Строителният план на Царево оцеля в съда, макар и с отменена екооценка

Строителният план на Царево оцеля в съда, макар и с отменена екооценка

© Антон ПоповЧетиригодишната съдебна сага около общия устройствен план на община Царево прие изненадващ обрат. Тричленен състав на Върховния административен съд спря делото срещу устройствения план, който предвижда застрояване на хиляди декари по южното Черноморие, част от тях в природен парк "Странджа".


Така, въпреки че миналата година в друго дело бе отменена екооценката, на която е базиран плана, финалната заповед на министерството на регионалното развитие (МРРБ) за него на практика засега остава в сила. 


Определението на съда, обявено миналата седмица, е мотивирано с правилото в Закона за устройство на територията, че общите устройствени планове
не подлежат на обжалване


То обаче е подписано с особеното мнение на съдия Георги Ангелов, според когото независимо от разпоредбата на ЗУТ, жалбата срещу плана е основателна. Планът на Царево бе обжалван през лятото на 2008 г. от Асоциацията на парковете в България. Тогава от организацията изтъкнаха, че липсата на достъп до правосъдие за такъв план, базиран на екооценка (част от него засяга парк "Странджа", който освен защитена територия е и защитена зона от европейската мрежа "Натура 2000"), противоречи на ратифицираната от България конвенция за достъпа на обществеността до информация и правосъдие по въпроси на околната среда – Орхуската конвенция. И тъй като международната конвенция е нормативен акт с по-висок ранг от националното законодателство, през 2009 г. съдът счете жалбата за основателна и даде ход на делото.


Междувременно в края на 2009 г. Европейската комисия откри наказателна процедура срещу държавата за нарушение на европейските правила при процедурата за екооценка на устройствения план. Екооценката беше одобрена с решение на министерството на околната среда по времето на Джевдет Чакъров и срещу нея течеше паралелно дело във ВАС. След откриването на процедурата министър Нона Караджова реши да оттегли съгласувателното решение за екооценката, взето от предишното ръководство на ведомството. Тогава заместник-министър Евдокия Манева обяви, че дирекциите на министерството са дали зелена светлина на плана под натиск. Миналата година с решение на съда


екооценката бе отменена


и делото бе приключено.


Изненадващо в новото решение на ВАС за заповедта на МРРБ, е че съдебният състав дал ход на делото – Георги Ангелов, Галина Солакова и Севдалина Червенкова три години по-късно излиза с диаметрално противоположно определение, спирайки делото.


Строителният план на Царево оцеля в съда, макар и с отменена екооценка

От Асоциацията на парковете вече са обжалвали решението пред последна инстанция на съда, съобщи адвокатът на организацията по делото Свилен Овчаров. Окончателната развръзка на делото предстои.


Неотдавна Евдокия Манева коментира пред "Дневник", че ситуацията е "абсурдна". Според зам.-министъра, след като екооценката, на която е стъпила заповедта на МРРБ, е незаконна, би следвало и тя да е незаконна. Тя обяви още, че докато съдебният спор не приключи,


министерството няма да съгласува строителни планове в Царево по този ОУП 


Все още не е известно и как ще се отрази на наказателната процедура решение в полза на устройствения план. Според Манева, няма основания процедурата да бъде продължена, след като екооценката – формалното основание за нея, е отменена.


Според Овчаров обаче това не е сигурно, тъй като ако планът бъде оставен в сила, той ще е в нарушение на няколко евродирективи – за оценката на въздействието върху околната среда (Environment Impact assessment), и на директивите за местообитанията и за дивите птици. Последните две регламентират мрежата "Натура 2000" и изискват в нейните защитени зони (каквато е парк "Странджа") строителни планове и проекти да минават и специална оценка за съвместимост с опазваната ценна природа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 904 Гневно

  МОШЕНИЦИ НАГЛИ, ЩЕ СЪСИПЕТЕ И ПОСЛЕДНИТЕ ДИВНИ КЪТЧЕТА В БЪЛГАРИЯ!!!

  С Р А М О Т А!!!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на easy_money
  easy_money
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Тия некадърни и алчни кметове по Черноморието не разбраха ли,че така нищо няма да спечелят,печеливш туризъм не се прави с бетон,а с красива и запазена природа!!!

 3. 3 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не съм врачка, но предвиждам протести! Съсипват България, съсипват и последната възможност страната ни да привлече качествени туристи. Ще ни останат само евреите, идващи в казината на Слънчев бряг, а това не е добре.

 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 904 Гневно

  До коментар [#2] от "easy_money":

  Така ще спечели народа, а за дебелите лакомници по-важно е да спечелят те и да си напълнят сметките!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Бий, Бойко!

  Подслушвай, Цецо!

  Лапайте, послушни съдии!

  Бетонирайте, мутри!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Винаги са ме е одивлявало самоубийствената инфантилност на съвременото българско общество, гарнирано с титанично малоумие и гьонсуратлък

 7. 7 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Протести пред съда. Не разбрахте ли, че съдът е мафиотската крепост на комунисти, мутри и новоназначени куфарни капиталисти.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 8. 8 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pavlik Morozov":

  Оли, ти норма ли имаш, да хвърляш кал по Цецо и Боко независимо каква е новината?

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 9. 9 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тия съдии не са като Тодорова неудобни критици на системата, че някой да тръгне да ги разследва под микроскоп, нали?!

  Те са обикновени крадци.

  А обикновения крадец е ценен актив за всяка власт. Такъв човек лесно се купува, лесно се контролира и лесно се използва.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 10. 10 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "donchoquihote":

  Поправям си грешката.

  Аз съм виновен за всички днешни беди на България.

  Лично аз, защото мислех, че може да убиеш простака и глупака с мълчание и пренебрежение.

  Но не бях прав - простака приема мълчанието като незаинтересованост, страх, или дори одобрение. И става още по-нагъл и настъпателен. Разпасва се насред мегдана и почва да ти играе хоро на главата.

  Затова сега не мълча пред никоя глупост и престъпление, което виждам - защото нямам право да се уморя, да претръпна и да приема безобразията за нещо нормално.

  Иначе ще продължа да бъда лично виновен за всички беди на България, включително издигането до върха на мутри, илитерати и калинки.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 11. 11 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Явно двама съдии от този състав на ВАС са взели пари за да постановят това решение

 12. 12 Профил на ivan_tchankov
  ivan_tchankov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  нещо не разбрах съвсем какво означава това решение на съда.
  Плътен панелен комплекс на първа на линия от Приморско до Резово?

 13. 13 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 593 Гневно

  Ей тия съдии продължават да не обосновават решенията си в полза на обществото, а все срещу него. Стига вече !!

 14. 14 Профил на pozicia
  pozicia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Омбудсмана къде е? Крайно време е да се намеси в противоречията на нашето законодателство с Директивите на Европейския съюз, я не всяка година от 2008 г до сега в докладът му, който се приема от Народното събрание, да виси с тази препоръка - Общите устройствени планове да имат възможност да се обжалват тогава, когато предвижданията им противоречат на обществения интерес! Освен това Омбудсмана има право да внася за разглеждане в Конституционния съд незаконосъобразния чл.215, ал.6 от ЗУТ с чл.15 ал.2 от закона за нормативните актове и Конституцията. Няма друг така пазен текст в кръга на тези обществени отношения!

 15. 15 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "donchoquihote":

  това, което казваш, е вярно, но в допълнение: съдът малко се интересува от разни там протести - той е НЕЗАВИСИМА институция по Конституция!

 16. 16 Профил на pozicia
  pozicia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivan_tchankov":

  Това е заради Николай Вълканов - Мултигруп, както и други подобни на него! Какво толкоз има да се разбира?

 17. 17 Профил на pozicia
  pozicia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До редакцията - Такова понятие Строителен план няма!

 18. 18 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  Слънчев бряг - От Резово до Дуранкулак!

  Да бетонираме петилетката за три години!

  Всяка созополска баба - с бетонов възел!

  Всяка тухла - куршум, всяка торба цимент - бомба в лицето на гражданите!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 19. 19 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Ами затова не ми стъпва крака там!Какво е останало от един от най-хубавите къмпинги край Царево - *Нестинарка*?Пълна свинщина!После жалби и оплаквания,че сме си давали парите на комшиите...

 20. 20 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#10] от "Pavlik Morozov":

  Хубаво мнение!

  Аз агресивната простащина си я обяснявам чисто еволюционно - така както мъжката горила разбира само от силата на по голямата и силна мъжка горила, така и простакът разбира само от по-агресивна и по-голяма простащина.

  Казано по друг начин - само с добро животно не се възпитава, нужна е и тояга!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 21. 21 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#10] от "Pavlik Morozov":

  Радвам се че пое вината. Сега е време засрамено да помълчиш.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като чуя съд и вече ми се повръща... По противни са ми от митничарите даже!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Бившият кмет ,червен та дрънка, на всеослушание заявяваше пред 'народа"': СТРОЙТЕ, никой няма да ви бута после строежите ..Имаме план нов ...
  .......
  " ще строим живота нов " - на мутрите ...)

  BIG AL
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело
 27. 27 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "е че съдебният състав дал ход на делото – Георги Ангелов, Галина Солакова и Севдалина Червенкова"

  Само фамилите на съдиите са достатъчни да се разбере за какво става въпрос. Солакови, Червенкови, не ви ли напомнят за едно отминало време. Като че ли не случайно някой си Ангелов е бил с особенно мнение.

 28. 28 Профил на bbbcccttoo
  bbbcccttoo
  Рейтинг: 221 Неутрално
 29. 29 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#25] от "donchoquihote"

  А бе donchokapute, свии се и се пЪхни в дупката дето я показваш в нужДника.......

 30. 30 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 464 Разстроено

  Честито! Очаквайте най-новите бетонни мутрокомплекси вече и в Царево и Природен парк "Странджа"!

  Traduttore traditore
 31. 31 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 493 Любопитно

  Еми като няма еко-оценка, г-жата Министър на регионалното развитие защо не излезе да си отмени незаконната заповед на ОУП на община Царево?? Еййй, без протести явно няма да се мине....

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 32. 32 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "easy_money":

  какви кметове бе пич .. не четеш ли ,че СЪДА остава плана в сила...Кмета каквото е вършил е било до 2008 г... след това плана влиза в съда..за какви кметове бълнуваш...

 33. 33 Профил на Mont Blanc
  Mont Blanc
  Рейтинг: 399 Гневно

  Айде към Гърция !!!! И после да не ми се оплакват от ГЕРБ, корумпирания съд и държава, че сме си давали парите навън, а да вземат да спрат презастрояването по морето и планините и да вкарат в затвора някой и друг корумпиран чиновник или магистрат!

 34. 34 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "Планинар":

  ОУП или общ устройствен план е в прерогативите на МРРБ , а не на Еко министерството...та тя няма какво да отменя , още повече ,че г-жа Евдокия е против с изказването си "че е пълен абсурд ОУП основан на оценка , която е незаконосъобразна да остава в сила".... но този въпрос го решава съда , а не министерството..Защото ТОГАВА ( 2008 г ) министерството е дало зелена светлина на ОУП Царево... друг е въпроса какви са били "мотивите"

 35. 35 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Любопитно

  И сега какво?! Щом е спряно делото срещу устройствен план който е предвиждал застрояване, следователно няма да има застрояване. И къде е недоволството на някои от тази работа и за какво се радват пък други?!

 36. 36 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 515 Гневно

  Мамичк*** ви мръсна. Строете и после паднете в морето съде с бетона си

 37. 37 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Къде са парцелите в района на "социално слабите" съдии, хотелчетата им, и останалите им имоти? Нещо, помощи трябва ли да се събират?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 38. 38 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#32] от "awsed":

  Напълно си прав, но и аз точно това съм казал - министъра на регионалното развитие (не на оХолната Вреда) г-жа Павлова да отмени заповедта за одобряването на ОУП на коалиционния министър на регионалното развити, както културно направи г-жа Караджова с незаконното еко-решение на г-н Рушвет Чакъров.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 39. 39 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Гневно

  До коментар [#1] от "madagaskar": Иди протестирай под прозорците на протежето на Цветанов - Георги Колев!

  От тази пасмина само мошеници бъкат. Гаврите се с национални икони.

  и най-умният си е малко прост....
 40. 40 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "donchoquihote":

  Вярно е! Изглежда наистина съдът в България е последната крепост-убежище на хора пряко свързани с бишата тоталитарна власт от епохата на комунизма. Нашето общество направи грешка тогава през 1989 г., когато вместо да линчува тези хора, които са причинявали репресии и смърт между 1945-89 г. ги остави просто така да градят нови крепости. Сега виждаме резултата от това - нова тоталитарна структура наречена съдебна система.

 41. 41 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "Pavlik Morozov":

  ++++++++++++++++++++++

 42. 42 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#27] от "цаки":

  Нашето близко тоталитарно минало за съжаление никак не е отминало - все още си е тъй актуално както беше и през 1989 г. - все същите хора или техните преки и непреки наследници.

 43. 43 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivan_tchankov":

  70 000 нови легла от Царево до Резово плюс гофигрище на Врарвара

  gorskia
 44. 44 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#35] от "redrock":

  не сте разбрали - ако няма обжалване, ОУП на Царево влиза в сила барабар с нови 70 000 легла

  gorskia
 45. 45 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  На Царево няма какво повече да се съсипва. То си е съсипано вече. Бяхме там миналата година, във Василико. На южния плаж са построени не един, а три многоетажни хотели. Самото Василико е презастроено и празно разбира се. Пълен бе само мутренският комплекс на бившото ДСК, но те са си ги купили като собствени апартаменти. Ако си наемеш там жилище, те посрещат собственички с руски акцент, но добре отренирали българския и с претенции ти да си се обслужваш, въпреки солените цени. Не ми се иска да си представя какво би било ако всички сгради в квартала и всички хотели на единствения плаж там се напълнят с хора. Вероятно ще трябва да слагат дуетажни плажни легла.

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  [quote#20:"NPaine"]Казано по друг начин - само с добро животно не се възпитава, нужна е и тояга![/quote]
  Да си дойдем на думата! Кога ще се протестира срещу безпардонните решения на ВАС?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 381 Гневно

  Трагедия е тази държава! Пълна трагедия!

 48. 48 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Айде и парк странджа отиде, няколко гладни въшки ще продадът парцели а мутрите ще построят някакви подобия на сгради оставени на груб строеж.

 49. 49 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#14:"pozicia"]Крайно време е да се намеси в противоречията на нашето законодателство с Директивите на Европейския съюз, я не всяка година от 2008 г до сега в докладът му, който се приема от Народното събрание, да виси с тази препоръка - Общите устройствени планове да имат възможност да се обжалват тогава, когато предвижданията им противоречат на обществения интерес! [/quote]

  Напълно съгласен! Комай това е единственият коментар до момента, който акцентира върху качеството на законодателството и ролята на Народното събрание за батака, в който се намираме.

 50. 50 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#2:"easy_money"]Тия некадърни и алчни кметове по Черноморието не разбраха ли,че така нищо няма да спечелят[/quote]
  Напротив, така ТЕ ЛИЧНО печелят (затова го и правят) а останалите губим.
  Манева в този случай е абсолютно права. Все едно да твърдят, че можеш да строиш законно, нищо че ти е отменено разрешителното за строеж.
  Мутроленд!

 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  Няма как и да не оцелее, хората и по Василико трябва да имат някакъв поминък, нали? Туризма и моренцета са отлична възможност за това!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  [quote#14:"pozicia"]Общите устройствени планове да имат възможност да се обжалват тогава, когато предвижданията им противоречат на обществения интерес! [/quote]
  "обществения интерес" е толкова размито определение, ДУП-тата няма да излизат от съда посмъртно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на allall
  allall
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тия "строители на съвременна бълХария" си въобразяват, че някой ш им стъпи в кур-ортите. Един-двама ш се излъжат и дотам. Тия "строители" дали са виждали как изглеждат по западните държави дори и най-гетовските квартали? Че около всяко блокче има засадени цветя и дървета, че наоколо има площадки за деца и игрища? Дали им хрумва, че хората мислят не само как да преспят и да се наплюскат ами и да релаксират сред ПОВЕЧЕ природа? Дори и бедняците няма да отидат в някакъв си бетонен метрополис, само защото е на морето. С това застрояване - само пияндурниците ш им дойдат. В Гърция на единица застроена площ се изисква определени кв. метри двор, а тука - на 10 кв.м. двор - само бетон. Давайте, кой каквото сам си направи, никой не може да му направи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK