Екоактивисти: На Банско и Витоша няма категоризирани писти, но досега това не пречеше

Два от лифтовете на Витоша от вчера бяха пуснати в експлоатация след 8-месечно прекъсване

© Георги Кожухаров

Два от лифтовете на Витоша от вчера бяха пуснати в експлоатация след 8-месечно прекъсванеТвърденията на фирма "Витоша ски", че пистите над София не могат да се наемат, защото не са категоризирани, са изопачени, заявиха днес от екокоалицията "За да остане природа".


Така коалицията от природозащитни организации коментира изявлението на собственика на лифтовете над столицата, че и следващият зимен сезон е под въпрос, защото законът му забранявал да наема и предоставя за ски некатегоризирани писти.


По данни на Министерството на икономиката, което отговаря за категоризацията на туристически обекти, в това число на ски пистите, в ски зона Банско например, на Витоша, както и в други курорти към февруари тази година няма нито една категоризирана писта. Досега е нямало и практика контролните органи да спират дейността на лифтове заради некатегоризирани писти, посочиха екоактивистите. "Нещо повече - всички проведени световни ски купи в Банско и цялата програма "Научи се да караш ски", реализирани от "Витоша ски" АД и "Юлен" АД и платени от държавата през последните няколко зими, са проведени, без пистите да имат категоризацията по Закона за туризма", подчертаха оттам.
От екокоалицията заявиха също, че съгласно съответната наредба, инициативата за категоризирането на писта, трябва да е на собственика й или на стопанина на съпътстващия лифт или ски влек. Като собственик на лифтовете и повечето влекове на Витоша фирмата обаче досега не е подавала заявление за категоризация.


Във връзка с твърдението на "Витоша ски", че за да се категоризира писта, тя първо трябва да е обособена и изключена от горския фонд (тоест, собственикът да й е променил предназначението), активистите посочиха, че това изискване важи за изграждане на нови писти, но не и за съществуващите. Съществуващите писти на Витоша, използвани от десетилетия за каране на ски, са с различни начини на трайно ползване – писти (например пистите "Лалето" и "Ветровала"), ливади, пасища и др., отбелязаха от екосдруженията и заявиха, че Законът за туризма не изисква изрично да се променя начина на трайно ползване на терените, предназначени за ски писти, а изисква те да се обезопасяват и маркират.


По повод новите искания на "Витоша ски" вчера земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че ведомството му, като собственик на природен парк "Витоша" е готово да поеме грижата по задължителното обезопасяване на пистите, за да се избегне повторен провал на ски сезона над София. Без да разясни как министерството ще поеме пистите, без да се стигне до нерегламентирана държавна помощ за частника, Найденов обяви, че съответното държавно горско предприятие (в случая с Витоша – Югозападното, базирано в Благоевград), може да купи два ратрака (снегоутъпкващи машини), с които да почиства и обезопасява пистите.


Днес екоактивистите призоваха вместо да дава пари за ратраци, държавата да купи пожарогасителна техника за борба с горските пожари. Както при последния пожар на Витоша, така и при останалите в страната пролича, че държавата не разполага с подходяща авиотехника и пожарогасителни съоръжения.


Днес проблемите на Витоша бяха дискутирани на среща между представители на Столична община и общински съветници, и активисти от инициативната група "За Витоша". От общината са се ангажирали да бъдат оповестени някои от приложенията на приватизационния договор за общинското дружество, с който през 2008 г. "Витоша ски" придоби големите пътнически лифтове над София – като приложението, в което са описани дълготрайните материални активи. То би трябвало да съдържа информация дали бившите общински лифтове са продадени на частника с право на строеж или не.


Без да го е доказала с документи, фирмата твърди, че има право на строеж, но от екоорганизациите са на мнение, че лифтовете са купени без такова право, което не позволява да се подменят генерално, а само да се ремонтират съществуващите съоръжения. Поради това и при последните промени в Закона за горите бе въведено правило, че за старите лифтове и влекове в страната, строени преди 1987 г. (каквито са всички лифтове и повечето влекове на Витоша), ще се отстъпва без конкурс право на строеж за 20 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK