И икономическият министър с притеснения около замразяването на цените на някои храни

И икономическият министър с притеснения около замразяването на цените на някои храни

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на икономиката Делян Добрев е по-скоро скептичен и смята, че има рискове около предприетата от колегата му Мирослав Найденов мярка за замразяване на цени на основни продукти в някои големи търговски вериги. В същото време той не пожела да коментира подробно ситуацията, тъй като можело да има специфики, които са от компетентността на Найденов.


Изцяло против действията на земеделския министър се изказаха шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев и експертът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов.


Ефектът от замразяването на цените на основните храни ще се оценява тепърва, заяви пред "Хоризонт" енергийният министър Делян Добрев. В отговор на въпрос, че навремето замразяването на цените на горивата впоследствие е довело до рязкото им вдигане, той каза, че това е била една от причините държавата да се откаже миналата година от второ такова замразяване.
"Това е краткосрочно решение. Не бих искал да кажа, че в случая предложението на господин Найденов е същото и ще има същия ефект, защото това са специфични сфери. Може би има временни фактори, които влияят на цените за няколко месеца и по този начин промяната в цените ще бъде предотвратена", направи уговорка икономическият министър.


В същото време експерти икономисти остро разкритикуваха пред БНР мярката, договорена от Найденов.


Това е картелно споразумение, България започва да става рай за картелите, стимулирани от държавата, заяви шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. Мачкаме конкуренцията, оттук нататък следва все по-голяма монополизация и картелизация на пазарите, допълни той.


По негови прогнози в края на срока за замразяването на цените дребните търговци ще бъдат убити. За компенсация ще има или качване на цените на други стоки, или притискане на производители и дребни прекупвачи, или рязко вдигане на цените след този период, смята Данев. А можело да се случи и комбинация от трите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK