Работещите са намалели за година въпреки бума на сезонната заетост

Работещите са намалели за година въпреки бума на сезонната заетост

© Цветелина Николаева, КапиталКъм края на юни броят на работещите е 2.15 млн. души, с 47.5 хил. (2.2%) по-малко, отколкото през същия период на миналата година. Това се случва въпреки увеличението на сезонната заетост през пролетта и началото на лятото, когато същият брой хора - 47.5 хил, са си намерили препитание, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). 


За година най-много съкращения има в отрасъла, който дава и най-много работни места - преработващата промишленост (22.1% от всички работещи). Там заетите са намалели с 18.1 хил. души. Вторият отрасъл с най-значително намаление на персонала е строителството - 7 хил. души или 5.3% по-малко. 


Спрямо края на първото тримесечие на 2012 г. най-голямо увеличение на наетите има в дейностите със сезонен характер. В хотелиерството и ресторантьорството  работещите са с 37.3% повече, в селското стопанство - със 7.2%. Значително намаление на персонала НСИ отчита в сферата на образованието - с 3 процента.
На фона на по-малкото работни места националната статистика отчита ръст на възнагражденията с 8.4% за година и с 3.7% спрямо първото тримесечие до средно 758 лв. Между април и юни най-бързо са увеличавани заплатите във финансите и застраховането - с 10 на сто, в образованието - с 8%, в селското стопанство - със 7.9%. 


Най-добре платени продължават да бъдат работещите в далекосъобщенията - 1776 лв. средно, в енергетиката - 1547 лв. и във финансовата сфера - 1533 лв. Най-ниски са заплатите в административните и спомагателните дейности 498 лв., в туризма - 499 лв. и в селското стопанство - 572 лв. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK