Община Пазарджик избира банка за нов револвиращ кредит от 7 милиона лева

Община Пазарджик избира банка за нов револвиращ кредит от 7 милиона лева

© Катя БузникОбщина Пазарджик обяви открита процедура за избор на финансова институция, която да отпусне на местната администрация револвиращ кредит в размер на 7 милиона лева. Част от средствата по заема – 3 милиона лева, са предназначени за мостово финансиране на изпълнението на спечелени проекти по оперативните програми "Околна среда", "Регионално развитие" и "Административен капацитет", за които община Пазарджик е подписала вече договори за безвъзмездна финансова помощ.


Мостово финансиране се иска за проекта за разширение на пречиствателната станция, за Регионален фестивал на изкуствата, за укрепване на речното корито на река Телки дере, за изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие и изграждане на три центъра за настаняване от семеен тип и ремонт, реконструкция и пристройка на едно защитено жилище на територията на община Пазарджик.


Друга част от заема в размер също на 3 милиона лева е предназначена за рефинансиране на вече усвоен револвиращ банков кредит, отпуснат от "Уникредит Булбанк" АД, а 1 милион лева са за плащания по договори за енергийна ефективност, по които бяха ремонтирани пет детски градини.
На 18 септември ще бъдат отворени офертите на финансовите институции. Кредитът е за петгодишен период. Обезпечението е залог върху вземанията от оперативните програми по проектите, чието изпълнение ще се финансира със средства от кредита, както и собствените приходи на общината.


Според приетите от общинския съвет параметри лихвеният процент трябва да е формиран от тримесечен СОФИБОР и надбавка, но не трябва да е по-висок от 7% годишно. Главният секретар на общината Румен Кожухаров потвърди на общественото обсъждане, че банките са заявили интерес да предложат финансиране при тези параметри. Не се предвижда такса за управление на кредита.


По време на дебатите в общинския съвет най-много бяха дискусиите върху прага от 15%, предвиден в Закона за общинския дълг. Главният финансист на общината Георги Гайдаров посочи, че към момента дългът на общината спрямо собствените приходи надвишава този праг с 3%, но в същото време новият кредит се иска с цел да се погаси съществуващ такъв. Освен това до есента общината очаква да получи 2,9 млн. лв. по реализирани проекти по оперативни програми, като 2,1 млн. лв. са по програмите по "Енергийна ефективност". "Некоректно да се каже, че задлъжнялостта на общината ще нарасне с нови 7 милиона лева, тъй като във времето този кредит ще се усвоява периодично според нуждите по проектите, а в същото време по проектите ще постъпват и приходи", посочи Георги Гайдаров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Значи търсят кредит с който да погасят кредит?
  Интересно

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1119 Любопитно

  Ако не се лъжа идеологът на Корпоративна беше от Пазарджик, така че могат да върнат жеста. Вярно той сега е в немилост, но все пак могат да се трогнат.

 3. 3 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 411 Неутрално

  По схемата на "гения" Дянков. Какво чудно има.

 4. 4 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 411 Неутрално

  В интерес на истината в Пазарджик и без да са изтеглили този заем, надвишават с 5% разрешеният дълг. От друга страна там много се работи и града се е променил коренно в последните 3-4 години. Без да изтеглят този заем, няма как да продължат да работят по проекти и да усвояват евро-средства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK