Инвестициите на бизнеса в иновации да се освобождават от данъци, поиска БТПП

Архив

© Красимир Юскеселиев

АрхивБългарската търговско-промишлена палата /БТПП/ предлага инвестициите на дадена фирма в иновативни проекти да бъдат освобождавани от данъци. Това заяви в интервю за БТА Йосиф Аврамов, съпредседател Съвета по иновации при БТПП и член на УС на БТПП. Според палатата България се нуждае от поне един милиард евро в отделна оперативна програма за наука и иновации през следващите седем години.


Друго предложение на работодателската организация е да се намалят собствените средства за съфинансиране на бенефициентите на проектите по оперативна програма "Конкурентоспособност", които сега са от 20 до 50 на сто, на не повече от 10 на сто, поради тежките финансови проблеми на повечето от кандидатите. Според Йосиф Аврамов е необходимо да се направят практически стъпки за ускоряване на процедурите по оценка на европроектите. Една от възможностите е аутсорсване на тази дейност от страна на търговските банки.


Според БТПП въвеждането на съдебен контрол върху актовете за спиране на ревизионни производства е мярка, която ще има изключително важно значение за постепенното ограничаване и в последна сметка елиминирането на произвола на приходната администрация при решаването кои производства да бъдат спрени и кои не.


Крайно належащо е да се предвидят в проектобюджет 2013 достатъчно средства - поне 20 млн.лв. за Националния иновационен фонд, каза Йосиф Аврамов. По отношение на фонд "Научни изследвания" също следва да бъде завишена сумата за нормалното му функциониране в проектобюджета за следващата година, като тя следва да е поне 40 млн.лв.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Е добре са се сетили,да не са решили да инвестират.Или пак пране на парички.

 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Неутрално

  За съфинансирането по "Конкурентноспособност", съгласен съм.
  Не ги разбирам от БТТП по първото предложение - "инвестициите на дадена фирма в иновативни проекти да бъдат освобождавани от данъци", чл.69 от ЗКПО не им ли върши работа, защото на практике това си е освобождаване от данък? Да го припомня за незапознатите:
  "Чл. 69. (1) При определяне на данъчния финансов резултат данъчно задълженото лице има право да намали счетоводния си финансов резултат с историческата цена на дълготраен нематериален актив еднократно в годината на формирането му, когато са изпълнени едновременно следните условия:
  1. активът е формиран в резултат на развойна дейност;
  2. развойната дейност е извършена във връзка с дейността по занятие на данъчно задълженото лице;
  3. развойната дейност е възложена с поръчка при пазарни условия на научноизследователски институт или висше училище.
  (2) Когато данъчно задължено лице е упражнило правото си по ал. 1, счетоводно отчетеният дълготраен нематериален актив по ал. 1 не е данъчен амортизируем актив."

 3. 3 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ето това са далече по-смислени идеи от строежа на тек-парк. Особено в часта за намляване на самоучастието по "конкурентноспособност".

 4. 4 Профил на Димитър Стоянов
  Димитър Стоянов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да иновация добре, ама нека се даде законово определение на иновация първо и определи ясно ефекта от нея.
  Според тълковния речник
  Иновация - мн. иновации, ж.
  1. Нововъведение.
  2. Изменение в дадено явление.
  Изменението в дадено явление(процес) не винаги е свързано с ефективно повишаване ефективността на произвоствотою, а от там на конкурентноспособността.
  Например:
  Подмяната на колчетата за вързване на доматите от дървени или пласмасови с такива с карбонови нишки, които са 10 пъти по леки от пласмовите , 2 по тънки и при здравина 3 по-голяма от пласмосовите и дървените и 10 пъти по скъпи, как ще повлияе на продуктивността и ефективността на производството. Определено отговаря на условия за тълкуване, изключителна иновация - ама какво постигнах.
  Твърдо освен всичко трябва да има ясно определени законово рамки за определението "иновация".
  Може би иновация при която се постига повишаване на ефективността на производството на база независима оценъчна комисия. Примерно минимум 10 % намаляване на цената на крайния продук в сравнение със настоящата или нещо подобно.

  “По-бързо, по-високо, по-силно”
 5. 5 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  При 10% корпоративен данък искането за освобождаване от данъци е нахално. Особено пък при съвършено неясния термин "иновация".

  Намаляването на самоучастието и децентрализацията обаче са много разумни мерки.

  А съдебният контрол върху върху актовете за спиране на ревизионни производства е особено важен в светлината на административно-фискалния произвол на Дянков.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#4:"Димитър Стоянов"]ама нека се даде законово определение на иновация първо и определи ясно ефекта от нея. [/quote]

  Ако се има предвид нещо по корпоративният данък, и сега прилаганото - "§ 1. 24. "Развойна дейност" е дейността по разработване, проектиране, изграждане и изпитване на нови стоки, материали, технологии за производство и индустриални системи и други обекти на индустриалната собственост, както и за усъвършенстване на съществуващи продукти и технологии."

 7. 7 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дано не звуча като поредния "зложлъчен" типично български коментатор, но дали не е по-належащо да се опрости и подпомогне достъпа на реално финансиране на дребния бизнес.
  Това с иновациите ми изглежда като поредния номер на КОРПОРАТИВНИТЕ КЛИЕНТИ които си намират начин за източване на пари и средства, на гърба на обикновенния човек.
  Нещо като с програмата ДЖЕРЕМИ пари отпуснати за малкия и среден бизнес - дадени от банките на два замаскирани фонда.
  ГРОЗНО Е ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ, г-да управляващи !!!

 8. 8 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И така трябва да бъде.

 9. Разумни предложения,но надали някои ше ги чуе...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 10. 10 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#7:"toniarisa"]Това с иновациите ми изглежда като поредния номер на КОРПОРАТИВНИТЕ КЛИЕНТИ които си намират начин за източване на пари и средства, на гърба на обикновенния човек.
  Нещо като с програмата ДЖЕРЕМИ пари отпуснати за малкия и среден бизнес - дадени от банките на два замаскирани фонда.
  ГРОЗНО Е ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ, г-да управляващи !!![/quote]
  Съгласен сън с Вас.
  На практика искат още една държавна помощ/дотация или както го наречете там.
  Добре де, това са частни компании, нали?
  Напълно естествен процес за тях е развитието им в технологично отношение, ако не могат да се справят-фалират и това е!
  Защо трябва да бъдат допълнително облагодетелствани?
  Не се ли получава поредният опит за законово неплащане на данъци така?
  И това реване за парите в отделна оперативна програма за наука и иновации през следващите седем години....т.е. дайте тука пари за развитие на технологии на държавно ниво, а самите технологии ще ги ползват определени компании с близки контакти до властовия център.
  Алоооо, национално отговорните бизнесмени, като искате технологично развитие на ЧАСТНИТЕ СИ компании, слезте от майбаха и реинвестирайте бе, пак ли на държавна хранилка чакате ?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK