Съдът отмени забраната на Веселин Георгиев - Батко да напуска страната

Веселин Георгиев ще може да напуска страната<br />

© Красимир Юскеселиев

Веселин Георгиев ще може да напуска страната



Веселин Георгиев - Батко ще може да излиза извън пределите на България. Това постанови днес четвърти съдебен състав на Софийския градски съд (СГС), чийто председател е Петя Крънчева. Решението беше взето, след като адвокат Пламен Ялнъзов, защитник на обвиняемия, отправи искането към съда с мотива, че здравословното състояние на Георгиев не е добро и той трябва да се лекува. Решението може да се обжалва в 7 – дневен срок пред Софийския апелативен съд (САС).


Решението на съдия Петя Крънчева идва ден, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решението да възложи на Инспектората да провери работата ѝ през последната една година.


Обвиненията срещу Веселин Георгиев – Батко, бивш шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", са за престъпления по служба, извършени чрез сключването на договори, облагодетелствали негови роднини. "Пет години продължава делото, а вие си тръбите все едно и също", обърна се днес Георгиев към медиите.




"Против отмяната на решението сме. Съществува опасност Георгиев да се укрие", заявиха от прокуратурата по време на заседанието. Адвокатът защити своето предложение, напомняйки, че неговият клиент никога не е възпрепятствал хода на делото и е присъствал редовно на заседанията (миналото заседание – на 17 юли не се състоя заради отсъствието на самия Ялнъзов, който беше в чужбина). Защитата предостави на съдия Крънчева 7 документа за здравословното състояние на бившия шеф на пътния фонд.


Подсъдимият заяви, че има дискова херния на шийните прешлени. "Това се лекува успешно в държави като Австрия и Германия", аргументира той искането за отмяната на забраната, която му беше наложена през 2010г.  Той разказа и за проблемите си с очите, черния дроб и единия бъбрек.


Следващата дата по делото е 29 октомври 2012г. Днес всъщност беше първото заседание, председателствано от Крънчева. Процесът все още е на първа инстанция и продължава четвърта година.


Обвиненията на прокуратурата са за престъпления по служба. Според тях Георгиев е сключил 8 договора за 120 000 000 лв., с които е облагодетелствал братята си. Договорите са с фирмите "Инмат" ООД, "Биндер" АД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Така той е облагодетелствал двамата си братя – Бойко и Емил, които са в управлението на фирмите и сдружението.


Историята започна през 2008г., когато бяха спрени 50 000 000 лв. по програма ФАР и 115 400 000 лв. по програма ИСПА. Година по-късно беше и първият опит за начало на процеса срещу Георгиев. Тогава председател на съдебния състав е Георги Колев. В края на 2010 г. той беше избран за председател на ВАС. Той доведе почти до присъда делото, но не се произнесе, отлагайки го за справки. През март 2011г. на мястото на Колев застана съдия Весела Дончева. Тя беше командирована от Софийския районен съд (СРС). След като откри, че в досъдебното производство са допуснати процесуални нарушения от прокуратурата, тя върна делото, за да бъдат те отстранени. След като делото отново беше внесено в съда, Дончева се върна в районния съд, откомандирована от председателя на СГС Владимира Янева. Делото беше разпределено на Петя Крънчева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK