския градски съд, извършена през юни и юли 2011 г. Тя обхваща периода от  януари 2010 г.  до 30 юни 2011 г.


Не стана ясно защо Петя Крънчева, за която има множество сигнали за системни нарушения в работата, в това число и за антидатиране на дела, ще бъде обект на тази "олекотена" проверка.


Това е поредното доказателство за двойния стандарт на ВСС. Така например посочената от вътрешния министър Цветан Цветанов за основен негов критик - председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, беше обект на няколко проверки, като всичките обхващаха вече проверявани периоди. След уволнението й съдии от Върховния касационен съд (ВКС) засегнаха проблема в декларация. В нея те отбелязаха: "Ежедневната ни практика ни сблъсква с многобройни случаи на неспазени процесуални срокове, които не са получили дисциплинарна санкция." Тогава те изразиха тревога за еднаквото третиране на дисциплинарните нарушения и адекватните наказания за тях.


"Проверката на съдия Крънчева се прави заради засиления обществен интерес по контрола, който осъществява ВСС за хода и организацията на делата и особено онези, погасени по давност", заяви Стоилов.


Съдебният съвет реши да се занимава с Крънчева само няколко месеца след като я избра, без да обсъди нейните качества и без да обръща внимание на публикации, съдържащи информация за нарушения в работата й. Освен това съветът реши и да я поощри, като през ноември повиши Крънчева в ранг "съдия във ВКС и ВАС". Крънчева беше предложена от председателя на СГС Владимира Янева. Тя не се съобрази с волята на мнозинството от съдиите и мотивира номинацията на Крънчева с това, че "тя е човек, на когото имам доверие".


След края на заседанието днес министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че е "справедливо" при драстични случаи, в които с години се забавят мотиви, има погасяване на давност на цели производства, всеки един съдия, допуснал подобно нарушение, да бъде наказан.


"Не мога да преценя дали проверката срещу съдия Петя Крънчева е закъсняла. Доколкото знам, проверка е имало и миналата година от Инспектората към ВСС. Добре е този въпрос да бъде адресиран към ВСС, не е работа на министъра да коментира това", заяви още Ковачева.


Пламен Стоилов, който беше неоткриваем след заседанието за журналистите, но в крайна сметка се появи, повтори това, което заяви пред колегите си от ВСС:


"Както във всички случи до момента, така и сега ВСС се самосезира по публикации в пресата и по други пътища за случаи, в които има драстично забавяне на дела. Възложихме на Инспектора да извърши проверката, тъй като по Закона за съдебната власт имаме такава компетентност", заяви Стоилов.


"Не искам да предрешавам нещата, нямам конкретни съмнения, но делото, за което се писа в последно време, се намира в списък номер 2 на наблюдаваните от нас дела и то също ще бъде проверено, тъй като получихме сигнал, че е прекратено поради изтичане на абсолютната давност по отношение на подсъдимите." Пламен Стоилов отказа да цитира дела, тъй като по този начин според него може да се предреши бъдещата проверка.


Това контрастира с поведението му в последните две седмици, през които той не се поколеба на няколко пъти да цитира конкретни дела на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.


"Нека проверяващите установят кои са забавените дела, коя е причината да бъдат забавени и като представят доклада пред ВСС, тогава ще правим съответни заключения", заяви Стоилов.


"Сигнали за много съдии се получават по най-различни канали в пресата, в различни издания, но тогава, когато действително става въпрос за някой по-сериозен случай, тогава се сезира и нашата комисия, сезираме и ВСС, вземаме съответното решение и извършваме проверките", посочи Стоилов. По думите му не е редно да се коментира наказанието, при положение че още не е констатирана вина. Не стана ясно какво точно има предвид Стоилов под "по-сериозен случай", но явно приема, че антидатирането на дела не е кой знае какъв проблем.


"Процедурата е такава, че първо ще бъде извършена проверка, резултатите от проверката заедно с евентуално предложение за наказание ще бъдат представени на ВСС и ако действително се установи, че има субективна вина, тогава се образува дисциплинарно производство и дисциплинарният състав предлага на ВСС съответно наказание", заяви още Стоилов.


Въпреки "активността" на комисията за наблюдение на дела от висок обществен интерес, която внася предложението за проверка на Крънчева, едва ли този съвет ще обсъжда резултатите от инспекцията. Мандатът му изтича на 3 октомври, а от другата седмица ВСС излиза във ваканция до 30 август (вероятно следващия четвъртък ще има заседание с една точка в дневния ред).

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Новите предприемачи могат да разчитат на техните връзки с работниците и служителите за сигурност на държавата (техните бивши колеги), както за информация и защита от съдебно преследване за незаконна дейност.
  Съдебната власт и законодател са също добре инфилтрирани от сигурност служителите в държавата и информатори цял 1989 - 2009 период. По този начин цял държавен апарат в посткомунистическа България е насочен към позволяване бизнесмени с Държавна сигурност връзки да се развиват.
  То е малко парадоксално, че Държавна сигурност, която е предназначена да служи като репресивни мерки на комунистическата държава, с течение на времето се превърнд в лаборатория за капиталистическф експериментиране. "
  http://www.democracy.uci.edu/files/democracy/docs/conferences/dimitrov.pdf

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Пламен Стоилов, който каза, че е бил сезиран от "публикации в пресата и по други пътища за случаи на драстично забавяне на дела."

  К`во се правите, че не знаете БЕ!
  Егати наглостта!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Аз мисля, че са се престарали.
  Да я проверят за вчера и стига толкоз!

 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Догодина ще има неолекотен шут на милиционерската партия.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1247 Весело

  С перце ще я галят....смешници

 6. 6 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Вече ми се отщя да ги следя тея циркове, братче.

 7. 7 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 572 Разстроено

  ... " Предложението за проверката беше направено от члена на ВСС Пламен Стоилов, който каза, че е бил сезиран от "публикации в пресата и по други пътища за случаи на драстично забавяне на дела." др... "

  Пф , кретени че дрънкат!

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Гневно

  Който не съди Цветанов за клевета/като уволнената вече съдия Мирослва Тодорова/ не заслужава пълна проверка, ако ще и да е един от най-големите нарушители на закона и трудовата дисциплина всред съдиите!
  А мнозина от ВСС членовете са си купували местата от мургавия сводник и дилър Красьо от Плевен!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Още месец тия ще ги изтърпим,но да видим следващите що за стока ще са,аз лично не съм оптимист.

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  .."Това е поредното доказателство за двойния стандарт на ВСС. Така например посочената от вътрешния министър Цветан Цветанов за основен негов критик - председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, беше обект на няколко проверки, като всичките обхващаха вече проверявани периоди.
  Освен това съветът реши и да я поощри, като през ноември повиши Крънчева в ранг "съдия във ВКС и ВАС". Крънчева беше предложена от председателя на СГС Владимира Янева. Тя не се съобрази с волята на мнозинството от съдиите и мотивира номинацията на Крънчева с това, че "тя е човек, на когото имам доверие"...
  НЯМАМЕ доверие на ВСС,Янева и семейния приятел Цвъцко.

 11. 11 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Тези на изпроводяк хептен оглупеха....няма ли ваканция за тези идиоти

 12. 12 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 508 Неутрално

  откъде ги намират тези комунистически курви

  BG e мини империя на злото.
 13. 13 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#8] от "~":

  И какво им пука за делото срещу Цветанов?Или им пука и затова направиха това с Тодорова,а сега Крънчева я олекотяват?
  Казваш кой ги е назначавал и едновременно намесваш Цветанов в коментара!
  Голям хитрец си,няма що.

 14. 14 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Охо, ВСС се информира за работата на подопечните му съдии от.......пресата?
  Колко сериозен подход!

  Не съм магаре;-)
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  "олекотена" е проверката ,защото съдийката с протеже на цв.цв..Назначили я без да правят проверка!

 16. 16 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Задачата сигурно е проверката да се направи от доверени хора от този състав на ВСС. Резултата ще е възможно най-лекото наказание ако изобщо има такова. Докато един нов състав на ВСС може да поднесе изненада и с цел избягване на този риск , колкото и малък да е , проверката се прави от нашите ... Стандартна процедура.

 17. 17 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Мда, заповедта от Бойко през Цветанов до ВСС нещо се е изкривила. Като ще правят от съдебната система милиционерско-военна структура поне да си оправят комуникацията по йерархията...

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Гневно

  Олекотена проверка...
  Олекотено евентуално мъмрене...
  ОЛЕКОТЕНО ПОВЕДЕНИЕ,демонстрирано от хора,с
  ОЛЕКОТЕН АВТОРИТЕТ в обществото.
  Държава ОЛЕКОТЕВЯЩА ОТКЪМ НАСЕЛЕНИЕ с всяка изминала година.
  ЛЕКА ИМ ПРЪСТ на надеждите ни за нещо по-смислено и по-различно.....

 19. 19 Профил на k
  k
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Съжалявам да го напиша, но журналистите никак не помагате за "съдебната реформа"!

  Може ли да се публикува текст по темата без да се спомене Цветанов?!

  Вече става скучно!
  Малко повече уважение към читателите Ви!

  Според други автори Цветанов лично "наредил" проверките. Вие пък намеквате, че заради него "олекнала"!? С Медиапул не сте ли в един отбор?!

  http://www.mediapool.bg/всс-обмисля-пълна-проверка-на-дейността-на-петя-крънчева-news195743.html

 20. 20 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Олекотената проверка обикновено води и до олекотени резултати. Вероятно ВСС бърза да излезе в лятна ваканция.

 21. 21 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Весело

  Сладкопойна чучулига над полето се издига и с разперени крилца литна долу над селца.

  ...

  И не стойте, сиромаси, ни минута у дома си, а далеч от всяка скръб лъскав наострете сърп.

  Та нивята пожънете, златно зрънце приберете! Ни един не знай от вас що го чака тук до час...

  Как да не ти леко!

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  [quote#14:"Марко"]Охо, ВСС се информира за работата на подопечните му съдии от.......пресата? [/quote]

  При това "онова", прясно прекратеното дело, скандалното, им се води под номер 2 в списъка за особено внимание и наблюдение

  Циркаджии!

 23. 23 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Отношението на ВСС към Тодорова и Крънчева ми напомня един стар виц. Явяват се на изпит връзкар и такъв без връзки. Изпитващият пита връзкаря: „Колега, къде е пусната първата атомна бомба?“. Връзкарят мълчи и притеснено се чеше по главата. Тогава изпитващият тихо прошепва: „Яааа...“. Връзкарят повтаря: „Яааа...“. Изпитващият:„Правилно, колега, Япония!“ След това влиза студентът без връзки. Въпросът към него е: „Колко са жертвите от Втората световна война?“ Студентът отговаря: 20 милиона.“ Изпитващият: “Поименно, колега, поименно!"

 24. 24 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#4] от "Танас":

  Алоо няма да отраете до догодина предстои зима гладна и студена ,,

 25. 25 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Весело

  Брей , ма много принципно...Една година назад..На някои други дето водят дела срещу Туй и критикуват тоя пропаднал ВСС - за цялата кариера..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 26. 26 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  наглостта им вече не ме отчайва, разсмива ме.....

 27. 27 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Повръща ми се вече от ВСС....
  Егати и сапунката.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 28. 28 Профил на stone70
  stone70
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А представяте ли си докъде можеха да стигнат в наглостта си ако нямаше силен натиск от ЕС?

 29. 29 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  От олекнал ВСС какви проверки да се очакват?

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#24:"bokko"]Алоо няма да отраете до догодина предстои зима гладна и студена ,,[/quote]

  Та казвате къде зимъска ли да си идат или януари понеже обичат народа да ги сурувакка с камънье и дръвье за здраве и берекет.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 31 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 386 Любопитно

  Върховенството на закона ,нали това е вашето символ верую,господа магистрати! Хайде да Ви видя!

 32. 32 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  "Проверката на съдия Крънчева се прави заради засиления обществен интерес по контрола, който осъществява ВСС за хода и организацията на делата и особено онези, погасени по давност", заяви Стоилов.

  т.е. фактът, че двама мошенници ще останат на свобода въобще не им е направило впечатление! Аферим, Ашколсун, Машалааа!!!

  Моралът не е порок!
 33. 33 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#28:"stone70"]А представяте ли си докъде можеха да стигнат в наглостта си ако нямаше силен натиск от ЕС? [/quote]

  В такива случаи прочитам 2-3 новини от Русия или Украйна и си представям веднага.

  Моралът не е порок!
 34. 34 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#4] от "Танас":
  [quote#4:"Танас"]Догодина ще има неолекотен шут на милиционерската партия.[/quote]
  Ха дано. От твоите уста в изборните урни!!!

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 35. 35 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#28] от "stone70":

  Че на тях пука ли им от ЕС? Откоподът леко размърда едното си отровно пипало и ти смяташ това за ефект от ЕС? Оптимист.

 36. 36 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Безсрамен двоен стандарт за "наши" и "не-наши" !

  Гаранция - ГРОБ!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 37. 37 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ВСС ще прави "олекотена" проверка на Петя Крънчева"

  няма да пробват много да я изкрънкат Крънчева,все пак са на едно кълбо всички в тая България!

  ЛЕКО само ще е проверят..леко..само комбинезона или даже само дантелите по комбинезона! )

  па и я каква захапка е това,не се знае знае ли се,хахаха! )

  много са захапвали и захапват,има и какво да снесат ..ако се наложи,но само в краен случай!

 38. 38 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#12:"pelagia"]
  откъде ги намират тези комунистически курви[/quote]
  от комунистически бардак със щемпел "БГ" ,как откъде?!

  да вървят по дяволите...без мен като читател,зрител и слушател на кретенизми до безкрай! лишавам ги от присъствието си и..се опазвам!

  чао от Аахен!!!!!!!!!!!!!!!!

 39. 39 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ако искаме правораздавателна система и ПРАВОСЪДИЕ, трябва да се разчисти из основи бардака. Имаме в момента една вакханалия в превораздаването, създавана години наред и от незаинтересовани или курумпирани ръководители. Независимата съдебна система е независима от контрола и справедливостта и силно зависима от парите на престъпниците. Тук няма нищо общо партийната принадлежност!
  ВСИЧКИ в системата, виновни за спрени дела, неизпълнени присъди и довели до изплащане на компенсации заради неправилни неправилни решения трябва да се накажат.
  Техните грешки/повечето нарочни/ костват милиони на бедна България!
  Няколко от най пропадналите просто трябва да си отидат!!! И двете съдийки в пресата са за уволнение!!
  Кой ще ни спаси от престъпленията на правораздаването!?

 40. 40 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "Танас":

  Много дълга подготовка за един шут.
  Все едно, че строите АЕЦ.
  Само да не се препънете като румънците.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#4] от "Танас":

  Засега "щутиращи" не се забелязват, може би докато дойдат изборите ще се "изявят", остава да видим...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK