Деца блокираха кръстовище заради игрище пред застрояване в столичния "Младост"

Децата носиха плакати с лозунги на протеста

© Николай Николов

Децата носиха плакати с лозунги на протестаОколо 60-70 деца, родители и пенсионери от блоковете 303, 305, 307, 308 и 309 в столичния квартал "Младост" блокираха за няколко минути кръстовището на улиците "Филип Аврамов" и "Бъднина" в понеделник привечер. Причината е предвиденото построяване на триетажна сграда на мястото на единственото футболно игрище с естествена трева в района.


"Искаме да играем, а не да пазаруваме" и "Спрете унищожаването на единственото в "Младост" игрище с тревно покритие" бяха лозунгите на протеста. Наоколо има множество магазини - от вериги за хранителни продукти през заведения за бързо хранене до клетки в първите етажи на отсрещната нова кооперация. В близост е и построен търговски център, който не работи.


Протестиращите деца блокираха улица "Филип Аврамов" за няколко минути

© Николай Николов

Протестиращите деца блокираха улица "Филип Аврамов" за няколко минути


"Каква европейска столица сме, след като ще се строи безразборно", разказа един от протестиращите Цвета Генова. Майка й Даринка подкрепя мнението й и припомня, че това не е първият протест. Недоволство е имало и през 2008 и 2011 г., когато са успели да спрат застрояването на игрището. "То не остана нищичко зелено наоколо".
Възрастна жена, която се представи като Костова, разказа, че вече порасналите й двама синове са играли постоянно на игрището. "Преди години беше толкова приятно. Ей там отсреща, където има заведение за бързо хранене, беше блато и жабите идваха чак дотук... нощем се чуваше как квакат", продължава Цвета Илиева, която също е израснала тук.


На игрището са играли няколко поколения, разказаха протестиращите

© Николай Николов

На игрището са играли няколко поколения, разказаха протестиращите


Игрището има две врати. Наоколо е чисто, защото жителите го поддържат. Притесненията им се зараждат миналата седмица, когато на мястото се появява фургон, характерен за строителни обекти.


Теренът се намира срещу голям супермаркет, непосредствено до преминаваща велоалея по ул. "Филип Аврамов". "Там е предвидено да бъде построена триетажна сграда според приетия през 2009 г. подробен устройствен план", обясни пред "Дневник" кметът на "Младост" Цвета Авджиева. На първия етаж е предвидена автомивка, на втория - кафене, а на третия - офис помещения.


Със светлосиньо е обозначен частният имот за застрояване, който сега е игрище

© Столична община, Столична община

Със светлосиньо е обозначен частният имот за застрояване, който сега е игрище


В началото на 90-те години с реституцията имотът е бил върнат на собствениците си с решение на поземлена комисия без обещетение. Според жителите това не е вярно. "Собствениците са получили пари от общината, а след това през годините е продаван поне 4 пъти", посочи един от организаторите на протеста Клавдия Гергова. "Няма обещетение на собствениците - имотът е изцяло частен", отвърна пред "Дневник" Авджиева. По думите й е вярно, че на няколко пъти теренът е препродаван. "Не мога да направя нищо - има издадено право на строеж и документите на собствениците са изрядни", добави районният кмет.


Според живеещите наоколо построяваването на сграда на метри от техните жилища ще загрози квартала. Ще се наложи и разрушаване на част от велоалеята. "Всички се наредиха миналата година да я откриват, а сега какво правят - крият се", възкликна една от протестиращите майки. "Тръгваме и не вярваме, че ще успеем", смята пък Даринка Генова.


В момента на игрището има две врати и е чисто - поддържа се от живеещите наблизо

© Николай Николов

В момента на игрището има две врати и е чисто - поддържа се от живеещите наблизо


Протестиращите се заканиха да започнат подписка, която да изпратят до Столичната община. "Няма да се оставим да бъдем мачкани - имаме права за нормален живот", каза един от пенсионерите докато децата бяха блокирали кръстовището.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK