Фандъкова за игрището в "Младост": Трябва да го отчуждим, но за кое да даваме пари по-напред

В понеделник около 60-70 деца, родителите им и пенсионери блокираха кръстовище заради игрище пред застрояване

© Николай Николов

В понеделник около 60-70 деца, родителите им и пенсионери блокираха кръстовище заради игрище пред застрояванеТеренът е частен, има разрешение за строеж, а единственият начин да бъде спряно застрояването е общината да отчужди имота. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори пред журналисти на протестиращите жители от "Младост" 3, които в понеделник блокираха кръстовище, защото единственото футболно игрище с тревно покритие наоколо е пред застрояване с триетажна сграда.


Така индиректно тя потвърди и казаното в понеделник от районния кмет Цвета Авджиева, че общината не може да направи нищо.


"Трябва да си задаваме винаги въпроса за кое да ги дадем по-напред парите на софиянци - дали да отчуждим имоти, за да се изгради канализация, дали за да се запази зелена площ...", добави кметът. По думите й тя била последният човек за убеждаване, че трябва да остават зелените площи в града.
Теренът се намира срещу голям супермаркет, непосредствено до преминаваща велоалея по ул. "Филип Аврамов". В понеделник кметът на "Младост" Цвета Авджиева обясни пред "Дневник", че на мястото на игрището е предвидено да бъде построена триетажна сграда според приетия през 2009 г. подробен устройствен план. На първия етаж е предвидена автомивка, на втория - кафене, а на третия - офис помещения.


"Там има не само общ устройствен план, който предвижда какво да се прави на съответните терени, но има приети и подробни устройствени планове, които не са обжалвани, освен че са влезли в сила", обясни днес и Фандъкова. По думите й наоколо има много детски площадки, включително и в близост до игрището. "Длъжна съм да спазвам закона".


Йорданка Фандъкова и Нона Караджова днес подписаха три договора за ВиК мрежа по оперативна програма "Околна среда"

© Николай Николов

Йорданка Фандъкова и Нона Караджова днес подписаха три договора за ВиК мрежа по оперативна програма "Околна среда"


"Съобразяваме се с мнението на хората там, където е възможно", каза още тя. По думите на столичния кмет там където не е възможно да бъде спряно застрояването "съм възложила на главния архитект и на районния кмет да седнат с хората и да разговарят и да обяснят, за да може да продължи развитието на града с намирането на баланс".


След това Фандъкова насочи темата към градинката при Руската църква, която общината най-накрая успя да си върне през пролетта. Предстояло да бъде приключена и процедурата по градинката "Чайка" по "Раковски". "Там няма да е възможно да се строи. Който и да е собственик, не е възможно, защото по план се предвижда зелена площ", похвали се кметът. Същевременно продължавали усилията собствеността да се прехвърли от държавата към общината.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Айде. Удобен повод да поплюете по фандъкова. Нищо,че терена е частен и има ОУП и ПУП и нищо не е обжалвано. И че собственика може да строи ако иска. Дерзайте.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 2. 2 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 453 Неутрално

  еми деца сте ходите някъде другаде да ритате топка....
  хората трябва да има къде да си измият колите....

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да направят две игрища в района и готово.

 4. 4 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-добрият вариант би бил ако собствениците на бъдещата сграда построят футболно игрище с изкуствена трева, и цялото затворено с мрежи, за да не се гони топката. Това игрище да е безплатно, но да има ограничение за игра до 1 час, след което на ред да са следващите. Е ако няма желаещи то да може да си играят колкото си искат децата. Естествено този вариант е възможен, ако земята до новата сграда е на същите собственици. За тази инициатива общината да направи данъчни облекчения на фирмата, ако построи това игрище.

 5. 5 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичко застроиха и за какво са им толкова много големи магазини, това са музеи, хората влизат, разглеждат и излизат, никой не купува, нямат пари, оставете поне игрището да има къде да си играят децата.

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  За сметопочистване и сметоизвозване София дава поне 5 пъти по-скъпо от Благоевград и Кюстендил!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Данче, ти кажи кво се случва със завода за преработка на отпадъци, че тоя въпрос живо ме вълнува!

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 8. 8 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Че е частна собственост и собствениците могат да строят каквото искат - така е. А тия от околните блокове вместо да реват да се организират и да бойкотират новия магазин. Ама надали...
  По-интересно е да видим Фъндъкова като толкова пази градоустройствения план дали ще го изпълни докрай в оня район, особено около метростанцията И да каже какво става с църквата дето щеше да се строи в Младост 3, уж под неин патронаж!

 9. 9 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Любопитно


  Реститутите защо не подарят терена за децата...

  После роднините им ще гласуват за тяхната партия...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 10. 10 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#7:"monarchist"]Данче, ти кажи кво се случва със завода за преработка на отпадъци, че тоя въпрос живо ме вълнува! [/quote]
  тя не е виновна, с обещания за тоя завод мутрата Б.Б. два пъти печелеше кметски избори.... него трябва да питаме кво става... и тия дето гласуваха за тях!

 11. 11 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  До коментар [#1] от "donchoquihote":
  Е разбира се, когато е приет ПУП през 2009 г. са управлявали марсианци или боклука се кара в Силистра защото няма по- близък град. Ама тези хора си позволяват да плюят по Фандъкова не ги е срам.

 12. 12 Профил на lekia
  lekia
  Рейтинг: 388 Гневно

  В младост горе долу може да се диша и има зелени площи и градинки. Вижте квартал витоша , там няма дори тротоари !! Не трябва сега да се отчуждават с много пари тези имоти, а трябва да се търси отговорност на тези които са давали разрешителните на времето.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote":


  [quote#1:"donchoquihote"]Айде. Удобен повод да поплюете по фандъкова. Нищо,че терена е частен и има ОУП и ПУП и нищо не е обжалвано. И че собственика може да строи ако иска. Дерзайте.[/quote]

  На фона на колосалните пари, които Борисов и Фандъкова прибраха за да разкарват софийския боклук из цялата страна, да ни задава въпроса за какво по напред да даваме парите на софиянци е повече от цинично. И да пручината да няма завод за боклук са или гореспоменатите пари и покъртителна некадърност.

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote": Така де къде е била общината, когато се е приемал ОУП и ПУП? Защо не са информирали хората за глупостта, която приемат. И кое наистина е приоритет? Да играят децата на терен, който хората сами си поддържат или да се сменят здравите плочки на Раковска. Да не говорим за спортната зала на 4 -ти км.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на lekia
  lekia
  Рейтинг: 388 Гневно

  В младост горе долу може да се диша и има зелени площи и градинки. Вижте квартал витоша , там няма дори тротоари !! Не трябва сега да се отчуждават с много пари тези имоти, а трябва да се търси отговорност на тези които са давали разрешителните на времето.

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Да попитам Фандъкова къде ще даде ли достъп до ежедневен отчет за това къде отиват парите от синя зона. Защото те хич не са малко. И понеже не се влагат в градски транспорт, може да се влагат за запазването на такива зелени площи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  А тоя ОУП кой го прави и кога? Или това е от неправилните въпроси?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Неутрално


  Терените за детски и спортни площадки трябва да бъдат отчуждавани и да се заплащат по държавни цени...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 19. 19 Профил на Warrior
  Warrior
  Рейтинг: 442 Весело

  "Трябва да си задаваме винаги въпроса за кое да ги дадем по-напред парите на софиянци - дали да отчуждим имоти, за да се изгради канализация, дали за да се запази зелена площ..."

  Тая женица се държи като страничен наблюдател, случайно попаднал на събитието. Нали затова сте избрани, да определите приоритети за плановете в София, а не да продължавате да си задавате въпроси сами на себе си?

  За България не е ли направено всичко, не е направено достатъчно.
 20. 20 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Кефи ме, "съобразяваме се с мнението на хората там където е възможно", но в повечето случаи не е възможно И после викаш демокрация

 21. 21 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#3] от "bta":

  Абре за футболни игрища, Столична Община надали ще се напъне. Но за голф игрища с радост ще съборят и блоковете на хората, особено ако и Гергов се включи Все пак с мненията на някой хора, Столична община винаги ще се съобрази!

 22. 22 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gopeто":

  То е ясно защо, за да не се налага да е възможно да се съобразяват с мнението на хората Фандъкова колко хубаво го е казала, това изречение просто казва всичко!

 23. 23 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 448 Неутрално

  А защо има разрешение за строеж, те автоматично ли се дават на всеки, който го поиска?

  Мразя да мразя!
 24. 24 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ах, милите - те толкова добри и благи, иска им се толкова добри неща да направят.... обаче какво да правиш - трябва да спазват закона... И така като почнеш от проф. Янчулев та до ден днешен (за по-преди пък въобще да не споменаваме)

 25. 25 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "Делян Делчев":

  Е бая игрища направиха,ще направят и на тея деца.

 26. 26 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#8] от "Георгий":

  Разбира се, че не могат да строят каквото си искат. За еб*не са корумпираните свине, дали разрешението за строежа.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 27. 27 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 471 Весело

  Фандъкова за игрището в "Младост": Трябва да го отчуждим, но за кое да даваме пари по-напред

  Е как за кое бе Данче, по-напред давайте за кучкарници, за фондацията на Цв. Бориславова, и за други такива .....

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK