Кабинетът: Посегателството върху историята е заплаха за националната сигурност

Сергей Игнатов

© Анелия Николова

Сергей ИгнатовЗа втори път в рамките на три дни министърът на образованието Сергей Игнатов официално опровергава информации за несъществуваща идея за отпадането на Ботев от учебниците. Повод за това стана докладът на Комисията за защита от дискриминация за стереотипите и предразсъдъците в българските учебници.


На 14 август Игнатов свика извънредна пресконференция, на която отрече слуха, че Ботев ще бъде изваден от учебниците. Тогава той отхвърли съобщения в медиите и социалните мрежи, че части от творчеството на Ботев ще бъдат редактирани в българските учебници, тъй като съдържат дискриминация. Заради този слух във фейсбук дори тръгна кампания на родители, които заплашиха, че няма да пуснат децата си на откриването на новата учебна година.


Днес по поръчение на премиера Бойко Борисов Сергей Игнатов свика нова пресконференция по този повод. Всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България, заяви пред журналисти министърът, цитиран от "Фокус".
"Кабинетът "Борисов", т.е. цялото правителство е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на форми на дискриминация или политическа коректност. Министър-председателят и правителството разглеждат образованието и науката в България като елемент на националната сигурност и всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България", каза Игнатов.


Министърът посочи, че има много коментари през последните дни. Той увери, че нито Христо Ботев, нито Васил Левски ще бъдат извадени от учебниците и майките могат спокойно да пращат децата си на училище.


"Смятам за гавра с нашето минало такива предложения като това, че Левски бил закононарушител и османската полиция си вършела работата. Това е абсолютна гавра, защото благодарение на това, което се случи през 19 в., беше изградена третата, съвременната българска държава", каза министърът.


Игнатов нарече гавра и предложенията, свързани с корекция на българския фолклор и българската литература в българските учебници. Той увери, че няма да има никаква промяна в това отношение в учебниците. "Многократно вече сме заявявали, че промяната ще е в друга посока – на едно по-прагматично образование. България е възникнала преди повече от 1300 години. Нашата култура е по-древна от историята на нашата държава. Не сме някакви пришълци тук за 600 - 700 години и по никакъв начин няма да позволим каквато и да е промяна в това отношение", посочи Сергей Игнатов.


Поводът за дискусията около произведенията на Христо Ботев в учебниците е публикуваният миналата седмица доклад на Комисията за защита от дискриминация за стереотипите и предразсъдъците в българските учебници. В него се казва, че народното творчество съдържа дискриминация към Османската империя, но това не може да бъде избегнато, за разлика от коментарите и анализите към него в учебните помагала.

Коментари (233)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  ЕДНО ГОЛЯМО Б Р А В О !!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Стига с този мултикултуризъм,който ще донесе такива беди на Европа,че ВСВ,ще е детска игра!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  И кой позволи тази гавра ???

 4. 4 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Просто не вярвам на тези хора! Ботев и Левски може и да останат, но текстовете за тях дали ще са реалността? Силно се съмнявам! Нямам ученици, но съветвам родителите да отварят уши и очи с учебния материал на децата си! Ако няма последици за тази комисия, сътворила тези глупости, не чакайте нищо добро в образованието!

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Освен липса на пари българина няма съзнание за историчност и проевява пълно безразличие за голям период от време,които сега изтляват като проблем.

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Освен липса на пари българина няма съзнание за историчност и проевява пълно безразличие за голям период от време,които сега изтляват като проблем.

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Освен липса на пари българина няма съзнание за историчност и проевява пълно безразличие за голям период от време,които сега изтляват като проблем.

 8. 8 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво! Времената се менят,но историята остава и е абсурдно да се квалифизцира като дискриминация!

 9. 9 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "Всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България, заяви пред журналисти министърът"..
  Господин Игнатов,
  Ако наистина сте искрен, моментално Ви ставам привърженик! Ама като виждам какви лъжци и непостоянни хора са в мненията си определени лица от управляващите..оставам с резерви. Дано този път Бойко не лъже!

 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  "Посегателството върху историята" на България в БЮРМ "е заплаха за националната сигурност"! А за това какво ще кажете?

 11. 11 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Браво!!! Който е сезирал КЗД, да си поема последствията.
  П.С. Вчера някой отбеляза възможността целия този шум да е фишек, целящ отклоняване на вниманието от вдигащите се цени. Да се надяваме, че не се е стигнало толкоз далеч.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Крайно време е в учебниците по история да влезе истината за Втората световна война, за "антифашистката борба", "народния съд" срещу "враговете на отечеството" и най-общо за престъплениета на комунистическия режим - в СССР, България и всички останали социалистически държави.

  Който не познава миналото, не разбира настоящето, а който не разбира настоящето, няма контрол върху бъдещето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#12] от "dodge_ram":


  [quote#12:"dodge_ram"]Който не познава миналото, не разбира настоящето, а който не разбира настоящето, няма контрол върху бъдещето.[/quote]


  Ти бая разбираш настоящето.

 14. 14 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ботевите произведения,наред с тези на Раковски,Чинтулов,П.Р.Славейков,Каравелов,Вазов и др. са единствения разказ,на който наистина можем да вярваме.

 15. 15 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално
 16. 16 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#12:"dodge_ram"]Крайно време е в учебниците по история да влезе истината за Втората световна война, за "антифашистката борба", "народния съд" срещу "враговете на отечеството" и най-общо за престъплениета на комунистическия режим - в СССР, България и всички останали социалистически държави. [/quote]
  Вярно. Но да се каже, имало е гонения, имало е развитие на инфраструктура, имало е цензура, имало е социална политика, имало е шуробаджанащина, имало е икономика, имало е режим на тока, много хора са имали възможност да си закупят дом, чакало се е кола с години и т.н.
  Не някой пропагандатор да пише каквото му е изгодно.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Моля?
  Тръшнал се Слънцеподобният и сите му другарЕ?
  А чия е тази Комисия, която ги натофта такива? Кой ги избра? Чии хора са?
  Те ви ги членовете:
  http://www.kzd-nondiscrimination.com/layout/index.php/za-nas/chlenowe

  Имаме трима депесари, демек турци, а останалите са представителите на „ГЕРБ" и на президента на България - Ана Владимирова Страшимирова, председател на КЗД и членове - Ивайло Стефанов Савов, Златина Манолова Касърова-Дукова, София Кирилова Йовчева и Лало Пацев Каменов.

  И сега ще ми се "разграничават" бомбастично?
  Ай сиктир!

 18. 18 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Това добре, но какво правим със сериозните проблеми като бедността българска?

 19. 19 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Хора живеещи само с/в миналото нямат бъдеще!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 20. 20 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Няма по-голямо посегателство върху националната сигурност от премиер с криминално минало(и де да беше само миналото...)

 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Образованието като част от националната сигурност ми звучи пресилено и опасно от устата на днешните управляващи. Като нищо МОН може да мине в ресора на Цветан Цветанов, за когото умните, образованите и свободните хора са изключително опасни.
  Образовванието и науката трябва да са приоритет на всяко правителство. Това обаче не трябва да означава единствено изливане на едни пари. Трябва работа с мотивирани хора, повече пари, прозрачност и пак много работа. А и малко акъл.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на qstrebov
  qstrebov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези който не уважават миналото си нямат бъдеще!

 23. 23 Профил на qstrebov
  qstrebov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Историята затова е история,тя е такава каквато е.А за написаното от комисията,просто нямам думи,пълна олигофрения!

 24. 24 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Хайде сега да си измислим един "проблем" и да го хвърлим на мат'ряла да си чеше езиците.

  А междувременно ББ предлага на братския Газпром 50% собственост върху тръбопровод на българска територия. В замяна на тая дреболия Газпром да спонсорира световния гранд ЦСКА.

  Ма това не е никакъв проблем за кресливите площадни "патриоти", те с османския поробител героично се сражават...

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#19] от "NPaine":

  Ти освен шаблони,друго не знаеш ли?

  Ако вземеш някой сборник с народни мъдрости,ще забележеш,че за всяка глупост,има оправдателна мъдрост!И това е на всички езици!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Те е комунистите са пренаписвали историята,за да контролират матрала.

 27. 27 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#8:"milena_82"]ремената се менят,но историята остава[/quote]

  В модерния свят, към който смятаме, че принадлежим, зеа разлика от ислямските държави - официалната история не остава. Не остава, защото е обогатена и по този начин модифицирана от сума ти исторически факти (ще ти кажа накрая), които я правят адекватна не самож зая победителите, а и за победените. Ако ти си прав, че историята в твоето разбиране побеждава, нямаше да има ЕС. Европейската инктеграция започва когато и е съградена върху историческото помирение на Франция и Германия. Двете държави решават, чеи трябва да затворят страницата на историческата си конфронтация и да започнат заедно да градят нова Европа.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1487 Гневно

  Народното творчество не съдържа дискриминация, а отразява действителност във времето в което е сътворено.

  Това, че сега някой тълкува Ботев като дискриминиращ, това, че премиера ни е пожарникар и свежда дори НЕГО до обект касаещ националната ни сигурност, щото по друг начин не може да определи кое е съществено и кое не, това, че международната толерастия се опитва да ни лиши от националните ни богатства, като ни убеди, че дискриминираме тези които изобщо никога не са чели нищо НЕГОВО и свято... не означава, че в Ботев е проблема... напротив - означава, че някой иска да дискриминира нас и по-точно да ни накара да се самодискриминираме.

  Жената е покана за щастие
 29. 29 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Плашещо е, че при този кабинет подобен слухможе да изглежда правдободобен (то след като си се вкарал не само приживе, ами и още докато си на власт в учебниците по история какво ли не може още да се очаква от теб!?).

  Затова министъра толкова усърдно се оправдава в стил "гузен негонен бяга".

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 30. 30 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  За тези, които миш слагат минуси:

  Не смвятате ли, че е по-добре държавната (макар и не пряко налагана) идеология да утвържадава европейския, респ. на конкретна нация характер? А този характер не от днес има взаимодействие с арабско-исламски и ислямски културни нагласи? Аряабско-ислямското влияние през 13 век има огромна ролмя за европейското възраждане от 5-ти век насам. Хайде да останвим историята настрана. Мисля, че влиянието на попмузиката, на културата на айпада и фейсбука ерозира ислямското старовеприе по-силно отх каквото и да е. Затова мисля, че всяко втвърдяване спряцмо ислямо би имало по-скоро обратгното въздеийствие. Нека живеят в нашите айпади и фейсбуци - по-добра война не мога да измисля.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Като гледам списъка на членовете на тази комисия, тя по-добре да се нарича Ортаклъ на туркистан в булгаристан:

  Зам. Председател - Баки Хасанов Хюсеинов
  и членове: Атанас Георгиев Мусорлиев, Кемал Еюп Адил и Сабри Салиев Ахмедов.

 32. 32 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  какво да видим пак ГЕРБ протестира против ГЕРБ, че тая комисия кой и е определил състава аз ли

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 33. 33 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#28:"Невъзпитано русо"]международната толерастия се опитва да ни лиши от националните ни богатства[/quote]

  Нещо не ми стана ясно къде точно в целия буламач е ролята на "международната толерастия", ама щом казвате, няма как да не е вярно.
  То навремето един депутатин от племето на червените кратуни предсказваше, че като влезем в НАТО, омразните натовски солдати ще разбиват мазетата на трудовия български мат'рял и ще му изплюскат зимнината. И той също позна както всички знаем

 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  """ Днес по поръчение на премиера Бойко Борисов Сергей Игнатов свика нова пресконференция по този повод. Всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България, заяви пред журналисти министърът, """
  =======================

  А тези античните мегаломани
  от БЮРМ как ще ги таксувате ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Кои са имената на членовете на комисията за защита от дискриминация?

  Вяра. Надежда. Любов.
 36. 36 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1487 Весело

  До коментар [#33] от "fireball":

  Заради дървения превод на доклада - той не е писан изобщо от членовете на комисията

  Жената е покана за щастие
 37. 37 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#17:"xm..."]Моля?
  Тръшнал се Слънцеподобният и сите му другарЕ?
  А чия е тази Комисия, която ги натофта такива? Кой ги избра? Чии хора са? [/quote]
  +++++
  Така е, никой нищо не прави без одобрение свисше. Но пък Боко е шампион по промяна на позиции, а всите министри чакат само да им даде тон и да поръча песента...

 38. 38 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1487 Весело

  До коментар [#33] от "fireball":

  Офтопик... но колко ни струва НАТО на година? И колко пенсионера го карат на фотозинтеза?

  Жената е покана за щастие
 39. 39 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ето извадки от доклада http://www.focus-news.net/?id=f22007

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  ..."цялото правителство е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история"....Бре, патриотище невидено до сега, бреееее........хехехехехехе.....Семки и бонбонки за матриала. Ботев и Левски остават, но и бат Бойко ще бъде в учебника по история!?

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  [quote#37:"kkk_20"]никой нищо не прави без одобрение свисше. Но пък Боко е шампион по промяна на позиции[/quote]

  В случая не мисля, че Боце сменя позиции.
  Просто се намери в небрано лозе, защото неговите хора Му оцапаха гащите.
  Сега сигурно вече им е набил чивиите, докато през медиите набива "разграничението", та да минимизира щетите.

  Боце носи вина дотолкова, че си подбира некадърни послушници. Все Калинки. Които, като ги прати да се молят Богу, чела разбиват. Като в случая ...

 42. 42 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А както може да видите в самия доклад, на всяка страница гордо се мъдри подкрепата на "Отворено Общество"

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  До коментар [#42] от "vinetu":

  А както можеш да видиш от самия сайт на Комисията - назначени са:
  С Решение на 41-то Народно събрание от 12 юли 2012 г. бяха избрани както следва:

  Председател на КЗД - Ана Владимирова Страшимирова

  Зам. Председател - Баки Хасанов Хюсеинов
  и членове: Атанас Георгиев Мусорлиев, Кемал Еюп Адил и Сабри Салиев Ахмедов.

  С укази N 272-275 вкл. от 13 юли 2012 г. Президентът на Републиката назначи за членове на КЗД както следва: Ивайло Стефанов Савов, Златина Манолова Касърова-Дукова, София Кирилова Йовчева и Лало Пацев Каменов


  Трима турци и шестима българи.
  Народът трябва да знае своите идиоти!

 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#41] от "xm...":

  ..."неговите хора Му оцапаха гащите"...Ти да не мислиш че не е активно мероприятие?! МилиЦюнерти ги знаят тия работи..... Сега герберите ще имат оправдание да наредят гоУемия до Ботев и Левски??

 45. 45 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#3] от "442":

  Те ГЕРБ са си ГАВРА С ЦЕлИЯ НАРОД >Министри мутри

 46. 46 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Ей затова го мразя това управление. Усетиха, че ще има обществена реакция и решиха да яхнат вълната. Вече започнаха популистки да се изхвърлят "заплаха за националната сигурност".

 47. 47 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 581 Неутрално

  На само комисията ами и ДПС трябва да се закрият,защото по конституция сме православни и като такива не трябва да допускаме патии на верска основа.Виждам че Бойко се събужда че идват избори но да пипа с твърда ръка.Защото колко поразии направи ДПС на българския народ и всички досега си затварят очите заради пустата власт и е време да прочетат малко историята за да почнат да милеят за родината си защото сме станали за срам пред белите хора.

  ahorra
 48. 48 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#15] от "1_bulgarin":

  От кога се въжхищаваш на мутри и мултаци

 49. 49 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Гневно

  За информация на министъра заплаха за националната сигуност е съвременнната образователна система, която ражда фашизоидни полунеграмотници. Не може Вазов са се учи 100/1 часов спрямо Шекспир. Резултатът, е че на изхода излизат зомбита, които не помнят и една строфа от Вазов, но напомпани с безумен шовинизъм.

 50. 50 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#38:"Невъзпитано русо"]но колко ни струва НАТО на година[/quote]

  Ама хич не сте в час госпожо!
  Благодарение на членството в НАТО България си позволи да съкрати армията си до най-малката численост в новата ни история. И въпреки това - да бъде защитена в по-висока степен отвсякога. Няма как това да не струва на бюджета далеч по-евтино от поддържането на огромна наборна армия.
  Та, по-добре се върнете към самоотвержената борба срещу международното положение и класовия враг и оставете военните доктрини на по-компетентните в тая материя.

 51. 51 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 672 Гневно

  Много хубаво уточнение от г-н Министъра. Ха сега отново по история:
  "На армията освободителка, от признателният български народ" - текста върху ПСА, за който от години една не малка част от Софиянци настояваме, заедно с целия паметник на лъжата да се демонтират. Разбарахте ли сега, защо е важно паметниците да са истински, а не политико-съобразни! Години на ред се правите на мекерата по тия въпроси! За тези, които още не знаят - На 05.09.1944г. СССР обявява война на България, а не обратно. Следва Преврата от 09.09.1944г., Народният съд и убити над 35000 българи във ВСВ. Следва Парижки договор, 3 годишна фактическа окупация на страната ни от СССР и обезличаване на подвига на убитите български войници. България е победена страна, плаща репарации, надвишаващи онези по Ньойския договор. Сигурно за 50-и път го пиша това и още хиляди са го писали, но медиите и властта мълчи. Та ... да се върнем на историята!

 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Гневно

  До коментар [#49] от "vox.populi":

  ..."образователна система, която ражда фашизоидни полунеграмотници"...Абе кой ти гледа образователната система. Нали министъра-боксьор каза че сме били първи в Югоизточна Европа по образование!?

 53. 53 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#5] от "xalikarans":

  Абе, шматко, около 90% от българите имат единствено "съзнание за историчност", смесена с омраза към настоящето и абсолютно никаква перспектива за бъдещето на страната

 54. 54 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#52] от "dobrich":Явно имам различно мнение с министъра. Защо ме занимаваш с това каква глупост е издрънкал?

 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  [quote#44:"dobrich"]Ти да не мислиш че не е активно мероприятие?! МилиЦюнерти ги знаят тия работи..... [/quote]

  Прекалено си конспиративен!

  То, че гербавите са пъргави и връткави гьонсурати, наглеци със страхотен първичен инстинкт да извъртат и замазват работата в своя полза е вярно, но ги мислиш за прекалено вездесъщи.

  Мухльовци са, простаци са! Абе, с една дума - Калинки!

  Не им се плаши. Те подконтролните медии набиват нарочно, че са страхотна организация и рче работят с много ходове напред, та да откажат мат'рялът да се противопоставя, ама всичкото е въздух под налягане.
  Калинки бе, Калинки!

 56. 56 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#22] от "qstrebov":

  Затова
  [quote#22:"qstrebov"]Тези който не уважават миналото си нямат бъдеще![/quote]

  Горките американци! Понеже не уважавали миналото си, 13 британски колонии решили да създадат нова държава. И такава липса на бъдеще ги сполетяла, че чак ми се плаче...

 57. 57 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Кога ще влезе в учебниците Георги Марков, бе, комунисти с комунисти?

 58. 58 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "xm...":

  Съставът на комисията отразява точно и документирано истинското отношение на ГЕРБ и лично на ББ към българската история и към българската нация! Защото приказките им са от ден до пладне.

 59. 59 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#23] от "qstrebov":

  Олигофрения, но еврокоректна ологофрения. Сиреч, похвална. Само да чуят в Авропата...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 60. 60 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Впрочем да продължа темата от съседна статия: кога ще влязат в учебниците с истината от начало до край и така нареченият народен съд и така нареченият възродителен процес?

 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#57] от "Красимир Кабакчиев":
  Никога, най-вероятно......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#57] от "Красимир Кабакчиев":

  Георги Марков не трябва да влиза в учебниците! Това че е бил шпионин и е наръган с чадър от британците не го прави талантлив писател. Сори!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 63. 63 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Цитат: "Министър-председателят и правителството разглеждат образованието и науката в България като елемент на националната сигурност и всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България", каза Игнатов."

  Фриволното тълкуване на понятието "национална сигурност" е опасна играчка, особено в ръцете на некомпетентни политици, прибягващи по повод и без повод до силови механизми, подобаващи на хунта.

 64. 64 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Продължаваме с въпросите.
  Кога ще влезе в учебниците и голата и изключително позорна истина за това, че за разлика от унгарци, германци, поляци, чехи и словаци българите не казаха дори и "гък" на комунизма?

 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#51] от "m_style":

  Фашетата, да бяхте мирно седяли поне на 01.03.1941, на 02.05.1941, на 13.12.1941 не бихте чудо видели опосля (това което пишеш)...
  Каквото сам си направиш и Бог не може.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1487 Весело

  До коментар [#50] от "fireball":

  Не това имах предвид, но хайде.
  Интересно ще ми е ако Рф и Иран се присъединят към НАТО, какво ще кажеш, а?

  Жената е покана за щастие
 67. 67 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#24:"fireball"]А междувременно ББ предлага на братския Газпром 50% собственост върху тръбопровод на българска територия. В замяна на тая дреболия Газпром да спонсорира световния гранд ЦСКА.

  Ма това не е никакъв проблем за кресливите площадни "патриоти", те с османския поробител героично се сражават... [/quote]


  Важно е и едното, и другото! Между другото, това за газпром верно ли е? (Не, че не вервам на "Дневник", ама толкова услужливо да си затварят очите <и устата> по такъв въпрос ми се струва ОПАСНО ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ...)

  Проклета да е Русия!
 68. 68 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на правителството. Само не разбрах от какви хора се състои тази Комисия за защита от дискриминация, кой ги е сложил там и защо? Вече втори ден се възмущаваме от тези продажници, но не знаем дори кои са те. Нека господата журналисти да ни осветлят по този въпрос. И нека да видим какви последствия ще има всичко това за КЗД, или всичко ще мине и ще замине.

 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#64] от "Красимир Кабакчиев":

  Писах ти -, защото за разлика от унгарци, германци, поляци, чехи и словаци, най дивашкото избиване на невинни представители на старите власти е у нас! както и най голям брой хора са пратени по лагерите...

 70. 70 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#65] от "boby1945":
  Скрий се бе руска подлога. Трябва да си супер безродник, за да наричаш българите "фашета", защитавайки руската окупация на България! Болшевиките, които взривяваха църквите ли ще ме учите на история?

 71. 71 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Продължаваме с въпросите.
  Кога ще влезе в учебниците голата и позорна истина, че българите се оставиха да бъдат роби и да им бъдат промивани мозъците през комунизма - заради трохичките, ракийката и салатката от трапезата на комунистите?
  Кога ще влезе в учебниците голата и позорна истина, че българите не ценят ни най-малко понятието свобода?

 72. 72 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Продължаваме с въпросите.
  Кога ще се разбере, че тая популация е изключително необразована, неграмотна, профанска - вижда се, че дори и тук са налице мозъци, "мислещи", че Георги Марков не е добър писател и че са го убили британците?

 73. 73 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#69:"dobrich"]за разлика от унгарци, германци, поляци, чехи и словаци, най дивашкото избиване на невинни представители на старите власти е у нас[/quote]
  Твърде неубедително твърдение - доста често изтъквано за извинение на позорното поведение на българите през комунизма. Историята познава безброй случаи на съпротива при много по-свирепи режими.

 74. 74 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 672 Гневно

  До коментар [#65] от "boby1945":

  1941г. твоят кумир Сталин и другият главорез Хитлер се целуваха в уста, докато си деляха Полша! Приятелската им спогодба от по-рано е известна като "Молотов-Рибентроп". Това по историята на КПСС и Коминтерна не са ли те научили. Или си бил личен приятел с Гошо Тарабата? Безродници долни сте!

 75. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#70] от "m_style":

  Те са си фашета споменатите, това не е само мое мнение, така мислеха и Великите сили още от конференцията в Техеран 1943... съдиха ги пред очите на Съюзната контролна комисия 1945 и тя нищо не каза против..... така че моля моля, патриотар, когато фактите говорят и фашетата-патриотари мълчат... няма как....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 76. 76 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Продължаваме с въпросите.
  Абе, няма ли един нормален журналист в тая държава?
  Няма ли да се намери един журналист да попита Сергей Игнатов - тоя отрок на върховен номенклатурчик, какво мисли по въпроса за Георги Марков - трябва ли да влезе в учебниците и защо трябва или не трябва?
  При това отрокът на върховния номенклатурчик е филолог!!!!!!!!!!!

 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#74] от "m_style":

  Сталин никога не се е срещал с Хитлер м/у впрочем.... и направи каквото трябва за да му набие манерката (на Фюрера)
  Инфо за фашетата и сега част от чирепчето на Фюрера заедно с ченето се пази в Москва.... така, да има....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Комисията за защита от дискриминация се ръководи от ДПС, партия, която беше узаконена от КС с шест/6/ гласа от СДС.

 79. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#76] от "Красимир Кабакчиев":

  Всеки който знае историята и е съвременник на Г.Марков може да ти отговори.... Г.Марков, като писател е на мили и от Хр.Ботев и от Ив.Вазов.... ходенето с ловните дружинки на Тато насам натам, както и подлайването по радио Лондон не е достатъчно условие да се наридш до Хр.Ботев..... съвсем яко не стига....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 80. 80 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ето и част от доклада на въпросната "комисия":
  http://www.focus-news.net/?id=f22007

  Нека с ръка на сърцето кажем дали това не е призив към обезродяване на подрастващото поколение и дали тази "комисия" не требва да бъда обект на по-подробно изучаване от страна на ДАНС (ако случайно ДАНС се занимава с подстрекаването към нихилизъм в българската история).

  Проклета да е Русия!
 81. 81 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Продължаваме с въпросите.
  Първо малко информация. Вече доста години на разположение на всички българи е изключително подробното и прецизно изследване на случая с убийството на Георги Марков, извършено от Христо Христов, журналист в "Дневник". Книгата му "Убийте Скитник" се превърна в сензация - отразена подробно и навсякъде в цивилизования свят. Днес тя е класика, настолна книга за българската история през комунизма.
  Колко от българите (какъв процент) са чели тази книга?
  Колко от пишещите тук са чели тази книга?

 82. 82 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 903 Весело

  Я да се замислят малко! Дали да не обявят това посегателство за тероризъм или за международен заговор? Цецко да им пусне едни момчета да им креснат "на колене, ти си престъпник". Повечето българи са недоволни, защото става дума за Ботев и Левски - сега е моментът за популизъм и пропаганда.

 83. 83 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#81:"Красимир Кабакчиев"]Колко от пишещите тук са чели тази книга?[/quote]

  Жанрът фентъзи напоследък западна!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 84. 84 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#68:"xxxxx1963"]Само не разбрах от какви хора се състои тази Комисия за защита от дискриминация, кой ги е сложил там и защо? [/quote]

  Ето я комисията, в целият ѝ блясък:
  http://www.kzd-nondiscrimination.com/layout/index.php/za-nas/chlenowe

  Тия ще определят мисловния процес на децата в училище.
  Липсва само Мартина Балева (или както там се казваше), за да стане буламачът пълен.

  Проклета да е Русия!
 85. 85 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А некой (повечето, ако не всички) от тех въобще немат деца...

  Проклета да е Русия!
 86. 86 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Ами да сезирам Комисията за конфликт на интереси, че Тиквата лобира (рекетира) за спонсориране на футболни отбори, след което използва отпуснатите пари за наемането (незаконно) на правителствения самолет. Поста му на Премиер поставя фирмите в зависимост, която не им позволява да откажат парите, които им иска.

 87. 87 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 903 Неутрално

  [quote#86:"teridan"]Ами да сезирам Комисията за конфликт на интереси, че Тиквата лобира (рекетира) за спонсориране на футболни отбори, след което използва отпуснатите пари за наемането (незаконно) на правителствения самолет. Поста му на Премиер поставя фирмите в зависимост, която не им позволява да откажат парите, които им иска.[/quote]
  Грешка! Коментарът се отнася за статията "Трайчо Трайков бил в конфликт на интереси заради акции в "Каолин".

 88. 88 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#79] от "boby1945":

  ++++++.....
  До коментар [#80] от "КДС":

  ++++++... в момента ДАНС си имат по "ВАЖНА РАБОТА", месарите и мандрите...

 89. 89 Профил на Юлиан Христов
  Юлиан Христов
  Рейтинг: 409 Неутрално
 90. 90 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Разстроено

  До коментар [#84] от "КДС":

  Направо се почувствах в дискриминация....

 91. 91 Профил на GAVI
  GAVI
  Рейтинг: 466 Весело

  "Европейци сме ний, ама не баш толкоз" - възкликна Бай Ганя, докато се гневеше на всякой опит да се подмени историята.

  Впрочем Бай Ганьо твърде добре познаваше историята българска - беше я изучавал в школото, наедно с историята на БКП и СССР.

  И тъй, за сетен път убедил се в своята правота и несъгрешимост, Бай Ганьо доволно потри мустак и си сипа още ракийка.

 92. 92 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ми не е лоша идея поне да упоменат че става дума за друг исторически период и тх. Наи-добре да ги махнат ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#27:"Вени Г."]Европейската инктеграция започва когато и е съградена върху историческото помирение на Франция и Германия. Двете държави решават, че трябва да затворят страницата на историческата си конфронтация и да започнат заедно да градят нова Европа. [/quote] Бълхгария НЯМА историческа конфронтация с Турция или съвременните турци- ТУРЦИЯ ИМА ИСТОРИЧЕСКА КОНФРОНТАЦИЯ И НЕСКРИТИ АПЕТИТИ КЪМ БЪЛГАРИЯ КЪМ ДНЕШНА ДАТА - 06.06.2012Г.!! Доказателството може да се прочете тук - Актуална карта показва част от България като турска територия 06.06.2012г.
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1408845
  Според турски учебни помагала част от България е турска територия 06 юни 2012 | 09:19 | Агенция "Фокус"
  http://focus-news.net/?id=n1661360

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#93:"dqdomart"]Бълхгария [/quote]
  Разбира се , БЪЛГАРИЯ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1454 Весело

  [quote#41:"xm..."]като ги прати да се молят Богу, чела разбиват. [/quote]
  ++++ Много си прав, но за съжаление Боце ме търпи по- умни от него / справка Трайчо/ а и много губи на карти...

 96. 96 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#80] от "КДС":
  1000000+!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 97 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Весело

  Фашягите с голяма страст се пънат да внушат на Българския народ колко талантлив е бил Георги Марков и какъв герой е Луков. В учебниците по история според тях трябва да влезе и измислицата на Л.К., как майор Луков през есента на 1917 г САМ с четири оръдия е спрял сръбски полк и така е запазил Кюстендилско в Българско. За разбиращите от литература твърденията за литературния талант на Марков са сравними с твърденията на Л.К. за възможностите на един дребосък да обслужва четири оръдия.

 98. 98 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#93] от "dqdomart":

  За неузрелите кратуни,и туркофилите във форума, интеграция е възстановяване на Османската империя...

 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Любопитно

  [quote#5:"xalikarans"]Освен липса на пари българина няма съзнание за историчност и проевява пълно безразличие за голям период от време,които сега изтляват като проблем. [/quote]
  Това на какъв език е?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1454 Разстроено

  До коментар [#80] от "КДС":
  ++++.
  Чета извадките от доклада и не мога да повярвам че е написано от нормални хора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK