Млади съдии и прокурори ще учат как да защитават жени - жертви на насилие

В препоръките към България се отчитат като плюс приетите закони против дискриминацията, насилието и трафика на хора, но се обръща внимание на липсата на данни за приложението на конвенцията за премахване на дискриминацията към жените.

© Цветелина Ангелова, Капитал

В препоръките към България се отчитат като плюс приетите закони против дискриминацията, насилието и трафика на хора, но се обръща внимание на липсата на данни за приложението на конвенцията за премахване на дискриминацията към жените.През есента ще бъде проведено пилотно обучение в Националния институт на правосъдието (НИП), което ще готви младите прокурори и съдии как да защитават жени, жертви на насилие. Това обяви заместник-министърът на правосъдието Велина Тодорова на пресконференция по повод коментари и препоръки към България от Комитета на ООН за премахване на дискриминация по отношение на жените.


Препоръките са резултат от представени от българското правителство доклади за изпълнение на Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените. Те бяха представени от сдружение "Алианс за защита срещу домашно насилие", което обединява 11 български организации, работещи за защитата и превенцията от домашно насилие.


Албена Койчева от "Български център за джендър изследвания" каза, че са констатирани успехи в гражданското законодателство и сериозни пропуски в наказателното. Тодорова потвърди, че са необходими промени в Наказателния кодекс, както и че в момента се работи по текстовете. Политиката за премахване на дискриминацията към жените е в процес на изграждане, като не е насочена само към домашното насилие и трафика на жени, а към всички области на живота, обобщи тя.
Препоръките към България включват още приемането на закон за равенството между половете, подобряването на достъпа до правосъдие за жени, приемането на политика за премахване на стереотипите към жени, както и създаването на орган, занимаващ се с въпроси за равнопоставеността.


От "Алианс за защита срещу домашно насилие" поясниха, че няма конкретен срок за прилагане на препоръките освен двегодишен за някои от тях, в който държавата трябва да представи информация за предприети действия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK