Фандъкова: Без синя зона ще сме европейци, ама не съвсем

Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира изграждането на кръстовището на две нива при Телевизионната кула

© Николай Николов

Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира изграждането на кръстовището на две нива при Телевизионната кулаСтрува ми се, че всички искаме да сме европейци, обаче не съвсем. Ако може правата да са ни европейски, но ограниченията ни да не са". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод критиките към новите правила за паркиране в центъра на София, които ще влязат в сила от 1 септември. Днес тя инспектира как се движи строителството на кръстовището на две нива на Телевизионната кула.


"Въвеждането на новите правила и промените в зоната за платено паркиране целят намаляване на трафика в центъра на града, което е в интерес на всички. За да има по-малко вредни емисии, за да има по-малко шум", добави Фандъкова. По думите й платените зони за паркиране са практика във всички европейски столици.


Фотогалерия: Изграждането на кръстовището на две нива при телевизионната кула върви по график >


Фандъкова потвърди думите от вчера на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, че наесен ще има промени в наредбата там, където е нужно. Най-вероятно това ще се отнася за винетните стикери за паркиране, които се издават на живеещите в центъра. Тази вечер има организиран протест пред паметника на патриарх Евтимий на недоволни хора.
"Другият вариант е всеки да паркира където иска, но мисля, че това няма да облекчи никого", каза още Фандъкова. Тя припомни, че от септември ще бъдат открити всички предвидени досега буферни паркинги, които ще са за общо 3000 коли.


До края на ноември трябва да бъде отворено движението при Телевизионната кула

© Николай Николов

До края на ноември трябва да бъде отворено движението при Телевизионната кула


Кметът също така вижда и известно политизиране на проблема. "Политически сили се присъединяват или може би са си в началото на тези протести. Разбирам гражданите, които живеят в центъра, но не виждам отрицание на всяка страна от опозицията, защото не може да се решава нито един проблем на града", обясни тя.Строителството на кръстовището на две нива при Телевизионната кула на бул. "Пейо Яворов" и бул. "Драган Цанков" в София се движи в график, показа инспекцията на Йорданка Фандъкова. Кметът обясни, че графиците ще се коментират всяка седмица, ако през есента има по-сериозни дъждове, които биха възпрепятствали работата. По план движението трябва да бъде отворено в края на ноември. Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов обясни, че с пускане на кръстовището с 5 пъти ще се намали времето за преминаване в участъка на Телевизионната кула.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK