НСИ отчете 12.3% безработица през второто тримесечие

НСИ отчете 12.3% безработица през второто тримесечие

© Красимир ЮскеселиевИзбори 2022

С 37 хиляди са се увеличили безработните в България през второто тримесечие в сравнение със същия период на 2011 година, а едва 46% от хората на възраст между 15 и 64 година имат работа. Безработните през преиода април-юни е 12.3 на сто, сочат предварителните данни от проведеното от Националния статистически институт Наблюдение на работната среда за второто тримесечие на 2012 година.


Спрямо първото тримесечие на годината, когато беше регистрирано най-високото равнище на показателя, безработицата спада с 0.6 процентни пункта. 


Според проучването, коефициентът на безработицата се увеличил с 1.1 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година – тогава безработни са били 372 хиляди души. Статистиката сочи, че има леко увеличение и на коефициента на заетост – с 0.2 процентни пункта, но според специалистите от НСИ, това повишение се дължи на спада в броя на населението на страната и не е свързано с нивото на безработицата.
Безработицата в еврозоната през юни е 11.2%, а средно в целия ЕС - 10.4%, колкото и през май, съобщи Евростат в четвъртък. Показателят за България е 12.4%, с 0.2 процентни пункта по-висок, отколкото през май и с 1.2% над равнището преди година. 


По данни на Агенцията по заетостта, която отчита само записаните в бюрата по труда безработни, показателят през юни е 10.8%. 

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK