Още невлезлите в сила правила за паркиране в София ще бъдат изглаждани

"Струва ми се, че има неразбиране в комуникацията между общината и голяма част от хората, които живеят в центъра", каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков

© Николай Николов

"Струва ми се, че има неразбиране в комуникацията между общината и голяма част от хората, които живеят в центъра", каза председателят на Столичния общински съвет Елен ГерджиковАко има недоизгладени неща в наредбата, те ще бъдат изгладени още на първата сесия на общинския съвет след лятната почивка на 13 септември." Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по повод критиките към промените за паркирането от 1 септември. Днес той инспектира как работи буферният паркинг за 1250 автомобила на метростанцията "Цариградско шосе - Интер експо център".


Засега обаче още не е ясно какви ще бъдат промените. Досега основно се оплакват хората, които живеят в центъра, заради по-скъпия годишен винетен стикер за паркиране. В синята зона за първия автомобил месечният абонамент ще е 15 лева, а за година - 150 лева. Тройно по-скъпо ще платят за втора кола - 45 на месец, 450 лева на година. В зелената зона таксата за първия автомобил ще бъде 10 на месец и 100 лева година. Така за втората кола стикерът ще струва 30 лева на месец, 300 лева на година.


Самото паркиране в синята зона нараства от 1 на 2 лева на час. Въвежда се и нова зелена зона, където на час ще се плаща по 1 лев. През август заваляха и първите критики към приетите през пролетта нови правила за паркиране в централната градска част.
Недоволството на част от живеещите в центъра ще бъде изразено в сряда в 17 ч. на протест пред паметника на Патриарх Евтимий. Родиха се казуси кой може да получи стикер, защото наредбата е записано, че само собственик може да получи такава преференция. В крайна сметка общината склони на компромиси без нормативни промени.


До края на септември ще бъдат открити буферни паркинги за 3000 коли.<br />

© Николай Николов

До края на септември ще бъдат открити буферни паркинги за 3000 коли.


"От днес на сайта на Центъра за градска мобилност са качени и доразвити всички условия, на които трябва да отговоря съответният кандидатстващ за винетка и там е описано какви документи трябва да предоставят членовете на семейство, наемателите и притежателите на автомобили на изплащане", каза днес Герджиков. За съпруга или съпругата е нужно представянето на свидетелство за брак, при лизинг и наемател на жилище - договор.


"Стремежът на общината е да ограничи злоупотребите и да каже, че общината има своите начини да проверява законността и истинността на договорите за наем - предупреждавам хората да не злоупотребяват", заплаши Герджиков. До тази сутрин има подадени 1846 заявления, от които са обработени и одобрени 1200. Герджиков съобщи, че документи могат да се подават и през сайта на Центъра за градска мобилност.


Данните на общината показват, че 10% от одобрените са наематели, а 60% са представили документи за родственост със собственика. Като добра тенденция общинарите отчитат, че 10 на сто са платили данъците си ден преди да поискат винетен стикер, което подобрява събираемостта.


Този месец се подават заявления за винетни стикери за паркиране на живеещите в центъра на града.

© Юлия Лазарова

Този месец се подават заявления за винетни стикери за паркиране на живеещите в центъра на града.


"Струва ми се, че има неразбиране в комуникацията между общината и голяма част от хората, които живеят в центъра", каза още Герджиков. По думите му няма никакво затруднение в издаването на винетен стикер за член от семейството, за наемател или за притежател на лизингов автомобил. "Общинският съвет никога не е имал намерение да ограничи това право на хора, които имат законово основание да обитават съответните жилища - било то като наематели или при колите на лизинг", добави той.


Още невлезлите в сила правила за паркиране в София ще бъдат изглаждани

© Николай Николов


Председателят на общинския съвет каза още, че няма как да бъде отменена наредбата заради винетните стикери, както се случи при предишния опит за въвеждането й. Тогава Върховният административен съд отмени таксата от 70 лева на кола на година за паркиране в центъра. "Отмяната не беше заради липсата на мотивировка или, че не се осигурява паркомясто, а защото тогавашният закон за движение по пътищата забраняваше на общината да определя по-голямо време за престой от това, което е заложено в правилника и съответно за синя зона", обясни Герджиков. Сега законът определя, че собственикът на пътя има право да определя цената и времето за престой.И буферните паркинги ще бъдат готови през есента
До края на септември ще бъдат открити буферните паркинги за 3000 коли. Това са вече откритият подземен паркинг на "Цариградско шосе" за 1250 коли, както и предстоящите на "Ломско шосе" за 480 автомобила, на "Бели дунав" - 480 коли, за 150 на Централна гара и на "Черни връх" за 620 превозни средства. "Обмисля се първият месец от експлоатацията им да бъде безплатна", съобщи Елен Герджиков. Днес той инспектира буферния паркинг до "Интер експо център", в който през август, когато трафикът е по-малко, беше запълнен с 500 автомобила. До края на август паркирането там също е безплатно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK