100 000 лв. за реклама на програмата за селските райони в социалните мрежи*

Страницата във Fecebook

© Дневник

Страницата във FecebookТекстът е публикуван в сайта "Отворен парламент - граждански гласове". "Дневник" ще продължи темата.


Да си медиен любимец е от огромно значение за политическите фигури. Доктрината "властта в медиите" е сериозно следвана не само от премиера на държавата. Напоследък обаче, традиционните медии не са достатъчен канал, необходимо е и сериозно присъствие в социалните мрежи.


Но дали да имаш Facebook страница и Twitter акаунт е достатъчно, за да бъдеш разпознат в интернет средата?
Може би, за да се достигне медиен пик в социалните мрежи, все пак е необходимо да има и кой да пише за теб в интернет форумите.


Колко струва интернет известността на Програма за развитие на селските райони, провери екипът на "Отворен парламент – граждански гласове".


През 2011 г. министърът на земеделието и храните одобрява Списък на дейностите по линия на техническа помощ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., по който ползвател ще бъде Министерство на земеделието и храните през 2011.


100 000 лв. за реклама на програмата за селските райони в социалните мрежи*

© Отворен парламент


Министерството оценява високо въздействието на Facebook и Twitter, които са "сред най-глобално развиващите се мрежи, както в България, така и в цял свят". Оттам осъзнават факта, че "редица световни институции използват съвременните социални мрежи като информационни портали за своите продукти" и може би това е причината МЗХ, търсейки начини да популяризира Програмата за развитие на селските райони, да включи обявяването на поръчка, чиято цел е разработването на интернет акаунти на Програмата във Facebook и Twitter, "за популяризирането й сред широката общественост и в частност сред по-младото поколение".


МЗХ продължава с анализа на влиянието на социалните мрежи, като вписва, че изпълнението на тази обществената поръчка ще включва "разработването и поддържането на подобен тип страница ...за бърз и пряк достъп до информационни материали на Програмата. Този тип общуване дава и възможност за коментари, както и за обратна връзка с потребителите".


Видимо е, колко много цени подобен тип комуникация МЗХ, след като предвидената  стойност за дейността за срок от една година е 50 000 лв. без ДДС.


За блога "Отворен парламент-граждански гласове"  МЗХ заявиха, че поръчка е възложена чрез процедура по събиране на оферти от лица, до които са отправени покани. Не можахме да установим кой точно е привнесъл така полезното за популяризирането на Програмата, специфично ноу-хау за създаване и поддържане на Facebook страница и Twitter акаунт. Оттам ни посочиха и конкретните адреси, на които да ги открием, тъй като стана ясно, че Програмата има два Facebook и един Twitter акаунт. Определено обаче, успяхме да установим влиянието на създадените интернет инструменти за популяризиране на Програмата, след като се запознахме с тях.


Профилът в Twitter

© Дневник

Профилът в Twitter


На посочената от МЗХ страница на Програмата във Фейсбук, информация се качва от 4-ти март 2012 г. 


Съдържанието, което генерира страницата е чрез споделяне на материали основно от няколко външни източника – Агро.БГ, Fermer.BG, информационна агенция "Фокус", агенция "КРОСС".


Изключително рядко управляващите страницата създава свои собствени новини - една от които е съобщението, че Програмата за развитие на селските райони от 4 май 2012г., вече има и Twitter акаунт.


За разлика от Facebook страницата, която към датата на тази публикация все пак е харесана 24 пъти, Twitter акаунтът на Програмата е следван от 3 души. Има 63 съобщения, които изцяло припокриват информацията от Facebook страницата, което може би обяснява липсата на интерес към това да прочетеш един и същи текст 2 пъти.


Налице е много щедро разгърната кампания в социалните медии - 50 000 лв. за трима последователи в Twitter и 24 харесвания във Facebook. Едва ли има по-ниска степен на ефективност в друга интернет инициатива - в световен мащаб.


Освен всичко друго, двата сайта на Програмата за развитие на селските райони не са интегрирани към социалните медии - нямат бутони за препращане към Тwitter и Facebook - определено забележителен подход за влияние в мрежата. 


Предвидена е и атака във форумите


Експертите в МЗХ разбират, че "онлайн комуникацията придобива все по-голяма популярност и значение в публичното пространство". За да не остане непокрита от информация ниша, от МЗХ включват в популяризирането на Програмата интернет форумите, защото те "заемат водещо място, като средство за общуване". Министерството организира поръчка за "Публикуване на информация за ПРСР в интернет форуми" за срок от една година.


Дейността е оценена пак на 50 000 лв. (без ДДС), като поръчката отново е била реализирана чрез събиране на оферти, от поканени за участие организации. Въпреки нашето настояване, не ни беше съобщен избраният  изпълнител. Що се отнася до присъствието на информация за ПРСР в интернет форумите, тъй като те не са посочени, не успяхме да ги идентифицираме, за да проследим интензитета на споделяне на информация в тях.


100 000 лв. за реклама на програмата за селските райони в социалните мрежи*

© Отворен парламент


За да проверим ще продължи ли комуникацията в мрежата и обратната връзка с потребителите и през 2012 г., се свързахме с МЗХ. Оттам потвърдиха, че през 2012 г. за  присъствието на програмата  в социалните медиите са одобрени нови 50 000 лв.


Обяснение, защо в описанието на дейността е включено освен поддържането и изграждане на вече създадените страници на ПРСР във Facebook и Twitter - нямаше. От Министерството обясниха, че този път процедурата по възлагане на обществената поръчка ще бъде обявена публично, през септември.


От новия документ не става ясно, дали публикуването на информация за Програмата в интернет форуми ще продължи и какъв ресурс е заделен за целта.


*Заглавието е на редакцията

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  " най-глобално развиващите се мрежи,"

  Искам и аз да рекламирам програмата за развитие - на селските райони, на горските буболечки .. на каквото има. Обещавам да си направя фланелка с лого на гърба и да я нося по улицата поне по 1 час на ден. Може ли сега пари за по една баничка на ден?

 2. 2 Профил на mimsi
  mimsi
  Рейтинг: 374 Разстроено
 3. 3 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ся некви пари са заделени и разделени...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 4. 4 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#1] от "gsb": правим една фирмичка, откриваме 3-4 фейсбук акаунта и септември кандидатсваме на търга.. междувременно се надяваме всички заинтересовано от тази програма страни ( разбирай земеделците в Добруджа), да са денонощно във фейсбука и туитера..

 5. 5 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво на Дневник, една от първите големи агенции да изкара тази новина. От вчера вечерта я нищим. Само да добавя, че от трите последователя в Тутиър, един е мексикански блог за кравеферми, другият е новинарска агенция, а третият е момче от Пловдив, без видим интерес в земеделието.

  Governments never learn. Only people learn.
 6. 6 Профил на Борис Луканов
  Борис Луканов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  А URL на сайта на Програмата за развитие на селските райони е No index, No follow)!
  http://www.prsr.bg/

  Don't hate the media, be the media!
 7. 7 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 479 Неутрално

  без думи, този министър как продължава да издържа на мястото си не знам.... само ЦвЦВ е по-нагъл

  това реално струва 2-3 хил лв., и то когато поддържаш истинска страница, измисляш публикации, модерираш и т.н.
  Сложи още толкова за реклами и си докарваш поне 10 хиляди фена. Значи говорим за минимум 45 хил лв далаверка.... по две - 90 бона, ако го бяха направили и тази година (сега очевидно ще секне далаверата) - 180 бона
  за 180 бона ущетяване на държавата би трябвало поне 5-6 години затвор според мен, но съм сигурен че ЦвЦв е на друго мнение

 8. 8 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#6:"Борис Луканов"]А URL на сайта на Програмата за развитие на селските райони е No index, No follow[/quote]

  Скромността краси човека, не търсят излишна публичност

  Governments never learn. Only people learn.
 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  50 000лв за страница във фейсбук? ВИЕ ШЕГУВАТЕ ЛИ СЕ?

  Дневник, разследвайте това до дупка!!!

  Трябва някак си да се разбере кой е взел тези пари, т.е. кой е "изпълнителят". "Изпълнителят" е в кавички, защото не се изисква да си никакъв изпълнител, а КРАДЕЦ.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  [quote#2:"mimsi"]Това не е нормално... [/quote]

  Напротив!
  Най-нормалното нещо в страната на Калинките

 11. 11 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Ха-ха.. а като отворя сайта на ПРСР долу се вижда:

  Антикорупция
  Подайте сигнал за корупция
  0700 106 16

  Нагли, по-нагли, МЗХ!

 12. 12 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 785 Неутрално

  ахахахаха.... или ух на батяяяяяяяяя, де са вика

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 13. 13 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  това е класическо пилеене на ресурс. Виждам потенциал за прокурорска проверка по много членове на НК.

  low riders team
 14. 14 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#13:"Comandante Marques"]това е класическо пилеене на ресурс.[/quote]

  ич не е пилеене, усвояване де нема нищо общо с корупцията

  Гарантирано от ГЕРБ!

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 15. 15 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 636 Весело

  На служителите в ДФЗ е забранено да ползват Facebook и адресът е блокиран.

  Рекламата на ПРСР се промотира във Facebook.

  Ъъъъ?

  EU now have 1 GB empty space
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  [quote#13:"Comandante Marques"]това е класическо пилеене на ресурс. Виждам потенциал за прокурорска проверка по много членове на НК. [/quote]

  Нищо не виждаш!
  Програмите си имат перо за популяризиране в медиите. Толкоз!

  Съвсем друг, ама за съжаление неподсъден, е въпросът как са изхарчени.
  Нима вярваш, че ще се самоподгонят управниците за явната корупция при Фръцбука и Туитъра, или за купуването на "форумни активисти", които да ги венцехвалят в нета?

 17. 17 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#16:"xm..."]Нищо не виждаш!
  Програмите си имат перо за популяризиране в медиите. Толкоз! [/quote]
  Викаш те парите са си заложени от Европата, нашите само трябва да намерят кой да ги опапа.
  Аз от кога казвам,че европата е същата кат нас ама....
  От Москва та на Брюксел дет викат сърбите
  Исти К**ац друго пакованье ( опаковка)

 18. 18 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  хм пак едни пари им се намира мястото, а аз се чудя що има толкова форумни правителствени клакьори а то плащали добре, че може и с пари от ЕС да им плащат знам ли

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  [quote#17:"gsb"]Аз от кога казвам,че европата е същата кат нас[/quote]

  Тц!
  Не Европа, а човекът

  Навсякъде чиновническата пасмина е една и съща. Както и масовката на офисния планктон. Само че някъде е по-разпасано, например в страната на Калинките, а другаде не смеят да си развява така коня. Въпрос на общество.

  Колкото до мънито - сумите за популяризация са спрямо западните стандарти. Където трудът, какъвто и да бил той, е доста по-скъп и дори накрая да потънат за простотия като с Фръцбука, то не е чак толкова фрапантна чистата загуба.
  Докато в китна Българийка съотношенията са други. Огромната част остава "свободна". И затова и окончателният ефект от "реализацията" и е ... друг

 20. 20 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Споделям мнението, че това е прикрита форма за плащане на форумни активисти. Поздравления на Ива Лазарова за разследването и успех!

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#9:"blaf"]Трябва някак си да се разбере кой е взел тези пари, т.е. кой е "изпълнителят"[/quote]
  То е очевидно кой ги взима като погледнеш другата част от поръчката - за писане във форуми.

  Лъсна финансирането на местното ГРОБ войнство, дето всеки ден ни реве колко е велик Вожда и колко сме тъпи да не го оценяваме

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 583 Гневно

  Е как да си плаща данъците човек, като вижда как се харчат, просто безумие. Както казаха по-горе, при правилна и качествена работа стойността на тази поръчка не трябва да надвишава няколко хиляди лева... Уволнения и солени глоби за всички замесени! И разследване за корупция, разбира се.

  Истината ще ви освободи
 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  аз за 1000лв нето на месец и профил във Farmville ще поддържам

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  стана ми весело , сетих се за двама нови много активни гербоколеги, които случайно скоро се регистрираха тук , единия някъв международен магнат беше с неограничени пари

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 25. 25 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 530 Весело

  [quote#23:"hue"]аз за 1000лв нето на месец и профил във Farmville ще поддържам [/quote]

  То това е един от критериите за подбор по поръчката

 26. 26 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1611 Весело

  " Министерството организира поръчка за "Публикуване на информация за ПРСР в интернет форуми" за срок от една година."

  Дневник изкарайте ги поименно поне от вашия форум!
  Ах, каква креативност!

 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Аз се чудех откъде се вземат тези форумци в "Дневник" дето така самоотвержено и сляпо величаят ГЕРБ и Бойко Борисов.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#26:"ju.li"]Дневник изкарайте ги поименно поне от вашия форум! [/quote]
  е то мисля че си ги знаем

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Весело

  До коментар [#28] от "stg":

  Всички ги знаем платените мунчовци

 30. 30 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  Моля, Дневник да проучи от другите министерства какви средства са отделени по сходни програми. Защото "активистите" са най-често в други теми.

 31. 31 Профил на kokicha9996
  kokicha9996
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Еее, аз не виждам нищо лошо в това, че МЗХ са използвали модерен начин за популяризиране на програма. Според мен, няма нищо нередно, въпроса е, че Изпълнителя не е намерил правилния начин за това

 32. 32 Профил на м
  м
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Поне дефектът се превърна в ефект и станаха известни в същите с тъпотата си...

 33. 33 Профил на neligv27
  neligv27
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Създаването на страница във Фейсбук е безплатно, но в дясно от постовете на приятелите ни има колонка, която е платена и това са рекламите на Фейсбук. Казва се pay per click реклама. Активността там, която е била дори преди дни няма как да се засече сега

 34. 34 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Продавам си фейсбук акаунта с всичкото съдържание вътре за 75 000 лв без ддс. Има ли желаещи от държавната администрация. Имам доста повече харесвания, полезна информация и снимки...

 35. 35 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  Дааа, едно е да подслушваш интернета, друго е да правиш съдържание за него

  В едното милиционерите са отличници, а в другото - бавноразвиващи се.

  Което не им пречи да лапат чували с пари.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Разстроено

  До коментар [#31] от "kokicha9996":

  Няма нищо нередно?!
  Това е отвратително. И се случва с парите на данъкоплатците - нашите пари.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 37 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#33:"neligv27"]Активноста там, която е била дори преди дни няма как да се засече сега[/quote]

  Аз съм правил кампания с Фейсбук реклама за блога си за кметската кампания, тъй като много закъснях с направата му (моя грешка). Най-логичното плащане е пей пер клик. Тоест, плащаш след като някой лайкне. С оглед на това, че имат 24 фена, мисля, че е абсурдно да си мислим, че е имало кампания с Фейсбук реклами. Аз събрах около 3000 лайка на блога си за три дни за много малка трицифрена сума в лева, а нямам самочувствието да съм по-известен и интересен от ПРСР. Така че мнението Ви ми изглежда доста предубедено и целящо да манипулира хората, които не са работили с Фейсбук реклами.

  Governments never learn. Only people learn.
 38. 38 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Изпратих молба към омбудсмана. Ето това, което аз написах, ако някой иска да направи същото:


  Институция: Министерство на земеделието и храните

  Описание: По програма за развитие на селските райони са били отпуснати 50 000 лв. за създаване на промотираща страница във фейсбук и twitter и поддържането на страниците за 1 година. Подобен проект не би трябвало да е толкова скъп. Има множество фими предлагащи създаването и поддържането на рекламни страници за 10 пъти по-малка сума, да не говорим, че най-оптималният вариант би бил pay-per-like подход, т.е. когато някой хареса страницата, тогава да се изплаща съответна сума на изпълнителя.

  Искане: Да се установи корупционната практика и замесените лица, след което да им се потърси отговорност.

  Предходни_разглеждания: Доколкото знам, не.

  Допълнителни_документи: Линк към новинарски сайт: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/08/03/1880648_100_000_lv_za_reklama_na_programata_za_selskite_raioni/

 39. 39 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Писах и на комисията за противодействие на корупцията.

  http://anticorruption.government.bg/content.aspx?p=14

  Ако някой друг види този пост - нека и той пише. От нас зависи как ще работят институциите.

  Времето, за което пишете 2 коментара в дневник е и времето, за което ще пратите сигналите за корупция до омбудсмана и комисията за противодействие на корупцията.

 40. 40 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Във Фейсбук спрягат тези фирми - ФОРСИ ЕООД и ABC Design & Communication

 41. 41 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#5] от "vladimirkarolev":
  Я, сега да видим, с какви пари се плаща на форумниците гербаджии, за да са така активни ( количествено, не качествено ) след Н-тия конгрес на младежкото герб, където яко им набиха канчетата, че не поддържали лидера на мъжкото герб във форумите и в интернет. Били си занимарили работта в това направление. И понеже за всяка работа трябва храна ( "Рънъта пра'и борбътъ" известна сентенция на един наш олимпийски и световен шампион ), а хранененто е към МЗХ ( видно от името му) съсвсем естествено е от там да се нахранят младите форумници. След публикацииа на дневник, ще има секретно окръжно на ЦК на ГЕРБ - младежи и на ЦК на ГЕРБ- мъже да бъдат по активни. Може и Боевски от бразилия да се включи с парктически съвети за млади фермери за добив на марихуана ( да се уизползва за био гориво )

  apoloniy
 42. 42 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#36] от "etty1":И не само това се случва с нашите пари. Но не се случва нищо полезно за обществото, за което изпълнителната власт е посредник по силата на устройството на държавата, опосредтваната демокрация и разделението на властите в България!

  apoloniy
 43. 43 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Програма за развитие на селските райони...какво представлява...Идва ена кака,завършила френска гимназия незнайно кога,мизерствала тук-там по Европа докато и" налеят "акъл,и почва да рекламира колко продуктивни били френските крави..ха ха ха,ае моля,тенкс,благодаря,данке шьоне

 44. 44 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Гневно

  До коментар [#22] от "Geo":Кой да го направи, тия дето ги хвалят платените форумници ли, или тези, които са административни ръководители и политически лица, ами как да стане, нали все пак трябва да се намери форма да им се плати!
  А за чиновниците измислили схемата ще има бонус, не наказания. Освен аако не се размирише много и да сед наложи да жертват някой/я калинка ( не е лесно да си гербер, не е )

  apoloniy
 45. 45 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#39] от "blaf":
  Напълно съм съгласен с теб и така трябва да се действа, но хората не вярват на държавните институции. Покажи ми една институция, която не е обяздена в България?
  В това има и добро:Тази система на мрак и несигурност, която трайно се инсталира у нас, пълзящо през годините от 2006 до 2009 и много явно и безцеремонно след юли 2009 г.не отчита, чè в една република и обществена система трябва да има сили, които да са противоположни, за да дават движение и живот.Системата на демократичното общество се поддържа в своята орбита, чрез хармоничното движение на противостоящите сили, което по своята същност е конкуренция, създаваща безпогрешно движение на обществото към неговото благоденствие.Ако центростремителната сила надделее над центробежната и равновесието между силите на демокрацията се наруши, втурването на множествата, оформили се в обществото към "Централното Слънце" ще унищожи системата.Което дава надежда да изградим нова, по качèствена, хармонична и демократична. Историята го е показвала с нейните цикли и спираловидна еволюция.
  Казвам всичко това с една уговорка: не съм го чèл във Винету, но и тази книга има много ценни моменти, които могат да се извлекат от читателя, ако си я препрочете поне един път.

  apoloniy
 46. 46 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Да ме извиняват от министерството ,ама парите за реклама на селските райони трябва да дойдат при мен. Аз съм ходещата и пишещата реклама по социалните медии. Ако не вярват да чукнат в нета ''Дива селянка'' и оно само ке с покаже.
  п.с. Писна ми трътлести чиновнически задници и техните некадърни протежета да лапат под масата пари за бездействие и некомпетентност.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 47. 47 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#46:"Дива селянка"]парите за реклама на селските райони трябва да дойдат при мен. Аз съм ходещата и пишещата реклама по социалните медии. [/quote]
  Намалиха издръжката от Позитано, или разходите се увеличиха? За едно си права-ти си жива реклама за спам и безмислици срещу почти всичко-герберасти, седерасти, европейци, американци, евреи, всичко освен столетницата и ссср. И любимите ти палестинци, разбира се.

 48. 48 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Дневник, дайте думата и на замесените - ФОРСИ ЕООД (Григор Йосифов) и ABC Design & Communication (Жюстин Томс). Нека чуем и тяхната гледна точка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK