Лекарите са против идеята на касата за лимит на пациентите в болниците

Лекарите са против идеята на касата за лимит на пациентите в болниците

© Мария СъботиноваБългарският лекарски съюз (БЛС) и Сдружението на лекарите, работещи в болничната помощ, не одобриха последната идея на здравната каса за разпределението на болничните бюджети за 2013-та година. Предложенията за промяна в методиката на изготвяне на бюджите бяха публикувани в сряда на сайта на институцията. Те предвиждат от 2013-та болниците да лекуват предварително определен брой пациенти по клинични пътеки за всяко тримесечие.


Това означава, че още в началото на отчетния период ще се знае колко инфаркта, инсулта, бъбречни кризи или гинекологични проблема ще може да поеме всяко лечебното заведение. Зададено ограничение ще има и на средствата, в рамките на които ще бъдат обгрижвани пациентите.


Промени в методиката за определяне на бюджетите бяха обещани от управителя на касата Пламен  Цеков, тъй като болниците апелираха за по-гъвкаво разпределение на средствата още в края на миналата година. Според лекари обаче новите предложения са дори по-строги.
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви, че съсловието още проучва новите положения, но "закованите бюджети за болниците са достатъчна причина да кажат "не" на идеята.


Д-р Динчо Генев, който е директор на болницата в Харманли и ръководи Сдружението на лекарите, работещи в болничната помощ заяви, че лимитите на поеманите диагнози и средства не вещаят "нищо добро". "Ще имаме право, да речем, да лекуваме 20 пневмонии. Ами, като дойде 21-вата, какво ще я правим? Ако е осигурен човекът и е в тежко състояние?", възмути се той.


Касата поставя рамки и на средствата, изразходвани за спешна помощ (30% от общата отпусната сума) и за планов прием на пациенти (останалата част - 70%). " Докога ще се опитват да вкарват в някакви рамки заболеваемостта в България? В момента дори няма ясна представа каква е тя, заради грешната, но дългогодишна политика на клиничните пътеки. Знаете ли, че реално в България надали има лекар, който да вярва на епикризата, която е написана в някоя друга болница. Принудени сме да лъжем, за да можем да лекуваме хората", заяви той.


Обясни, че често хората влизат в болницата с формални диагнози само на документи, защото човек с тежка хипертонична криза, например, не може да бъде приет в болница. Може едва когато кризата прерасне в инсулт, защото само за по-тежката диагноза има клинична пътека.


"Държавата в момента няма понятие дори колко лекари й трябват и от кои специалности, а какво остава да знае какви заболявания ще има по региони".


Д-р Генев заяви, че и сега парите не стигат. "В болницата в Харманли работим шест месеца, а до момента са ни платили реално за пет. Имаме бюджет от 169 000 лева за месец, а болницата прави разходи за близо 200 000 лева. Работим по над 70 клинични пътеки, но средствата са колкото, когато работехме с 50. Къде е гъвкавостта?", заключи лекарят.


Сред предлаганите нови правила за формиране на бюджетите на болниците има и клауза, според която се въвежда така наречения лист на чакащите. Ако някой от болните излиза извън предвидения брой хора, които ще се лекуват с дадена диагноза, той попада в този списък за следващия период.


Какви са лимитите ще се решава "на исторически принцип". Лечебните заведения ще се отчитат ежедневно, седмично и месечно пред районните каси за постъпилите и изписаните пациенти.


Право на по-висок от предварително зададения обем дейност няма да съществува, освен ако не е в рамките на само 3%. Но и трите процента ще се отпускат след специално разрешение от касата и ще се компенсират от бюджета за следващото тримесечие, предвижда проектът за новата методика. Болниците и районните здравни каси ще трябва също да сигнализират на касата при достигането на 70% от лимитите си.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Оставаше да се приема.

 2. 2 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Касата ли ще ми казва кога да се разболявам?
  Или пък касата ще определя кога съм оздравял.
  "Честито, касата каза, че сте здрав"

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Може ли да има лимит за уморените пациенти в болниците?

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  "Те предвиждат от 2013-та болниците да лекуват предварително определен брой пациенти по клинични пътеки за всяко тримесечие."

  Да се строим ли за разпределение на плана по разболяването?
  Тия за Господ ли си имат? Или искат да го разсмеят?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Монопола на НЗОК води до това.
  Ние им плащаме заплатите, а те измислят всякакви глупости вместо да опитат да свършат нещо.
  Да пуснат частните фондове и конкуренцията ще си свърши сама работата.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 6. 6 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Касата работи по планова икономика. Планувано е, колко хора ще се разболеят и от какво.
  Освен това принуждават лекарите да изввършват какви ли не "измами", за да лекуват. Ако за заболяването ви няма клинична пътека има две решения: плащаш си, или те минават с друга диагноза.
  Поставяне и махане на пластини след счупване. За всяка пластина (дори да са например 6) се прави отделна операция. Не защото не може на един път. Често може, но в такъв случай касата плаща само за една пластина. Или 1/5 1/6 от работата.
  Просто в здравната каса стоят хора, които си нямат никаква представа от лечение и медицина.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 7. При осигурителни системи с индивидуални набирателни /и наследяеми/ сметки лимита е колкото си натрупал в нея.Тогава болничните заведения св борят за всеки възможен пациент и няма планови лимити...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 8. 8 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  Алоо с това изменение натоварвате повече погребалните агенции .Трябва да им отпуснете по голям бюджет и на тях .Тъпа герберска пасмина ..с милиционерски акъл

 9. 9 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Весело

  Лекарите може и да са против, обаче погребалните дружества са ЗА!

 10. 10 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  "В болницата в Харманли работим шест месеца, а до момента са ни платили реално за пет. Имаме бюджет от 169 000 лева за месец, а болницата прави разходи за близо 200 000 лева. Работим по над 70 клинични пътеки, но средствата са колкото, когато работехме с 50. Къде е гъвкавостта?", заключи лекарят.

  колко паценти е лекувала болницата в Харманли?

  low riders team
 11. 11 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Какви са лимитите ще се решава "на исторически принцип". Лечебните заведения ще се отчитат ежедневно, седмично и месечно пред районните каси за постъпилите и изписаните пациенти. Право на по-висок от предварително зададения обем дейност няма да съществува, освен ако не е в рамките на само 3%. Но и трите процента ще се отпускат след специално разрешение от касата и ще се компенсират от бюджета за следващото тримесечие, предвижда проектът за новата методика."

  Право на лечение сигурно ще имат само пациенти, които са планирали кога ще се разболеят, подали са "молба" до НЗОК и са получили разрешение... Само не знам защо се чудят, че с всеки следващ "шедьовър" на темата "здравно осигуряване" броят на плащащите осигуровки намалява. Май наистина е време за преосмисляне на съществуващия модел и най-вече за закриване на НЗОК.

 12. 12 Профил на antonofff
  antonofff
  Рейтинг: 221 Неутрално
 13. 13 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"rat"]"Честито, касата каза, че сте здрав" [/quote]
  Ами че то сега е така! Лежиш една седмица за пневмония, ако не си се излекувал - проблема си е твой! Ако имаш късмет могат да ти пишат нещо сърдечно /демек друга пътека/, че да ти падне температурата поне!

 14. 14 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мутренската каса ли решава на коя дата мога да се разболея и на коя дата мога да потърся медицинска помощ?

  Отвратителна дискусия!

 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Нещо в началото на гробарския мандат, преди цели три години, се говореше за диагностично-свързани групи и някакъв готов софтуер. Помните ли?

  Сега НЗОК се превърна в агенция на правителството. Национализираха милиони от Здравната каса, от Допълнителното пенсионно осигуряване, а сега и самата каса я сложиха на бай-тошовски коловози. Нещата отиват към системата на комунистическото здравеопазване (управляваща партия БКП) - заболявания само по план! Всичките пари - собственост на държавата и реално част от държавния бюджет, а не собственост на осигурените. Колкото държавата ти отпусне - толкова. Плащаш веднъж "осигуровки" (всъщност един допълнителен данък), после плащаш и за лечение.

  Тия върнАха комунизма в най-отвратителния му вид!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1342 Весело

  Що бе - ще боледуваме по график. Или по норма. Или по команда.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Тежката артилерия може да "замразява" боледуването за по няколко седмици или месеца когато се появят отколения от графика.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Приплакъл харманлиецът какво ще го прави тоя с 21-вата пневмония?
  Емчи ... праща го в болницата в Крън. Защото там има незапълнен лимит за пневмония.
  А крънчанинът с "извънредния" апендицит отива у Дуранкулак, да ползва техния незапълнен лимит за апендицити.
  А дуранкулакчанинът със счупен крак, понеже в Дуранкулак са запълнили лимита, тръгва за Харманли. Защото там има свободен лимит за счупени крака. Ама само леви. Ако е десен - да тръгва за Дупница. Там може да има "свободни места".
  Само трябва да се донаправят магистралите, та да си джиткат болните на воля ...

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Конграчюлейшънс!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#16] от "Pavlik Morozov":

  Да не стане - "петилетката за 3 години!"

 21. 21 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Той Цецо ша ви кажи на вас

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 22. 22 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Разбира се не може да се налагат ограничения върху вечно боледуващите категории граждани:
  - подсъдими
  - адвокатите им
  - изпаднали в немилост началници
  - митничари ТЕЛК-аджии, с които Рапона рита мач
  ....

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#10:"Comandante Marques"]колко паценти е лекувала болницата в Харманли? [/quote]
  Тя цялата община е около 25 000....

  Да не говорим,че ако стане нещо по-сложно отвсякъде тичат в Пирогов и ВМА....

 24. 24 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Всеки български доктор (без ветеринарите) има личен план-програма за това колко пациенти да вкара в гроба годишно. Засега докторята се справят много успешно и редовно преизпълняват планираното количество. А сега, с тези промени, ще им провалите разчетите. Ама ха!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 25. 25 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#22] от "Pavlik Morozov":

  Те поне не чакат на здравната каса

 26. 26 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#11] от "a.sensible":

  Здравната каса имаше смисъл в началото на създаването й. Едва тогава парите за лекуване (които плащаме като данъци) бяха отделени от държавния бюджет.

  Проблемът е в две посоки - първо личните партиди и ясно определяне каква част от вноската ще е "солидарна" и каква ще си се ползва от осигурения. Второ - нито едно от следващите три правителства не създаде подходяща нормативна уредба за съществуването на частни здравно-осигурителни организации. За да се получи нещо като пазар.

  Сегашното правителство, по-точно мутренско управство, прилапва подмолно и незаконно (чрез подставени лица) финансите на хората. И непрекъснато връща "часовника назад" към бай-тошовото време.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 27. 27 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Докато Фотева не напише статия с интерпретацията на промените и от другата страна(НЗОК),ще бъдат счупени сума ти клавиатури в безсмислени писаници.
  Аз лично на тия от БЛС изобщо не вярвам,еле пък на председателя с усмивчицата и замовете-ушатия и пияницата.
  Трябва да се разбере ясно какво се цели с тези промени,другото е писане на калпак под тая статия.

 28. 28 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Гневно

  Много лесно преглътнахме факта, че като дойдоха на власт милиционерите орязаха болничните, за да се спрели злоупотребите! Изобщо не им мигна окото за истински болните!

 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1342 Весело

  [quote#17:"Pavlik Morozov"]отколения [/quote]

  Бе, не може ли направо със сатърчето? Нали Боко така каза "Къде е онзи касапин?" след атентата в Бургас...

  (п.п. всички май знаете, че питането беше за доктор, спасявал ранените в атентата)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  [quote#22:"Pavlik Morozov"]- митничари ТЕЛК-аджии, с които Рапона рита мач [/quote]
  Сам си натресе прякор-Рапон.
  Няма статия за каквото и да е да не употребиш тая дума,е,от днес така ще те наричам.
  Разбра ли,Рапон?

 31. 31 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Гневно

  "Обясни, че често хората влизат в болницата с формални диагнози само на документи, защото човек с тежка хипертонична криза, например, не може да бъде приет в болница."

  Това не знам изобщо как да го коментирам!

 32. 32 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Разбира се, че ТРЯБВА да са против. Как един лекар да обясни на болен с инфаркт на сърцето, че точно днес няма пореден номер за него и Здравната каса ще плати за след десет дни?
  Или тръгнала някоя мама да ражда и днес касата не ще да плати раждането, айде да бутаме бебето обратно ли?

  НЗОК Е ГЕНОЦИДНА СТРУКТУРА! ОСТАВКА! НЕЗАБАВНА ОСТАВКА! ТОВА СА МОИТЕ ПАРИ!

 33. 33 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Касата като каже само 100 души имат право да се рзаболяват и останалите... да мрат. Няма ли кой да пусне частните здравни фондове най-накрая. Тогава ще видим тея от касата какво ще правят

 34. 34 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#28:"solaris69"]Много лесно преглътнахме факта, че като дойдоха на власт милиционерите орязаха болничните, за да се спрели злоупотребите! [/quote]
  Какво са орязали,че не разбрах?Кои "болнични"?
  Всяка година се увеличават парите в сектора,какво са орязали?

 35. 35 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#34] от "ret":

  Ами тези, които ги взема болният работник, когато се разболее и му се наложи да остане в къщи!

 36. 36 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 541 Гневно

  ГЕРБ И ЗДРАВНАТА КАСА СА УБИЙЦИТЕ НА НАРОДА!!! ГЕНОЦИДНИ СЪЗДАНИЯ! ОСТАВКИ И ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!!!!

  "Сред предлаганите нови правила за формиране на бюджетите на болниците има и клауза, според която се въвежда така наречения лист на чакащите. Ако някой от болните излиза извън предвидения брой хора, които ще се лекуват с дадена диагноза, той попада в този списък за следващия период."

 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#31] от "solaris69":

  Много лесно - казваш на хипертоничния (и/или близките му), че трябва да си плати и всички вкупом получават инфаркти или инсулти. А за тях има клинична пътека

  Освен непосредствените проблеми за лекари и за болни, тази система осигури (?!) една абсолютно "черна дупка" в информацията за заболяванията и статистиката. И тази информационна черна дупка е с продължителност поне едно десетилетие (2000-2012). Сега реално е невъзможно да се настрои софтуерът за диагностично свързани групи, тъй като статистическите данни са фалшиви.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#35] от "solaris69":

  И от кой се изплащат?

 39. 39 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Съдиите се разбунтуваха - лидера им беше уволнен и очернен по правителствените медии.

  Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов може да очаква, че и около него вече се копае за някой скалъпен или истински компромат, и че скоро може да "изтекат" СРС-та с него в главната роля, както стана преди години по времето на Триглавата.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 40. 40 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Здравната каса е поредната държавна институция ,чрез която се източват пари на народа.Боко и компания просто не могат да ги контролират,но искат част от баницата,че са огладнели.

 41. 41 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  "Обясни, че често хората влизат в болницата с формални диагнози само на документи..."

  Не е зле този приятел да обясни, как ще пледира за доверието на хората, ако негови колеги изкараха Малкия Маргин от затвора с тежка диагноза, за да може той да играе във футболен отбор, а след това и въобще да духне от страната? Нека първо се справят с мършата в собственото си стадо, а след това да пледират за доверие на обществото към гилдията. Има свестни лекари, както има свестни съдии, свестни прокурори, свестни полицаи, свестни учители и т.н. Но като цяло тези съсловия са потънали в блатото на общественото отрицание. Корените на това отрицание са у самите тях! Ако те покажат видим стремеж да променят нещата към добро, обществото ще ги подкрепи, защото техните професии са нужни и полезни. За разлика от политиците, социолозите, журналистите, медийните и шоу-недоразуменията, които в българския си вариант са със статута на цирей върху снагата на обществото.

 42. 42 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#34:"ret"]Всяка година се увеличават парите в сектора,какво са орязали? [/quote]

  "Пари в сектора" едно и също ли е с "пари ефективно изполвани за лечение" ?

  Защото да припомним нещо - здравната каса даваше стотици милиони "на заем" на бюджета, та да се плащат милиционерки и съдийски бонуси, докато в същото време отказваше да отпуска пари за животоспасяващи лечения.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 43. 43 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#30] от "ret":

  Баш ме боли курац да Маджарско немало излаз на море.

  Викай ми както си искаш!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 44. 44 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#38:"ret"]До коментар [#35] от "solaris69":

  И от кой се изплащат? [/quote]
  Работодателят ги изплаща на 75 % първите 3 дни - заради евентуални фалшиви болнични.

 45. 45 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#14] от "skiper":


  [quote#14:"skiper"]

  Мутренската каса ли решава на коя дата мога да се разбол

  ея и на коя дата мога да потърся медицинска помощ? [/quote]


  Не позна това е заповед на главната мутра за да има пари за рязане на лентички и субсидии на погребалните агенции .Защото при геноцида на пенсионерите не постигнаха успехи даже и с 2 Евро на ден пенсионерите не измряха сега се готви ново намаляване на населението .

 46. 46 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#41:"Дон Кихот"]Корените на това отрицание са у самите тях! [/quote]
  Защо? Те да са лекари, не "вътрешни афери"! Трябва да има работеща система /което се прави от държавата/, за да се избегнат злоупотребите. Много е смешно това "самоочистване"! Дето се вика - той не е луд дето яде баницата, а който му я дава!

 47. 47 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#42] от "Pavlik Morozov":

  Както казах,Рапон,тая статия дойде дюшеш за такива като тебе,ще има да си пишете до полунощ,ами перкай и не ме занимавай с глупости.

 48. 48 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#40:"ludiakolio"]Боко и компания просто не могат да ги контролират[/quote]
  Как така да не ги контролират?? Я виж какво направи Дянков с парите за здраве на хората! "Пренасочи ги" без да мигне дори!

 49. 49 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#44] от "solaris69":

  И на тебе кой ти ги е орязал,или ти си работодател,А?Как са орязани,че не ми обясни нещо?
  И какво общо имат болничните с тая статия?

 50. 50 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#3:"Beyond"]Може ли да има лимит за уморените пациенти в болниците? [/quote]

  -Това ще е следващата стъпка/предложение/ на НЗОК.-Колко от пациентите да бъдат лекувани и колко оставени да починат,за да се изпълни планът на Касата.За по-голяма прегледност от Касата може да поискат от болниците да въведат и два вида списъци с предварително записване:в единия за лечение,а в другия за умирачка.

 51. 51 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "ret":

  Явно не работиш... Виж си в гугъла за болничните.
  А иначе става въпрос за отношението на управляващите към болните, така че имат отношение болничните.

 52. 52 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#49] от "ret":

  Ей я оди да дадеш дарение на ГЕРБ /.ГРОБ за да може по бързо да се затворят всиччки болници .Смотано племе не вижда че всичко фалира за 3 години ами и голям го вади..Я напиши колко лева внесоха в резерва Гробаджииите а не колко откраднаха ..

 53. 53 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#49] от "ret":

  Единият е за сметка на работника, т.е. един вид "неплатен отпуск" по болест.

  Иначе данъците към Здравната каса и НОИ си се плащат редовно - както от работодател, така и от работник.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 54. 54 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "Музар":

  Моделът на здравеопазване беше сбъркан от самото начало. Това е така, защото здравно-осигурителен фонд/каса по принцип би следвало обслужва осигурени лица. Нормално това са работещите. Българският модел заложи на някои абсурдни решения.

  Първо, за подлежащи на осигуряване да се считат всички, включително и тези, които нямат доходи. В повечето страни, включително и в тези, където няма здравно осигуряване, има болници за бедни, както и болници и хосписи на различни църкви и изповедания. Действително, с много по-ниско качество на обслужването, но все пак... Абсурдно е да очакваш, че някой, който не получава и 1 стотинка, ще се втурне да плаща здравни осигуровки, при това понякога по-високи от тези, плащани от работещите.

  Второ, не стига, че лицата със статут на държавни служители по закон се осигуряват от държавата, но когато държавата "си спестява" да преведе осигуровките на НЗОК, потърпевши са всички осигурени.

  Трето, когато въведе здравното осигуряване, България явно прецени, че с това ангажиментите към здравеопазването са изчерпани. Не случайно от години България е на едно от последните места (ако не на последното) по средства, отделяни за здравеопазване (не само като сума, но и като процент от БВП).

  Колкото до абсурдността на лимитите - здравното осигуряване възниква на базата на модела на застраховането (както и на принципа на солидарността). Както в случай на застрахователно събитие застрахахователят няма правото да откаже изплащането на застраховката, така не би следвало НЗОК да отказва лечение на лице, което си е плащало осигурителните вноски.

  На последно място ще посоча не просто абсурдните, но доказано противоконституционни "трансфери" от НЗОК към МЗ (наместо от държавния бюджет към НЗОК). И какво стана като обявиха трансферите за противоконституционни? Няколко мъмления, че видите ли, всичко било в реда на нещата. Особено това, че преведените пари няма да се върнат в НЗОК.

 55. 55 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Де какво е пипнато от ГЕРБ е заГРОБено!

  Едни пари за лечение останаха и тях искат да спрат, иначе Тиквата Вселенска Бокова в Лондон обещава боксови мачове за милиони, а населението в държавата загива. Другия, Плевнята - той пък кани бизнесмени в България? Сигурно са от погребалния бизнес, с тая здравна каса!
  ОСТАВКА! НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ГРОБ И НЗОК!

 56. 56 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#15:"Музар"]Нещата отиват към системата на комунистическото здравеопазване (управляваща партия БКП) - заболявания само по план! [/quote]

  -Глупости на търкалета.Такива простотии тогава нямаше.Всеки можеше по всяко време да отиде в поликлиника или болница и да бъде лекуван безпланово,без връщане и без никакви проблеми.Или лъжеш,или си роден безпланово,но години след 10 Ноември.

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Прави са лекарите!Никой досега в света не е измислил как да се лимитират болестите и болните чрез идиотски нормативни уредби!

 58. 58 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#56] от "benkovski11":

  АБсолютно подкрепям!
  Тук пишат лица, които не са живяли преди 90-та година и не знаят, че здравеопазването беше абсолютно безплатно и напълно достъпно 24/7! Безотказна помощ от перфектни лекари!

  Тогава на доктора му сваляха шапка по улицата, а съм виждал как дядовците и бабите ни целуваха ръка на доктора като мине. Тогава наистина имаше медицина и изобщо нямаше подобни дивотии като сега как те прехвърлят от болница в болница, щото касата не дава пари да те лекуват!

 59. 59 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#3:"Beyond"]Може ли да има лимит за уморените пациенти в болниците?[/quote]

  Май и такъв ще има, ама като долна граница

 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#54] от "a.sensible":

  Проблемът, който трябваше да се реши с тази Здравна каса е свръзан с комунистическото наследство - през 2000-та имаше предостатъчно хора със сериозен трудов стаж, за които нямаше как да се извадят пари от бюджета и да се внесат като техни здравни вноски за минало време. Сложи в тази група и пенсионерите. Това е само три години след поредния фалит на държавата ни 1997. Трябваше още следващото правителство да предприеме структурни и законови промени, с които поне за навлизащите на трудовия пазар да се осигурят лични партиди и истинско осигуряване. Сегашното, 12 години по-късно, продължава да е на разходен принцип - бюджета на касата се "занулява" с изтичане на счетоводната година. А твоята застраховка здраве - с няколко месеца прекъсване в плащането. Дори и през цялото време да си плащал здравен данък, за няколко месеца губиш всякакви права върху ползването на здравни услуги по осигурителната схема. Реално губиш всичките си пари, внесени в системата. Това е третото правителство, което не само нищо не прави, а и унищожава и малкото (нищожно малкото) направено през 2000 - реално открадна парите за здраве от Здравната каса.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 61. 61 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#53:"Музар"] Единият е за сметка на работника, т.е. един вид "неплатен отпуск" по болест. [/quote]
  Ами и теб някой те е излъгал.
  [quote#51:"solaris69"]Явно не работиш..[/quote]
  Е ти като работиш що не обясниш кой и как ти е орязал болничните,а повтаряш като латерна едни и същи глупости.

 62. 62 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#56] от "benkovski11":

  Парите за здравеопазването идваха от държавния бюджет. Това е връщането към комунистическото здравеопазване.

  О, тогава пари на ръка не се даваха често, но имаше докторски лаф "аз съм диабетик", което означаваше че не приема подаръци като кутия бонбони и/или бутилка уиски, а в кеш!

  По личния въпрос - достатъчно пъти оцелях въпреки тогавашната медицина, още от самото ми раждането.

  Разбира се, в оцеляването ми са участвали лекари със сърце и призвание, но е било въпреки системата, а не благодарение на нея.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 63. 63 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Лекарите са против, пациентите са против. Остава да преброим кои са "за". Май само гербавото ръководство на здравната каса. Ама нека в крайна сметка да приемат лимита за пациентите. Така матряла, дето докара тези на власт, най-после ще изтрезнее. Като му се наложи да търси лекарска помощ и още от отварянето на вратата на болницата започне със стартова сметка от 500 лв. може и да започне да се замисля кой какво прави в тази държава и защо го прави.

 64. 64 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#58:"николай"]Тук пишат лица, които не са живяли преди 90-та година и не знаят, че здравеопазването беше абсолютно безплатно и напълно достъпно 24/7! Безотказна помощ от перфектни лекари![/quote]
  Ха,не ти се е случвало по онова време да загубиш близък и плямпаш какво било.
  Имаше повече случаи от сега на лекарски грешки,но не се съобщаваха в пространството.
  И като си толкова отворен от онова време,я кажи,Райчинов има ли досие от службите?

 65. 65 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Тя простотията по хората ходи ама у тия много се е събрала

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  [quote#4:"etkata"]Тия за Господ ли си имат? Или искат да го разсмеят?[/quote]
  Липсата на пари за закърпване на бюджета кара герберите да пестят от всичко. Затова и прибягват до смешни, а по някога и извратени решения...
  Така е, когато вместо да хвърлиш сили за законово реформиране с цел повишаване производителността и стимулиране на дребния и средния бизнес, си тръгнал като някой просяк да стискаш всяка стотинка.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#60:"Музар"]Проблемъ, който трябваше да се реши с тази Здравна каса е свръзан с комунистическото наследство - през 2000-та имаше предостатъчно хора със сериозен трудов стаж, за които нямаше как да се извадят пари от бюджета и да се внесат като техни здравни вноски за минало време. [/quote]

  -Комунистическото наследство,което и досега се разпродава бе огромно и създадено именно от тези "хора със сериозен трудов стаж",от техния труд.Ама за псевдодемократията и такива, политиканстващите като тебе, проблем са хората.Е успяхте под лозунга "Незабавна смяна и демонтиране на системата" да разрушите не само индустрията и селското стопанство.А за 23 години успяхте и да осигурите "прираст" на населението от почти 9 милиона до почти 7 милиона.

 68. 68 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#64] от "ret":

  Стига си плямпал глупости парите на ГРОБ свършиха т.е. откраднаха ги и сега ги тресе треска от къде да краднат нови пари . На ред са влоговете на хорат и те ще изчезнат както изчезна резерва .. Да им е честито // на печелившите ..

 69. 69 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Чудя се защо протестират лекарите. Ще лекуват толкова колкото им кажат управляващите. Като няма пари за повече - няма да лекуват.
  Да протестират тези за които няма пари. А като гледам точно те реват срещу лекарите. Защо???? Не мога да разбера.

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  [quote#58:"николай"]Тук пишат лица, които не са живяли преди 90-та година и не знаят, че здравеопазването беше абсолютно безплатно и напълно достъпно.......Тогава на доктора му сваляха шапка по улицата, а съм виждал как дядовците и бабите ни целуваха ръка на доктора като мине.[/quote]
  Виж ся как си противоречиш. Кога по комунистическо се е целувало ръка...
  Според мен нещо месиш нещица от преди 1944-та.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ""Държавата в момента няма понятие дори колко лекари й трябват и от кои специалности, а какво остава да знае какви заболявания ще има по региони"."
  В МЗ има хора, които само получават заплати, назначени са да осъществяват контрол, а не го правят. Не им пука за болните, пука им само за колегите им. Минаха толкова години и все чакаме реформа в здравеопазването. Всички са наясно, че с тия талони и тия лимити по клинични пътеки не е добре, въпреки това положението не се променя. В България има много добри лекари и специалисти, как не може да се съберат и заедно с хора от МЗ, от НОЗК, от БЛС, с пациентски организации, дори и с аптекари да се намери най-правилното решение! Да се изготви проект, да се представи на широката общественост, да се обсъди и тогава чак да се узаконят взетите решения.

 72. 72 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#68] от "bokko":

  Нали знаеш,че пред мене не вървиш,ефенди.
  Питай Аамет кой открадна парите.

 73. 73 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#67] от "benkovski11":

  ГЛУПАКО! Точно през 1998 се обръща тенденцията на намаляваща раждаемост и увеличаваща се смъртност!


  А стопанството (и селското, и зараждащото се промишлено) са унищожени още през 1944! През всичките 45 години имаше само пара в свирката.

  Аре, у лево!  Естествения прираст у нас І, в едър мащаб
  http://ikonomika.org/?p=1286

  Естествения прираст у нас ІІ - фокус върху 1989-2004
  http://www.de-zorata.de/sites/oshte-info/oshte.info/004/000105/06/2306/Grafika-2-web.jpg

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 74. 74 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":Съгласна донякъде,но....Какво става,ако се наложи скъпо струваща операция,за която дори и високо платени хора не са натрупали вноски,да не говорим за хората със средни и под средни доходи.Или според Вас те са втора категория граждани?Според мен по подходящо е лична здравна вноска примерно от 5% +3%солидарна вноска,чиято цел да е именно поемането на част от ,скъпо струващо лечение за което личната здравна вноска не достига.

 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  [quote#56:"benkovski11"]-Глупост на търкалета.Такива простотии тогава нямаше.Всеки можеше по всяко време да отиде в поликлиника или болница и да бъде лекуван безпланово,без връщане и без никакви проблеми.Или лъжеш,или си роден безпланово,но години след 10 Ноември.[/quote]
  Не си прав! Виж какво е написал "Музар" в пост #60. Към там написаното, трябва да добавиш, че понеже комунистическта държава не заделяше отделен бюджет за здравеопазване, а беше фалирала, беше оставила хора-пенсионери без здравни осигуровки независимо че десетки години наред беше взимала ежемесечни вноски от бедните и нищонеподозиращи работещи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#62:"Музар"]Парите за здравеопазването идваха от държавния бюджет.[/quote]

  -Е и какво от това.В консолидирания бюджет имаше отделни пера за здравеопазване,образовани,наука,култура,спорт,
  инвестиции и пр.И тогава се плащаха осигуровки/общо 42.5 %/ върху заплатите.Плащаха се от предприятията,но работещите не го знаеха.Знаеха го само онези,които подписваха платежните нареждания-счетоводителит и ръководителите на предприятията.


  [quote#62:"Музар"]Това е връщането към комунистическото здравеопазване.[/quote]

  -Де да беше,ама не е.И поантата в моя коментар в #56 е във връзка с твърдението ти,че е имало "заболявания само по план!".Т.е. прочети сам,на какво съм отговорил-ето какво си написал в #15:"Нещата отиват към системата на комунистическото здравеопазване (управляваща партия БКП) - заболявания само по план!"/ цитат на коментар #15 от “Музар”/

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  [quote#76:"benkovski11"]Парите за здравеопазването идваха от държавния бюджет.- цитат на коментар #62 от “Музар”

  -Е и какво от това[/quote]
  Как какво? Ако държавата е фалирала (нещо което ком-социалистите) направиха поне три пъти по време на злощастното си управление, от къде пари за здравеопазване на пенсионерите. то е нямало за пенсии, той за здравеопазване ми говори.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "Музар":С тая разлика,че по бае Тошово време Пациент след операция се изписваше на 14-ден, след като се свалят конците,хората ядаха сравнително свястна храна,сутрин закуска прясно мляко или чай със сирене,кашкавал,сладко, масло,на обяд супа основно и десерт.Идете и вижте сега на какво се вика пазарна мизерия.

 79. 79 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#60] от "Музар":

  Индивидуални партиди е нормално да има при пенсионното осигуряване. Голямата разлика обаче между пенсионното и здравното осигуряване е тази, че пенсионното е дългосрочно осигуряване, а здравното - краткосрочно. Ако се въведат индивидуални партиди в здравното осигуряване, това на практика би бръкнало в джоба на абсолютно всички, особено младите работници. Направи сметка, ако един работник се осигурява на минимална заплата/минимален осигурителен праг, колко години биха трябвали да се натрупат средства по тази индивидуална партида, така че някой, който сега е на 20-25, да може да "си позволи" болнично лечение. Именно затова принципът на солидарността не бива да се отхвърля.

  Колкото до сравнението между осигуровка и застраховане - казах, че здравното осигуряване (както и другите видове социално осигуряване) възниква(т) на базата на застраховането. Това обаче не означава, че между двете има знак за равенство. Проблемът е в това, че от застраховането май са взели само възможността за губене на права при спиране на плащането на вноски.

 80. 80 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#46] от "solaris69":

  "Дето се вика - той не е луд дето яде баницата, а който му я дава!"

  Но когато този, който дава баницата, разбира кой я яде и се опитва да поправи нещата, се появяват такива като теб, които се стремят да ги насочат в нужното направление. Нужно на тези, които ядат! На принципа на всеобщото отхвърляне, заради самото отхвърляне, независимо какво се предлага. Досега за двадесет и кусур години не се е появило нито едно предложение в тези толкова невралгични области, което да не е било посрещнато на нож, независимо от кого идва! И това се отнася за всички съсловия, които съм упоменал в поста си! Затова няма да имаме здравеопазване, образование, наука, култура, ред, сигурност и справедливост и други неща. Но ще проумееш думите ми, когато попаднеш в ръцете на лекари , или пострадаш от престъпници, или потърсиш защита в съда, или пък децата или внуците ти трябва да получат образование.

 81. 81 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#77:"Храбър"]Как какво? Ако държавата е фалирала (нещо което ком-социалистите) направиха поне три пъти по време на злощастното си управление, от къде пари за здравеопазване на пенсионерите. то е нямало за пенсии, той за здравеопазване ми говори.[/quote]

  Ами тогава да закрием държавата. Или да намалим парите за подслушване. Колкото до "трите пъти" - за два съм съгласен. Третото "злощастно" управление е в момента. Пое управлението с резервен излишък и за има-няма три години го опоска. И, много моля, без оправдания с кризата, сушата и кишата.

 82. 82 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#78] от "neznaiko_2011":
  За храна няма да коментирам.
  [quote#78:"neznaiko_2011"]разлика,че по бае Тошово време Пациент след операция се изписваше на 14-ден, след като се свалят конците[/quote]
  Това беше практиката преди 20 години. Сега в Европа и Америка праткиката е минимално хоспитализиране, най-добре амбулаторно лечение. Предимства - по-малко вътреболнични инфекции, по-евтино, по-удобно за хората.
  В последните 10-15 години нещата много се промениха.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 83. 83 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#77] от "Храбър":

  Сбъркан д=хората се пенсионираха на 50 години и имаше пари сега не се пенсионират изобщо ..

 84. 84 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Начи трябва да отидем до ЗОК та да си вземем билетче че ни е разрешено да се разболеем. А вероятно там (в ЗОК) ще се уточнява от какво точно да се разболеем, и кога - в смисъл ден и час.

 85. 85 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#72] от "ret":

  Само след 1 година ще разберем ама и тези кито го поддържат ..явно крадат

 86. 86 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#58] от "николай":
  [quote#58:"николай"]Тогава на доктора му сваляха шапка по улицата, а съм виждал как дядовците и бабите ни целуваха ръка на доктора като мине. [/quote]
  Само си забравил да пишеш, че водопроводчиците получаваха повече от лекарите. А, лекарите преживяваха от подаръци от "благодарни пациент".
  ПП. Живяла съм и добре помня времето преди 1989.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 87. 87 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#77] от "Храбър":

  Збръчко ако намериш един пищов оди се гръмни но не пиши глупости ,Според теб всичко във вселената почва от глупостите на пожарникаря преди това не е имало хора ..

 88. 88 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1641 Разстроено

  До коментар [#7] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":

  Да ама тогава неусигурените няма да могат да ги лекуват, пък те са ценни гласове за изборите

 89. 89 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  И ние ме против! Това е абсолютно неграмотно предложение, надявам се да не се превърне в решение!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 90. 90 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  И ние сме против. Грешка.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 91. 91 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#78] от "neznaiko_2011":

  Моля милосърдните сестри да не се изказват неподготвени по медицински въпроси.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 92. 92 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#82] от "led_zep.23":Да когато става дума за по-леки заболявания или хирургични интервенции.Но когато става въпрос за например тежък изхемичен инсулт,а пътеката е 5 дни,какво правим?Щото съм минала през този ад да гледам майка си повече от година,жив труп и не го пожелавам и на най-големия си враг.

 93. 93 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#91] от "grand funk railroad":Това изобщо не е вашаа работа.

 94. 94 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Аз пък предлагам да се създадат още поне две здравни каси и проблемите ще започнат веднага да се решават. А, и като здравно осигуряващ се искам да мога да си сменям касата, когато започне да ми излиза с такива номера, че нямало пари - а мен питат ли ме откъде намирам пари всеки месец?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 95. 95 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Аз пък предлагам да се създадат още поне две здравни каси и проблемите ще започнат веднага да се решават. А, и като здравно осигуряващ се искам да мога да си сменям касата, когато започне да ми излиза с такива номера, че нямало пари - а мен питат ли ме откъде намирам пари всеки месец?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 96. 96 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#75:"Храбър"]комунисическта държава не заделяше отделен бюджет за здравеопазване, а беше фалирала, беше оставила хора-пенсионери без здравни осигуровки [/quote]

  -Но беше оставила достатъчно голяма собственост,създадена с труда на същите тези хора.С много малка част от продажбата на тази собственост,биха могли да се осигурят такива средства.Но тя беше разпиляна и съсипана.Както щяха да бъдат разпилени и готови пари за техни/на пенсионерите/ здравни осигуровки, оставени в наследство.
  Мантрата за фалита на държавата може да се ползва за политиканстване,но не е сериозно нещо.

 97. 97 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#92] от "neznaiko_2011":
  [quote#92:"neznaiko_2011"]Но когато става въпрос за например тежък изхемичен инсулт,а пътеката е 5 дни,какво правим?[/quote]
  Това е нещо съвсем друго. Тези пациенти по принцип не остават в болница. Би трябвало да се настанят в санаториум или в отделение за рехабилитация. Да се гледа тежко болен човек наистина е много трудно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK