Задава се безконтролно и произволно строителство из паметници на културата

Ако поправките бъдат приети, еднолично от министъра на културата Вежди Рашидов ще зависи всяка една дейност в обекти паметници на културата, а за археологията няма да бъдат питани археолозите

© Юлия Лазарова

Ако поправките бъдат приети, еднолично от министъра на културата Вежди Рашидов ще зависи всяка една дейност в обекти паметници на културата, а за археологията няма да бъдат питани археолозитеБезконтролно строителство с възможност за тотален произвол в археологически старини и паметници на културата би могло да настъпи съвсем скоро. Това ще стане възможно, ако промените в закона за културното наследство, пуснати за съгласуване на сайта на Министерството на културата, станат факт.


Измененията концентрират в ръцете на министъра на културата цялата власт по разрешаване и контрол на дейности в обекти - паметници на културата, и в същото време дават възможност за свободно "адаптиране", "използване" и "приспособяване" на тези ценности без ясни критерии за изискванията към случващото се.


Днес и от Асоциацията на българските археолози възразиха остро срещу готвените промени. На практика те ще дадат възможност на група хора да правят каквото си искат и няма да има кой да ги спре или да възрази, заяви пред "Дневник" председателят на асоциацията Тотко Стоянов.
Произволът е заложен в цялостната концепция и редица от текстовете.


Според едно от измененията консервацията, реставрацията и адаптацията на културни ценности вече освен всичко друго ще включва още "използването и приспособяването на културните ценности за нуждите на обществото". Никъде не е казано как се преценяват тези нужди и какво могат да включат те. Навремето срещу подобен текст, отварящ широко вратата за всевъзможни намеси в сгради - паметници на културата, остро възразиха и от прокуратурата и след намесата им разпоредбите бяха редактирани. Сега обаче отново се прави пореден опит за прокарване на подобни изменения.


В промените сега е казано, че трябва да се пази автентичността на обектите. Но тук идва въпросът как се определя тази автентичност - нова разпоредба гласи, че това става на базата на "голямо разнообразие от източници на информация – материални, писмени, устни, метафорични". Така може да се изнамерят няколко души, които да си "спомнят", че даден обект е изглеждал по определен начин, и няма да  е нужно да се търсят снимки или други източници, а паметникът да бъде приспособен както е изгодно на инвеститора, коментират археолозите. И питат как е възможно за данни да се ползват метафорични или устни източници.


Археолозите пък "изчезват" при даване на мнение и изобщо изработването на проектите за консервация и реставрация на археологически обекти. Досега те са се изготвяли от проектанти, но при задължителното участие на лицата, получили разрешение за извършване на археологически проучвания. Сега това изискване за съгласуване с археолога, работещ на обекта, изцяло отпада.


В същото време от асоциацията на археолозите сигнализират и за редица текстове, концентриращи властта лично в министъра на културата, който на практика ще стане човекът, от чиято воля ще зависят всички намеси в археологически обекти и паметници на културата. Според археолозите на няколко места се прави опит да се заблудят хората, че ще има някакъв вид съгласуване с експерти и съветване, но на практика дори в тези съвети нещата са така написани, че ще влизат само послушни хора или такива, чиято заплата и назначение зависи от министъра.


Такива са случаите с досегашния институт за паметниците на културата и със съвета за теренни проучвания към министъра. Институтът ще бъде преобразуван в държавно предприятие, научноизследователските му функции силно се орязват, а мнението му по намеси в паметниците на културата няма да се изисква. На практика министърът еднолично ще съгласува всяка намеса, и то във всички обекти - и от национално, и от местно значение.


Той ще одобрява заданията за проектиране, плановете за опазване и управление, устройствените схеми и планове и инвестиционните проекти за всички културни ценности. Министърът ще съгласува и заданията за проектите на музейни сгради и на постоянните експозиции на музеите. Макар досега институтът за паметниците на културата да даваше становища по обектите с национално значение, а съветът за изобразителни изкуства да се произнасяше по останалите въпроси, преди министъра да вземе своето решение, сега тази процедура по търсене на експертно мнение отпада.


Министърът ще трябва да се консултира със специалисти само при инициативите и документациите за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното премахване.


Преобразуването на института за паметниците на културата в държавно предприятие също ще подчини изцяло институцията на министъра, който ще отговаря за назначенията и преназначенията след трансформацията. От асоциацията на археолозите са пресметнали, че подобна ще е ситуацията и в бъдещия съвет за теренни проучвания, където според асоциацията превес ще имат хората, близки до изпълнителната власт.


Друго изменение, срещу което се очаква остро да възразят търговците на културни ценности, е въвеждането на задължение и строга санкция, ако те не поискат идентификация на предметите, които ще продават. Продажбата на неидентифициран предмет ще се наказва с имуществена санкция  в размер от 10 000 до 15 000 лв.


Миналата година управляващите пък провокираха напрежение заради новите правила за търговията и използването на изображения на културни ценности, като поискаха всеки продавач на сувенири или пък на продукти, на опаковката на които има културна ценност, да има договор със собственика на съответния предмет или обект. Сега измененията ще облекчат този режим, като само ще трябва достъпът или използването на съответните предмети и обекти да е според изискванията на собственика или за опазването им.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 515 Весело

  щом населението одобрява-нека се строят паметници

  скулптурите нали къщи хранят

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Повечето от културно-историческите старини в Западна Европа, на които се чудим и маем, са всъщност "възстановени"....

 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сега безконтролно ги подпалват лекичко и ги оставят да рухнат и после пак същото, т.е. само ще се чака малко по-малко преди да започне бетонирането.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Абе да се чуди човек, ако отговаря един човек не е ли по-лесно да му се търси отговорност? Че като се сетя как 12 държавни отделения се занимаваха с незаконните строежи на язовир Ивайловград и накрая се оказа, че сградите са незаконни, но нито една дирекция не е виновна?!?!?!?

 5. 5 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 958 Разстроено

  То освен безконтролно ще бъде и безкрупулно строителство!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Виждам пряка връзка между тази новина и заглавието на една съседна статия: "Свинари рушат древните рисунки в платото на Наска".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Това е безотговорно към историческото наследство. Каква е гаранцията, че поредният министър на курлтура няма да е пълен неграмотник, но за сметка на това комерсиален тип?

  Хайде да не говоря лоши неща за сегашния, ама помним "културната" Нина Чилова от НДСВ, дето разбираше от туризъм и бизнес, но мислеше Златю Бояджиев за композитор.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1569 Разстроено

  "Произволът е заложен в цялостната концепция и редица от текстовете."

  Това като да е обоб6тение на 3-те години "управление" на Пожарната команда.
  Конкретно - не виждам какво друго може да се очаква, след като мутрата-мултак Вежди седи след всичко това. Свят да му се извие на човек при положение че такава нечистоплътна личност е министрър на КУЛТУРАТА в БГ?!?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Господин "Главния мулатак" (удостоен е с това гордо звание от АрхиМошеника и крадец номер 1 на прехода Илия Павлов), що не вземе да си подаде оставката?

  Така ще може да си похапва, попушва и попиива и бохемства на воля.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Весело

  И ще настане кич и ще им разкажат играта.Вампири ,таласъми танцуват по налъми.Добре,че идва краят на мандата.

 11. 11 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Безконтролно и произволно, следователно корумпирано и крадливо.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Тоя красавец на снимката преди няколко години беше много близък с Ахмет Доган(и Илия Павлов), и после странно се влюби в Борисов , когато той изгря на политическия хоризинт.

  Да не би Бай Рашидов да е един мазен магаждач?
  И да държаи много на парата.

 13. 13 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Гарантирано от ГЕРБ?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 14. 14 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Предложихме вампира на китайците, но те отказаха"

  Това е разговор м/у премиер и министър (на културата) в Европа, 21 век.
  На заседание на правителството ...

 15. 15 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Любопитно

  [quote#12:"Малката Пица"]и после странно се влюби в Борисов [/quote]
  Че кое му е странното ? И думата не е ли страсТно?

 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Съчуствам му на Бойко, ама сам си назначи този матрял. . Искренно му съчуствам. .

 17. 17 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 571 Гневно

  КЪДЕ СТЕ, ОРЛОВ МОСТ ?

  ЩЕ СПИТЕ ЛИ ДНЕС ?

  Това по-малко зло ли е от посегателството срещу природата? Ако когато се прибирам към вкъщи, Орлов не е блокиран, публично трябва да се извините, че се числите към гражданското общество.

 18. 18 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Стилът за прокарване на нови закони и промени на това правителство е ясен. Първо се пуска един страшен проект, на който всички възразяват. Следват уж обсъждания и преговори, в които се намесва разбира се премиерът и който разбира се решава всички конфликти. Накрая се вади един нов закон, с който всички се сагласяват, защото в сравнение с първия този е къде по-добър. Но всъщност в него се прокарват точно тези неща които са трябвали на управляващите. Просто отначало се вади голямата секира, за да не ни прави впечатление после малкото ножле, с което ни порязват.
  А, и междувременно във всички медии напоително ни обясняват, какво ще се случи, ако... и това през мненията на бабата на село, до някой тесен специалист и министър.

 19. 19 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Весело

  Хайде, колеги, да проявим национална отговорност - аз лично си посипвам главата с пепелника. Това е нова стъпка на Партията и правителството за национално-отговорно отношение към каквото трябва:

  Доста търпяхме наглия регионален монополизъм на румънците с техния изтъркан от употреба Дракула. Крайно време е родните вампири и вся остальная историческая сволочь да заеме гордото си място!

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Радой Ралин отдавна го е казал "Сит търбух за наука глух". Ако беше жив сега сигурно щеше да добави "и култура"

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 21. 21 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всяка концентрация на власт е вредна. А концентрацията на власт в ръцете на лице с моралните и интелектуални достойнства на г-н Рашидов е пагубна.

 22. 22 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Значи някакъв Тотко,председател на една съмнителна асоциация,в която разбира се не членува нито един иманяр надига глас срещу промените и веднага става водеща новина с подобаващо заглавие.
  Не си спомням водеща новина да е била мъкненето на 20хил артефакти от Канада преди време.Сигурно съм късопаметен.

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Браво на Юлиана Колева, че бие камбаната!

  След като при ремонта на Двореца подмениха в половината сграда оригиналния дъбов паркет с просташки ламинат, при това за яки кинти, това би трябвало да не е просто светнала някаква си лампичка, а направо бляскащ в очите ни прожектор, че чалга-културата е в настъпление.
  Не трябва да се допуска такова централизиране на решенията, че като Радой и мен ме е страх от кОлтурата на министера на културата ...

  Апропо, паркетър си беше бая амортизиран, но за тези пари можеше да бъде възстановен. Особено когато става дума за единственият! български Дворец с главна буква.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#20] от "DrAvalanche":

  Радой го е казал още по-актуално:

  Не ме е страх от министъра на културата,
  а от културата на министъра!

  Веждито може да е наистина добър скулптор, ама културата му е на кръчмарско ниво.
  А като се сетя за Нина Чилова и ... направо посягам да търся кобур ...

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Сложи прости хора начело на държавата и гледай сеира от далеч! Тоя министър на снимката се хвалеше, че бил тройкаджия

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#18:"pavkata2010"]Но всъщност в него се прокарват точно тези неща които са трябвали на управляващите[/quote]

  +++

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 27. 27 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 515 Неутрално

  спокойно, все пак министъра си има екип, но ще е по оперативен. Досегашното положение също е много странно. Общо взето който е искал да направи нарушение го е направил.

 28. 28 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  в България има единствено паметници на простотията, какви паметници на култура търсите хахаха, но важното е заглавието да е гръмко и анти-герб

  twitter.com/voxybg
 29. 29 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Весело

  [quote#22:"ret"]една съмнителна асоциация,в която разбира се не членува нито един иманяр [/quote]
  То па оставаше и да членуват иманяри Щеше да си е ачик-ачик организирана престъпна група. Но за хора, дето не знаят историята и развитието на иманярството е разбираемо да считат разбойниците за експерти.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра - Радой Ралин

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#28:"voxy"]в България има единствено паметници на простотията[/quote]

  Тъпанар

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Арогантната простащина не признава прегради в гоненето на келепира и кефа си!

  Във всяка сфера мутро-милиционерите вилнеят като слон в стъкларски магазин.

  С всеки следващ ден стават все по-отчаяни и по-опасни.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  няма значение, бе... важното е да има какво да пийнем след работа, а може и преди..., нали Веждичка...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 35. 35 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#4] от "g0nzi":

  Въпросът е: кои е човекът? Стози сладур от снимката: жална ни майка! Добър склуптор с обща култура мутробарок.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 36. 36 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "Цъкам минуси":

  А ти къде си? Цъкаш минуси?
  Когато някой сам не го прави, а очаква другите да го направят, се нарича импотентност!

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  Ако това е вярно,то това ще е поредната дивотия на управляващите у нас!

 38. 38 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Миналата година управляващите пък създадоха сериозен хаос при търговията и използването на изображения на културни ценности, като поискаха всеки продавач на сувенири или пък на продукти, на опаковката на които има културна ценност, да има договор със собственика на съответния предмет или обект" ....Не е дивотия а начин да трупаш пари от нещо което хем не си създал,хем си откраднал и присвоил хем и да си платиш,че го гледаш ..баси тарикатлъците..гарантирано от Гроб.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 39. 39 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  ЗАКАНА НА ВЕЖДИ
  На умрялата ни култура
  много паметници
  ще тура!

  www.berbenkov.hit.bg
 40. 40 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Дядо ми не е строил паметник, а къща с дюкян.
  Ако някой иска да я направи паметник и д аси я гледа като руйна - да я купи на пазарни цени и да си я консервира !!!
  ЕЙ, събудете се !
  В чужбина такива къщи са собственост на едни и същи хора от 700 години и затова спазват законите.
  Реститутите още не са разбрали, че са им върнали собствеността и ХОП, сега трябва д авземеш кредит от Х000000000 евро и да консервираш руйната, която ти върнахме.
  Медиите се криеха в миша дупка, когато връщаха имотите.
  Защо не снимахте и не публикувахте състоянието на реституираните имоти ???
  Давам под наем имоти, които са върнати преди 1-2 години заради ДЕЛА !!!!!!!!!
  И сега ще им искаме реконструкция и консервация ???
  Пфу !
  Затова избягаха.
  Реститутите продадават имотите си и заминават далеч от гробовете на родителите си...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 41. 41 Профил на vaya_
  vaya_
  Рейтинг: 458 Гневно

  Този министър е олицетворение на некултурността! Този недомислен проектозакон, написан със сигурност не без участието на Рашидов, го потвърждава!

  http://vayakoprin.wordpress.com/
 42. 42 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#36] от "focusnik":

  Аз цъкам минуси, вие сте в борбата.

 43. 43 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":

  Вярно. За това не се сетих в момента в който писах коментара.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 44. 44 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  "Археолозите пък "изчезват" при даване на мнение и изобщо изработването на проектите за консервация и реставрация на археологически обекти. Досега те са се изготвяли от проектанти, но при задължителното участие на лицата, получили разрешение за извършване на археологически проучвания. Сега това изискване за съгласуване с археолога, работещ на обекта, изцяло отпада."
  ----
  Археолозите се "самоизчезнаха" от тази дейност много отдавна. Това се дължи както на тяхната некомпетентност по отношение на архитектурни проекти - все пак бг археолозите продължават да се водят хора с хуманитарно образование, така и на пълната им незаинтересованост за съдбата на обекта след разкопаването му. Археологът обира артефактите, печели мимолетната слава от находката, а обектът или изчезва, или става свърталище на наркомани и бездомни кучета. Изключвайки обектите от национално значение, откъдето измъкване няма, цяла мъка е археолог да бъде хванат за консултация за разработката на проект за интегриране на културното наследство.
  Нещата се промениха последните десетина години и то парадоксално с клоунадите на Н. Овчаров и Б. Димитров, които даже не са и археолози. Ето, археолозите имат съсловна организация, която взема отношение по важни въпроси, а доста от по-младите са и по-образовани. Лошото е, че Веждито и неговите хора са на ниво "Единство, творчество, красота" от кр. на 70-те и на един специалист му трябва много як задник, за да се разправя с тях.

  CONTADOR GRATUITO!
 45. 45 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Изненадан ли е някой ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 46. 46 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На мястото на паметниците ще има недовършени строежи, това е един вид паметник, както циганските махали, остаклените и тук-таме санирани панелаци, това са архитектурни забележителности.

 47. 47 Профил на m4
  m4
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това донякъде обяснява уволнението на доц. Кандулкова, но как министърът ще оценява проектите без НИНКН, без елементарни познания по архитектура и археология, и без историческите данни в архивите?!?!

 48. 48 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#2] от "dobrich":

  Булгаристан с Европа не сравнявай.Сравнението е трагично !!!

 49. 49 Профил на croissant
  croissant
  Рейтинг: 233 Неутрално
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В Доспат продавали общинския бик, щели да онождат кравите без кеф и съвременно с западно европейски донори явно. Дали нас като държава не е време да ни онождат и с културен борд?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 52. 52 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Колко хубаво е да си във властта! Така знаеш какво предстои тя да направи, а после да обвини гражданите и да им стъжни съвсем живота.....

  Абе, идиоти, да не мислите, че някой вярва на думите ви?!?

 53. 53 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Става дума , за безконтролно и БЕЗПАМЕТНО , строителство в районите на Паметници на културата . Лошо ...

 54. 54 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 402 Неутрално

  схемата е проста: наши хора са инвестирали в сгради паметници на безценица по стария режим. Сега ще се "либерализира" режима и те ще кешират, както и министера....

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":Глупости пишеш. Хората имат запазена архитектура от 10-12 век.Във Венеция имат запазени квартали от 14 век. Огромни катедрали от 14 -15 век не са мръднали. Нашите находки са ниво "терен". В Плиска и Преслав са работили с векове турски пещи за вар от мраморите на дворците.

 56. 56 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нужна е обективна оценка на всеки оаметник.
  Материята е сложна.
  Нито трябва да се поценява значениети, нито да се фетишизира всяка хилядолетна тухла.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 57. 57 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 348 Гневно

  Не ги е срам! Пак далавери!

 58. 58 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Може ли само да попитам, за чий ни е тогава (НИНКН)
  Национален институт за недвижимо културно наследство!?
  Уволнявай! Аре стига чиновници!

  Щом министъра ще взема самостоятелно решения и ще носи отговорност за тях...

  Поредната каша забъркаха управляващите! Ама май целенасочено...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 59. 59 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Те добре че почнаха да ги стегат тея паметници та почнахте и кусури да им намирате.Колко пари дадоха толко не са дадени за 20 години.

 60. 60 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#59] от "bta":

  За кво?
  Мощи, вампири, таласъми, самодиви... Въплъщение на Светите земи у родното Черноморие! Дей и Трансилвания...
  Божо щеше да намери и Ноевия ковчег у Черно море, ама го шитнаха от министерския пост...Свършиха парите...

  Чалгата в науката не е като тази в музиката!

  ПП. Сега да оди да открие, че сме преки потомци на атлантиците и по възможност да намери Атлантида!
  Смех...министри...още смех...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 61. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Весело

  Така е бе, дрогари. Всичко трябва да се приспособява към нуждите на културния туризъм. Как ги разбира тия работи Веждю, мамата си трака! Видни партийци лежат из мраморните терми. Веско Маринов по прашки и арфа пее омайни химни. Харемът, воден от Мишел Бонев по организъм, разливат амброзия от ритоните на панагюрското съкровище, а в средата, запретнал фуста лежи в цялото си величие Боко Тиквата, а в скута му Лилето Павлова го пощи.

 62. 63 Профил на tigerdragon
  tigerdragon
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Занимавах се преди няколко години в тая сфера: Новината горе е много притеснителна!
  Интересите в сферата са огромни и става въпрос за НЕВЪОБРАЗИМИ пари от иманярство/трафик на антики (и като второ - бутане на паметници на културата за строителство...) И двете дейности унищожават БЕЗВЪЗВРАТНО културното ни наследство, с което можехме да се гордеем и с което можехме да привличаме туристи!!! Този черен бизнес с изнасяне на антики се вихри безнаказано из България още от 1987-1988, и оттогава - през цялото време! Става винаги с мълчаливото съдействие на властите. Намесени са мастити фигури.
  Сега май искат още повече да си облекчат далаверата! Това, че изхвърлят археолозите от решенията, е симптоматично - ако има някой по-честен в цялата игра, това са археолозите (не всички, но повечето искрено мразят иманярството и си обичат науката и обектите).
  Трябва да надигнем силен глас срещу този проектозакон! Ще ни унищожат историята!

 63. 64 Профил на schz
  schz
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#63:"tigerdragon"]Занимавах се преди няколко години в тая сфера: Новината горе е много притеснителна!
  Интересите в сферата са огромни и става въпрос за НЕВЪОБРАЗИМИ пари от иманярство/трафик на антики (и като второ - бутане н[/quote]
  Релакс, дишай, говори бавно.
  В противен случай, инфарт на 40.
  Парите от иманярство са "огромни", но по-огромни са парите които вземат археолозите. Задавал ли си си въпрос колко "видни" археолози имаме и колко пари от бюджета са насочени към тях. А замислял ли си се колко иманяри вървят с металотърсачи и намират могили, дето археолозите не могат да ги открият? Кошмар, изнасят ни историята, само дето звучи като: "крадецът вика - дръжте крадеца"

 64. 65 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#17] от "Цъкам минуси":
  Че Орлов мост да не партийна организация и да се събира по партийно поръчение? Ти имаш идея - направи си и ти Орлов мост! Който споделя идеята ти - ще дойде. Иначе как - седиш си на сигурно пред талавизура - а "гражданского общество" работи за теб. Не става,мой човек - гражданското общество си ти.

 65. 66 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Това нещо, наречено министър на културата е крайно време да си ходи, преди да е оакало тотално нещата...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 66. 67 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Те отдавна са оакани, така че той просто се слива с пейзажа.

 67. 68 Профил на sofi_anka
  sofi_anka
  Рейтинг: 451 Разстроено

  Нямам никакво съмнение, 4е Вежди4ката е напипал едни европари4ки , а проектите му са изпипани до съвършенство, та даже и закона е пипнал, за да прибере пари4ките от Европа. Колко културно ще е мероприятието ще си проли4и за съжаление след години, когато трябва да се връщат заемите, и то от нас, а не от министерството!!!

  sofi_anka
 68. 69 Профил на cunegonde
  cunegonde
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#39] от "berbenkov":
  Твоята ирония е твърде неуместна
  Бързаш да погребваш нашата култура
  с гробар мултак, сеяч на халтура

 69. 70 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  [quote#7:"Вени Г."]Каква е гаранцията, че поредният министър на курлтура няма да е пълен неграмотник, но за сметка на това комерсиален тип? [/quote]

  По-скоро има 1000% гаранция, че ЩЕ е пълен неграмотник И за сметка на това, комерсиален до мозъка на костите си.

  Крайно време е да се кандидатирам за министърка на културата! Само дето ще ме гръмнат още на първия път, когато отрежа някой мутренски 'проект'.

  Върви се към все по-голямо концентриране на властта и правомощията и то в ръцете на все по-невежи, безцеремонни и корумпирани личности!


  ''Друго изменение, срещу което се очаква остро да възразят търговците на културни ценности, е въвеждането на задължение и строга санкция, ако те не поискат идентификация на предметите, които ще продават. Продажбата на неидентифициран предмет ще се наказва с имуществена санкция в размер от 10 000 до 15 000 лв.''

  И кой ли ще прави тази 'идентефикация', питам аз? Да не би търговците да се впуснат да плащат на легитимни оценители?Преди няколко години в една галерия видях рисунка от Пикассо - поне така твърдеше етикетът. Когато се усъмних в автентичността й, момичето, което работеше там, ме увери, че имало сертификат, издаден и подписан не от кой да е, а .... от собственика на галерията!! Български смехории.


 70. 71 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1306 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK