Сергей Игнатов: Ботев остава в учебниците

Сергей Игнатов: Ботев остава в учебниците

© Валентина ПетроваБотев и всички български светии ще се изучават непроменени в училище, както гърците изучават Омир. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов на извънредна пресконференция днес. Той опроверга съобщения в медиите и социалните мрежи, че части от творчеството на Ботев ще бъдат редактирани в българските учебници, тъй като съдържат дискриминация.


Поводът за дискусията около произведенията на Христо Ботев в учебниците е публикуваният миналата седмица доклад на Комисията за защита от дискриминация за стереотипите и предразсъдъците в българските учебници. В него се казва, че народното творчество съдържа дискриминация към Османската империя, но това не може да бъде избегнато за разлика от коментарите и анализите към него в учебните помагала.


Като отговор на доклада на фейсбук страницата на издателство "Просвета" е публикуван текст, подписан от Йоана Томова, председател на управителния съвет на издателството.
В него се задава въпросът "Да редактираме "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище" или да изхвърлим Ботев от учебните програми?". Това е поводът потребители на социалните мрежи да заговорят за желание за намеса в Ботевото творчество, въпреки че подобно предложение не се открива в официалния доклад на комисията. В групата във фейсбук "Национален протест срещу безобразията в България" родители дори заплашиха да не пуснат децата си на първия учебен ден, ако Ботев отпадне от програмата по литература.


Сергей Игнатов заяви категорично, че българското народно творчество няма да бъде редактирано и че ако "мома за женене" е дискриминационен израз днес, то на времето, когато е бил написан, е отразявал реалността. Според него скандалът е породен от некоректно тълкуване на извадени от контекста цитати.

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 541 Неутрално

  О, само да бяхте посмели, вашта...

 2. 2 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Оставаше да махнат Ботев, за да освободят място за Бойко...

  Вещица от Овнерог
 3. 3 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Ъъъъъъ недумай! Оставаше и да отпадне.....

 4. 4 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Да благодарим на Него и на герб-просветния министър, че ни позволяват да изучаваме националната си литература и да четем стиховете на Ботев, Каравелов и дядо Вазов....баси, това вече е нашата "1984", Оруел дори в най-страшните си сънища не е предполагал колко е близо да истината....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 5. 5 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Дискриминация към кое? Към миналото ли? Защото тъкмо това би станало, ако се javascript:void(0);махне Ботев от читанките...

 6. 6 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Невероятни неща се случват в Бантустан!

 7. 7 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Май малко излишна истерия се създава от тоя случай. Не мисля, че и в най-смелите си мечти биха пожелали подобно нещо. А така като гледам не са го и правили.
  Имаме едва няколко гении в историята си и отказът от тях е на практика отказ от всичко.

 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Както някой форумен колега беше написал някъде:

  "Историята не се пише от Божо Димитров в учебник издаден от Делянчо Пеевски"

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#6:"reakzioner"]в Бантустан![/quote]
  "Отровено общество" за да сме политкоректни.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 10. 10 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "Сергей Игнатов : Ботев остава в учебниците"

  До там ли стигнаха нещата в "Бащиното огнище"?

  Проклета да е Русия!
 11. 11 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 434 Гневно

  Предлагам цялото правителство да излезе в ПЛАТЕН отпуск до края на мандата си,че простотиите им взеха да ми идват в повече!

 12. 12 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 709 Неутрално

  А бе махайте го бе, за какво да остава....само да мъти децките главици. Нали тУрнахте Боце....

 13. 13 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Това е може би една от най отврарителната черта в българския характер, при всеки повей от изток или запад да си даваме задниците и да губим уверност в националните ни светини!

 14. 14 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Какви чудеса се случват по време на гербарското управление.Бойко и компания- важен елемент от историята на България; Ботев- дискирминатор.Следващите поколения просто ще са увредени на 99%.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Гневно

  А далият предложението , за премахването на Христо Ботев, от учебниците , ще остане ли на мястото си??? Кой плаща заплати на помиярите от Комисията по защита на дискриминацията??? Някой питал ли ме е, дали държавата на която си плащам данъците, трябва да плаща от тях заплатата на подобен морален изрод???

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Гневно

  ...Според него скандалът е породен от некоректно тълкуване на извадени от контекста цитати...

  Абе, Игнатов, абе, михлюз, ако не се бяхте захванали да им ровите костите в тази комисия, че и доклади да пишете в тази насока - колко било нетолерантно и други простотии - нямаше да има и "некоректно тълкуване на извадени от контекста цитати".
  Има си работи, с които заиграване не бива, идиоти такива!

 17. 17 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Циганите били дискриминирани, педалите и те дискриминирани...сега пък Ботев дискриминирал Османската империя?!? Де идиоти, де...

 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  ОК, лято е, ОК, жега е, ОК, няма много новини (ни откриване на магистрала, ни на метро), ама това си е направо изсмукано от пръстите...
  Но вероятно Неговата намеса (предвид че и Той е вече в учебниците) е поставила не6тата на място... нал тъй?!
  По повод учебниците, не е зле да се спомене и "уважението" което Ботев, Вазов и Левски са изпитвали (между другото) към Кремълските обитатели... Но това остава за друга петилетка!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оставаше и да го махнете!

 20. 20 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Представяте ли си, че тези 'хора' от КЗД бяха писали в доклада и как в народното творчество жената била представена като домакиня и сексуален обект?

  Аз питам - къде в "Една българка" жената е представена като домакиня и сексуален обект? Къде?

  И тези от КЗД явно са СЛЕПИ, за да не видят как чалгата и модерната 'култура' непрекъснато представят жената като сексуален обект, толкова свръх-сексуализирана е, че няма нищо общо с едновремешните много по-човешки нрави!

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  [quote#7:"laveol"]Май малко излишна истерия се създава от тоя случай. Не мисля, че и в най-смелите си мечти биха пожелали подобно нещо. А така като гледам не са го и правили. [/quote]

  В САЩ редактираха Марк Твен, защото в книгите си употребявал думите "черен" и "негър" и въпросните бяха заменени с политкоректни такива, бяха премахнати и текстове, считани за расистки, така че, какво пречи и в България един ден да го направят?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Егати манипулацията. Никой не е тръгнал да маха Ботев, но е редно да сложат малко обяснителни текстове и да наблегнат на доста по-коректната теза на Левски, че "врагът ни са не турците, а султана".

 23. 23 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Като се замисля интересно нещо е историята - повече от век по-късно проблемът ни пак е с властоимащите - султани, фараони и каквото още там се народи през 90-те, а ние пак се сърдим на турците.

 24. 24 Профил на paragraf
  paragraf
  Рейтинг: 434 Неутрално

  с Ботев и с боико и с какво ли още не.
  що не помислят как децата да научат нещо.
  пак ако може да е полезно .
  се се сещам за оня виц (закъсахме за прости хора няма кои да работи)

  за да живея трябва непрестанно по нещо да умира.ВЪВ МЕН САМИЯ
 25. 25 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Ако елиминираме за миг разбираемия гняв и емоции, нещата вероятни изглеждат така - всички партии имат интерес от такова гнусно мини-скандалче, Доган да потегне оределите си редици, Боко отново да демонстрира колко се грижи за националния интерес, Боко-опозицията да покаже, че е още жива и мърда....Нещо ми изглежда като несръчно режисирана лятна полит-постановка с цел да не обръщаме внимание на растящата си бедност и безизходица в която затъваме ежедневно...Дори и да е така, е доста гнусно и обидно, че позволяваме да ни манипулират на такова примитивно ниво.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 26. 26 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1385 Разстроено

  До коментар [#21] от "VеnRus 2008":

  И като се сетя и по бай Тошово колко от литературата писана по царско време е била редактирана, то нищо чудно да "изрежат" и Ботев.

  Някога букварчето си спомням, че започваше с "Аз съм българче...", сега обаче не знам с тая толерастия дали изобщо го има дядо Вазовото стихотворение.

  Жената е покана за щастие
 27. 27 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#21:"VеnRus 2008"]В САЩ редактираха Марк Твен, защото в книгите си употребявал думите "черен" и "негър" и въпросните бяха заменени с политкоректни такива, бяха премахнати и текстове, считани за расистки, така че, какво пречи и в България един ден да го направят? [/quote]
  Той Марк Твен си го е казал точно за такива случаи: "Censorship is telling a man he can’t have a steak just because a baby can’t chew it."

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Този път министъра реагира адекватно. Няма да го поздравявам, защото това е едно от професионалните му задължения

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#22] от "Skydiver":

  Философски погледнато и султана не е враг, защото той си има своите имперски цели, както нашите царе и ханове са ги имали някога.

  Та... проблема с разни текстове и изкази е само според НПО-тата и разните структури дето си нямат друга работа, но не и сред хората. Не знам да е имало някога проблем нито с творчеството на Ботев, нито с това на Марк Твен... но псевдотолерантните идиоти са много, но когато се стигне бой да ядът и да са на фронтовата линия никакви ги няма.

  Жената е покана за щастие
 30. 30 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Ботев остава,
  Б. Б. да си заминава!

  www.berbenkov.hit.bg
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  Ами с Елегия к'во прайм?
  Конкретно с това:

  Сочи народът, и пот от чело
  кървав се лее над камък гробен;
  кръстът е забит във живо тело,
  ръжда разяда глозгани кости,
  смок е засмукал живот народен,
  смучат го наши и чужди гости!

  Дали да не се цензурира с едно "тра-ла-ла-ла-ла"?
  Много е актуално, ама некоректно, пустото!

 32. 32 Профил на marinamm
  marinamm
  Рейтинг: 221 Гневно

  http://kzd-nondiscrimination.com/layout/images/stories/izsledwane_na_kzd/KZD-reshenie.doc

  Колеги, а интересно дали въпросният г-н министър е чел този доклад (линкът е по-горе), обърнете внимание на стр. 11, 12 и 13 и ми кажете дали там не пише пряко препоръка да се премахне определен текст на Ботев от учебника, защото е "дискриминиращ и нерелевантен".

  Уважаеми г-н Игнатов, не се гневете на изписаното във фейсбук, а обърнете внимание на въпросните "експерти", писали доклада - най-добре ги уволнете за абсолютна некомпетентност, неграмотност и неуважение към българската култура. Смятам, че човек, живеещ в определена страна, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да познава и уважава нейните култура, традиции, морални устои и ценности и ако иска да пази собствения си етнос, да го прави самостоятелно и не в ущърб на останалите!

  Приключвам с това, че си струва да се отбележи, че докладът, освен че е абсолютно тенденциозен и едностранчив, е написан НЕГРАМОТНО на български език!!!

  Гласувайте за Барт: http://www.dnevnik.bg/fotokonkursi/2012/07/25/1873826_fotogaleriia_bart_the_crazy_cat/?pic=3#picture
 33. 33 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До #21-VenRus 2008- Ми колко му е вместо : "...и самодиви в бяла премяна..." , толерастите да го редактират на: "...и санитарки в бели престилки..."!!!

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#30] от "berbenkov":

  Каква жалка ирония - ГЕРБ и Игнатов "спасяват" на Ботев мястото в историята и литературата!

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#32:"marinamm"]докладът, освен че е абсолютно тенденциозен и едностранчив, е написан НЕГРАМОТНО на български език!!! [/quote]

  Те, грамотните, са и гнусливи повечето

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  [quote#27:"laveol"]Той Марк Твен си го е казал точно за такива случаи: "Censorship is telling a man he can’t have a steak just because a baby can’t chew it." [/quote]

  Просто велик. Казал е и още: "Американците имат свобода на словото и свобода на действията. Те също така би трябвало да имат и разум, за да не се възползват от горните две свободи!" Казано е преди повече от 100 години, а колко актуално звучи, при това не само за САЩ.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Весело

  [quote#33:"kimba3"]и самодиви в бяла премяна..." , толерастите да го редактират на: "...и санитарки в бели престилки..."!!![/quote]

  Никаква редакция, това направо трябва да отпадне, толкова сексистки звучи, представя жената не като човек, а като сексуален обект, какви са тия работи, а?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До #21-VenRus2008- И вместо: "...в устата целунат бърже...",да го редактират на:"...в устата го интубират бърже..."

  Хайде на бас, че за подобна редакция и на форумният псевдопоет berbenkov, не би му дошли на ум!!!Но виж , ако идио_ите от КЗЗ са насреща , може и да стане!!!

 39. 39 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1385 Разстроено

  До коментар [#31] от "xm...":

  Да бе да... ще го махат.... сакън...
  Тя истината дискриминира прочее всички идиоти, без оглед на цвят, етнос, религия... все следствия на географската разновидност.

  Няма да пипате Ботев... неграмотници. на който не му харесва да се измита за някоя северна необитаема ширина.

  Жената е покана за щастие
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  [quote#38:"kimba3"]..в устата целунат бърже...[/quote]

  Ау, порно! При това между мъж и жена! Веднага вън от учебниците. Виж, ако самодивите се целуваха помежду си, а героят ги гледаше, е друга работа, политкоректна, ама сега...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#26:"Невъзпитано русо"]"Аз съм българче..."[/quote]
  "Аз съм българче " също е осъвременено = в оригинала имаше "пръва скрекя е за мене"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "Невъзпитано русо":

  Че Вазов си беше редактиран по Татово. Я си спомни "Шуми Марица"? Ами "Тютюн"? Спомням си колко рових, докато намеря първоначалния оригинал на книгата, за да я прочета.
  Та какво им пречи на наследниците на Тато да редактират и Ботев?
  Ни акъл, ни образование...
  Откъдето повей директивата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 43. 43 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1385 Гневно

  До коментар [#42] от "rapidfire":

  Аз Тютюна го учих 97-а и си го четох в препечат на оригинала. Соц. варианта не съм го отваряла даже...

  ...но Ботев не си го давам изобщо. Пича е загинал на 28 годишна възраст, млад, млад, още неузрял даже и ни е оставил толкова много, а тия дето две приказки на кръст не могат да вържат ще ни обясняват на всички кое било толерантно и кое не в творчеството му.

  Жената е покана за щастие
 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#32] от "marinamm":

  Е какво се учудваш, като двама от ръководителите на проекта са турци?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#43] от "Невъзпитано русо":


  МанЕчко, си ми чадо. Ботев не е "пич", Ботев е светиня.
  А тия дето са се наплодили напоследък по света и се опитват да пренаписват историята и да ни принуждават на черното да викаме бяло, единственото, което ще успеят да направят е да доведат някой нов Хитлер. И тогава ще видим наше чудо, та ничие...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 46. 46 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#45] от "rapidfire":
  евреите ни накараха да се страхуваме в собствения си дом , но от БОТЕВ , никои българин няма да се откаже тои е светиня , ТОИ НЕ УМИРА

 47. 47 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Ако Ботев беше отпаднал, Сергей трябваше да си ходи, защото
  Народът щеше да го прогони като бясно куче с тояги!!!

  Абе чудя се, ние даваме ли акъли на хамериканците как да се отнасят с Вашингтон, Линкълн, генерал Лий, Винету и прочее техни Национални герои!!!

 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Към комисията по дискриминация: историята се учи такава, каквато е, а не избелена и стерилизирана. Ботев е реална личност със своите си възгледи и те трябва да присъстват нередактирани в учебниците. Пък ако учениците искат да обсъждат как звучат в съвременен контекст--дискриминативно, патриотично и т.н.--да обсъждат: лошо няма.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#47:"Дедо Либен"]Абе чудя се, ние даваме ли акъли на хамериканците как да се отнасят с Вашингтон, Линкълн, генерал Лий, Винету и прочее техни Национални герои!!![/quote]

  Дедо Либене не се разстройвай де те и тука никой не смее да дава акъл за Винету.
  За сметка на това виде ли колко '' Българи от ново време '' сме имали все раждани по Еньов ден които даже и по Ингилизко ги нема а ти сега ще хортуваш за дедо Хаджи Генчо и даскалъка му.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 50. 50 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1014 Разстроено

  С творчеството на Ботев се съдържа дискриминация към Османската империя? И чии интереси са се засегнали- тези на международен субект, който вече не съществува? Нима Османската империя е била някога понятие, зад което да стои един-единствен волеизлиятел, който се е чувствал дискриминиран и как днес мъдрите ни политически админи са чули воплите му? Може би трябва да насочат своите детективските цензур-търсения към 18- ти, 19-ти век, когато се ражда алюзията в западния свят, че Османската империя е "болен човек". Изобщо, как някои се сещат да пишат подобни глупави анализи и оценки?

  Smile, smile, a little baby!
 51. 51 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#34] от "xm...":

  Какво е ироничното тук?
  Нима всичко, което прави това правителство не ти харесва?
  Ако е така имаш проблем с обективността.

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 52. 52 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До #40-VenRus- Много жени,VenRus много жени !!! Да не би да изкарат Ботев сексманяк, или пък Хаджията,пази боже!!!

 53. 53 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1014 Разстроено

  "Сергей Игнатов заяви категорично, че българското народно творчество няма да бъде редактирано и че ако "мома за женене" е дискриминационен израз днес, то на времето, когато е бил написан, е отразявал реалността"

  А тогава как не са се сетили да разнищят "женомразеца" Далчев? http://www.irp.oist.jp/raikov/dalchev/stmomi.html Както и да се обсъждат фрази, които са част от фолклорното ни наследство и бит, истината е, че те така или иначе са съществували и днешното им изучаване позволява да се стигне до същинския начин, по който предците са ни живеели. Това означава родствено и национално да имаме памет кои сме. Ботев не е тясно литературен източник на познание, неговото творчество е исторически насочващо и значимо.

  Smile, smile, a little baby!
 54. 54 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  За всички купени странници от агенции и измислени фондации, които искат само да живеят, а не да изживяват, преживяват... и за които само купените им думи и нарочни дела са смисъл... за да се препитават.

  Христо Ботев

  Странник

  Бързай, странник, върви скоро

  къща бащина да стигнеш,

  пред къщата играй хоро,

  през хорото ти ще минеш.  "Добре дошел", ще ти кажат

  деца, баби и подевки;

  а момите - те играят

  подир дружкини засевки.  Няма нищо! Други зема

  тази, що си нявга любил;

  но и за теб моми има:

  бог не си с камъни бил.  Ще излезе стара майка

  да посрещне мила сина,

  ще заплаче, ще завайка:

  "Син дочаках от чужбина!"  Ще прегърне мъжка снага,

  а ти нейни стари кости;

  ще чуйш майчина си тъга,

  ще чуйш нейни думи прости.  Ще чуйш, ала недей плака,

  първо либе че сгодили,

  друга вест те тебе чака -

  за баща и братя мили!  Турци тейка ти убиха,

  братята ти и двоица

  полежаха, па изгниха,

  отровени във темница.  Но то нищо! Ти да си жив,

  баща скоро ще да бъдеш, -

  бог е добър и милостив,

  а ти трябва род да въдиш.  На, че плачеш! Ех, жена си!

  За жени е плачът даден,

  за жени, за сиромаси:

  ти не си ни гол, ни гладен.  Речи тамо: "Бог да прости",

  на попове по патрихил,

  на трапеза свикай гости,

  пък бъди, какъвто си бил!  Земи жена хубавица

  или грозна със имот;

  народи рояк дечица

  и с сюрмашки ги храни пот.  Тъй глупецът, тъй залита

  да прекара добър живот,

  и никога не се пита

  човек ли е той или скот!

  Smile, smile, a little baby!
 55. 55 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Някои неща трабва да се променят, ако ще трябва да се обучават децата на тях. Както се крие за Левски, дето е убивал деца, така трябва да се цензурира леко и Ботев, защото вече не сме под турска влас...И не само той! Гогол в Тарас Булба, възхвалява казаците, които убиват и ограбват полските градове и режат гърдите на полякините!!! Времената са се променили, а цензурата не е нова. Връщам се на Ботев. В "НЕЙ" мисля че се казваше едно от стихотворенията му, той иска да убие мъжа на любовницата си. Това стихотворение не се изучава и не се е изучавало, от учениците, а Ботев има- няма 20 стихотворения. Също не би трябвало да се премълчава, че Ботев е социалист или че е плагиатствал. Иначе за мен Ботев е може би най- големия, но всеки си има дефекти...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 56. 56 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Абе какво се чудите, тука един журналист преди време написа култовата фраза - "патриотизъм, с извинение" и когато избуших, политкоректните ми наплякаха минуси.
  Не че ми дреме, само се почудих, колко хора са склонни да се откажат от род, история и родина в името на доктрината последен моден писък.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 57. 57 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#55] от "Vince":

  И ако е така, защо не предложиш да се цензурира и библията, в която на всяка страница се говори за секс, убийства, измами, прелюбодейства и предателство?
  Децата трябва да се учат, преди всичко на честност, а това, че изторията, животът и хората са такива каквито са е наши грешки и с прикриването им нито ние нито те стават по-добри.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 58. 58 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#57] от "rapidfire":

  Аз не предлагам, а само споделям мнението си. Библията е доста гадна и тъпа дебела книга. И Тя и Коранът би трябвало да се цензурират. Но Коранът и Библията не се изучават в училище. За Библията и за вярващите, и за църквата Ботев говори с доста интересни стихове

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 59. 59 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Ето и кои са авторите на тази гнусна антибългарска провокация, само адвокат Мусорлиев е гласувал "против", всички останали са били "за", сега надявам се нещата стават повече от ясни:

  Ана Страшимирова - ГЕРБ председател на Комисията за защита от дискриминация
  Баки Хасанов Хюсеинов - БСП -
  Сабри Ахмедов - ГЕРБ
  Кемал Еюб Адил- ДПС .
  Атанас Мусорлиев - АТАКА

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 60. 60 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#29] от "Невъзпитано русо":

  Проблема е продукта. Антитурската реторика има неприемливо количество поддръжници, а антиромската е направо приета за обществен стандарт.

  Ако образователната система произвежда тези лумпени значи очевидно има проблем.

 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "...В него се задава въпросът "Да редактираме "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище" или да изхвърлим Ботев от учебните програми?" Г-жа - имам за Вас едно предложение- защо вместо това не се откажете от бг. гражданство и просто не станете турска гражданка - тогава няма да сте принудена да изучавате "дискриминационна" българска литература, а турска литература! И да- изключително спорен е въпросът от кога датира ТУРСКАТА/ не османската/ литературна традиция при положение, че Р. Турция възниква през 1924г., тя е правоприемник на Османската империя, а в самата Османска империя едва с Конституцията й от 1877г. се равнопоставят всичките й поданици! Та- я кажете, "високоуважаема", от кога имате османска литературна традиция, изразена именно в СТИХОВЕ, РАЗКАЗИ И ЕСЕТА?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#55:"Vince"]Също не би трябвало да се премълчава, че Ботев е социалист или че е плагиатствал. [/quote]
  Къде , бе , ИДИОТ БЕЗРОДЕН,Е ПЛАГИАТСТВАЛ БОТЕВ? ЗАЩО ЗА НИТО ЕДИН ТУРСКИ ПОЕТ ОТ НЯКОЕ СВЕТИЛО ОТ РАНГА НА ВИКТОР ЮГО НЕ СЕ Е ИЗКАЗАЛ ТАКА "ГЕНИЯТ НА ЕПОХАТА" ,А? РЕШАТ НУРИ СЪЗДАВА ЧУЧУЛИГАТА ЕДВА ПРЕЗ 1922Г.- КОГАТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА Р. ТУРЦИЯ!
  [quote#55:"Vince"]Както се крие за Левски, дето е убивал деца, така трябва да се цензурира леко и Ботев, защото вече не сме под турска влас...[/quote] ИМЕННО ЗАЩОТО СЪЩЕСТВУВА Р. БЪЛГАРИЯ, ИМАМЕ ПРАВО ДА ИЗУЧАВАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ КЛАСИЦИ! КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ТУРЧИН- ДА ОТИВА В ТУРЦИЯ ИДА ИЗУЧАВА ИСТОРИЯТА И ЛИТЕРАТУРАТА НА ТУРЦИЯ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#60:"Skydiver"]Антитурскта реторика има неприемливо количество поддръжници, а антиромската е направо приета за обществен стандарт. [/quote]
  ОТ КОГА ТЕЗИ ДВА ЕТНОСА ФОРМИРАТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ? ДЪРЖАВАТА Е БЪЛГАРИЯ - ЗАЩО В ТУРЦИЯ НА СЕ ИЗУЧАВА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ В ДЪРЖАВНИТЕ ТУРСКИ УЧИЛИЩА, ПОГЛЕДНАТА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БЪЛГАРИТЕ, М? АКО СЕ ПРОДЪЛЖАВА С ТАЗИ "ДЪРЖАВНА' ТЕНДЕНЦИЯ НА ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, ТРАДИЦИИ И БЪЛГАРСКО ЛИТЕРАТУРНО НАСЛЕДСТВО, НАИСТИНА ЩЕ СЕ ПОЯВИ НОВ ХИТЛЕР И ТОЙ ЩЕ БЪДЕ НАЙ- ЧИСТ БЪЛГАРИН!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До #-58-Vince- "И Тя /Библията/ и Коранът би трябвало да се цензурират"........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Я пак !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 65. 65 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До #59-аppen 13 - Хайде Баки,Сабри и Кемал са ни ясни, ами тази Ана Страшимирова помакиня ли е , ква е , че толкова мрази българите и българското???

 66. 66 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До #60-Skydiver- Проблемът на българската образователна система се крие във всичко друго, но само не и в поезията на Христо Ботев, нито в реалистичния прочит на историята 'и!!!

 67. 67 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  До #62-dqdomart- Доколкото ми е известно, единственият български писател, чието име е изписано върху стената на Сорбоната, в знак на признателност за приноса му към световната литература е това на Христо Ботев!!! Не ми е известно, французите да са изписали там в знак на преклонение името на турски автор!!!

 68. 68 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#63:"dqdomart"]ОТ КОГА ТЕЗИ ДВА ЕТНОСА ФОРМИРАТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ?[/quote]
  Така е, но не бива да се пропагандира, че представителите на тези етноси са някакви зли нечовеци.

 69. 69 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#65] от "kimba3":
  Уви, не позна...класическа провинциална герб-калинка от Варна, местно ку*ве, бившо адвокатче на ТИМ, което преподава нещо си в пародията на университет- варненския свободен....естествено с блестяща кариера в герб, има си хас....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#68] от "Отнесен":
  ?????????????????????????????????????????????????????????
  Това във връзка с творчеството на Ботев ли го пишете?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#70] от "dqdomart":

  Не, във връзка с вашия коментар конкретно. Омразата към малцинствата не можем да я обвързваме с творчеството на Ботев.

 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#71:"Отнесен"]Омразаа към малцинствата не можем да я обвързваме с творчеството на Ботев.[/quote]
  От кога не харасването на малцинствата = омраза, публично пропагандирана към малцинствата и осъществяваща престъплението "пропагандиране на език на омраза"? Въпросът ми е съвсем резонен и е свързан с трактовката на българската история през очите на българите в турските държавни училища! Защото някой от КЗДискр. иска ТУРСКАТА трактовка на българската история да влезе в българската учебна програма, като се "редактира" творчеството на Ботев! За това писах- който се чувства засегнат от творчеството на Ботев и стиховете му- да си отиде в държавата, а не да изисква от българите да не изучават своят световен класик!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#72:"dqdomart"]харасванео[/quote] харесването

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 74. 74 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 640 Неутрално

  .......................................................
  Тъй върви светът: Лъжа и робство
  на тая пуста земя царуват!
  ........................................................

  Проклета да е Русия!
 75. 75 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#55] от "Vince":
  кога ЛЕВСКИ е убивал деца бе , ако си ми пред о4ите просто ти е бедна фантазията , какво бих ти направил

 76. 76 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#74] от "КДС":
  кдс умен , 4овек си тези евреи ни разказаха играта и на европа и на америка , не мога да си обясня няма ли сила която да им се противопостави , става въпрос за оцеляването ни

 77. 77 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#72] от "dqdomart":

  Честно казано, за мен няма разлика между публичното злобно "не-харесване" на малцинствата и омразата към тях. Ако не виждате мястото на малцинствата в днешното общество, значи очаквате по някакъв мистериозен начин тези малцинства да "изчезнат" от нашата държава. И тъй като няма никакъв начин това да стане от самосебе си, следователно най-вероятно се надявате да им се помогне да изчезнат. А това, че за пропагандирането на надеждите и очакванията си използвате творчеството на Христо Ботев, си е ваш проблем. Историческите реалности тогава са били едни, а сега са други.

 78. 78 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1385 Разстроено

  До коментар [#56] от "rapidfire":

  Не до доктрина, а до няколко пършиви сребърника.
  Не знам за Хитлер, но и аз мога да свърша работата му и да лиша човечеството и планетата от вредна плът, че да не тежи безполезно.

  Жената е покана за щастие
 79. 79 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#77] от "Отнесен":500години сме били под турско робство , клали са ни и пак сме оцеляли , ние се борим за оцеляването си и пак няма да из4езнем , великия БОТЕВ винаги би бил в сърцата на истинските българи , облякъл е новите си дрехи и е знаел , 4е смърта е близо , за БЪЛГАРИЯ ТЕ УМРЯХА!

 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#77:"Отнесен"]Честно казано, за мен няма разлика между публичното злобно "не-харесване" на малцинствата и омразата към тях.[/quote] За Вас може и да няма разлика, но за БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ ИМА. Човек може ДА НЕ ХАРЕСВА МАЛЦИНСТВАТА , НО ДА НЕ НАРУШАВА ПРАВАТА ИМ И ДА НЕ ПРОПАГАНДИРА "ЕЗИК НА ОМРАЗА". Всъщност - не съм чула нито един българин да обижда друг с "гяур"- странно- тази обида се произнася от някои бг. граждани от небългарски етнически произход- като кирил рашков например - и за това е съден и осъден.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#77:"Отнесен"]А това, че за пропагандирането на надеждите и очакванията си използвате творчеството на Христо Ботев, си е ваш проблем.[/quote] Е- това го кажете на председателя на комисията за защита от дискриминация- не на мен!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#78] от "Невъзпитано русо":
  хиляда процента новия адолф ве4е се е родил

 83. 83 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#79:"dgidgo"]за БЪЛГАРИЯ ТЕ УМРЯХА![/quote]
  Дори героичната смърт не е хубава. Ако България е подложена на твърде много героична смърт, тя все така ще изчезне. А да ти кажа, много повече загинали България е погребала във войните след освобожедението.

 84. 84 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  боико не те ли е срам да петнят памета на БОТЕВ , БОТЕВ е в сърцата на милиони българи , ТОИ НЕ УМИРА

 85. 85 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#83] от "Отнесен": БОТЕВ и ЛЕВСКИ са наи великите българи и не може да позволим некви ориенталци да се гаврят с памета им

 86. 86 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#83] от "Отнесен":ти за какво би умрял , ти за свободата си дори не би се борил , ти дори смисъла на думата свобода не ти е ясен

 87. 87 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До #69- аppen13- Ааааааа, заради такива , като най-най-най-най-Новият Варненски университет, дето учат за всичко ли Турция спря да ни признава дипломите!!!???!!! Доколкото разбрах, на единият от фатмаците, основатели на ТИМ , тези помияри са му подарили ВТОРА диплома за висше образование-специалност АРХИТЕКТУРА, без да се е вясвал на нито една лекция разбира се !!!!!!!! Другата му диплома, доколото се сещам му е подарена от най-най-най-най-най-новия Югозападен Университет!!! И СЕТНЕ СЕ ЧУДИМ , ЩО НИ Е ТАКЪВ КАПИТАЛИЗМА!!! Доколкото ми е известно ТИМ съществуват, само и единствено на благоволението на САЩ!!! Малко да си повярват и ще гледат тревата отдолу!!! ТА КАЗВАШ ТАЗИ,НА КОЯТО ТУРЦИЯ НЕ 'И ПРИЗНАВА ЗАВЕРКИТЕ, е решила да я впечатли с ДРУГИ умения!!!

 88. 88 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#76:"dgidgo"]тези евреи ни разказаха играта и на европа и на америка , не мога да си обясня няма ли сила която да им се противопостави , става въпрос за оцеляването ни [/quote]

  Ама нали сега за Ботев говориме...
  А на въпроса: Един им се противопостави и то - доста успешно. Сега в Германия даже името му е забранено.

  Проклета да е Русия!
 89. 89 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#86:"dgidgo"]ти за какво би умрял , ти за свободата си дори не би се борил , ти дори смисъла на думата свобода не ти е ясен[/quote]
  Виж сега - ако твърде много вземем да умираме за свободата си, ще умре българския народ изцяло. Ето това е смисъла на "да се бием до последна капка кръв". Може би има някои сили, които имат интерес българския народ да се самоубие, при това с желание и гордо. Предполагам се досещаш, че каквато е немощна България в момента, една война би била последната в нашата история. Като имаш предвид и с какви средства се водят съвременните войни. Та, ако те радва, че България ще изчезне и ти ще умреш, за да постигнеш това - твоя си работа.

 90. 90 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#88] от "КДС":
  кдс , а кои е поставил на власт политиците ни , нали боико се хвали сикрет сървиз на крака ни доидоха , кои командва , кдс в европа предстои кървава гражданска воина , новия адолф е роден , БОТЕВ кои иска да го изкара от у4ебниците , тези които вкараха в европа арабите , пакистанците и всека друга измет

 91. 91 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#85:"dgidgo"]БОТЕВ и ЛЕВСКИ са наи великите българи и не може да позволим некви ориенталци да се гаврят с памета им[/quote]
  Аз също много уважавам Ботев и Левски. Но според мен те са се борили срещу лошото отношение, което е имала голямата империя към малкото друговерско малцинство. И това, което ме притеснява е, че някои хора пропагандират да правим спрямо малцинствата това, което Османската империя е правила спрямо нас, тоест да ги изчистваме. Това не е хубав пример и не вярвам, че Ботев и Левски биха го похвалили.

 92. 92 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#87] от "kimba3":
  Благодаря ти+++++++++++, доста по-добре описа картинката и участниците в тази абсолютна свинщина и гавра с България и нас самите...но това е положението, типично мутрогерб-скандалче, с полуграмотна мутрокалинка продала страната си не за 30, а за три шорошки сребърника /Отровно общество е ГЛАВЕН спонсор на тази гадост/....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 93. 93 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#89] от "Отнесен":в това положение е и гръцкия народ и испанския и италианския и френския и полския и цяла европа 500 милиона и 50 милиона ислямисти ,които ни ги натресоха , такива като бреивик са само на4алото , не мисли , 4е белия европееци американец стои с скръстени ръце и 4ака да го претопят

 94. 94 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#91] от "Отнесен":когато ти покажат , 4е не си желан , куфарите и у дома , аз не съм тръгнал към ислямските държави , тях , кои ги е канил в европа

 95. 95 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#93:"dgidgo"]в това положение е и гръцкия народ и испанския и италианския и френския и полския и цяла европа 500 милиона и 50 милиона ислямисти ,които ни ги натресоха[/quote]
  Ами виж сега - аз мюсюлманите не мога да ги държа отговорни за половинвековната политика на расова, етническа, религиозна и културна толерантност. Ако си излъгал няколко поколения емигранти, а накрая им кажеш - съжалявам, излъгахме ви, сега ще ви напъхаме в газовите камери, значи съдбата на Европа ще бъде дори по-лоша от тази през ВСВ, когато запоследно се опитваха да направят Европа расово и културно хомогенна.

 96. 96 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#91:"Отнесен"]Но според мен те са се борили срещу лошото отношение, което е имала голямата империя към малкото друговерско малцинство. [/quote] Тцъ, тцъ, тцъ- гърци, сърби, черногорци, българи, румънци, - те всички били "малко друговерско малцинство"?! Разбирам- пропагандата на турският официален прочит на историята на Османската империя трябва да получи подобаващо разпространение на териториите на бившата Османска империя , които сега са територии на суверенни държави, нали

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 97 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#95] от "Отнесен":бе каква газова камера ве , 4овек вси4ки турци в белгия , германия , европа са с турско самосъзнание и турско поданство имат си родина турция да си ходят там

 98. 98 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#78] от "Невъзпитано русо":

  Леле! Много си люта. Имай само предвид, че едно е да се приказва, друго е да гледаш човека в очите докато натискаш спусъка.
  Или ти ще оставиш друг да го прави?
  Остави тези приказки, надявам се да си с нормален разсъдък. Въпросът е, че тези неща не стават насила. По времето на Ботев, турците тормозещи българите са били безусловният враг, днес циганите са заели тяхното място. Ако циганите започнат да спазват законите на обществото, всички езици на омразата, дискриминации и прочие ще отзвучат за едно-две поколения.
  Ама чудеса не стават, дори и по Коледа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 99. 99 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#97:"dgidgo"]имат си родина турция да си ходят там[/quote]
  Може би не разбираш добре, но в момента в който започнеш да ги караш принудително да се прибират в Турция, значи си станал нацист и историята ще се отнесе към теб както към предишните нацисти.

 100. 100 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#98] от "rapidfire":
  надявам се искрено ромите да си намерят по добра нова родина в ес , правителството може да им помогне като спре парите към тях по някакъв умен на4ин , да не изглежда дискриминация

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK