Сергей Игнатов: Ботев остава в учебниците

Сергей Игнатов: Ботев остава в учебниците

© Валентина ПетроваБотев и всички български светии ще се изучават непроменени в училище, както гърците изучават Омир. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов на извънредна пресконференция днес. Той опроверга съобщения в медиите и социалните мрежи, че части от творчеството на Ботев ще бъдат редактирани в българските учебници, тъй като съдържат дискриминация.


Поводът за дискусията около произведенията на Христо Ботев в учебниците е публикуваният миналата седмица доклад на Комисията за защита от дискриминация за стереотипите и предразсъдъците в българските учебници. В него се казва, че народното творчество съдържа дискриминация към Османската империя, но това не може да бъде избегнато за разлика от коментарите и анализите към него в учебните помагала.


Като отговор на доклада на фейсбук страницата на издателство "Просвета" е публикуван текст, подписан от Йоана Томова, председател на управителния съвет на издателството.
В него се задава въпросът "Да редактираме "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище" или да изхвърлим Ботев от учебните програми?". Това е поводът потребители на социалните мрежи да заговорят за желание за намеса в Ботевото творчество, въпреки че подобно предложение не се открива в официалния доклад на комисията. В групата във фейсбук "Национален протест срещу безобразията в България" родители дори заплашиха да не пуснат децата си на първия учебен ден, ако Ботев отпадне от програмата по литература.


Сергей Игнатов заяви категорично, че българското народно творчество няма да бъде редактирано и че ако "мома за женене" е дискриминационен израз днес, то на времето, когато е бил написан, е отразявал реалността. Според него скандалът е породен от некоректно тълкуване на извадени от контекста цитати.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK